Ramlarde çift kanal özelliğinden yararlanmak için bire bir aynı mı olmalı yoksa hızları aynı olsa yeter mi?Kit olarak satılınca çift kanal diye özel belirtiyorlar bazen kafam karıştı tüm ramler aynı olsa dahi çift kanal desteklemez mi özel olarak neden belirtme ihtiyacı hissediyorlar ram satarken?
Çift kanal ram hakkında
Bende bişey ekliyeyim;tüm ramler aynı olsa çift kanal olmazmı demişsin.Olur.Ramlerin frekansı aynı olduktan sonra dual kanal olarak çalışır yani piyasada kit diye satılan 2şerli ramlerin bi özelliği yok sadece donanım bilgisi zayıf kullanıcılar için kolaylık olsun diye kit olarak hazırlanmıştır ama ülkemizde sanki dual olması o ramlerin bi özelliği gibi pazarlanmaktadır.
Cevap veren arkadaşlara teşekkür ederim.Peki frekansları aynı gecikme sürelerinin farklı olması sorun teşkil ediyor mu?
Farklı markalardaki ramler aynı hızlarda olsa bile uyumsuzluk problemleri çıkartabiliyor bu yüzden aynı marka ve mhz lerdeki ramleri almanızı tavsiye ederim.
Zaten aynı marka ve hızda alıcam ama aynı model bulamazsam die(Balıkesirde tanıdığım bildiğim fazla bilgisayarcı yok aldığım yerlerde de istediğim modeli bulamayabilirim sonuçta) "bellek zamanlamalarının" farklı olması çift kanal özelliğinden yararlanmama engel mi onu merak etmiştim aslında.Bir de aldığım ram'lerden biri bozuldu geçenlerde servise gönderdim gelen ram'de çipler tek tarafta model numarası aynı gözüküyor ama benim gönderdiğim çift taraflıydı kardeşi olan öteki 800 mhz olan'da çift taraflı ilerde aynı model 800 mhz aldığımda sorun çıkarır mı çift kanal açısından? Nette genelde aynı hız ve marka alın diyor derslerde biz de bu kadar görmüştük belki bilmediğimiz ufak ayrıtılar fark eder diye buraya konu açtım.Mesela aynı hızda olsa dahi farklı markalar sorun yaratabilir bunun nedeni nedir? Bellek zamanlamaları'mı yoksa çiplerin 2 tarafta ya da tek tarafta bulunması mı ya da ne bileyim birim boyutu olarak geçen banka sayıları ile sıra sayılarının farklı olması tam olarak bu işin gerçeği neder onu merak etmiştim.