çeşitli windows ayarları

MeZaR
12-02-2008, 20:15   |  #1  
OP Üye
Teşekkür Sayısı: 0
75 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2008

ÇEŞİTLİ WİNDOWS AYARLARI
1-SİSTEMİ HIZLANDIRMAK(WİN ME):BİLGİSAYARIM SİMGESİ ÜZERİNE SAĞ TUŞLA TIKLAYIN VE AÇILAN MENÜDEN “ÖZELLİKLER” ŞIKKINI SEÇİN. AÇILAN DİYALOG PENCERESİNDEN SIRASIYLA “BAŞARIM” VE”DOSYA SİSTEMİ” SABİT DİSK KARTINDA AYARLAR KISMINDA, DİYALOG PENCERESİNDEN DE MAKİNANIN BELİRGİN ROLÜNÜ MASA ÜSTÜ BİLGİSAYARINI “AĞ SUNUCUSU” OLARAK DEĞİŞTİRİN, SONRA DA “TAMAM” TUŞUNA TIKLAYIN.(İLGİLİ DOSYALARIN HAFIZADA TUTULMASINA VE BÖYLECE GENEL İŞLEYİŞİN BİR MİKTAR HIZLANMASINA SEBEP OLACAKTIR.)
KISACA=BİLGİSAYARIM\ÖZELLİKLER\BAŞARIM\DOSYA SİSTEMİ\SABİT DİSK KARTINDA / MAKİNENIN BELİRGİN ROLÜ/AĞ SUNUCUSU\TAMAM


2-BAŞLAT MENÜSÜNÜN AÇILIŞ HIZINI DEĞİŞTİRİN(WİN 98/WİN ME/WİN NT/WİN 2000/WİN XP): BAŞLAT MENÜSÜNDE GEZİNİRKEN ALT MENÜLERİN ÇOK HIZLI AÇILMASINI İSTİYORSANIZ BU DÜZENLEMEYİ REGİSTRY ALTINDAN YAPABİLİRSİNİZ. BUNUN İÇİN =BAŞLAT/ÇALIŞTIR I AÇIP REGEDİT YAZIP TAMAM A BASIN. REGİSTRY (KAYIT DEFTERİ DÜZENLEYİCİSİ) İÇİNDE HKEY_CURRENT_USER\CONTROLPANEL\DESKTOP ANAHTARI ALTINA GELİN. BURADA SAĞ TARAFTA “MENUSHOWDELAY” ŞEKLİNDE BİR DİZE BULUNMASI GEREKİR. EĞER YOKSA YENİ BİR TANE YARATIN. ÜZERİNİ ÇİFT TIKLAYIN DEĞER OLARAK “0” GİRİN. MENÜLER HİÇ BEKLMEDEN AÇILACAKTIR.400

3- AĞ BAĞLANTILARINI HIZLANDIRMAK(WİN XP): BAŞLAT / ÇALIŞTIR KOMUTUNU KULLANARAK “GPEDİT.MSC” DOSYASINI AÇIP, GRUP İLKESİ PENCERESİNİ GÖRÜNTÜLEYİN VE BİLGİSAYAR YAPILANDIRMASI/YÖNETİM ŞABLONLARI / AĞ ALTINDA BULUNAN “QOS PAKET ZAMANLAYICSI” KLASÖRÜNÜ AKTİF HALE GETİRİN. BURADA BULUNAN “AYRILABİLİR BANT GENİŞLİĞİNİ SINIRLA ÖZELLİKLERİ” ÖĞESİNE İKİ KEZ TIKLATIN VE EKRANA GELEN PENCEREDEKİ “ETKİN” SEÇENEĞİNİ İŞARETLEYİN. BUNUN SONUCUNDA AKTİF HALE GEÇEN “BANT GENİŞLİĞİ SINIRI” KUTUSUNA DA “0” DEĞERİNİ GİRİN. ARTIK İNTERNET BAĞLANTINIZ ÖNCEKİNE KIYASLA YÜZDE 20 DAHA HIZLI OLACAKTIR.

4-PROĞRAMLARIN TİMEOUT SÜRESİNİ DEĞİŞTİRMEK(WİN XP):KAYIT DEFTERİ DÜZENLEYİCİSİNİ ÇALIŞTIRIN (BAŞLAT/ÇALAŞTIR/REGEDİT/TAMAM) VE “HKEY_CURRENT_USER\CONTROL PANEL\DESKTOP” ANAHTARINI AKTİF HALE GETİRİN. BURADA BULUNAN “HUNGAPPTİMEOUT” ÖĞESİNİ DEĞİŞTİRMEK İÇİN ÜZERİNE İKİ KERE TIKLAYIN VE BUNUN SONUCUNDA EKRANA GELEN PENCERE ÜZERİNDEKİ “DEĞER VERİSİ” KUTUSUNA MİLİSANİYE OLARAK “1-25” ARASI BİR DEĞER GİRİN. PROGRAMLARINIZ ÇOK HIZLI AÇILACAKTIR.5000

