casper netbook kablosuz ağa bağlanmıyor

HPQ-User
28-02-2010, 08:51   |  #1  
OP CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 29
30,996 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2007

muratti149 sormuş:
yeni casper netbook aldım.evdeki kablosuz ağa bağlanamıyorum.kablo ile bağlanıyorum ve başka laptoplar kablosuz bağlanabiliyor.fakat sadece bu bağlanmıyor..ne yapabilirim.

Soru Türü: Yazılım
İşletim Sistemi: Windows 7
Sistem Özellikleri:
casper netbook

İnternet Tarayıcı: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; tr; rv:1.9.2) Gecko/20100115 Firefox/3.6

Netron
28-02-2010, 23:19   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
468 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2010

W-LAN ADSL Kurulumu

1.

W-LAN sayesinde web’de ADSL hızıyla kablosuz sörf yapmak oldukçakeyişi, ancak beraberinde bazı güvenlik risklerini de getiriyor. CHIP,W-LAN ADSL internet erişiminizi nasıl profesyonel bir şekildekurabileceğinizi ve koruyabileceğinizi adım adım açıklıyor.


Türk Telekom’un son ADSL promosyonlarından sonra, ADSL modemsatışlarında patlama yaşandı. Özel internet servis sağlayıcılar da ADSLbağlantısı ön satışlarına başladılar. İnternet kullanıcıları içinADSL’in yüksek hızı yanında, kablosuz modemlerin sunduğu paylaşım vekolay erişim de oldukça cazip. Bu tip W-LAN ADSL modemlerin fiyatlarıADSL kullanıcılarının bütçesini zorlamayacak kadar uygun. Ayrıcakablosuz modem kurulumuyla, mesela tüm bir ofis katının, hatta binanıninternet erişimini sağlamak mümkün. Ancak tüm bu avantajlarına karşın,ağda kablosuz sörf çoğu kullanıcı için tehlikeli gibi görünüyor. BaşkaW-LAN kullanıcılarının bu sayede kapsama alanı dahilinde ücretsizolarak internet bağlantısını kullanması, hatta ağda paylaşıma açıkgizli dosya ve bilgilere erişebilmeleri ve internette yasadışıfaaliyetlerde bulunabilme ihtimali büyük tehlikeler olarak çarpıyorgöze. Ancak bu tereddütlere hak vermek pek de mümkün değil. Zira temelbilgilerle bile problemsiz bir şekilde kablosuz ağ kurabilir vekurduğunuz bu ağı, veri hırsızlarına ve istenmeyen ziyaretçilere karşıkoruyabilirsiniz. CHIP, W-LAN ADSL erişiminin profesyonel bir şekildekurulumunu ve istenmeyen kişilere karşı alınması gereken önlemleri adımadım açıklıyor.

2.

W-LAN sayesinde web’de ADSL hızıyla kablosuz sörf yapmak oldukçakeyişi, ancak beraberinde bazı güvenlik risklerini de getiriyor. CHIP,W-LAN ADSL internet erişiminizi nasıl profesyonel bir şekildekurabileceğinizi ve koruyabileceğinizi adım adım açıklıyor.

Piyasada satışa sunulan W-LAN ADSL modemler, donanım özellikleri vekonfigürasyon açısından pek de farklı değiller. Buradaki örneğimizdeZyxel Prestige 652/HW W-LAN ADSL modem paketiyle birlikte bir dizüstübilgisayarın konfigürasyonunu açıklayacağız, ancak bu örnek elbettefarklı modemler ve bir masaüstü bilgisayar için temel teşkil edebilir.

1. Adım: Bağlantı için gerekli ek bileşenlerin tespiti

Kablolamadan ve konfigürasyondan önce, dizüstü bilgisayarın veya PC’ningerekli tüm bileşenlere sahip olup olmadığını kontrol etmelisiniz. ADSLmodemlerle birlikte çoğu zaman router ve splitter da gelir, ancakbilgisayar için W-LAN bileşeni genelde çıkmaz. Yeni dizüstübilgisayarlar ise standart olarak artık dahili bir W-LAN modülünesahipler, bu yüzden ek bir W-LAN ünitesine gerek yok. Buna karşın, dahaeski masaüstü PC’lerde ve dizüstü bilgisayarlarda bir W-LAN arabirimineihtiyaç var. Bu bağlantı için USB adaptörleri veya dizüstübilgisayarlar için özel PC Card formunda (PCMCIA) bir W-LAN adaptörüuygun. Bizim örneğimizde, dizüstü bilgisayar için ek bir WLAN kartınaihtiyaç olacak.

