Bir zamanlar adsl yaygınlaşmaya başladığında modem testleri her kez tarafından ilgiyle takip ediliyor hangi modemin daha iyi olduğu forumlarda ve arkadaş sohbetlerinde konuşuluyordu , aynı durum dijital fotoğraf makineleri ve benzeri ürünler içinde geçerliydi ama buğünlerde artık çoğu kişinin zihninde hangisinin kendisi için daha iyi olduğu hakkında doğru veya yanlış bilgisi var.
Şimdi ise 10 mp makinelerle çekilmiş fotoğraflar, HDD'li kameralarla çekilmiş videolar ve yüzlerce mb. yer tutan programların varlığından dolayı harici disklere ihtiyaç duyuluyor. Buğünlerde forumlarda ve dergilerde harici disk tanıtımları bir, birini izliyor ama çokda ayrıntılı inceleme veya bir test göremedim.
Kasım 2007 tarihli CHIP dergisinin yaptığı test ise 2.5 inç’lik harici diskler için kullanıcılara tercih de bulunmalarına yardımcı olacaktır ama 3.5 inç harici diskler için aynı şeyi söyleyemem ve bu testlerde harici disklerle gelen yazılımlarında önemli olduğunu düşünüyorum ama yazılımlar hakkında herhangi bir bilgi yok. Maalesef çok araştırmama rağmen hala kafamda bir çok soru işareti var. Mesela Lan’dan bağlanan sistemleri düşünüyordum ama pahalı ve çok yavaş bağlanma problemleri var deniyor. eSATA bana yaramıyor laptop kullanıyorum ve kablo sıkıntısı var deniyor. USB düşünüyorum FireWire daha hızlı deniyor FireWire olan modeller için 40-50 dolar fark vermek gerekiyor acaba değermi kafa karışık anlıycağınız.
Öyle bi test yapınki bütün bağlantı arabirimlerinin artı, eksileri olsun. Teste katılan ürünler özellikle Seagate, WD, Maxtor, Philips, SMARTDISK, DEXONIC firmalarının ürünleri olursa ve kutu içeriği yanında gelen yazılımlardan da bahsedilirse insanlar daha çok faydalanacaklardır.
Bilinmedik ve piyasada bulunmayan ürünlerin teste dahil edilmesinin bence bi anlamı yok reklamdan öteye geçmiyor. Bazı testlerde görüyorum piyasada çok tutulan ürünler teste yok, nerde bilinmedik ürün var hepsi teste dahil edilmiş ve böyle bir testin okuyculara hiç bir faydasının olmadığını düşünüyorum.