chipset sıcaklığı!

Bu başlık kilitlidir. Yeni mesajlar gönderilemez veya mevcut mesajlar düzenlenemez.
cuytherock
24-08-2005, 18:30   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
19 mesaj

Bugün farkettim de chipsetim biraz fazla ısınıyor gibi. Elle fazla tutamıyorum. Acaba chipset sıcaklığı performansı etkiler mi? Ya da zararları ne olabilir? Bilgisi olan var mı?

sehrikalp
24-08-2005, 18:45   |  #2  
Yıllanmış Üye
543 mesaj

Bilgisayarın anakartı ve bütün diğer bileşenleri dahil hemen hepsinin üzerinde bir veya çok chipset ( entegre devre = yonga) vardır. hangisinden bahsettiğini belirtmemişsin. Ayrıca kaç derece ısındığı da bu yonganın hangi yonga olduğuyla doğrudan ilgili. Modeli bile bu ısının farklı olması için yeterli. Ayrıca CPU'mu, GPU'mu Kuzey köprüsü mü, Güney köprüsü mü, ses kartı mı, TV kartı mı? MOSFET ler mi?

sehrikalp
24-08-2005, 18:56   |  #3  
Yıllanmış Üye
543 mesaj

Ayrıca chipsetlere elle dokunmak pek mantıklı değil. Elindeki olası statik elektrik o chipseti çalışmaz hale getirebilir. Chipsetin sıcaklığı calışmasını etkiler tabii ki. Fazla ısınan bir chipset stabil çalışmaz. Belli bir eşiği vardır ısınmanın, bundan sonra chipset yanabilir bile. Overclockçular bunu çok iyi bilir. Hızı artırılan chipset (ki genellikle bu CPU, GPU ya da RAM dir) daha fazla işlemi aynı zamanda yapacağı için ısınır, bu çok normaldir. Bu göz önüne alınarak daha iyi bir soğutma sistemiyle donatılır.

jaina
24-08-2005, 19:15   |  #4  
Yıllanmış Üye
1,406 mesaj

Eğer yanlış anlamadıysam ya da doğru biliyorsam bilgisayarlarda

Intel tarafında iki tane
North (kuzey) ve south (güney) chipsetleri vardır. Bunlar anakartın özelliklerini ve nasıl bir teknolojiye sahip olduklarını söyler.

Mesela İntelde güney köprüsü artık son sistemlerde ICH7 oldu, ki bir çok laptopda bu 4 dür. 7 nin sata2, raid, 7+1 ses sistemi gibi bir çok özellik getirir.

AMd tarafında ise hypertransport var diye biliyorum.

Her iki durumdada galiba sen işlemcinin altında olan yeri kast ettin? Eğer orası aşırı ısınıyor ise, ya;
Geniş bir kuzey köprüsü pasif soğutucusu ya da;
Küçük boyutta olan fanlardan takabilirsin.

Ben şahsen kasamda havalandırma olduğu için pasif kullanıyorum ve bir zararını görmedim. Fan güzel olmaz, çünkü fanın boyutu küçüldükçe ses artar. Orayada en küçük fanlar takıldığı için sinek vızıltısı gibi ses çıkarırlar.

cuytherock
25-08-2005, 13:52   |  #5  
OP Taze Üye
19 mesaj

Evet, detayı biraz eksik vermişim. NForce 2 yongalı anakartımın Nforce2 SPP chipsetinin sıcaklığı fazla geldi bana. Merak etmeyin, üzerinde heat sink vardı, herhalde buna elimle dokunmamda bir sorun yoktur.

Elimle dokunduğum için kesin bir sıcaklık tahmininde bulunamıyacam ama heatsink sıcak bir harddisk kadar vardı rahatlıkla.

Heat sink de böyle bir yapı için yeterli büyüklüğe sahip.

Sorun şu aslında. Bilgisayarım da çeşitli sorunlarla beraber perofmans sorunları yaşıyorum, sorunun ne olduğunu tam çözemedim. Harddiskim biraz sorunlu, muhtmelen ondan kaynaklanıyor. Ama gene de chipset sıcaklığının performansı ne ölçüde etkilediğini öğrenmek istediydim...