5-RAHATSIZ EDİCİ KONUŞMA BALONLARINI KALDIRMAK(WİN XP):ZAMAN ZAMAN WİNDOWS GÖREV ÇUBUĞUNDA EKRANA GELEN KONUŞMA BALONLARI, SİZİ RAHATSIZ EDER, OLUR OLMAZ ŞİŞER.
       BAŞLAT/ÇALIŞTIR KOMUTU YARDIMIYLA “REGEDİT” DOSYASINI ÇALIŞTIRARAK “KAYIT DEFTERİ DÜZENLEYİCİSİ”Nİ ÇALIŞTIRIN VE “HKY_CURRENT_USER \ SOFTWARE \ MİCROSOFT \ WİNDOWS \ CURRENT VERSİON \ EXPLORER \ ADVANCED” ANAHTARINI AKTİF HALE GETİRİN. FARENİN SAĞ DÜĞMESİ İLE PENCRENİN SAĞ TARAFINDAKİ BOŞ ALANA TIKLAYIN VE AÇILAN NESNE MENÜSÜNDEKİ “YENİ/DWORD” DEĞERİ KOMUTUNU ÇALIŞTIRIN. BU YENİ ÖĞEYE İSİM OLARAK “ENABLEBALLONTİPS” YAZIN VE DEĞERİNİ DE “0” OLARAK ATAYIN. WİNDOWS XP YENİDEN BAŞLATILDIKTAN SONRA, SIKICI KONUŞMA BALONLARI SİZİ ÇALIŞIRKEN RAHATSIZ EDEMEZ. KONUŞMA BALONLARINI YENİDEN AKTİF HALE GETİRMEK İSTERSENİZ OLUŞTURDUĞUNUZ DEĞERİ “1” OLARAK DEĞİŞTİRMENİZ YETERLİ OLACAKTIR.

6-PROGRAM EKLE/KALDIR LİSTESİNİ TEMİZLEMEK: PROĞRAM EKLE/KALDIR ÖZELLİĞİNİ KULLANARAK KURULU BİR PROĞRAMI KALDIRMANIZA VE SABİT DİSKTEN TÜM BİLEŞENLERİN SİLMENİZE RAĞMEN BAZEN SADECE İSMİ LİSTEDE KALIR VE PROĞRAMI YENİDEN KUMANIZI ENGELLEYİBİLİR. BU DURUMDA REGİSTRY İÇİNDEKİ HKEY_LOCAL_MACHİNE/SOFTWARE/MİCROSOFT/WİNDOWS/CURRENT VERSİON/UNİNSTAL ANAHTIRINA BAŞVURMANIZ GEREKİR. BURADA YER ALAN PROĞRAMLARDAN İSTEDİĞİNİZİ SİLEBELİRSİNİZ. SADECE LİSTEDEKİ İSİM SİLİNİR VE ASIL PROĞRAMA DOKUNULMAZ.


7-KİLİTLENME SONRASINDA OTOMATİK RESTART:SİSTEM KİLİTLENDİĞİNDE BİLGİSAYARIN OTOMATİK OLARAK YENİDEN BAŞLATILMASINI SAĞLAYAN FONKSİYONU ETKİNLEŞTİRİN.  BAŞLAT/DENETİM MASASI PENCERESİNDEKİ SİSTEM SİMGESİNİ ÇALIŞTIRIN VE EKRANA GELEN PENCERE ÜZERİNDEKİ GELİŞMİŞ KARTINI AKTİF HALE GETİRİN. BAŞLANGIÇ VE KURTARMA BAŞLIĞI ALTINDA BULUNAN AYARLAR DÜĞMESİNE TIKLAYIN VE “OTOMATİK OLARAK YENİDEN BAŞLAT” SEÇENEĞİ ÜZERİNE TIKLAYARAK İŞARETLEYİN. BU SAYEDE BİLGİSAYAR, SİSTEM KİLİTLENDİĞİNDE SİZİN BİR ŞEY YAPMANIZA GEREK KALMADAN OTOMATİK OLARAK YENİDEN BAŞLATILACAKTIR.


8-MİSCROSOFT’A BİLGİ GÖNDERMEYİN (WİN WP):WİNDOWS XP, SİZİN ONAYINIZA İHTİYAÇ DUYMADAN BİLGİSAYARINIZ HAKKINDAKİ BİLGİLERİ MİCROSOFT’A GÖNDERİYOR. BURADAKİ RAHATSIZ EDİCİ DURUM İSE SÖZ KONUSU İŞLEMİN ARKA PLANDA GERÇEKLEŞMESİ VE MİCROSOFT’A GÖNDERİLEN BİLGİLERİN İÇERİĞİNİN NE OLDUĞUNUN BİLİNMEMESİDİR. SÖZ KONUSU VERİ AKIŞINI KESMEK İÇİNSE “KAYIT DÜZENLEYİCİSİ” VE SİSTEM PROĞRAMLARI İLE ÇALIŞMANIZ GEREKMEKTEDİR.
           ANCAK ÜCRETSİZ OLARAK TEMİN EDEBİLECEĞİNİZ XPANTİSPY ADINDAKİ ARAÇ, GEREKLİ AYARLARI SİZİN İÇİN YAPIYOR VE WİNDOWS XP’NİN VERİ AKTARMASINI SAĞLAYAN SÖZ KONUSU BİLEŞENLERİ KALDIRIYOR.
           HERHANGİ BİR KURULUM GEREKTİRMEYEN XPANTİSPY’İ ÇALIŞTIRMAK İÇİN YAPMANIZ GEREKEN TEK ŞEY, ÇALIŞTIRILABİLİR DOSYASI ÜZERİNE İKİ KERE TIKLAMAK.
           DAHA SONRA SPECİAL MENÜSÜNDEKİ SEÇENEKLERİ KULLANARAK, SİSTEM DURUMUNUN OTOMATİK OLARAK DEĞİŞTİRİLMESİNİ SAĞLAYABİLİRSİNİZ. KULLANIMI OLDUKÇA KOLAY OLAN ARAÇTAKİ TÜM SEÇENEKLERİN AÇIKLAMALARI PROGRAM PENCERESİNİN ALTINDA EKRANA GELİYOR. ANCAK, BU KÜÇÜK ARACIN YAPABİLECEKLERİ BU KADARLA SINIRLI DEĞİL. BAZEN OLDUKÇA SİNİR BOZUCU OLABİLEN İNTERNET EXPLORER VE MEDİA PLAYER’İN OTOMATİK OLARAK GÜNCELLENMELERİ ENGELLENEBİLİR. ŞAYET MİCROSOFT MESSENGER’İ KULLANMIYORSANIZ, XPANTİSPY BU PROGRAMI SİSTEMDEN TAMAMEN KALDIRABİLİR VE OTOMATİK OLARAK ÇALIŞMASINI ENGELLEYEBİLİR. BUNUN İÇİN YAPMANIZ GEREKEN TEK ŞEY MİCROSOFT MESSENGER BAŞLIĞI ALTINDA BULUNAN “DİSABLE AUTOSTART” VEYA “UNİNSTALL COMPLETELY” SEÇENEKLERİNDEN BİRİNİ İŞARETLEMEKTİR.