2. Adım: Router’ın yerleştirilmesi, kablolama ve montaj

Kullandığımız Zyxel modemle birlikte splitter ve router geliyor. Burouter, aynı zamanda erişim noktası (access point) olarak hizmetgörüyor. Splitter ise telefon yuvasına takılıyor ve böylece konuşmakanalından ADSL sinyallerini ayırıyor. Daha sonra router, telefon, faksveya telesekreter gibi diğer tüm cihazları doğrudan splitter’a bağlamakgerekiyor. WLAN router veya erişim noktası, ancak dizüstü PC veyamasaüstü PC komple WLAN bileşeni ve yazılımı ile donatılmışsa monteedilebilir. Zira bu durumda router’ı, bilgisayarla arasında optimal birkablosuz bağlantı sağlanacak şekilde konumlandırmak mümkünolabilecektir.

3. Adım: Bilgisayardaki hazırlıklar: Güncelleme ve yamalar

Güvenilir bir kablosuz ağ işletebilmek için ilgili işletimsistemlerinin en güncel servis paketlerini (service pack) kurmanıztavsiye edilir. Ayrıca tüm güvenlik güncelleştirmelerini ilkkullanımdan önce Windows Update ile sisteminize yükleyin. Ancak busayede dizüstü veya masaüstü bilgisayarın ADSL için en uygun şekildekablosuz sörfe hazırlıklı olduğundan emin olabilirsiniz.

4. Adım: ADSL W-LAN kurulumuna başlıyoruz

Bu hazırlıklardan sonra W-LAN bileşenini kurabilirsiniz. Bizimörneğimizde bu, dizüstü bilgisayarlar için hazırlanmış bir W-LAN PCCard olacak. Kart hazır, ancak henüz yuvasına takmıyoruz. Güncel servispaketlerine ve güvenlik güncelleştirmelerine rağmen,W-LAN kartı içinsürücü yazılımı kurulduğu anda bir hata mesajı çıkabilir. Bu uyarımesajında kablosuz ağ kartı yazılımının Microsoft sertifikasına sahipolmadığı belirtilir ve buna bağlı olarak kurulumun iptal edilmesitavsiye edilir.Ancak bu uyarıyı dikkat almayabilir ve sürücü kurulumunudevam ettirebilirsiniz. Bu uyarıdan sonra W-LAN PC Card’ı PCMCIA veyaPC Card yuvasına takmanız istenecek. Kart yuvasına tam olarakoturduktan sonra LED’leri yanıp sönecek ve monitördeki kontrolçubuğunda yeni bir simge belirecektir. Bizim kullandığımız yazılımdaMicrosoft’un bilinen her iki bağlantı ekranının yanında bir de özelsimge beliriyor. Bu ifade, etkin kablosuz bağlantıda yeşil, aktiviteolmadığında ise mavi bir ok simgesine sahip. Dizüstü bilgisayar ilerouter arasında bağlantı sağlandıysa her iki ekran simgesi de yanıpsönecek ve veri transferini gösterecektir.

5. Adım: Router ile ilk kablosuz bağlantının kurulması

Dizüstü PC’niz artık router bağlantısı için hazır. Ağ Bağlantılarımpenceresinde Ağ bağlantılarını görüntüle seçeneğiyle Kablosuz AğBağlantıları simgesine sağ tuşla tıkladıktan sonra ve Özellikler’etıklayarak Kablosuz Ağ Bağlantısı Özellikleri penceresineulaşabilirsiniz. Listeden Internet iletişim kuralları (TCP/IP)’yi seçinve Özellikler düğmesine tıklayın. Başka bir pencere açılacaktır. Buradaşu ayarlar seçili olmalı:

1. Otomatik olarak bir IP adresi al,
2. DNS sunucu adresini otomatik al

Tamam ve Uygula düğmelerine birkaç defa tıkladıktan sonra ağ iletişimpenceresini kapatın. Daha sonra Internet Explorer’ı veya başka birinternet tarayıcısını açın. Adres satırına router’ın IP adresini girin;bu adresi modemle birlikte gelen kitapçıkta veya aygıtın üzerindebulabilirsiniz. Bizim cihazımız 192.168.1.1 IP adresini “dinliyor”. Budurumda tarayıcının adres satırına tam olarak şunu girmek gerekiyor:

http://192.168.1.1

Daha sonra [Enter] tuşuna basın. Şimdi bir login giriş istemi penceresi açılacak ve kullanıcı adını ve buna ait şifreyi soracak

3.

