Cep telefonları da üşür!

CHIP Online
31-01-2013, 01:00   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Telefonunuzun soğuk kış aylarını hasar görmeden geçirebilmesi için bilmeniz gereken her şey!

Okumak için: https://www.chip.com.tr/haber/cep-telefonlari-da-usur_38317.html

Resimlerle: Buz gibi soğuk kış için 30 sıcak oyun

Şiddetli soğuk, ani ısı değişimleri ve nem... Bunlar kış aylarında narin telefonları tehdit eden en önemli tehlikeler. Bu tür aşırı etkenler, ilk akla gelenin aksine sadece telefonun pilini etkilemekle kalmıyor. Yeni nesil dokunmatik ekranlı akıllı telefonlar, soğuklardan özellikle etkileniyor. Samsung Galaxy Nexus ya da Apple iPhone gibi üst seviye modeller de, LG GS500 Cookie gibi daha ucuz modeller de soğuktan aynı şekilde etkileniyor. Soğuk havadan normal telefonlara göre daha fazla etkilenen dokunmatik ekranlı akıllı telefonlar kış aylarında özel ilgi istiyorlar.


Soğuk ve nem


Soğuk hava, akıllı telefonların kış aylarında karşılaştıkları en büyük tehlikelerden biri: aşırı ısı değişimi ve düşük ısı telefonun pilini ve ekranını olumsuz etkiliyor. Akıllı telefonların işlemcileri de soğuk ortamları pek sevmiyor. Ortamdaki nem artışı telefon bileşenlerinin zarar görmesine hatta bozulmasına yol açabiliyor.


Ama paniğe kapılmanıza gerek yok: birazdan vereceğimiz tavsiyelere kulak verir, ipuçlarına dikkat ederseniz korkacak bir şey yok.


Telefon üreticileri, akıllı telefonları tasarlarken, aşırı ısı değişimlerine karşı dayanıklılıklarını test ediyor, soğuk havalarda çalışacaklarından emin olmadan üretime geçmiyorlar. Ama bir telefonun soğuk havada çalışıyor olması, ömrünün kısalmadığı anlamına gelmiyor. Düşük ısılarda cihazların pil ömrü azalıyor. Telefonunuz arabada dahi beklese durum değişmiyor çünkü soğuk hava arabanın içini de dışı kadar etkiliyor. Bu nedenle olur ki telefonunuzu arabada unutursanız ertesi sabah geldiğinizde güç bela çalıştığını ya da tamamen bozulduğunu görürseniz şaşırmayın. Soğuk hava özellikle dokunmatik ekranlı telefonları ve navigasyon cihazlarını olumsuz etkiliyor.


Buğulanma


Ani ısı değişimleri tüm elektronik cihazlar için tehlikelidir. Ama sürekli olarak yanımızda taşıdığımız, soğuk kış aylarında sürekli olarak bizimle birlikte ısı değişimlerine maruz kalan telefonlar özellikle tehlikede. Soğuk ortamdan sıcak ortama geçerken oluşan buğulanma, telefonda bulunan elektronik parçalara zarar verebilir. Soğuk kış aylarında nemlenmeye yol açan tek şey buğulanma da değil: kar yağışı altında telefonla konuşmak, cihazı en az yağmur altında konuşmak kadar olumsuz etkiliyor.


İster doğa sporu yapanlara hitap eden sağlam telefonlar isterse de üst seviye narin akıllı telefonlar olsun, cihazların buğulanmanın etkilerinden korunması gerekiyor. Çünkü buğulanma sonucu oluşan hasarların tamiri oldukça pahalıya mal olabiliyor. Ayrıca hiçbir üretici bu tür arızaları garanti kapsamında değerlendirmiyor. Hile yapmanın da bir anlamı yok çünkü su ve buğudan kaynaklanan arızaları tespit etmek çok kolay.


Tüm Konu: Cep telefonları da üşür!

Resimlerle: Buz gibi soğuk kış için 30 sıcak oyun

Kaynak: www.chip.com.tr