9-IRQ’LERE ÖNCELİK VERMEK(WİN 2000/XP):  YENİ BİLGİSAYARLAR DA SES KARTI VEYA MODEM GİBİ DONANIMLARI HALEN IRQ’LERLE (KESME İSTEKLERİ) YÖNETİYORLAR. WİNDOWS BUNLARIN HEPSİNİ AYNI ÖNCELİKLE KULLANIR. ANCAK MESELA EKRAN KARTINA ÖNCELİK HAKKI OLAN BİR IRQ ATAMAK MANTILI BİR DAVRANIŞ OLACAKTIR. BUNUN İÇİN DE ŞUNLARI YAPMANIZ GEREKİYOR: ÖNCELİKLE İLGİLİ BİLEŞENİN HANGİ IRQ’YU KULLANDIĞINI ÖĞRENMEMİZ GEREKİYOR. MASA ÜSTÜNDE BOŞ BİR YERE MAUSUN SAĞ TUŞU İLE TIKLAYIN ÖZELLİKLERİ TIKLAYIN / AYARLAR / GELİŞMİŞ / BAĞDAŞTIRICI / ÖZELLİKLER / KAYNAKLARDA IRQ’NUN KARŞISINDAKİ RAKAMI NOT EDİN. REGİSTRY EDİTÖRÜ AÇIP HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CURRENTCONTROLSET \ CONTROL \ PRİORİTYCONTROL ANAHTARINA GİRİN. PENCERİNİN SAĞ TARAFINDA SAĞ FARE TUŞU İLE BOŞ BİR YERE TIKLAYIN. YENİ DEĞERE AD OLARAK “IRQ[IRQ’NUN NUMARASI]PRİORİTY” GİRİN. ANAHTARA ÇİFT TIKLAYIN VE “1” DEĞERİNİ GİRİN.


10-DİSK ÖN BELLEĞİNİ AYARLAMAK(WİN XP): MİCROSOFT, WİNDOWS İŞLETİM SİSTEMİNİ ÖN BELLEK DEĞERLERİ İÇİN STANDART DEĞERLERE AYARLAYIP ÖYLE SUNAR. SİSTEMİNİZDEN MAKSİMUM VERİM ALMAK İÇİN BU DEĞERLERİ SİSTEMİNİZE GÖRE KENDİNİZ AYARLAYABİLİRSİNİZ. START MENÜSÜNDEN RUN İL REGEDİT’İ ÇALIŞTIRIN. HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CURRENTCONTROLSET\CONTROL\SESSİONMANAGER\MEMORY MANAGEMENT ANAHTARINA GİRİN. LOPAGELOCKLİMİT’E ÇİFT TIKLAYIN VE AŞAĞIDAKİ LİSTEDEN UYGUN DEĞERİ BURAYA GİRİN. OK İLE ONAYLAYIN.
RAM BELLEK
BÜYÜKLÜĞÜ (MBYTE)        REGİSTRY’DEKİ
OPTİMUM DEĞER
64        1.000
128        4.000
256        10.000
512 VEYA ÜSTÜ        40.000

11-CACHE AYARLARINI DEĞİŞTİRMEK(WİN XP):MİCROSOFT NT TEKNOLOJİSİNİ TEMEL ALAN İŞLETİM SİSTEMLERİNDE, YANİ XP’DE, CACHE(ÖNBELLEK) PARAMETRELERİNİ DEĞİŞTİRMİŞ. BU SAYEDE BİLGİSAYAR, WİNDOWS 98 VEYA ME KURULU HALİNE GÖRE BİRAZ DAHA HIZLI ÇALIŞIYOR ANCAK BU PARAMETRELERLE OYNAYARAK SİSTENİNİZDEN BİRAZ DAHA YÜKSEK BİR PERORMANS ELDE ETMENİZ MÜMÜKÜN. BAŞLAT MENÜSÜNDEN ÇALIŞTIR’A GİRİN. REGEDİT İLE REGİSTRY EDİTÖRÜNÜ (KAYIT DÜZENLEYİCİSİ) ÇALIŞTIRIN. HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM \ CURRENTCONTROLSET \ CONTROL\SESSİONMANAGER \ MEMORYMANAGEMENT ANAHTARINDA DİSABLEPAGİNGEXECUTİVE’E ÇİFT TIKLAYIN VE DEĞER OLARAR “1” GİRİN. AYNI ŞEYİ LARGESYSTEMCACHE İÇİN DE YAPIN. WİNDOWS, BU DEĞİŞİKLİKLERLE DAHA BÜYÜK BİR DOSYA ÖNBELLEĞİ OLUŞTURACAK VE KERNEL’İN BAZI PARÇALARINI SABİTDİSKE KAYDETMEYECEKTİR.


