canavar bir oyun bilgisayarı için ekran kartı :)

firaristt
04-12-2010, 18:02   |  #26  
firaristt avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
3,194 mesaj

öncelikle evde nasa üssü kurmicam ama genel olarak oyun için kullanıcam ve uzun süre kullanıcam :D ee malum 4K çözünürlüğe geçiyoruz zamanı gelince 4K destekli bi monitör alıp öyle kullanıcam :D nası olsa ekran kartı fazlasıyla yeter 4K ya :D tabii başka bişey çıkmazsa :D

şimdi senin sorularına gelelim...

1. AMD işlemcilerde Black Edition serisi olanlarda çarpan kilidi açıktır ve sınırsız oc potansiyelleri vardır ama sınırsız sadece kağıt üstünde çünkü saat hızı arttığında daha fazla voltaj vermek lazım ve ısılar çok artıyor... o yüzden dünya rekorlarında sıvı azot veya sıvı nitrojen kullanılıyor... ee birde fiziksel limitler devreye giriyor böylece oc potansiyeli sınırsız olmuyor :D

2. olarak monitör alırken tepkime süresi, kontrastı, yenileme hızı, çözünürlüğü, giriş çıkışları, izleme açısı, ve kullanılabilirliğine dikkat edilmesi gerekiyor... ama öncelikli olarak kontrast ve tepkime süresi daha sonra çözünürlük... yeni bir monitör alırken artık FULL HD yani 1920x1080 çözünürlüğe sahip olması gerekir... daha yüksek te olabilir.. kontrast için 75.000:1 ve üstü yeterlidir ancak LED ler ucuzluyor ve kontrastları LCD lere göre çok daha yüksek... o yüzden uygun fiyatlı bir LED daha iyi olur.. ve gelelim tepkime süresi.. burda dikkat etmeniz gereken şey GTG mi yoksa normal mi olduğu.. GTG yani Grey To Grey, griden gri ye geçiş süresini gösterir ve gerçek tepkime süresi deildir..gerçek 5ms veya daha düşük tepkime süresine sahip bir monitör seçmeniz iyi olur, monitörün boyutu mümkün olduğunca büyük olmasında fayda var tabii çok abartmadan... 21" ile 30" arası bir monitör işinizi görücektir.. 30"belki biraz büyük olabilir hemde pahallı oluyor... o yüzden 23"-24" lik bir monitör daha iyi olur... pixeller yani monitörde görünen o noktalar ne kadar küçükse o kadar iyidir ama çok küçük olması, monitörün boyutunun küçülmesine neden olabilir...vee son olarak yenileme hızı, burada dikkat etmeniz gereken 60Hz veya üstü olması bir monitör... tabii 3D görüntü izlemek için en az 120Hz monitör lazım... 60Hz en alt limittir ama gözünür rahat etsin derseniz 70Hz ve üzeri bir model almanızda fayda var... birde giriş çıkış portları var... kısaca onlara da değineyim, standart olarak her monitörde Analog(VGA) girişi bulunur ve sadece görüntü aktarımı için kullanılır... belirli limitleri geçtiğinizde bu port yeterli olmaz ve sorunlara neden olur... DVI bağlantısı 2560x1600 çözünürlüğüne kadar destek verir daha fazlasında sorun yaşanabilir.. HDMI var birde.. yeni versiyonu HDMI 1.4 ile hem 4K hem 3D hem ses hemde yüksek yenileme hızlarına destek veriyor ve monitör alırken HDMI girişinin olması büyük bir + sağlar :))

kısaca monitörler için uygun fiyatlı LED (2.000.000:1kontrastlı olursa iyi olur),HDMI çıkışı olan,5ms 70Hz üstü,izleme açısı 160dereceden fazla olan bir monitör iyi olur :D izleme açısı daha çok kullanıcıyı değilde yanındakileri ilgilendiri çünkü monitöre tam düz bakmadıkları için renklerde sorun yaşanmasına neden oluyor.. ama günümüz LED monitörlerinde bu sorun azalmıştır ama hala devam ediyor...

umarım yardımcı olabilmişimdir :))

cagri1987
04-12-2010, 20:12   |  #27  
OP Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
23 mesaj
Alıntı: firaristt  
öncelikle evde nasa üssü kurmicam ama genel olarak oyun için kullanıcam ve uzun süre kullanıcam :D ee malum 4K çözünürlüğe geçiyoruz zamanı gelince 4K destekli bi monitör alıp öyle kullanıcam :D nası olsa ekran kartı fazlasıyla yeter 4K ya :D tabii başka bişey çıkmazsa :D

şimdi senin sorularına gelelim...

