Not: Eğer size çok uzun geliyorsa buradan youtube'daki videosunu izleyebilirsiniz.
www.corelturk.blogspot.com'dan alıntıdır. Onlara bu güzel paşlayım için teşekkürler...
CorelDRAW X5 yazı dizimize devam ediyoruz.Donanım gereksinimleri ve CorelDRAW Graphic Suite X5 paketinde nelerolduğunu öğrendikten sonra CorelDRAW X5'in donanım gereksinimlerinden bahsetmiştim. Öyle sizi çok zorlayacak bir şeyistemiyor aslında. Sadece işlemcinizde SSE2 komut seti desteği istiyor. Bu da 5-6 yıl içerisinde alınmış güncel(!) bir işlemcide zaten varolan bir özellik.
CorelDRAW X5 yazılım olarak ne istiyor? Bu ilginç değil mi. Yazılımgereksinimleri... Gün geçtikçe, teknoloji geliştikçe, işletim sistemleriyenilendikçe yazılımlar da yenileniyor tabi. Yeni teknolojiye ayak uydurup yenisistemlerden faydalanıyorlar. CorelDRAW X5 Graphic Suite, Windows XP, Vista veWindows 7 işletim sistemlerinin hem 32 bit hem de 64 bit sürümlerinde sorunsuzçalışıyor. Fakat kurulum için MS .net framework 3.5.1 istiyor. .net frameworkMicrosoft tarafından yayınlanan ve 20 den fazla yazılım dilini çalıştırabilenbir ortamdır. Java yazılımlarını çalıştırmak için SunJava ya da MSJava virtualmachine kurmamız gerekiyorsa .net framework de aynı işe yarıyor. Aslında birçok yazılım .net framwork olmadan çalışamıyor. İlla ki .net 1, 2 ya da 3sürümlerini kurmanızı istiyor. Genelde siz bunun farkında olmuyorsunuzçünkü güncel bir windows kullanıyorsanız muhtemelen en azından .net 2.0 sisteminizdekuruludur. CorelDRAW Graphic Suite X5 sürümüne kadar bu tip gereksinimleristemezken yeni sürümde istemesi biraz da çağa ayak uydurduğu anlamına geliyor.Kodlar yenilenmiş, çoklu çekirdek desteği sağlanmış... İyi bir şey tabi :)
Neyse... CorelDRAW X5 bir çok şey için .net 3.5.1 istiyor ve 24 Mart 2010'dayayınlanacak Box sürümünde DVD içinde bulunabilecek ve sisteminizde .net 3.5.1yoksa otomatik olarak kurulabilecek. Şimdi sisteminizde .net 3.5.1 yoksa buradan indirip CorelDRAW X5'i kurmayabaşlayabilirsiniz. Adım adım kurulum aşamalarına bakalım...
Kurulumda Hangilerini seçmeliyim?
Ekran görüntüsünde gördüğünüz gibi PROGRAMSsekmesinde CorelDRAW grafik paketiyle gelen temel yazılımlar ilk önce karşımızaçıkıyor. Bunlardan istediğimizi seçip kurabilir, istemediğimizi kurmayabiliriz.Ama size tavsiyem ekranda gördüğünüz yazılımların tamamını kurmalısınız. SadeceCorelDRAW bile kullanıyor olsanız bu yazılımların hepsine ihtiyacınız var.Şöyle ki;
CorelDRAW
Zaten bunun için kuruyoruz :)
Corel PhotoPaint
CorelDRAW'da bir bitmap'i dışarıçıkarmak için kullanacağımız en iyi ve en doğru yöntem "Edit Bitmap"komutuyla Photopaint'te açıp, daha sonra Photopaint'te sıkıştırmasız birformatta kaydetmektir. (Tiff, PSD gibi) En azından bu nedenle PhotoPaintkurulmalıdır ki PhotoPAint ayrıca Adobe Photoshop'un tek büyük rakibidir.Photopaint'te olan CMYK desteği ve yeni renk yönetim sistemi gibi profesyonelözellikler Photoshop dışında pek bulabileceğiniz özellikler değil.
CorelCapture
Corel grafik paketinin yıllardır ensadık üyesi CorelCapture. Aslında bir ekran görüntüsü yakalama yazılımı. Hattaekran görüntüsü yakalama yazılımlarının öncülerindendir kendisi. Peki bununeden kuralım?. CorelDRAW X4 ile gelen en güzel özelliklerden biri olan WhatTheFont (font bulma özelliği) çalışabilmesiiçin CorelCapture kurulmalıdır.
CorelConnect
Aslında hakkında başlı başına biryazı yazılması gereken ve CorelDRAW graifk paketinin yeni üyesi bir malzeme (resim,clipart, font vs) yönetim ve organizasyon yazılımı. CorelConnect'i AdobeBridge'e benzetebiliriz ama henüz ilk sürümü olduğu için çok basit, sade vehenüz emekleme aşamasında olduğunu belirtmeliyi. Connect'in en güzel özelliği(ki Bridge'de bile yok) CorelDRAW içinde bir Docker olarak açılabilmesi(Scrapbook gibi) ve buradan içeriğin yönetilebilmesi. Scrapbook'un yerinialacak olan CorelConnect mutlaka incelenmesi gereken bir yazılım. Yalnız önemlibir not: Eğer varsayılan olmayan bir windows teması kullanıyorsanız Connect'lesorunlar yaşayabilirsiniz. En azından ilk servis pakete kadar.