12-İNTERNET EXPLORER BİLEŞENLERİNİ YÜKLEMEMEK: İSTENMEYEN PLUG-İN’LERİN YÜKLENMESİNİ RAHATLIKLA ENGELLEYEBİLİRSİNİZ. BUNUN İÇİN BAŞLAT/ÇALIŞTIR KOMUTUNU KULLANARAK “GPEDİT.MSC” DOSYASINI AÇIN. EKRANA GELEN PENCEREDEKİ “BİLGİSAYAR YAPILANDIRMASI / YÖNETİM ŞABLONLARI/WİNDOWS BİLEŞENLERİ/INTERNET EXPLORER” BAŞLIĞINI AKTİF HALE GETİRİN. BURADA BULUNAN “INTERNET EXPLORER BİLEŞENLERİNİN OTOMATİK YÜKLENME’SİNİ DEVRE DIŞI BIRAK” ÖĞESİNİN ÜZERİNE TIKLANDIĞINDA AÇILAN PENCERE ÜZERİNDEKİ “ETKİN” SEÇENEĞİNİ İŞARETLEYEREK ETKİNLEŞTİREBİLİRSİNİZ. BUNDAN BÖYLE INTERNET EXPLORER İLE KONFORLU BİR ŞEKİLDE GEZİNEBİLİRSİNİZ.


13-GEÇİCİ DOSYALARIN SİLİNMESİ(WİN ME/200/XP):İNTERNET EXPLORER 6, GEÇİCİ İNTERNET DOSYALARINI HER KAPANDIĞINDA OTOMATİK OLARAK SİLER. ÖNCE BROWSER’INIZI AÇIN VE ARAÇLAR MENÜSÜ ALTINDAN İNTERNET SEÇENEKLERİNİ SEÇİN. BURADAN GELİŞMİŞ KARTINA GELİN VE GÜVENLİK ALANI ALTINDA YER ALAN “EPTY TEMPRORY İNTERNET FİLES FOLDER WHEN BROWSER İS CLOSED (TARAYICA KAPATILDIĞINDA TEMPRORY İNTERNET FİLES KLASÖRÜNÜ BOŞALT) KUTUCUĞUNU İŞARETLEYİN.


14-İNTERNET VE YEREL AĞ ÜZERİNDE GEZİNME HIZININ ARTIRILMASI(WİN 9X/NT4/2000/ME/XP):ÖNCE REGEDİT’İ ÇALIŞTIRIP BURADAN HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\MİCROSOFT\WİNDOWS\CURRENTVERSİON\EXPLORER\REMOTE COMPUTER\NAME SPACE ANAHTARINI BULUN. SAĞ TARAFTAKİ PANELDE {D6277990-4C6A-11CF-8D87-00AA0060F5BF} DİZESİNİ SEÇİP, ÜZERİNE SAĞ TUŞ İLE TIKLAYIP SİLİN. TAMAM TUŞUNA TIKLADIĞINIZDA SORUN ÇÖZÜLECEKTİR.

15-SABİT DİSKLERİN UZUN ÖMÜRLÜ OLMASI İÇİN NE YAPILMALI:HER ŞEYDEN ÖNCE SABİT DİSKİNİZİ, ÖZELLİKLE ÇALIŞIRKEN, ASLA VE ASLA SARSMAMALISINIZ.AYRICA KASA İÇİNDE İYİ BİR HAVALANDIRMA OLMASI VE KASA İÇİ SICAKLIĞIN YÜKSEK OLMAMASI DA SABİT DİSKİN ÖMRÜNÜ UZATIR. BAZI SABİT DİSKLER (ÖZELLİKLE SEAGATE DİSKLER), ÇALIŞMA SIRASINDA ORTAYA ÇIKAN GÜRÜLTÜYÜ AZALTMAK İÇİN DİSKİN ARKA KISMINDAKİ PLAKETİN ÜSTÜNE BİR ÇEŞİT SÜNGER ÖRTÜYOR. BU ÇIKAN SESİ ÖNEMLİ ÖLÇÜDE AZALTIYOR, FAKAT DİSKİN DAHA FAZLA ISINMASINA SEBEP OLUYOR. ÖZELLİKLE SICAK HAVALARDA SIK SIK SİSTEMİNİZ GÖÇÜYORSA VE SİSTEMİNİZDE BAŞKA BİR SORUN OLMADIĞINA EMİNSENİZ SABİTDİSKİNİZDEN ŞÜPHELENEBİLİRSİNİZ. BÖYLE BİR DURUMDA, SABİTDİSKİN SICAKLIĞINI KONTROL ETMEK VE GEREKİYORSA ÖZEL OLARAK DİSKLERİN ARKA KISMINA OTURACAK ŞEKİLDE ÜRETİLEN FANLARDAN KULLANMAK GEREKİR 7200 RPM (DEVİRLİ) YA DA ÜZERİ DÖNÜŞ HIZINA SAHİP DİSKLERDE BU TÜR ISINMA PROBLEMLERİNE SIKÇA RASTLANIR.