1. AMD işlemcilerde Black Edition serisi olanlarda çarpan kilidi açıktır ve sınırsız oc potansiyelleri vardır ama sınırsız sadece kağıt üstünde çünkü saat hızı arttığında daha fazla voltaj vermek lazım ve ısılar çok artıyor... o yüzden dünya rekorlarında sıvı azot veya sıvı nitrojen kullanılıyor... ee birde fiziksel limitler devreye giriyor böylece oc potansiyeli sınırsız olmuyor :D

2. olarak monitör alırken tepkime süresi, kontrastı, yenileme hızı, çözünürlüğü, giriş çıkışları, izleme açısı, ve kullanılabilirliğine dikkat edilmesi gerekiyor... ama öncelikli olarak kontrast ve tepkime süresi daha sonra çözünürlük... yeni bir monitör alırken artık FULL HD yani 1920x1080 çözünürlüğe sahip olması gerekir... daha yüksek te olabilir.. kontrast için 75.000:1 ve üstü yeterlidir ancak LED ler ucuzluyor ve kontrastları LCD lere göre çok daha yüksek... o yüzden uygun fiyatlı bir LED daha iyi olur.. ve gelelim tepkime süresi.. burda dikkat etmeniz gereken şey GTG mi yoksa normal mi olduğu.. GTG yani Grey To Grey, griden gri ye geçiş süresini gösterir ve gerçek tepkime süresi deildir..gerçek 5ms veya daha düşük tepkime süresine sahip bir monitör seçmeniz iyi olur, monitörün boyutu mümkün olduğunca büyük olmasında fayda var tabii çok abartmadan... 21" ile 30" arası bir monitör işinizi görücektir.. 30"belki biraz büyük olabilir hemde pahallı oluyor... o yüzden 23"-24" lik bir monitör daha iyi olur... pixeller yani monitörde görünen o noktalar ne kadar küçükse o kadar iyidir ama çok küçük olması, monitörün boyutunun küçülmesine neden olabilir...vee son olarak yenileme hızı, burada dikkat etmeniz gereken 60Hz veya üstü olması bir monitör... tabii 3D görüntü izlemek için en az 120Hz monitör lazım... 60Hz en alt limittir ama gözünür rahat etsin derseniz 70Hz ve üzeri bir model almanızda fayda var... birde giriş çıkış portları var... kısaca onlara da değineyim, standart olarak her monitörde Analog(VGA) girişi bulunur ve sadece görüntü aktarımı için kullanılır... belirli limitleri geçtiğinizde bu port yeterli olmaz ve sorunlara neden olur... DVI bağlantısı 2560x1600 çözünürlüğüne kadar destek verir daha fazlasında sorun yaşanabilir.. HDMI var birde.. yeni versiyonu HDMI 1.4 ile hem 4K hem 3D hem ses hemde yüksek yenileme hızlarına destek veriyor ve monitör alırken HDMI girişinin olması büyük bir + sağlar :))

kısaca monitörler için uygun fiyatlı LED (2.000.000:1kontrastlı olursa iyi olur),HDMI çıkışı olan,5ms 70Hz üstü,izleme açısı 160dereceden fazla olan bir monitör iyi olur :D izleme açısı daha çok kullanıcıyı değilde yanındakileri ilgilendiri çünkü monitöre tam düz bakmadıkları için renklerde sorun yaşanmasına neden oluyor.. ama günümüz LED monitörlerinde bu sorun azalmıştır ama hala devam ediyor...

umarım yardımcı olabilmişimdir :))

Daha nasıl yardımcı olcaksın :)  Allah razı olsun Firaristt :)  

Valla yanımda oturan kişinin ekranı net görüp görememesi zerre umrumda değil :D   Ekran açısı deyince COD 4'ün başlarındaki batan gemiden kaçış bölümü aklıma geldi :)  Kafanı istemsiz olarak eğerek oynuyosun ya...Şahaneydi :)

Açı falan değil yalnız gün içinde pencereden yansayan ışıktan çok çektim :(   Kışın çok hissedilmiyo ama hafif güneşli bir günde bilgisayardan lezzet alamıyosun...LED ler bu problemi çözüyo mu??

