CCD vs CMOS

Bu başlık kilitlidir. Yeni mesajlar gönderilemez veya mevcut mesajlar düzenlenemez.
macmxcad
17-12-2004, 00:38   |  #1  
OP Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
27 mesaj

arkadaşlar ben de yeni bi camera almaya karar verdim ancak benim bilmek istediğim bu teknolojiye yabancı olduğum için genel sensörlerin özellikler. :

1 aydır araştırma yapıyorum ve anladığım kadarıyla CMOS sensörler CCD sensörlerden daha kötü ve ucuz ve böylelikle de gece çekimi yapmak isteyenler için CMOS uygun olmayan bi sensör. eğer yanlışsam bu ikisinin özelliklerini ve arasındaki farkları açıklayabilirmisiniz ?

ikinci olarak en çok dikkatimi çeken şey ise birçok makinenin 16 mb bellekle 1 dakiak civarında video kaydı yapabilmesi (~320x250 - 15-30 fps kadar) ve AVI formatında. ancak bunun yanında 16 mb bellekle 8 dk kadar yani 512 bellekle 2 saatin üzerinde hareketli video kaydı yapabilen kameralarda var (aynı özelliklerde.) ve benim anladığım kadarıyla bu farkta yüksek kayıt yapan makinaların MPEG4 formatında kayıt yapıyo olması....
eğer ki tahminlerim doğru ise ideal bir makinanın hem CCD sensöre sahip olması (gece çekimleri için) hem de MPEG4 formatında kayıt yapabilmesi lazım(uzun süre video kaydı için)... isteğe göre de optik zoom ve mp3 player gibi özellikler tercih edilebilir... bu bilgiler sadece benim araştırarak tahmin ettiğim şeyler. ama yanlış mı düşünüyorum bilmiyorum.. bu konuda beni bilgilendirirseniz sevinirim...

ayrıca eğer ki doğru tahmin ettiysem; kaliteli sayılabilecek markaların (Trust - BenQ) 3.1 - 4.0 MP arasında bu söylediğim özelliklerde (CCD sensör ve MPEG4) ve fiyatı 330-350 YTL yi geçmeyen modelleri var. söylediklerimi doğruladığınız anda siparişimi vericem

Gökhan Varişler
17-12-2004, 12:44   |  #2  
Yıllanmış Üye
1,298 mesaj

CCD veya CMOS, bildiğimiz elektronik devreler gibidir sürekli kullanılan “elektronik film” görevi görürler. Bu cihazların üzerinde, en az cihazın çözünürlüğü kadar sensör/devre vardır ve bu devreler, o noktaya düşen ışığı piksel cinsinden dijital ortama yansıtırlar. Yani 5MP bir dijital fotoğraf makinesi üzerinde, 2560 x 1920 yani yaklaşık 5 milyon adet mini sensör bulunur.
    CCD’ler ile CMOS’lar arasında en genel tanım, birisinin daha iyi, diğerinin eski teknoloji olduğu şeklindedir ama bu doğru bir tanımlama olmaz. Günümüzde Canon firması, CMOS’u o kadar geliştirmiştir ki, benim diyen CCD’ye taş çıkaracak sonuçlar üretmektedir.
    Ama profesyonel üreticileri devre dışı bıraktığımızda CCD teknolojisi, CMOS’tan biraz daha üstün görünmektedir. Tabi bu, bir “teknolojik altyapı” anlamına gelmez. Yani PC’mize alacağımız anakartı seçer gibi, CMOS ya da CCD seçmek “bütünüyle anlamsız” ve sık yapılan bir hatadır. Dijital kameralar, örnek fotoğraflarına yani verdikleri sonuçlara göre seçilir. O makinenin içinde nasıl bir devre olduğu, kullanıcıyı hiç ama hiç ilgilendirmemektedir. Onun için önemli olan, nihai aşamada elde ettiği fotoğrafın kalitesi ve berraklığıdır.

devamını buradan bakabilirsin

Recep Baltaş
18-12-2004, 14:29   |  #3  
Recep Baltaş avatarı
CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 8
9,635 mesaj

Dijital center katoloğunda yazar CCD daha iyi.

gunaysay
21-12-2004, 14:29   |  #4  
Yıllanmış Üye
716 mesaj

bence canon, kodak, nikon, olympus, fuji gibi fotoğraf devlerinden şaşma

Recep Baltaş
21-12-2004, 20:54   |  #5  
Recep Baltaş avatarı
CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 8
9,635 mesaj

dostum biz ne diyoz sen nediyon yaw.bunları dünya üzerindeki bütün dijital makineler kullanıyo.bunlar sensör marka değil

gunaysay
22-12-2004, 11:43   |  #6  
Yıllanmış Üye
716 mesaj

yaw benim bahsettiğim dandik markaların cmos larının kötü olduğu ve kullanılmamasıdır.

Gökhan Varişler
22-12-2004, 15:41   |  #7  
Yıllanmış Üye
1,298 mesaj

hani cmos ccd den daha kötüya valla benim bulduğuma göre canon cmos u öyle geliştirmişki ccd den daha iyi sonuçlar veriyormuş