16-NERO BURNİNG ROM KAYIT PROĞRAMINDA CD KAPASİTESİNİN ÜZERİNDE KAYIT YAPMAK(OVER BURNİNG)
NERO BURNİNG ROM’NUN ESKİ VERSİYONLARI KAYIT DEFTERİ’NDE YAPILAN KÜÇÜK BİR DEĞİŞİKLİKLE YÜKSEK KAPASİTELİ DİSKLERİ YAZABİLECEK HALE GETİRİLEBİLİR. BUNUN İÇİN KAYIT DÜZENLEYİCİSİ’Nİ ÇALIŞTIRIN VE  “HKEY_CURRENT_USER \ SOFTWARE \ AHEAD \ NERO-BURNİNGROM \ GENERAL \ OVERSİZEDEFAULT-VALUE” ANAHTARINI ETKİNLEŞTİRİN. DAHA SONRA NORMALDE “0” OLAN DEĞERİNİ “1” OLARAK DEĞİŞTİRİN. NERO YENİDEN BAŞLATILDIKTAN SONRA ARTIK YÜKSEK KAPASİTELİ DİSKLER İLE ÇALIŞABİLİR. ANCAK BUNUN İÇİN YAZICININ DA DESTEĞİ GEREKLİDİR.
                                 


WİNDOWS XP’DE GÜVENLİK AÇIKLARI

17-HATA MESAJI: MİCROSOFT’A GÖNDERİLEN FEEDBACK VE KİŞİSEL BİLGİLER (WİN XP):BU HATA RAPORLAMA ÖZELLİĞİ İPTAL EDİLEBİLİYOR: DENETİM MASASI/SYSTEM BÖLÜMÜNE GİRİN (KLASİK GÖRÜNÜME GEÇMENİZ GEREKEBİLİR). BURADA ADVANCED(GELİŞMİŞ) SEKMESİNE GEÇİN VE ERROR REPORTİNG DÜĞMESİNE TIKLAYIN. AÇILAN PENCEREDE HATA RAPORLAMASINI İPTAL EDEBİLİRSİNİZ. BURADAKİ “BUT NOTİFY ME WHEN CRİTİCAL ERRORS OCCUR” SEÇENEĞİNİ DE DEVRE DIŞI BIRAKABİLİRSİNİZ.


18-İSTENMEYEN VERİ TRANSFERİ: SİSTEM SAATİ SENKRONİZASYONU (WİN XP):BUNUN İÇİN GÖREV ÇUBUĞUNDAKİ SAATE ÇİFT TIKLAYARAK DATE AND TİME PROPERTİES PENCERESİNİ AÇIN VE İNTERNET TİME SEKMESİNDE “AUTOMATİCALLY SYNCHRONİZE WİTH AN INTERNET TİME SERVER(BİR İNTERNET SAAT SUNUCUSUYLA OTAMATİK OLARAK EŞİTLE)” SEÇENEĞİNİ İPTAL EDİN.


19-MİCROSOFT İÇİN GİZLİ BİR GİRİŞ HESABI: DESTEK KULLANICISI (WİN XP):SİSTEM YÖNETİMİNİN DERİNLİKLERİNDE ÇIK GİZLİ BAŞKA KULLANICI  HESAPLARI DA VAR: CONTROL PANEL(DENETİM MASASI)/ADMİNİSTRATİVE TOOLS(YÖNETİMSEL ARAÇLAR)/COMPUTER MANAAGEMENT(BİLGİSAYAR YÖNETİMİ) ALTINDA SİSTEM YÖNETİCİLERİ İÇİN ÇOK KAPSAMLI BİR ARAÇ BULABİLİR VE SİSTEME KAYITLI TÜM KULLANICI HESAPLARINI AYRINTILI OLARAK İNCELEYEBİLİRSİNİZ.COMPUTER MANAGEMENT’TE LOCAL USERS AND GROUPS(YEREL KULLANICILAR VE GRUPLAR) BÖLÜMÜNE TIKLAYIN, ARDINDAN USERS KAYDINA GİRİN. BURADA KENDİ OLUŞTURDUĞUNUZ HESAPLARIN YANINDA WİNDOWS XP TARAFINDAN OTOMATİK OLARAK YARATILAN “SUPPORT_388945A0” ADINDA BİR HESAP DAHA GÖRECEKSİNİZ, MİCROSOFT’A GÖRE BU SADECE OEM DAĞITIMI İÇİN ÖNEM TAŞIYOR. GERÇİ BU HESAP NORMALDE İPTAL EDİLMİŞ DURUMDA VE BU YÜZDEN PEK BİR TEHLİKE ARZ ETMİYOR. ANCAK YİNE DE, KULLANICININ KENDİSİNİN OLUŞTURMADIĞI VE NE İŞE YARADIĞI ŞÜPHELİ OLAN BİR HESABIN SİSTEMDEKİ VARLIĞI HOŞ DEĞİL. HERHANGİ BİR YAZILIM ÜRETİCİSİ (BİR PROĞRAM VEYA SÜRÜCÜ GİBİ), İPTAL EDİLMİŞ BU HESABI, ÖRNEĞİN MÜŞTERİLERİNE ONLİNE YARDIM SUNMAK İÇİN ETKİN HALE GETİREBİLİR. BU HESAP İÇİN DE STANDART (DEFAULT) BİR ŞİFRE SEÇİLİRSE, ARTIK HACKER’LAR İÇİN SİSTEMİNİZE GİRMEK HİÇ DE ZOR OLMAYACAKTIR, ZİRA GİRİŞ KAPISI ZATEN ARDINA KADAR AÇILMIŞ OLACAKTIR.
          KORUNMA YOLU: BU KULLANICI HESABINI SİLİN VE BÖYLECE SİSTEME OLASI BİR AÇIK ARKA KAPIYI KAPATMIŞ OLUN. WİNDOWS XP’NİN HOME EDİTİON SAHİPLERİNİN BU ÖZELLİKTEN ENDİŞELENMELERİNE GEREK YOK, ZİRA BU SÜRÜMDE DESTEK KULLANICISI HESABI KURULMUYOR.