Bu, W-LAN router’a ilk bağlantımız ve standart olarak ne bir kullanıcıkimliğine ne de şifreye ihtiyaç var. Bu yüzden sadece Tamam veya OKdüğmesine tıklayarak onaylayın ve herhangi bir kullanıcı adı veya şifregirmeyin. Bizim kullandığımız cihazda ek bir güvenlik önlemi olarakkullanıcı adının “admin” şifrenin ise “1234” olarak girilmesigerekiyor. Bu işlemden sonra doğrudan erişim noktası router’ınınkonfigürasyon menüsüne ulaşacaksınız. Konfigürasyonu koruyacak şifreyidaha sonra girmeniz veya değiştirmeniz gerekiyor.

6. Adım: Hızlı başlangıç için sihirbaz kullanımı

Şimdi öncelikle internet bağlantısı kurulacak ve böylece W-LAN ağınıayarlamaya devam edebileceksiniz. Bunun için, router’ın ayarmenüsündeki Wizard Setup alanından internet erişiminiayarlayabilirsiniz. Açılan pencerede internet erişimi için bağlantıtürünü seçmeniz istenecektir. En iyisi otomatik tanıma (auto detect)seçeneğini seçmeniz. Bu seçenek etkinse bir giriş penceresi çıkacak veservis sağlayıcınız size sabit bir IP adresi vermişse OK düğmesine,vermemişse Cancel düğmesine tıklamanız istenecektir. IP adresiniotomatik olarak alma seçeneğini 5. adımda zaten işaretlediğimiz için,burada Cancel düğmesine tıklamanız yeterli. Şimdi bulunduğunuz ülkeyiseçmenizi isteyen bir liste çıkacaktır, biz örneğimizde elbetteTurkey’yi seçiyoruz. Daha sonra tespit edilen ADSL ayarlarıyla ilgilibilgiler ekrana gelecek. Tamam düğmesiyle onayladıktan sonra Next ilebir sonraki menü penceresine geçebilirsiniz.

7. Adım: Servis sağlayıcının erişim bilgilerinin girilmesi

Bir sonraki pencerede PPPoE (PPP over Ethernet) / PPPoA (PPP over ATM)görünümü açılacaktır. Burada Türk Telekom’dan aldığınız kullanıcı adınıve şifreyi girmeniz gerekiyor. Bu erişim bilgilerini Wizard Setup /-ISP Parameters for Internet Access altına girmelisiniz, buradakiService Name alanını doldurmanıza gerek yok. Ayrıca PPPoE üzerindenbağlantıyı etkinleştirmelisiniz. Ancak genelde buna gerek kalmaz, zirasol üstteki PPPoE / PPPoA dial kutusundaki onay işaretinden de farkedebileceğiniz üzere, bu bağlantı zaten active olarak işaretli.Bağlantıyı her zaman etkin tutma seçeneği işaretlenirse router, ADSLbağlantısını kesmez ve her zaman internete bağlı kalır. İnternetbağlantınızı sürekli olarak açık tutacaksanız bu seçeneğietkinleştirmeniz gerekir. Erişim bilgilerini doğru olarak girdiysenizsayfa sonunda Next ile devam edin. Sistem kısa bir süre sonra birpencerede durum bilgisini gösterecektir. Ethernet WAN status altındayeşil bir kayıtta IP adresi gösterilir, transfer edilen veriler vebağlantı süresi gibi bilgiler de ayrıca burada görülebilir. Şimdiinternette sörf yapacak şekilde konfigürasyonu tamamlamış oldunuz.Artık Save settings ile ayarları kaydedebilirsiniz. Artık internettarayıcısının adres satırına bir internet adresi girebilir vebağlantının düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol edebilirsiniz. Ancakdikkat, sistem henüz virüslere, hacker’lara, istenmeyen ziyaretçilereve veri hırsızlarına karşı güvende değil. Bu yüzden sadece kısa birsüre sörf yapın ve sadece güvendiğiniz sitelere girin.

8. Adım: Kablosuz bağlantı kalitesi ve router’ın montajı

Web’de rahatsız edilmeden sörf yapabilmeniz için, router en iyi şekildekonumlandırılmalı, böylece ideal bir kablosuz bağlantı mümkün oluyor.Bir kat üzerinde, dört ila altı metre arasında oldukça iyi bir kablosuzbağlantı sağlayabilirsiniz. Burada geçerli olan temel kural ise, alıcıve verici cihazlar arasında ne kadar az duvar ve kapı varsa kapsamaalanının da o kadar geniş olacağı. En iyisi, router ile bilgisayarınbirbirlerini doğrudan görebilmesi ve arada hiçbir engel olmaması. Ancakbu, odaların konumu nedeniyle pratikte imkansız gibi.

