Chipset Isınması

HPQ-User
14-07-2010, 10:19   |  #1  
OP CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 29
30,996 mesaj

gigabyte sormuş:
Değerli arkadaşlar benim sorunum anakartta , anakartımda chipset oluyor ismi galiba ( intel yazıyor üzerinde üstündede küçük bir soğutucu var) bilgisayarı açtığımda işlemci fanı 2 tur dönüp duruyor ve aynı anda chipset aşırı ısınıyor,hiçbir sorun yokken birden bu arızayı aldım , bunun çözümünü ve önerilerinizi söylerseniz çok sevinirim.şimdiden tüm arkadaşlara teşekkür ederim.

Soru Türü: Donanım
İşletim Sistemi: Windows XP
Sistem Özellikleri:
ANAKART : GIGABYTE FSB1066  ---  GA-945GCMX-S2
İŞLEMCİ  : intel pentium dual-core 2.20 ghz
RAM : KİNGSTON 2 GB
HDD : SEAGATE 200 GB

İnternet Tarayıcı: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; tr; rv:1.9.2.6) Gecko/20100625 Firefox/3.6.6

Craterus
18-07-2010, 12:49   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
881 mesaj

fanın iki tur dönüp durması fan arızasına işaret eder şöyleki fazla bir şekilde tozlanmışsa o toz fan içinda takozlama yapmaktadır onun için fanı tozdan arındırın temizletyin küçük bir fırça ile de fanın en ufak aralığınıda temizleyin sonra basınçlı hava tutun sonra tekrar deneyin hala iki tur atıp duruyorsa fanınızı değiştirin

infoman
18-07-2010, 13:33   |  #3  
infoman avatarı
Yıllanmış Üye
2,884 mesaj

Fanınız sıcaklığa göre hızını arttırıyor veya azaltıyor yani otomatik ayarda. Bios devreye girene kadar fan çalışıyor ama bios devreye girip fanın kontrolünü eline alınca sıcaklık henüz düşük olduğu için fan kapanıyor.
Chipsetler diğer parçalara nazaran biraz daha fazla ısınabiliyor ama ısıyada dayanabiliyor. genellikle uzun süre çalıştığında parmağınızı en fazla 5 saniye falan deydirebilirsiniz :D yani bu sıcaklık normaldir. (chipsetin üretim teknolojisi ve özelliği fark ettirebilir) Dilerseniz internette satılan soğutuculardan temin edebilirsiniz ama şahsi görüşüm buna gerek yok.
Sıcaklık değerlerinizi aşağıdaki programla 1 saat aktif kullanarak ölçüp buraya SS koyar mısınız?
Hwmonitor_1.16-setup.exe

Barış
19-07-2010, 10:50   |  #4  
Barış avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 5
1,971 mesaj
Alıntı: Craterus  
fanın iki tur dönüp durması fan arızasına işaret eder şöyleki fazla bir şekilde tozlanmışsa o toz fan içinda takozlama yapmaktadır onun için fanı tozdan arındırın temizletyin küçük bir fırça ile de fanın en ufak aralığınıda temizleyin sonra basınçlı hava tutun sonra tekrar deneyin hala iki tur atıp duruyorsa fanınızı değiş

Fanın iki tur dönüp durması hiç bir şekilde arıza işareti değildir. Kullandığım anakartta işletim sistemi ön yükleme bölümü gelene kadar işlemci fanı çalışmıyor budamı bir arıza işareti ? lütfen böyle yanıtlar vermeyiniz.

bi çok anakarttaki öncelikle aklıma gelen ECS veya foxconn'da bilgisayarın güç düğmesine basıldıgı anda fana kısa süreli güç giderek 1-2saniye duruyor ve bir süre sonra tamamen dönmeye başlıyor. 

bir çok anakartta artık işlemci yükü ve ısısına göre fan devrini ayarlayabiliyor.

Bakınız EIST

üye0145
20-07-2010, 05:04   |  #5  
Taze Üye
11 mesaj

Arkadaşlar sorunum burda
[URL=http://img148.imageshack.us/i/dsc00564gl3.jpg/][/URL]

sata girişlerinin hemen üzerindeki soğutucunun bulunduğu intel yazan entegre , pc şu an hiç çalışmıyor sadece tek verdiği tepki işlemci fanının hareketlenip durması , ve o entegre aşırı derecede ısınıyor , açıkçası kardeşim yaptı sorunu ve galiba ön usb girişinden kısadevre yapmış, bunun bir çözümü varmıdır arkadaşlar? ayrıca cevaplar için teşekkürler.