20-İNTERNET EXPLORER’DA GÖZETLEME FONKSİYONLU ENTEGRE CASUS YAZILIMI ALEXA (WİN XP/WİN ME/WİNNT/WİN2000/WİN 98): HAKKINIZDA ŞU VERİLER TOPLANIYOR:
•        ZİYARET ETTİĞİNİZ WEB SAYFALARIYLA İLGİLİ BİLGİLER,
•        ONLİNE FORMLARDA GİRDİĞİNİZ VERİLER,
•        IP ADRESİNİZ VE WEB SAYFASININ TAM URL’Sİ (URL’DE İLETİLİYORSA SAYFA HAKKINDA ANAHTAR SÖZCÜKLER DE İÇEREBİLİYOR),
•        KULLANILAN BROWSER VE İŞLETİM SİSTEMİYLE İLGİLİ BİLGİLER,
•         SATIN ALMA ALIŞKANLIKLARINIZI TESPİT ETMEK İÇİN WEB’DE İZLEDİĞİNİZ YOLLARIN ANALİZİ…
           KORUNMA YOLU: START(BAŞLAT) MENÜSÜNDEN RUN(ÇALIŞTIR)’A GİRİN VE “REGEDİT” YAZIP REGİSTY EDİTÖRÜ AÇIN. ALEXA YAZIP ARAMA YAPTIĞINIZDA, HER NEDENSE HİÇBİR SONUÇLA KARŞILAŞMIYORSUNUZ, ZİRA PROĞRAMIN WİNDOWS XP’NİN KAYIT VERİTABANI İLE HİÇBİR İLGİSİ YOKMUŞ GİBİ GÖRÜNÜYOR. AMA ASLINDA GİZLİ BİR ANAHTARLA ALEXA GİZLİ. ANA PENCEREDEKİ DİZİN AĞACINDA “HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\MİCROSOFT\INTERNET EXPLORER\EXTENSİONS” DALINI AÇIN VE “C95FE080-8F5D-11D2-A20B-00AA003C157A” DİZİNİNİ SİLİN.
            “SHOW RELATED LİNKS” ÖZELLİĞİ ARTIK ÇALIŞMAYACAKTIR, ANCAK WEB’DE BUNUN İÇİN ZATEN YETERİNCE BAŞARILI ARAMA MOTORLARI VAR.
            INTERNET EXPLORER, KULLANICI İÇİN GÖRÜNMEYEN BİR BAŞKA BAĞLANTIYI DA MİCROSOFT’LA, KENDİSİ İÇİN GÜNCELLEMELER ARADIĞINDA, KURUYOR. BU FONKSİYONU İPTAL ETMEK İÇİN BİRKAÇ FARE TIKLAMASI YETERLİ: INTERNET EXPLORER’DA TOOLS(ARAÇLAR)/INTERNET OPTİONS(İNTERNET SEÇENEKLERİ) ALTINDA WEB TARAYICINIZ İÇİN İLGİLİ AYARLARI BULABİLİRSİNİZ. BURADA EN SONDAKİ ADVANCED(GELİŞMİŞ) SEKMESİNE TIKLAYIN VE “AUTOMATİCALLY CHECK FOR INTERNET EXPLORER UPDATES (İNTERNET EXPLORER GÜNCELLEMELERİNİ OTOMATİK OLARAK DENETLE)” SEÇENEĞİNİN ÖNÜNDEKİ İŞARETİ KALDIRIN.

21-MEDİA PLAYER RAHAT DURMUYOR MİCROSOFT’A ISRARLI BAĞLANTI (WİN ME/WİN NT/WİN 2000/WİN XP): MEDİA PLAYER’DA  TOOLS(ARAÇLAR)/OPTİONS(SEÇENEKLER) ALTINDA BULABİLİRSİNİZ. PLAYER(YÜRÜTÜCÜ) SEKMESİNDE ŞU SEÇENEKLERİN HEPSİNİ ÖNLERİNDEKİ İŞARETLERİ KALDIRARAK İPTAL EDİN:

•        DOWNLOAD CODECS AUTOMATİCALLY(CODEC BİLEŞENLERİNİ OTOMATİK OLARAK YÜKLE)
•        ALLOW INTERNET SİTES TO UNİQUELY İDENTİFY YOUR PLAYER(İNTERNETTE BENZERSİZ TANIMLANMASINA İZİN VER)
•        ACQUİRE LİCENSES AUTOMATACALLY(LİSANSLARI OTOMATİK AL)
•        START PLAYER İN MEDİA GUİDE
ANCAK, TÜM BU SEÇENEKLERİ İPTAL ETSENİZ BİLE, MEDİA PLAYER’IN İNTERNET BAĞLANTISINI BİR FİREWALL YAZILIMI İLE KOMPLE BLOKE EDİN.


