arkadaşlar çok format atmak hddyi öldürür mü aygıt yöneticisinde hdd ismi WDC WD2500BEVT-00ZCT0 ATA Device
çok format atmak hddyi öldürür mü
Öldürmez, hiçbir şey olmaz.
Düşün hiç kullanılmayıp köşede duranla sürekli kullanılan bir olur mu? Tabiki çok frmat HDD in ömründen yer, gitgide kafa vurmaya sesli çalışmaya, ısınmaya başlar.
Bu husus da bir polemik'e sebep olmak istemem. Lâkin, orta da birbirine zıt iki görüş var. Bunlardan hangisi doğru ?
Diğer tarftan bu 'Çok' kelimesinin ne anlattığı da önemli.
Ne kadar zaman da, ne kadar formatlama 'Çok' olur ?
isternirse hergün format atırsın üreticilerin web sitelerinde çalışma ömürleri üzerinden değerlendirilir harddiskler formatla değil ömrü çalışma saatine bağlıdır. Web sitelerine girin şu kadar format atarsanız şu olur demez çünki öyle birşey olmaz diskin üzerindeki veriler formatta 1 > 0 olur.
Sabit disk zaten sürekli kullanılan bir donanım bileşeni; her Windows açılışında, kapanışında, kopyalamada, yazmada, okumada o kafa sürekli hareket ediyor. Zaten günlük çalışmada da yapılan iş formattan farksız. Üstelik çok format derken hergün bu işlemin yapıldığı kastedilmiyordur herhalde.
sen bunu recep baltaş a ÖM ile sor.O sana anlatsın :D
Bildiğim kadarıyla bir şey olmaz.Yani en fazla bozulma sürecini hızlandırır.Çünkü format da bir yazma-silme işlemi.
Çok format hddye zarar. Mümkün olduğu kadar az formatla
Neden o kadar sık peki? Yine de bu sağlıklı birşey değil...
Gerek yok ki o kadarına...
Sabit disk zaten sürekli kullanılan bir donanım bileşeni; her Windows açılışında, kapanışında, kopyalamada, yazmada, okumada o kafa sürekli hareket ediyor. Zaten günlük çalışmada da yapılan iş formattan farksız. Üstelik çok format derken hergün bu işlemin yapıldığı kastedilmiyordur herhalde.
Süleymana katılıyorum. Ha bilgisayara bişey ekleyip kaldırmışsın, ha format atmışsın aynı şey. Sonuçta harddisk sürekli çalışıyor. Bilgisayar çalışıyorsa harddiskin ömrü azalıyordur. Bunun formatla bir ilgisi yok. Bence burda en önemlisi verilerin sürekli yedekli olması. Benim bir defa canım yandı zaten bu yüzden. :)
Verilerinizi sürekli yedekleyin, birgün bilgisayarınız açılmayabilir. İşte o zaman üzülürsünüz.
Çünkü format da bir yazma-silme işlemi.Low Level Format öyle. Ancak bütün clusterlardaki bilgiler ne olursa olsun hepsi 0 olarak değiştirilir. Bu 200 gb lık bir diskte 2.5-3 saat sürebilir. Sorun şu ki, hiç bir harddisk tam yük altında bu kadar uzun süre çalışmaz. Sorun burdan kaynaklanabilir sadece.
Ancak quick format olarak nitelendirlen formatta, bilgisayara hard diskin üzerinde bilgi olmadığını yutturmaktır. Ve bu neredeyse 1 dk da tamamlanabilen bir işlemdir. Şimdi soruyorum bu niye yorsun, dosya sisteminde bir şey değiştirmekten farkı yok.
Ancak LLF sıcak bir havada devamlı ısınınan bir harddiskte yapılırsa zarar verebilir. Tek sorun budur. Yoksa arkadaşın dediği gibi format atılırken prensibi veri yazmadan farklı birşey olmaz.
bein 250 gb hdd hddlife progfrakmınd 7 ay çalıştı gözüküyor ama canavargibi hişçbişiolmadı
Hiç bişey olmaz dostum. Benim diske son 2 yılda en az 50 kere format çektim. Aksine daha hızlandı sanki. Hiç korkma bir format da benim için çek. Hadi eline kuvvet.
Xp kullanırken ben de ortalama 3-4 ayda bir format atardım.
Şimdi windows 7 ye döndüm bakalım format istiyecek mi ileride.
Kullandığınız işletim sistemi de format atmada önemli bence.Windows 7 nin xp kadar formata ihtiyacı olmayacağı kesin.
Neyse fazla konuyu dağıtmayayım.Sık formatın zararı olmaz diyen arkadaşlara katılıyorum.Bana göre ne kadar sıklık iyidir derseniz ayda bir kere format atmanın HDD ye hiçbir zararı olmaz.
3 yıldır WD 70 gb hdd kullanıyorum bişi olduğu yoq bozulsada kurtulsak:D