Aslında bunu anlatmak için testlere müracaat etmenize bile gerek yok. Remlerde mühim olan büyüklüktür, hız ve gecikme neredeyse önemsizdir. Arabada yakıt deposu ne ise bilgisayarda da rem odur bir anlamda, ne kadar büyük olursa depo, o kadar uzağa gidersiniz. Ama performans motora, yani merkezi işlemci veya grafik işlemciye bakar. Bazı temel kavramlarla ilgili olarak linke müracaat edebilirsiniz:
https://www.chip.com.tr/forum/bil ... zerine_t144095.html
Her ne kadar dünyadaki bütün remlerin standartlarını belirleyen JEDEC diye bir organizasyon olsa da, sistemdeki en nazlı bileşen olan remler, bazen standart ve kaliteli bile olsa sorun çıkarabilmektedir. Herhalde rem standartları katı bir şekilde belirlenmese, tıpkı PSU piyasasındaki gibi durum karmakaşırık, önüne gelenin kafasına göre at koşturduğu bir hal alırdı. Buna rağmen sistemde en fazla sorun yaşanan bileşenlerden biri remlerdir ve seçerken mümkün olduğunca kaliteye yönelmek bence daha iyidir, tabi kalitesizlerin bile standartlara uygun olduğunu belirtelim.
Aslında rem fiyatları bu kadar uçuk değildi ve rem seçimi eskiden bu kadar fazla problem değildi. Ama global kriz, batan şirketler sebebiyle azalan arz ve muhtemelen spekülasyonlar ve şirketlerin açgözlülüğü yüzünden bugün iyi bir işlemci veya ekran kartı fiyatına kadar çıktı rem fiyatları ve bu da seçimleri daha zorlu hale getirdi. Ama neyse ki halen rekabet sebebiyle son kullanıcı tamamen üreticilerin esiri değil, halen, nispeten daha uygun fiyatlardan rem alınabiliyor.
"Overclock" meselesine gelince, teknik sebeplerden, yüksek frekanslı rem almaya mecbursunuz. Remlere "overclock" için değil, zaten kolay kolay yapamazsınız, kimileri standart hızlarında bile çalıştırılamıyor. İşlemcinin hızını arttırdığınızda remlerin hızı da artar, bu yüzden mecburen, (yeni mimarileri düşünürsek) rem kontrolcü hızından yüksek hızda remlere ihtiyacınız vardır çünkü remlere "overlclock" çoğu durumda imkansızdır, hassasiyetleri sebebiyle.
Ayrıca bence o kadar fanteziye de gerek yok. :) Örnek olarak; üç bin liralık bir bilgisayarda, alınabilecek en iyi tek GPU'lu ekran kartını koyarsınız, ideal işlemci, kasa, PSU vesaire... Ve 1600 MHz CL7 rem de koymak için hala yeterli bütçeniz olabilir ve açıkçası bence neden koymayasınız. Çünkü zaten rem haricinde herhangi başka bileşenin bir üst modelini almaya kalksanız, sistemde birden fazla parça yükseltmesi de gerekip bütçe yetmeyecektir büyük ihtimalle. Dolayısıyla daha iyi rem seçmeyi tercih edebilirsiniz ve çok da hırpalamayacak şekilde piyasadaki remlerden seçim yapma imkanınız vardır.
Ama daha sınırlı bir bütçe söz konusu ise tabi remlerden de kısılabilir. Fakat argümanınızı sadece "gerekli mi" sorusu üzerinden kurarsanız, belki o zaman başka bileşenlerin ne kadar gerekli olduğu sorusunu da sorabilirsiniz. Mesela dört çekirdekli işlemci gerekli mi, DDR2 remler gerekli mi, LED monitör gerekli mi, DX11 kartları gerekli mi, bilgisayar gerekli mi gibi... Çünkü testlere bakarsanız yukarıdaki bileşenler arasından da "gereksiz" olanlar bulabilirsiniz.