22-XP’NİN CD YAZMA PROĞRAMINI KALDIRMAK: BAŞLAT/ÇALIŞTIR KOMUTUNU ÇALIŞTIRIN VE AÇ KUTUSUNA “REGEDİT” YAZDIKTAN SONRA TAMAM DÜĞMESİNE TIKLAYIN. EKRANA GELEN KAYIT DEFTERİ DÜZENLEYİCİSİ PENCERESİNDEKİ “HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\MİCROSOFT\WİNDOWS\CURRENTVERSİON\POLİCİES\EXPLORE” ANAHTARINI ETKİNLEŞTİRİN VE PENCERENİN SAĞINDAKİ BOŞ ALANA FARENİN SAĞ TUŞUNU KULLANARAK TIKLAYIN. NESNE MENÜSÜNDEKİ YENİ/DWORD DEĞERİ KOMUTUNU ÇALIŞTIRIN VE BU ÖĞEYE İSİM OLARAK “NOCDBURNİNG” VERİN. YENİ ÖĞE ÜZERİNE İKİ KERE TIKLAYIN VE “DEĞER VERİSİ” KUTUSUNA “1” YAZIN. ARTIK ENTEGRE CD YAZICININ DEVRE DIŞI KALMASI İÇİN SADECE SİSTEMİ YENİDEN BAŞLATMANIZ YETERLİDİR.


23-ESKİ, TOPLU FAREYİ DAHA DUYARLI YAPMAK (WİN XP): BAŞLAT/DENETİM MASASI KOMUTUNU ÇALIŞTIRIN VE SİSTEM SİMGESİNE İKİ KERE TIKLAYIN. DONANIM KARTI ÜZERİNDE BULUNAN AYGIT YÖNETİCİSİ DÜĞMESİNE TIKLAYIN VE EKRANA GELEN LİSTEDE BULUNAN “FARE VE DİĞER İŞARET AYGITLARI” BAŞLIĞINI GENİŞLETİN.
          LİSTELENEN FARE ÜZERİNE FARENİN SAĞ TUŞUNU KULLANARAK TIKLAYIN VE ÖZELLİKLER KOMUTUNU ÇALIŞTIRIN. EKRANA GELEN ÖZELLİKLER PENCERESİNDEKİ GELİŞMİŞ AYARLAR KARTINI AKTİF HALE GETİRİN VE ÖRNEK HIZI DEĞERİNİ “200” OLARAK DEĞİŞTİRİN. GİRİŞARABELLEĞİ UZUNLUĞU İÇİN DE “300” YAZIN. BU, FARENİN KONUMUNU DAHA SIK BİLDİRMESİNİ SAĞLAR. WİNDOWS YENİDEN BAŞLATILDIKTAN SONRA FARE DAHA ETKİLİ BİR KULLANIM SUNACAKTIR.


24-OUTLOK OLMADAN HIZLI POSTA GÖNDERMEK (WİNDOWS 2000/XP):HIZLI BİR ŞEKİLDE E-POSTA YAZMAK İSTİYORSUNUZ: BUNUN İÇİN İLK OLARAK OUTLOOK’U AÇMALI VE BİR SÜRE BEKLEMELİSİNİZ. ANCAK BU İPUCU SAYESİNDE BEKLEME SÜRESİNİ SISALTABİLİRSİNİZ. [WİNDOWS]+[R] TUŞ KOMBİNASYONUNU KULLANARAK ÇALIŞTIR PENCERESİNİ AÇIN VE “MAİLTO:” YAZDIKTAN SONRA [ENTER] TUŞUNA BASACAK OLURSANIZ BOŞ BİR E-POSTA EKRANA GELECEKTİR. EĞER İSTERSENİZ ÜST ÜSTE İKİ NOKTADAN HEMEN SONRA İLETİYİ GÖNDERMEK İSTEDİĞİNİZ ADRESİ DE YAZABİLİRSİNİZ. BUNUN İÇİN MASA ÜSTÜNE BİR KISA YOL OLUŞTURMAK, ÇALIŞMANIZI OLDUKÇA HIZLANDIRACAKTIR. İLK OLARAK MASAÜSTÜNDEKİ BOŞ BİR ALANA FARENİN SAĞ TUŞUNU KULLANARAK TIKLAYIN VE NESNE MENÜSÜNDEKİ YENİ/KISAYOL KOMUTUNU ÇALIŞTIRIN. EKRANA GELEN PENCEREDEKİ “ ÖĞENİN KONUMUNU YAZIN ” KUTUSUNA “MAİLTO:”YAZIN VE İLERİ DÜĞMESİNE TIKLAYIN. ŞİMDİ KISAYOLUNUZ İÇİN UYGUN BİR İSİM GİRİN VE SON DÜĞMESİNE TIKLAYIN.

25-PLEXTOOLS İLE HEMEN TÜM KORUMALARIN KIRILMASI: TÜM PLEXTOR SÜRÜCÜLER İLE BERABER PLEXTOOLS ARACI DA SUNULUR. BU ARAÇ, SÜRÜCÜ HAKKINDAKİ BİLGİLERİ GÖRÜNTÜLER VE VİDEO VEYA SES OYNATICISI GİBİ BAZI FONKSİYONLARI SAHİPTİR. ANCAK BU ARACIN TÜM AUDİO KORUMALARINI PRATİK BİR ŞEKİLDE KIRABİLDİĞİ AZ BİLİNİR. DİGİTAL AUDİO EXTRACTİON FONKSİYONU, SÜRÜCÜNÜN OKUMA İŞLEMİ SIRASINDA “APTAL” BİR AUDİO CD PLAYER GİBİ DAVRANMASINI SAĞLAYARAK, TÜM YANLIŞ YÖNLENDİRİCİ VERİ PARÇALARINI GÖRÜNMEZ HALE GETİREN BELİRLİ BİR BİT’İ SÜRÜCÜDE TUTAR.
     İKİNCİ SEÇENEK İSE PLEXTOOLS’UN SADECE AUDİO SESSİON’LARINI KOPYALAMASI. YANİ BU SAYEDE KOPYA, KOPYA KORUMALI OLMUYOR. BU İPUCU SADECE PLEXTOR SÜRÜCÜLERİ İÇİN GEÇERLİ.