firaristt
05-12-2010, 14:00   |  #28  
firaristt avatarı
Yıllanmış Üye
3,194 mesaj

ekran özelliğine göre bi yere kadar çözülebiliyor :D tabii direk ışık gelirse yapıcak pek bişey yok ama tavsiyem parlak olmayan ekranları tercih etmeniz... dikkat edin burda ekranın parlaklık ayarını demiyorum, hani siyah, görüntünün oluştuğu cam gibi olan kısım işte onu diyorum... parlak olmasın o zaman daha rahat edersiniz :)) LED lerde bu katman daha ince olduğu için ışıktan daha az etkilenir :)) mesela bu olay telefonlarda da var :D Samsung Galaxy S te Süper AMOLED ekran var ve katman yok denecek kadar ince ve katman sayısı çok az... ama başka bir telefonda ekran LCD diyelim onda katmanlar daha fazla ve kalın olduğu için hem kontrast düşücek hem izleme açısı azalıcak hemde parlama artıcak... o yüzden yeni nesil LED ler ışığa karşı daha iyi görüntü sunuyor :D

aynen yaa o sahneyi kafayı eğmeden oynayan varmı???

okinkurt
05-12-2010, 19:33   |  #29  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 308
4,897 mesaj

abi o adam nası bişey toplamış öyle 3000tlye gidiyor okadar param olsa bekler bulldozer alırım aboooo
ekran kartı 1.600 olurmu höh kasa 300tlmiş bide yuh yani ya ben kafayı eymeden oynadım yalnız bende şu aluyor bazen oyunda tepeye yaklaşırken istemedende olsa tepenin öteki tarafını görmek için kafayı kaldırıyom 
sanki öyle yapınca görüncekmiş gibi ulen monitör o kadar ne kaldırıyon kafayı dimi araba yarışlarındada çok oluyor yolu görmek için kaldırıyom oluyo böyle şeyler monitör okadar gösteriyor kafayı kaldırınca ne görmeyi bekliyon dimi oyuna çok dalmıcan yoksa aniden ekrana bi yarantık yapışıyor benim gibi sandalyeden düşe bilirsin....

firaristt
05-12-2010, 20:32   |  #30  
firaristt avatarı
Yıllanmış Üye
3,194 mesaj

xD yeni oyunlarda dediğin gibi tırsma çok oluyor :D hele ki Crysis2 gibi oyunlarda :D ama oyunun zevki yüksek ayarlarda hiç takılmadan ve iyi bileşneler ile çıkıyor... yoksa grafikler en düşükteyken oyunda zevk fln kalmıyor.. en rahat oynadığım oyunlar NFS Most Wanted :D ne işse ayarları açınca diğer oyunlardan çok dha az fps kaybı oluyor :D normalde 45fps alıyorsam bi kaç ayarı açınca 30-33fps e düşüyor ama takılma olmadığı sürece sorun yok :D tabii 1024x768 e de alışınca göz diğer oyunlarda 640x480 i yadırgıyor :S

BullDozer işlemciler, AM3+ üst seviye anakartlar ve HD 79xx serisi ucuz olurda çok girmeden alırım sistemi :D ama yazdığım bütçeyi geçiceğini sanmıyorum :D

okinkurt
05-12-2010, 21:00   |  #31  
Yıllanmış Üye
4,897 mesaj

640x480e göz hem göz yoruyor hemde çekilmiyor crysis2 alıcaksam en yüksekde açmalı yoksa tadı çıkmıyor dediğin gibi  dediğin sistemi alınca crysis2yide al benim içinde oyna burda satılan yere çok zor geliyor nfs mostwanted bendede var güzel oyun yenisi nasıldır acaba gelirse alıcam bide abi o oyunlarda benim başıma gelenler iki saat ekşın olmuyo bi saniyede karanlıktan bişey saldırıyor tırsıyosun bide ekrana yapışıyorlar biohazard4de fena değil bu konuda bu crysis2 yarantıklımı acaba videosu varsa koysana izleyek
merak ettim ben yarantıklı oyunları severim.....

firaristt
05-12-2010, 21:29   |  #32  
firaristt avatarı
Yıllanmış Üye
3,194 mesaj

göz yormaktan ziyade AA eksikliği çok sinir bozucu :S resmen düz çizgilerle daire çizmeye çalışmışlar gibi oluyor kıvrımlar sinir oluyorum ama ne yapalım sistem kaldırmıyor fazlasını xD