Rem konusuna dönecek olursak, biraz da öneride bulunurken ileriye dönük olmasına dikkat etmek, kullanıcının ilerideki muhtemel yükseltmelerini göz önüne alarak, mümkün olduğu kadar az sayıda parça değiştirmesini temin etmeye çalışmak gerekir. Belki şimdi önereceğiniz bir parça yüz lira pahalı olabilir ama kullanıcının ileride yapacağı muhtemel yükseltmede, üç yüz lira kazandırabilir. Aslına bakarsanız DDR3 remler de tamamen gereksiz ama sektör oraya ve üstelik daha düşük voltajda çalışanlarına doğru gidiyor. Kullanıcıya DDR2 tabanlı bir sistem de önerebilirsiniz bu bakımdan çünkü hiçbir performans farkı olmaksızın daha ucuza gelecektir (hatta DDR2'lerin gecikmeleri daha düşük olduğundan daha iyi olur) ama ilerideki bir yükseltmede anakartı değiştirmek zorunda da kalabilirsiniz. Şimdi mesela yüksek voltajlı bir 4 GB DDR3 rem kiti önerdiğiniz durumda, ileride kullanıcı 8 GB'a yükseltme yapmak istediğinde aynı yüksek voltajlı remlerden bulamayabilir ve rem uyuşmazlığı yüzünden mevcut remlerini de değiştirmek zorunda kalabilir. İlla ki öyle olacak diye bir kaide yok ama gidişat o yönde ve yukarıdaki senaryo da ihtimal dahilinde bir senaryodur. Yine mesela şimdi ucuz bir rem önerdiğiniz de, ileride piyasa değişir ve rem fiyatları düşerse, remlerin uyumsuzluğa eğilimleri sebebiyle kullanıcıyı ucuz reme mahkum etmiş olursunuz.
Biraz uzun oldu ama meseleyi bana göre hemen bütün yönleriyle ifade etmek istedim. Gördüğünüz gibi değerlendirilebilecek pek çok unsur söz konusu ve hepsinin kendine göre bir mantığı, bakış açısı var. Ama genel olarak bir kural her zaman işliyor; "ucuz etin yahnisi yavan olur."
Ekleme: Bu arada, zaten Intel Core iX işlemcileriyle düşük voltajlı remler kullanmak zorundasınız. Teknik bir mecburiyet değil ama pratikte öyle bir bakıma.
Ekleme2: Ayrıca bir de sistem önerisinde bulunmanın tabiatı gereği bir zorluk söz konusu. Sizin tavsiyeniz doğrultusunda binlerce lirasını harcayan bir kullanıcı, eğer sistemde sorun yaşarsa, dönüp size hesap sorabilir; "bunları önerdin ama dandik çıktı, çalışmadı, arıza yaptı..." Bu durumda zaten teknik bilgisi olmayan birisine karşı açıkçası kendinizi savunabilmek hayli zor olabilir. Açıklasanız bile, "Söyleseydin, bu kadar para harcamışken, üç kuruş daha verip iyisini alırdım" diyebilir.
Hatta; Intel Core iX tabanlı bir sisteme düşük voltajlı rem önermemişseniz, size gelip "Bunlar mesela 1333 MHz ama CPU-Z'den baktığımda 1333 MHz'de çalışmıyor diyebilir." Siz de neden çalışmayacağını izah etmek zorunda kalabilirsiniz ama rem hızlarının önemsiz olduğunu anlatmakta hayli zorlanabilirsiniz, takıntı yapar çünkü bu mesele. Daha kötüsü eğer bir yerlerden eksik bilgiyle, voltaj ayarlaması gerektiğini öğrenip de remlere 1,65 volttan yüksek voltaj verirse, remleri 1333 MHz'de çalıştırabilmek için tabi, işlemcisini yakabilir veya zarar verebilir.
Tamam işte sadece testlerde benchmarklarda yüksek puan almanıza yarar.Yani kendinizi tatmin etmeye.Oc konusunda da eğer ramlere oc yapılmayacaksa yüksek mhz düşük cl'nin anlamı yok.Bunun yanında testlere baktığımızda elde ettiğimiz sonuçlara göre ramlere ocninde bir mantığı yok.Fantezi sistemler haricinde bence cl7 ramler gereksiz(fanteziden kasıt 10 bin TL oyun bilg gibi) Süleyman bey çok saygıdeğer açıklamalarda bulunmuşsunuz teşekkür ederim.Sizce cl'si düşük ram bize performans olarak nerede katkı sağlayacaktır?
Son Düzenleme: Süleyman. ~ 04 Nisan 2010 01:16