BitStream Font Navigator
Emektar Fontgezgini. Benim için mükemmel bir Font yönetim yazılımı. Hala çok sade vekullanışlı arayüzüyle benim bir numaram. Üzerine bir çok font yönetim yazılımıçıkmasına ve bunların bir çoğunu kullanmama karşın hiçbir zaman BFN'denvazgeçemedim. CorelDRAW paketiyle gelen binlerce fontu yönetmek, izlemek,gruplandırmak için mutlaka gerekli bir yazılım.
Evet... Tüm yazılımları kurmalısınız demiştim. Şimdi DRAW, PhotoPaint veCapture'nin hemen yanındaki Includes içeriğine göz atalım.
Includes içinde her bir yazılımlabirlikte yüklenmesini istediğiniz ekstraları seçmenizi sağlayan bir menü.Yardım dosyaları, öğreticiler, örnekler, eklentiler, çerçeveler, desenler gibibir çok ekstrayı yüklemenizi tavsiye ederim.
Gelelim FEATURES sekmesine. Buradakiyükleme seçeneklerini de size tek tek açıklamaya çalışayım.
Writting Tools
Kullandığınızklavye diline bağlı olarak onlarca dilin içerisinden kendi kullandığınız dilinzaten seçili olduğunu ögreceksiniz. Türkçe ve İngilizce desteği için bu iki dilseçilmiş durumdadır. Bunun dışında başka bir dil desteği eklemek istersenizdilediğinizi seçebilirsiniz. Bu arada sadece İngilizce ve Türkçe bile seçiliolsa bile CorelDRAW'da her dilde yazabileceğinizi belirtmeliyim. ÖzellikleArapça gibi dillerdeki yazıları sorunsuzca yazabilirsiniz. Yine burada Adobeile kıyaslama yapacağım. Adobe yazılımlarında Arapça yazabilmek için MEsürümünü edinmeniz gerekiyor. CorelDRAW'da böyle bir kısıtlama yok. Dilediğinizdilde (Çince ve Japonca bile) yazabilirsiniz.
Utilities
BuaradaDuplexing Wizard yazdırma ile ilgili ayarlar yapmanızı sağlayan bir özelliktir.Çok da kullanılan bir şey değil. Visual Basic For Applications 6.4 (VBA)mutlaka kurulmalıdır ki meşhur Corel makrolarını çalıştırabilelim. Visual StudioTools for Applications (VSTA) ise başlı başına CorelDRAW X5 paketinde gelenyepyeni bir özellik. Yazılımcılar daha iyi bileceklerdir ki VSTA desteği ileyazılımın kodlarını daha etkin kullanıp çok daha etkin eklentileryazabilirsiniz. Siz son kullanıcı olarak yazamasanız bile böyle bir desteğingelmesi çok çok daha gelişmiş eklentiler ve özelliklerle üçüncü partidesteğinin geleceği anlamına geliyor. Özellikle C++ desteği ile... WindowsShell Extensions ise Bir CDR belgesinin özelliklerine Windows'tan (Dosyaseçi>Sağ klik>Özellikler) erişebilmenizi sağlar. Dosytayı açmadan ölçülerini,kullanılan fontları, renkleri ve bir çok özelliği görebilmenizi sağlar.
GPL Ghostscript
GhostScript mesleğim açısından enbeğendiğim yenilik. GhostScript CorelDRAW'a PostScript 3 desteği getiriyor.Sisteminizde zaten kurulu ise tekrar kurmaya gerek kalmıyor ama değilse mutlakakurulmalı. Ghostscript'in CorelDRAW'a getirdiği özellikleri ayrı bir yazıdainceleyeceğim.
Additional Import/Export Filters
Bu da birincil dosya biçimlerindenhariç ilave dosya biçimleri desteği sağlar. CorelDRAW endüstri standartı olmuşbir çok dosya biçiminia destekleyen nadir yazılımlardan biridir, belki deyeganedir. CorelDRAW X5 teki yeni dosya biçimleri desteğine yine ayrı bir yazıaltında değineceğim.
Guidebook
CorelDRAWkullanma kılavuzu. Güzel ve detaylı bir şekilde hazırlanmış PDF biçimindeki bukılavuza da göz atmakta mutlaka fayda var.
OPTIONS sekmesinde ise masaüstüsimgeleri ve otomatik güncelleştirme seçeneklerini bulacaksınız.
Biraz uzun bir yazı olmasına rağmen uzun zamandırCorelDRAW kurulumunu detaylı şekilde anlatmak istiyordum Bu yazıdakiözelliklerin çok küçük bir kısmı X5 için geçerli. Yani önceki sürümleri de aynıyöntemlerle kurabiliriniz.
CorelDRAW X5'i kurduysanız biraz kurcalamaya başlayın. İlk önce bir dikdörtgençizin ve köşe özelliklerine bakın ;) Sonra da makro manager docker'a :)
Kürşad Çakır