Teşekkürler...

jaina
26-08-2005, 20:56   |  #6  
Yıllanmış Üye
1,406 mesaj

Kuzey köprünün tamamen sıcak, yani elinle "dokunamayacak" kadar sıcak değilse takma, birşey olmaz.

Ben el değmeyecek kadar sıcak şekilde uzun süre kullandım hiçbirşey olmadı.
Bence oraya gelmeden önce diğer parçalarına bak.

sehrikalp
27-08-2005, 01:05   |  #7  
Yıllanmış Üye
543 mesaj

Performans sorunları yaşıyorsan, sisteminin bir dökümünü ver bakalım diycem. Hele ki, jaina sana destan yazar valla. :)

darkstar
28-08-2005, 01:30   |  #8  
Yıllanmış Üye
1,029 mesaj

evet sicaklik sistemin stabilitesini buna bagli olarakta verimliligi ve hizini buyuk olcude etkiler ben Dr. harwarele bir kac deneme yaptim. benim islemcim 2.4 ama 3.17 de calistiriyorum fazladan sisteme 3 tane fan takili carpanlari daha fazla arttirdigimda sicaklik yuzunden (60-65lere kadar cikti) verimlilik git gide dustu bende 3.17 en iyi perfprmansi verdigi icin 3.17de kullaniyorum cokta memnunum

cuytherock
28-08-2005, 05:24   |  #9  
OP Taze Üye
19 mesaj

Performans sorunumda temel sebep, büyük olasılıkla harddisk. WD'ın ilk 8 mb buffer'lı disklerinden birini almıştım hevesle. Ancak uzunca bir süredi çook ısınıyor. Gerçekten ÇOOK! Ve arada bir, içindeki bir metalin, sanki çok sıkı gerilip de bırakılması gibi, çok rahatsız edici bir ses çıkıyor. Tarif etmesi güç.

Neyse, konu anakart ve chipset, hd'ki geçelim (SATA bi disk aldım bu arada, başıma başka dertler açtı, onları da Donanım forumlarında yazdım). Bende Asus A7N8X Deluxe kart ve AMD 2500+ işlemci var. Kod adı neydi unuttum, 1840 MHz'de çalışıyor. Çok rahatlıkla 3200+'a çıkarabiliyorum ama kimi zaman 5 kimi zaman da 1 saat sonra pat, restart geliyor. Belki bu overclock esnasında bahsettiğim chipset ısınması fazla oluyordur. Yeni bir harddisk alınca denemelere başlayabilirim...

jaina
28-08-2005, 21:14   |  #10  
Yıllanmış Üye
1,406 mesaj

Tam olarak overclock"un sorunsuz çalışmasını istiyorsan 4-5 saat prime 95 de torture test yap,
eğer sorun yoksa, devam, restart atıyorsa hız düşmelidir.

cuytherock
28-08-2005, 23:02   |  #11  
OP Taze Üye
19 mesaj

Overclock'a gerek yok aslında, ben işlemcimden memnunum. Esas sorun dediğim gibi performans kaybıydı! Bu hafta içinde yeni bir Harddisk alacam kısmetse. Görecez bir fark var mı...

darkstar
29-08-2005, 01:00   |  #12  
Yıllanmış Üye
1,029 mesaj

iyide perfprmans kaybi yasadigindan bahsetmemissinki hem performans kaybin varsa akla gelecek overclock falan yapmadiysan kurdugun programlarla ilgilidir hic bir sey yazmamissin? nasil bir performans kaybin var anlayamadim ben?

cuytherock
31-08-2005, 23:15   |  #13  
OP Taze Üye
19 mesaj

Esas sorunum evet performans da sadece CHIPSET SICAKLIĞININ PERFORMANSA ETKİSİNİ merak etmiştim. Jeina'nın "kuzey köprünün tamamen sıcak, yani elinle "dokunamayacak" kadar sıcak değilse takma, birşey olmaz." demesi benim için yeterliydi. Teşekkürler..