Öncelikle sistemimi yazayım:
Asus Striker II-Extreme Anakart
Intel C2Q-3 ghz işlemci
4 GB OCZ 1333mhz Platinum Edition DDR3 Ram
2x250gb HDD
9800gtx ekran kartı
HIGH POWER HPC-1000 watt PSU
Herkese merhaba arkadaşlar. Sorunum şu:
Kullandığım kasamın çok küçük ve içinin çok dolu olması nedeniyle yeni bir kasa aldım. Yeni kasamın markası GIGABYTE 3D-MARS.
Eski kasamdayken huzur içinde mutlu mesut çalışan yukardaki bileşenler yeni kasaya yaptığım titiz montajdan sonra çalışmaz oldular. İşin kötüsü eski kasaya geri monte ettiğimde de çalışmadılar ancak deneme yanılma yapmak için bulduğum bir başka makinada her bir parça ayrı ayrı ve çok güzel bir biçimde çalıştı! Detay vermek gerekirse...
Power düğmesine bastığım zaman gerek işlemcinin fanı gerekse de Power supply'ın dahili fanı 1 tur dönüş yapıp duruyorlar! Sisteme elektrik geliyor, sistem de o elektriği alıp dağıtıyor ancak sadece 1 saniye! O kadar! Sistem hiç açılmıyor, dikkatinizi çekerim! TIK ediyor o kadar. Marş almayan bir araba gibi yani!
İşi abartıp başka bir bilgisayarda her bir parçayı tek tek denedim! PSU'mu diğer bilgisayara taktım, Çalıştı! Diğer bilgisayarın dandik PSU'sunu kendi bilgisayarıma taktım, O DA ÇALIŞTI! İşlemcileri de, anakartı da aynı şekilde takasladım. Ve diğer bilgisayarla gayet rahat çalıştılar.
Yani yukardaki parçaların her biri ayrı ayrı sorunsuz çalışırken beraber çalışmıyorlar!
Soruna kendimce koyduğum teşhis şu'dur -bu teşhis üzerine çözüme yönelik yorumlarınızı bekliyorum-
Hem anakartımda hem de PSU'mda bir çeşit koruma devresi olduğundan -cihazların kendi güvenliği gereği- bu ikisi birbiriyle çalışmayı bir şekilde reddiyorlar. Veya ben bir şeyi atlıyorum çünkü tekrar belirtmeliyim ki yukardaki parçalar bir önceki kasada gayet güzel çalışıyorlardı! Artık eski kasada da çalışmıyorlar!
Sorduğum bir teknik servis elemanı OCZ ram'lerin uyumsuzluk yapabileceğini söyledi ama ihtimal vermiyorum çünkü bu parçalar birbirleriyle çok uzun süre gayet güzel çalıştılar! Kaldı ki OCZ Ram'lerim platinum serisinden olup 2x2gb'lık set olarak 400 liraya satın aldığım özel ramlerdir!
Eğer bu bahsettiğim anakart veya PSU emniyetlerini bypass etmenin bir yolunu bilen varsa lütfen bana anlatsın. Allah biliyor, 2 gündür denemediğim yöntem kalmadı! Her parçası sapasağlam makina çalışmadan öylece duruyor! Bu absürd işi çözmeme yardım edene bir yemek ısmarlayacağıma söz veriyorum! (CİDDİYİM!)