4.

  

Sinyal kalitesini kontrol ederek router cihazının iyi bir konuma sahipolup olmadığını hemen öğrenebilirsiniz. Bunun için sistem çubuğundakiyeşil “1” simgesine tıklayarak dizüstü bilgisayarınızdan W-LAN kartınınayar penceresini açın. Information sekmesinden sinyal kalitesiniölçebilirsiniz. Çubuk diyagramda bağlantı kalitesini ve sinyal gücünügörebilirsiniz. Dizüstü bilgisayarınızın konumunu değiştirerek farklıyerlerdeki farklı sinyal kalitesini ölçün. Böylece en iyi bağlantılarınnerelerde sağlandığını tespit edebilirsiniz. Masaüstü bilgisayarlardaise router’ın yerleşimi doğal olarak çok daha önemli, zira dizüstüPC’lerin aksine, masaüstü PC’lerin yerini değiştirmek genelde mümkündeğil.

9. Adım: SSID Broadcast’in engellenmesi

Temel olarak W-LAN üzerinden sörf yapmak, modem veya LAN üzerinden sörfyapmakla aynı güvenlik önlemlerine tabidir. Bu yüzden, güncel virüstanıma dosyalarına sahip etkin bir virüs tarayıcısı olmazsa olmaz.Ayrıca bir güvenlik duvarının kısıtlayıcı konfigürasyonu (çoğu erişimnoktasında zaten donanımsal olarak mevcuttur) ek bir koruma sağlar.Güvenlik duvarını nasıl ayarlayabileceğiniz, cihazın veya yazılımınkitapçığında ya da yardım dosyasında ayrıntılı olarak açıklanmıştır.Buna ek olarak, güncel bir internet tarayıcısı kullanın ve güvenlikgüncelleştirmelerini düzenli şekilde yükleyin.

Ancak bu güvenlik önlemleri kablosuz ağ üzerinden güvenli sörf yapmakiçin yeterli değil. Zira bir kablosuz ağ erişim noktası geneldeüreticisi tarafından güvenlik önlemleri alınmamış halde verilir. Buyüzden erişim noktasının kapsama alanı dahilindeki, W-LAN kartı olanher bilgisayardan bu erişim noktasına bağlanmak mümkün olabilir. Ancakkablosuz ağınızın güvenliğini oldukça kolay bir şekilde yükseltmekmümkün. 5. adımda anlatıldığı gibi router’ın ayar penceresini açın,yani bizim örneğimizde Internet Explorer’ın adres satırına http://192. 168.1.1 girerek.

5.

Daha sona Advanced Setup alanında Wireless LAN seçeneğini seçin veWireless linkine tıklayın. Burada ağ adının kontrolsüz bir şekildeetrafa gönderilmesini (SSID Broadcast) engelleyebilirsiniz, bunun içinHide ESSID seçeneğini Yes olarak ayarlamanız yeterli. Bu seçeneklebaşka kablosuz ağ kullanıcılarının ağınızı tanımasına ve bağlanmasınaengel olabilirsiniz.

İpucu:Erişim noktası sadece kablolu LAN router olarak kullanılıyorsa,kablosuz ağ bağlantısı seçeneği devre dışı bırakılabilir ve böylecegüvenlik artırılabilir.

10. Adım: WEP anahtarıyla W-LAN güvenliğini artırmak

Şimdiye kadar aldığınız önlemler tam bir güvenlik için yeterli değil.Erişim noktasıyla bilgisayar arasındaki veri transferini şifreleyerekdaha da güvenli bir bağlantı sağlayabilirsiniz. Ayrıca erişimnoktaları, etkin şifrelemede, şifrelemesiz kablosuz kartlarla iletişimeengel oluyorlar. Ancak burada dikkat etmeniz gereken nokta, bu ayarlarıancak router ile bilgisayar arasındaki kablsouz bağlantı sorunsuz birşekilde kurulduğunda devreye sokmanız. Bu sırada ilk temelkonfigürasyondan sonra sistemi yeniden başlatmayı ve her şeyin sorunsuzçalışıp çalışmadığını kontrol etmeyi unutmayın. Daha sonra şifrelemeyietkinleştirebilirsiniz. Tekrar router’ın konfigürasyon penceresiniaçın. WEP şifrelemesini Advanced Setup, Wireless LAN ve Wireless, WEPEncryption seçenekleri altından ayarlayabilirsiniz. Şifrelemeninderecesine (64 veya 128 bit) bağlı olarak kablosuz ağın maksimum veritransfer hızı aşırı bir şekilde düşebilir. Bu yüzden, mantıklı birşifreleme derecesi bulmanız lazım. Kapsama alanı birkaç metreden öteyegeçmeyeceği için, istenmeyen misafirlerin ağınızı kullanma riskinin nekadar olabileceğini kendiniz tespit etmeli ve buna bağlı olarak uygunbir şifreleme derecesi seçmelisiniz.

