arkadaşlar bir arkadaşim dizüstü aldığı için masaüstü parçalarınından cd romu bana,cd writeri başka bir arkadaşima verdi.elimizde hiç kablo yok.bende cd writer var samsung marka.bu cd romu nasıl takabilirim?cd romun markası yine samsung.ide her ikiside.cd writerin çıkışında bir güç kablosu birde idenin üzerinde aynı cd writerin çıkışı gibi bir scart var.acil yardımlarınızı bekliyorum.
cd rom takmak
MEvcut cd/dvd cihazınızı ve yeni aldığınız cihazı linkte bulunan şemadaki gibi yerleştriniz...
ve daha sonra
resimde şema olarak bahsettiğim üstteki linteki resimdir..
bu linkte tarif ettiğim şekilde Jumper ayarlarını yapınız..
eğer sıkıntı yaşarsanız resimdeki jumper ayarlarının tam tersini uygulayınız..
Kablonuzda yada pcnizde herhangi bir sıkıntı yok ise iki şekilden birinde iki cihazınızda aktif olarak çalışacaktır..
vay be bu ne hız anında cevap yetmedi + resimler teşekkürler...
şimdi dediğiniz gibi (ilk resimdeki) bağladım.cd-writerimden çıkan ide kablosunun ucundaki plastiği cd- romun arkasına taktım.jumper ikisinde de aynı yerdeymiş (ilk dişlerde) o yüzden ekram açılmadı galiba ilk yaptığımda.şimdi dediğiniz(ikinci resimdeki gibi) yaptım writer ilk dişte,rom ikinci dişte.ekran geldi fakat cd roma cdyi takdığımda cd yi çaliştirmadı.bilgisayarıma girdiğimde sadece cd writer gözküyor.ama aygıt yöneticisine baktığımda her iki si de görünüyor ve soru işareti gibi olumsuz birşey yok.neden çaliştiramadım acaba?SCSI bağlantısı ile mi ilgili ki?
yok hayır SCSI ile herhangi bir ilgisi yok..
Jumper ları ters takmayı deneyin. yani başa taktığınız jumper ı ortaya ortaya taktığınız jumper başa takın. olmadı Cdromlarla HDD nin kablosunun yer değiştirin..
deniyeyim.ama mutlaka o jumperlerin aynı yerde olmaması gerek sanırım değil mi?hdd kablomla değiştiremiyom o sata çünkü.
Hımm anladım.. disk Sata ise Cdromların kablosunu anakart üzerinde Farklı IDE soketi varsa oraya takarak deneyebilirsiniz...
Aynen dediğiniz gibi jumperlar aynı yerde kesinlikle olmaz kablonun orta kısmına takılacak cihazın jumper ı orta kısma yani SLAVE kablonun uc kısmına takılacak olan kısım IDE kablo tarafına takılır yani MASTER...
Bir çok cdrom üzerinde MAster MA kısaltması ile SLAVE ise SL olarak belirtilir zaten..
valla nasıl yaptım bilmiyorum ama şimdi oldu tabiki sayende.ikisine de aynı kabloya bağladım.writerinki ilk,romun ki ikinci dişte.az önce de öyleydi ama görmemişti.şimdiki oldu.teşekkürler yardımların için...çalışıyor..