pek orj. oyun almıyorum bu sıralar ama Crysis2 yi zaten almayı düşünüyordum :D kısmet olursa alıcam ama şimdi bi sorun var... telefonu alınca ona 1000TL bayılcam, seneye sistemi alana kadar 1500TL biriktirsem 250TL si bana kalıcak şekilde 1250TL sistem için koysam geriye sisteme 3750TL kalıyor... bi indirim gününde fln alıcam ztn yoksa ohoooo işimiz iş xD 3400TL e gelse öyle hadi parçalarda benim tahminimden 150TL daha az tutsa 3250TL böl 6 ya 643TL gibi bişey çıkıyor... öde babam öde xD ee daha arabanın taksiti var... dur bakalım nasıl olcak xD yazın tatile gitmesem mi sistem için? ( bzmkilerde yurt dışına çıkıcaz diip duruyorlar  kurtlandılar xD hem karnım doysun hem pasta dursun olmuyor :S bakalım nasıl olcak ?? )

okinkurt
05-12-2010, 21:47   |  #33  
Yıllanmış Üye
4,897 mesaj

valla abi bence telefonu ertele çok pahallı hep sini bikereye sıkıştırma pcye yönel zaten 50tllik telefonda alo diyor buda senin gene alma şansın var benim burda orjinal satılmıyo.r bisenede tatile gitme zaten anca para biriktirirsin hem crysis hem telefon hem pc olmaz bide araba varmış birinden vazgeç bence pc telefondan daha önemli bence gene sen bilirsin ha bide indirim gününü kaçırma yanarsın valla inşallah hepsini alırsın abi buna bende sevinirim  ama bence hepsi bi arada gereksiz harcama yanlış anlama birini listeden uçur bence bu telefon olmalı.zaten daha iyisi çıkar telefonlar pclerden daha hızlı çıkıyor...teknoloji tiren biz tospağa kaldık  valla yetişilmiyor abi bide illede tlfon alcam diyosan pcnin biyerinden kıs ram olabilir 8değilde 4gb gibi umarım inşallah hepsini alırsın allah sağlık versin yeterki olmaz diye bişey yok....

firaristt
05-12-2010, 22:06   |  #34  
firaristt avatarı
Yıllanmış Üye
3,194 mesaj

araba pederin :D ee daha yaş tutumuo xD pc e tofaş parası verdikten sonra daha ne? xD telefon gelsin pc e daha bayağı bi vakit var :D 15-20sinde tel gelicek :D pc e daha 6-7ay var en azından :D bi sene tatile gitmem dediğin gibi :D

Crysis çok pahallı olmaz 50TL yada 70TL olur o alınır belki doğum günü hediyesi olarak isterim xD daha bayram var vart var curt var :D ee öğretmen çocuğuyuz para basmıoruz ama şimdi dersin o pc ne öle? tmm kabul o sırıtıyor xD bu arada araba çoktan alındı bile :D ama çok memnunum iyiki alınmış :D Fluence nin içide çok güzel yatılıyor :D 1.86boyunda olmama rağmen çok güzel oluo xD

okinkurt
05-12-2010, 22:49   |  #35  
Yıllanmış Üye
4,897 mesaj

abi pcye tofaş parası verceğini ev ahalisi biliyroymu cingar çıkmasın araba iyidir bindinmi git istediğinyere
yaş nası tutmuyo 21değilmi pcye daha çok varmış teli al o zaman 7ay her ay kenara ne kadar koycaksın 100koysan 700 bi iilemcisi zaten 1000 geçiyor crysise doğum günü tamam ama pcye nolucak 1yıl beklicenmi
abi sözüm meclisten dışarı  öğretmenler okul müdürlerini hiç sevmem kıl oluyolar sen biraz sıkıştır ev ahalisini alırlar bende aynı harekat içersindeyim almaya çalışıyorum..olur   çok geniş bi arazinin üstünde oturuyoruz çiftlik var  geçen yolda 20 tane denk geldi zor kaçtım herbiri 150kg erkekvar 200felan vardır dişlerini saymıyorum bide allahtan insandan kaçıyolar bende onlardan kaçıyorum gerçi ...

Son Düzenleme: okinkurt ~ 05 Aralık 2010 22:53
cagri1987
06-12-2010, 13:17   |  #36  
OP Yeni Üye
23 mesaj

Dönelim şimdi tekrar anakarta..Anakartta bakmak gereken şeyler neler?

Benim bildiklerim şunlar..  AM3 olursa iyi olur, DDR 3 olursa iyi olur, Mhz önemli ,  OC yapabilmesi önemli , entegre ses kartı,ethernet... Karar verdim Crossfire yapmıycam o yüzden benim için önemi yok..   Başka ne var önemsemem gereken?

