chipset

turuncu565
17-07-2007, 13:33   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
11 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2005

merhaba benim merak ettiğim bi konu var ekran kartlarındaki chipsetler ekran kartını nasıl etkiler yani düşük olması yada yüksek olması neyi değiştirir?

Borga-x
17-07-2007, 13:51   |  #2  
İlk Maestro
Teşekkür Sayısı: 2
11,767 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Kas 2006

Ekran kartında GPU vardır Chıpset anakartta olur. Eğer GPU soruyorsan bu bilgisayarda yaptıgın bütün görsel öğeleri etkiler ne kadar gelişmiş bir GPU ve veriyolu varsa Ekran kartı o kadar guzel görüntüler üretebilir.

Anakart chıpsetıyle ekran kartı uyumunu soryorsan hıcbır chıpset hıcbır ekran kartını kabul etmemezlik yapmaz (bu son cıkanlardan bahsedıyorum, hatta nvıdıa ekran kartını nvıdıa chıpsetlı bır anakart değil ıntel chıpsetlı bır anakart daha ıyı çalıştırmaktadır. bununla ılgılı buraya bir bakarsan daha iyi bilgi sahıbı olursun Ama VIA veya SIS chıpsetleri bazen ekran kartı seçimi yapıyor, uygun olmayan ekran kartı ile çalıştırılması durumunda sistemin resetlenmesi, donmalar, oyundan çıkmalar yaşanır.

turuncu565
17-07-2007, 13:54   |  #3  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
11 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2005

teşekkür ederim bilgiler için yardımcı oldu

ExCeLLiuM
17-07-2007, 18:54   |  #4  
ExCeLLiuM avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1,149 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2007

chipset yongaseti demektir. Hem ekran kartlarında hem anakartlarda vardır. Aslında bunlar elektronikte entegre devre denilir ve hemn hemen her elektronik parçada bunlar bulunur. Fkat ekran kartlarında bulunan chipsetlerin en önemlisi GPU dur. Grapichal Process Unit - Grafiksel İşlem Ünitesi dir. Anakartlarda bir çok yongasetleri bulunur. Temelde kuzey ve güney yongasetleri bulunur. Bunun dışında ses işlemlerini gören ses yongaları(onboard ses kartı), grafiksel işlemleri yerine getiren grafik yongaları(onboard ekran kartı), etharnet, usb, vs. gibi çeşitli yongalarda bulunabilmektedir. Uyum konusuda eğer anakartın kuzey yonga seti PCI-E kartlara destek veriyorsa PCI-E kartları bu anakartlarda kullanabilirsin. Aynı şey AGP konusundada söz konusu. Ancak bazı yongalarda yazılımsal sorunlar olabiliyor. Donanımsal olarak teoride desteklemesi gerekirken bazen sorunlarda çıkabiliyor. Bunlar için BIOS güncellemeleri, firmware güncellemeleri yayınlanıyor.