infoman
20-07-2010, 05:28   |  #6  
infoman avatarı
Yıllanmış Üye
2,884 mesaj

offfffffff
bütün donanımı söküp sadece anakart ve işlemci güç kabloları takılı olarak çalıştırmalısın. bip sesini dursan belki devamını getirebilirsin
dostum kötü haber vermek istemiyorum ama anakart chipseti yanmış olabilir ki bu durumda anakart değişmeli

Barış
20-07-2010, 21:42   |  #7  
Barış avatarı
Yıllanmış Üye
1,971 mesaj
Alıntı: üye0145  
Arkadaşlar sorunum burda
[url=http://img148.imageshack.us/i/dsc00564gl3.jpg/][/url]

sata girişlerinin hemen üzerindeki soğutucunun bulunduğu intel yazan entegre , pc şu an hiç çalışmıyor sadece tek verdiği tepki işlemci fanının hareketlenip durması , ve o entegre aşırı derecede ısınıyor , açıkçası kardeşim yaptı sorunu ve galiba ön usb girişinden kısadevre yapmış, bunun bir çözümü varmıdır arkadaşlar? ayrıca cevaplar için teşekkürler.

anlattığınız yer yani o sogutucunun altında güney köprüsü bulunmaktadır. ve Güney köprüsünün görevi PCI - USB - ISA - IDE - E-SATA gibi çevre birimlerini kontrol eder. ve anlattığınız taktirde USB lerde bir kısa devre güney köprüsüne zarar verebilir her ne kadar günümüz anakartlarında kısa devre ve güç koruması olmasına rağmen oluşabilcek bir sorundur. Garantisi varsa garantiye gönderebilirsiniz veya en yakın teknik servise gitmenizi öneririm.

üye0145
21-07-2010, 04:06   |  #8  
Taze Üye
11 mesaj

cevaplar için sağolun arkadaşlar napalım bi servise uğrayim yarın, inşallah yanmamıştır.

üye0145
25-07-2010, 18:34   |  #9  
Taze Üye
11 mesaj

arkadaşlar kusura bakmayın bir sorum daha olacak , böyle bir kısadevreden dolayı işlemcime zarar gelmişmidir ? yeni bir anakart alsam kurtarırmı beni ??

Barış
25-07-2010, 21:23   |  #10  
Barış avatarı
Yıllanmış Üye
1,971 mesaj
arkadaşlar kusura bakmayın bir sorum daha olacak , böyle bir kısadevreden dolayı işlemcime zarar gelmişmidir ? yeni bir anakart alsam kurtarırmı beni ??

kişisel görüşüm ; sanmıyorum işlemciyr zarar gelsin. sorun köprülerden ileri gitmemiştir.
bunun için anakart almanıza gerek yok aslında. servise verip azıra boyutuna göre hareket etmek daha mantıklı bence.

gazi02
27-07-2010, 13:38   |  #11  
Taze Üye
6 mesaj

arkadaşım cok ısnıyorsa fanlarının bır cogunu cekici yap bak kasa kapagını ac dısarıya sıcak hava cıkıyosa fanları  cekıcı yap

üye0145
27-07-2010, 13:55   |  #12  
Taze Üye
11 mesaj

işlemci sağlam çıktı anakart iş görmez durumda,diğer donanımlarda sağlam yeni anakart kurtarıyor , verdiğiniz bilgiler için çok çok sağolun arkadaşlar.

Barış
27-07-2010, 18:24   |  #13  
Barış avatarı
Yıllanmış Üye
1,971 mesaj
işlemci sağlam çıktı anakart iş görmez durumda,diğer donanımlarda sağlam yeni anakart kurtarıyor , verdiğiniz bilgiler için çok çok sağolun arkadaşlar.

iş görmez derken tam olarak ne dediler hocam ? sorun neymiş veyahut maliyeti ?
geçmiş olsun bu arada.

üye0145
29-07-2010, 03:01   |  #14  
Taze Üye
11 mesaj

tamiri zormuş arkadaşım o bahsettiğim entegre yanmış ve tıpkı senin söylediğin gibi onun çevresine zarar vermiş , birçok küçük entegre fln gibi parçalarda gitmiş . yaptırsak maliyetli yenisi daha ucuz :)

Barış
29-07-2010, 07:19   |  #15  
Barış avatarı
Yıllanmış Üye
1,971 mesaj
tamiri zormuş arkadaşım o bahsettiğim entegre yanmış ve tıpkı senin söylediğin gibi onun çevresine zarar vermiş , birçok küçük entegre fln gibi parçalarda gitmiş . yaptırsak maliyetli yenisi daha ucuz :)
bunla geçmiş olsun o zaman hocam :) işlemcinin sağlam kaldığına sevinelim.
Hem kuzey köprüsü değişimi ve diğer parçalardan sonrada eski randımanı alamazdınız kolay kolay.
yenisi en iyisi :):)