Yani bana göre şu anakart gayet süper ama sizin yorumunuz nedir?       http://www.vatanbilgisayar.com/g ... ils.aspx?I_ID=45175

okinkurt
06-12-2010, 13:59   |  #37  
Yıllanmış Üye
4,897 mesaj

banada iyi gibi geldi ama tam bilgim yok bende gigabyte ddr2 destekli var iş görüyor

firaristt
07-12-2010, 12:54   |  #38  
firaristt avatarı
Yıllanmış Üye
3,194 mesaj

o fiyata MSI G54 daha iyi olur ;)

anakart alırken işlemcinize ve diğer parçalara darboğaz yapmayacak kadar güçlü olmasına, USB 3.0, Sata 3.0, 1600MHz üstü ramleri desteklemesine ( oc ile de olsa ), ekran kartı slotlarının sayısına ve hızlarına, ısınmamasına dikkat etmek gerekir.. artık büün anakartlarda dahili ses kartı, ethenet kartı vs. gibi detekler zaten sunuluyor onlara çok dikkat etmeye gerek yok yani öncelikli değil ama ne kadar iyi olursa bu ekstralar o kadar iyi olur :D diyelim yeni bi tane x6 1090T alıcaz o zaman 890yongalı bir anakart seçmemiz gerekiyor çünkü 890yongalı anakartlarda 1090T gibi çok güçlü işlemcilere darboğaz oluşmuyor... 4tane ram slotu olması lazım... çünkü günümüzde 1 slot veya 2 slotun yetmediği oluyor hem daha fazla ram kullanmak için hem çift kanal veya 3 kanal desteğini kullanıp ramlerden daha fazla performans almak için 4tane ram slotu şart olmaya başlıyor... yine en önemli etkenlerden birisi parası... bütçenize uygun, işlemcinize uygun ve diğer parçalara darboğaz yapmayacak, USB3.0 desteği ve Sata 3.0 desteği olan bir anakart seçmekte fayda var...ama AMD yada intel tabanlı anakartlar arasında fark var bunu da hatırlatayım... intel anakart alırsanz pek upgrade olanağınız olmuyor, daha pahallı ve doğal Sata 3.0 desteği yok... diğer taraftan i7 işlemciler ile 3kanal ram desteği sayesinde ramlerden daha da fazla performans almanız mümkün ancak verdiğiniz para ne kadar değer tartışılır...

okinkurt
07-12-2010, 14:56   |  #39  
Yıllanmış Üye
4,897 mesaj

abi ben değiştircektim komple vazgeçtim para biriktircem şimi o senin dediğini almak için bastona binince alırım heralde

cagri1987
07-12-2010, 15:55   |  #40  
OP Yeni Üye
23 mesaj

Peki..Şimdi bilgisayarların çalışma mantığını tam olarak anlama adına farklı bir soru sorcam :)    Bir internet cafede Call of Duty Black Ops ve Crysis Warhead oynadım. Önce sistemlerine baktım :  

AMD Phenom II X4 945 işlemci,4gb ram ve Nvidia GTS250 ekran kartı.

İki oyunu da hiç takılmadan ama orta grafiklerle çalıştırıyor bilgisayar. Sanırım Black Ops'ta çözünürlük 1280X800 dü.

Şimdi soru şu : AYNI OYUNU daha iyi grafiklerle oynamak için YAPILABİLCEK TEK ŞEY bu bilgisayara daha iyi bir ekran kartı takmak mıdır?  

Yoksa daha iyi bir işlemcinin de faydası var mıdır oyunun daha iyi oynatılmasına?

firaristt
07-12-2010, 17:07   |  #41  
firaristt avatarı
Yıllanmış Üye
3,194 mesaj

ekran kartını yükseltirsen faydası olucaktır :D belki birde psu değişmesi gerekebilr :D işlemcinin faydası da olur ama oyunlar ekran kartına yüklendiği için ekran kartın değiştirmek ve gerekirse psu yu da değiştirmek performans olarak çok daha fazla fark eder ;)

okinkurt
07-12-2010, 17:11   |  #42  
Yıllanmış Üye
4,897 mesaj

internettekki makinalarda ki oyunları adam getirip özel ayarlatıyolar daha iyi grafik için daha iyi ekran kartı
işlemcinnormal olsun yeter ama ekran kartı kötü olsun açmaz oyüzden ekran kartı derim eğer ikisine de yükseltirsen daha iyi olur işlemcin süper ekran kartın kötü olsun oyun açmaz benim başıma geldi işlemci iyi ekrankartı iyi değildi bi halt oynatmıyordu ekran kartına biraz paraya kıyıp iyi bişey aldım düzeldi işlemcide çok önemli ama esas mesele ekran kartıdır bence