11. Adım: MAC adres filtresiyle koruma

Bu iki olasılığın yanında, hangi kablosuz kartlarla iletişimkurulacağını da kesin bir şekilde kendiniz de belirleyebilirsiniz. Bunuda MAC adres filtresi (media access control filter) sağlıyor. Bufiltre, sadece kayıtlı kartlarla bağlantı kurulmasına izin veriyor.Çünkü USB adaptöründen slot kartına kadar her W-LAN donanımı, tıpkıparmak izi gibi sadece kendisine ait bir kimlik numarasına sahip. W-LANPC Card ve router’da, bu adres cihazın alt tarafındaki bir etiketüzerinde yazıyor. MAC adres filtresini ayarlamak için router’ınkonfigürasyon menüsünü 5. adımda anlatıldığı gibi yeniden açmalısınız.Daha sonra Advanced Setup üzerinden Wireless LAN ve oradan da MACFilter seçeneğine girin. Erişim kontrolünü etkinleştirmek için Activeseçeneği Enable olarak ayarlanmalı. Daha sonra MAC Address altındakialanlar erişim noktasının/ router’ın ve W-LAN PC kartının MACadresleriyle doldurulabilir. Apply düğmesine tıklayarak filtreyietkinleştirebilirsiniz. Artık sadece listedeki MAC adreslerinden birinesahip istasyonlar erişim noktası ile bağlantı kurabilecektir. Elbettelisteye birçok cihaz ekleyebilir ve bunlar için erişim noktasına erişimizni verebilirsiniz. Gerçi bu tip bir adresi değiştirmek de teknikolarak mümkün, ancak diğer önlemlerle birlikte, yine de etkili birkoruma bu.

12. Adım: W-LAN’ın şifre ile korunması

Router’ın kurulumunda ilk başta şifre vermeye gerek yok. Ancak başarılıbir konfigürasyondan sonra, konfigürasyon penceresinin ana menüsündenAdvanced Setup / Password altından bir şifre girmenizi tavsiye ederiz.Şifre etkinleştirildiğinde, erişim noktasının ayarlarını sadece buşifreyi bilen kullanıcılar değiştirebilirler, bu kişinin kablosuz ağişleticisi olması daha iyi. Şifreyi ilk defa girerken Old passwordalanının boş bırakılması gerekiyor, zira daha önce belirlenmiş birşifre yok, bu alan sadece ileride şifre değiştirmek istediğinizde önemtaşıyor. Erişimi mümkün olduğunca kısıtlayacak şifreler için şu anakuralları aklınızdan çıkarmayın: Şifrenin en az beş karakteruzunluğunda olması ve harşerin yanında sayı da içermesi gerekiyor.Ayrıca büyük ve küçük harşeri birlikte kullanmanız daha iyi olacaktır.Herhangi bir anlamı olan şifreler kullanmaktan kaçının, bu şifrelerintahmin edilmesi ve kırılması daha kolay. Apply’ı seçerek şifreyionayladıktan sonra, şifrenin başarıyla kaydedildiğine dair bir mesajalacaksınız. Bu andan itibaren artık konfigürasyon menüsüne erişmekistediğinizde karşınıza Windows XP’nin login istemi penceresi gelecek.Burada kullanıcı adını boş bırakın ve sadece şifreyi girin. Aksi haldeerişime izin verilmeyecektir, zira erişim noktası, kullanıcı kimliğini(user ID) kaydetmez.

Tebrikler, artık başardınız: W-LAN sisteminiz artık ayarlandı,tehlikelere karşı korundu ve WWW’nin derinliklerinde kablosuz birşekilde sörf yapabilirsiniz.

Kaynak : Chip

Son Düzenleme: Netron ~ 28 Şubat 2010 23:20