26-MİCROSOFT BİLGİ SORGULAMASINI KAPATMAK(WİNDOWS XP): EĞER BİLGİSAYARINIZLA İLGİLİ BİLGİLERE BAKILMASINI İSTEMİYORSANIZ: SİSTEM KAYIT DEFTERİ DÜZENLEYİCİSİNİ AÇIN. “HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\MİCROSOFT\WİNDOWS NT\CURRENTVERSİON” ALTINDA “REGDONE” DEĞERİNE ÇİFT TIKLAYIN. ÇIKAN KUTUYA “1” DEĞERİNİ GİRİP “TAMAM”A BASIN.


27-TAKILAN CD’NİN OTOMATİK ÇALIŞMASINI ENGELLEMEK(WİN XP):BİLGİSAYARINIZA YENİ BİR CD TAKTIĞINIZ ZAMAN, ONUN OTAMATİK OLARAK ÇALIŞTIRILMASI SİZİ RAHATSIZ EDİYORSA “HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CURRENTCONTROLSET\SERVİCES\CDROM” ALTINDAKİ “AUTORUN” KAYDINA ÇİFT TIKLAYIP ÇIKAN PENCEREDEKİ “1” DEĞERİNİ “0” OLARAK DEĞİŞTİRİN. “TAMAM” DÜĞMESİNE BASTIKTAN SONRA BİLGİSAYARINIZA TAKTIĞINIZ CD’LERİN OTOMATİK OLARAK ÇALIŞMADIĞINI GÖRECEKSİNİZ.


28-DOSYALARIN TAKAS DOSYALARINA ATILMASINI ENGELLEMEK(WİN XP): “HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CURRENTCONTROLSET\CONTROL\SESSİON MANAGER\MEMORY MANAGEMENT” KLASÖRÜ ALTINDAKİ “DİSABLEPAGİNGEXECUTİVE” DEĞERİNE ÇİFT TIKLAYIN. KARŞINIZA ÇIKACAK EKRANDAKİ “0” DEĞERİNİ “1” OLARAK DEĞİŞTİRİN.

29-BAŞLAT MENÜSÜNDEKİ BELGELER İÇERİĞİNİ AZALTMAK(WİN XP): “HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\MİCROSOFT\WİNDOWS\CURRENT VERSİON\POLİCİES\EXPLORER” ANAHTARINI ETKİNLEŞTİRİN VE ARDINDAN PENCERENİN SAĞ BÖLMESİNE FARENİN SAĞ TUŞU İLE TIKLADINTAN SONRA AÇILAN NESNE MENÜSÜNDEKİ YENİ\DWORD DEĞİRİ KOMUTUNU ÇALIŞTIRIN. YENİ ÖĞENİN İSMİNİ “MAXRECENTDOCS” OLARAK DEĞİŞTİRİN VE ENTER TUŞUNA BASIN. BU DEĞERİN ÜZERİNİ ÇİFT TIKLAYARAK KOMUTU ÇALIŞTIRIN VE SÖZ KONUSU LİSTE İÇERİSİNDE BULUNMASINI İSTEDİĞİNİZ MAKSİMUM BELGE SAYISINI GİRİN. İLETİŞİM PENCERESİNDEKİ TAMAM DÜĞMESİNE TIKLAYIN VE KAYIT DEFTERİNİ KAPATIN.

Son Düzenleme: MeZaR ~ 13 Şubat 2008 00:38
uGuR.uK
12-02-2008, 23:01   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
8,316 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2007

bilgileri buraya yazmışsın güzel ama biraz karışık olmuş be, bi ceki düzen versen tam süper olcakmışGöz kırpma

CU_GS7
12-02-2008, 23:03   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
6,371 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2006
elazigli
bilgileri buraya yazmışsın güzel ama biraz karışık olmuş be, bi ceki düzen versen tam süper olcakmışGöz kırpma
Yani aynen copy&paste..
Hepsi büyük harf ayrı bir dert zaten.. İnsanın okuyası olsa bile okuyamıyor..

MeZaR
13-02-2008, 00:39   |  #4  
OP Üye
Teşekkür Sayısı: 0
75 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2008

tamamdırr bırass daha duzenee soktumm ;)

uGuR.uK
13-02-2008, 17:06   |  #5  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
8,316 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2007
MeZaR
tamamdırr bırass daha duzenee soktumm ;)
şimdi olmuş işte, saolBeğendim

Donanım uzmanı
16-02-2008, 02:28   |  #6  
Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
23 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2008

Bunlar sistemi gerçekten düzene sokan ve hızlandıran regedit ayarları fakat daha sonra donanımda ciddi kararsızlıklara yol açıyor.En yaygın olanı ise cd ve ya dvd den pc ye veri aktarırken fare imlecinin e müziğin takılarak çalışması gibi