Evet arkadaşar 17 Kasım Cumartesi Bimeks Teknoport'tan(Atatürk havalimanının ordaki) 50YTL'ye aldım oyunu. Ayrıca mağzada süper bir sistem ile Crysis test sistemi kurmuslar(QuadCore islemci, 2x8800GT, 2x 1GB 800MHZ ram, su soğutma vs...) Aşağıda alel acele çektiğim bikac resim ve bazı acıklamalar var:
İlk olarak icerikten bahsedim, kutudan tamamı Türkçe kullanım kılavuzu(sadece EA Games ile ilgili bazı kısımlar ing. bırakılmıs gerisi bizim dilde), oyun DVD'si(5.47GB tek DVD), ve oyunu daha verimli oynamak icin onerilen Logitech ses sistemi, klavye+fare reklamı cıktı.
Kitapçık içinde Nanosuit(Nanogiysi olarak gecio:) olsun, silahlar, göstergeler, özellikler vs. bircok seyin detaylı acıklamasına yukarda dedigim gibi bizim dilimizde yer verilmiş.
Her silahın detaylı acıklaması, şarjör durumu ve resimleri, nano modlar ve diğer ekipmanlar tek tek ayrıntılı olarak açıklanmış.
Kitapçıktan bu kadar, içi bolbol bilgiyle dolu uzatmaya gerek yok, bide en arkasında seri numarası var o kadar. Gelelim DVD'ye:
Dediğim gibi 5.47GB'lik tek DVD ile yayınlandı oyun. Takar takmaz oyun içeriği gibi Türkçe olan menüsü açıldı:
içeriğide aynen aşağıdaki gibi:
e artık kuruluma başlayalım, menüden "Kur"a tıklatınca kurulum direk başlıyor; ilk ekran, seri numara ekranı ve sora>>>
Gördüğünüz gibi orda bide Türkçe seçeneği var, bu oyunun Türkçe dil paketi
Yüklendikten sora 6GB yer tutan Crysis'i artık calıstırma zamanı, DVD'yi taktım ve oyunu actım. Direk Türkçe olarak acılmaktan oyun, ve belki tam sürüm optimize edilir demodan daha performanslı olur die beklemeyin, bende bekliodum ama pek olmadı, aynı. Performans beklentileri artık oyun yamalarına ve ekran kartı güncellemelerine kaldı. Ben elimdeki sistemde(özellikler asagıdaki mesajımda yazıo) 1280*1024 oynayabiliorm, tüm ayarlar orta ve AA kapalı.
Oyunu hem vista'lı kendi bilgisayarıma hemde XP'li kardesimin bilgisayarına(PD 3GHZ, 1GB RAM, 7900GS 256MB) kurdum, grafik ayarı olarak ikimizin bilgisayarda en fazla orta seviyede calısmakta, sadece onun cozunurluk 1024*768 o kadar, ancak ayarlar orta seviyede olsa kalitede vista'nın(daha dorusu DX10'un)etkilerini gormek mümkün. cok detaylı orman/deniz gibi yerler veya efeklerde biras daha canlılık mevcut(monitorler farklı ondanda olabilir demeyin bizzat iki bilgisayardada test ettim:). Ancak grafikten ziyade oyunun yüklenmesi ve acılması icin gerekli süre göz onune alınınca neredeyse 2kata kadar daha hızlı 2GB ramli vista. Ayrıca hazır vista demisken, FPS testlerimde orta seviye-1280*1024 cozunurluk-AA kapalı olarak 20-30FPS arası aldım: genelde 25 civarında giderken cok detaylı kısımlar 20lere dustu, rahat ve sakin kısımlarda ise 30a kadar cıktı FPS. Vista'cılar icinde eger Aero kapatılırsa 5FPS gibi bi artıs olmakta, yani aero kapalıyken yaptıgım testte 35FPS'ye kadar cıktım.
Oyundaki gelişmiş kalite/efekt/görsellik ayarlarının hangisinin ne kadar performansı etkiledigini, hangi seviye ayarın nası bi gorunum ve hız kazandırdıgını/kaybettigini gormek icin arastırıp buldugum su makaleye bakabilirsiniz, hazırlayan arkadasa tesekkürler guzel calısma yapmıs:
Oyundaki yapay zeka gerçekten çok iyi, silahınızdaki susturucu, etraftan gorulebilme veya cok sesli hareket etme gibi detaylar atlanmamıs. Susturucunuzu takıp düşmanları sessiz sedasız öldürebilir(eger birbirlerine yakınlarsa durumu cakıp ayaklanıolar tabi:), gorunmez olup gizli gizli pusulardan gecerek hedefe ulasabilir veya sürünerek yavaş yavaş alcaktan ilerleyip biranda karşılarına cıkabilirsiniz. Düşmanlar birbirleri ile sürekli iletişim icindeler; destek cagırma, taktik verme vs... Onların taktiklerini duyup ona gore kendinizi hazırlayabilirsiniz, tabi bu Kolay, Normal ve Zor seviyelerinde bole, en zor seviyede oynuyorsanız düşmanlar Türkçe değil Kore'ce konuşuolar(bu bizim adamların ve diğer seslerin dilini etkilemiyor, sadece düsmanlar), ki buda isi zorlastırmakta az da olsa.
Oyunda silahlara modifiye gibi guzelde bi yenilik var, bu sayede ilerledikce silahlarınıza ekstra yeni parcalar ve özellikler katabilirsiniz. Yakınlaştırma, sniper dürbünü, fener, lazer hedef, taktik ekipmanı, el bombası atabilme, patlayan(ateşli) mermiler, susturucu kullanabileceginiz baslıca ekipmanlar(suan 4. bölümdeyim ve ilerde yenileride gelir belki;)
Oyunda sol alttaki "Taktiksel Radar ve Tehdit Göstergeleri" ise oldukca kullanıslı baska bi yenilik.
Burdan etrafınızdaki düsmanlarını(baktıkları yönü), kendi yonunuzu, hedefinizi, dostlarınızı(ekipteki arkadaslarınız), farkedilme riskinizi(düsmanın sizi gorebilme durumu) ve düşmanın tetikte olma(yani etrafta sizin icin nisan alıp bekleme) durumunu gösteren cok yararlı bi kısım. kendizini karsılasabileceginiz durumlar icin hazırlamanıza büyük yardımları dokunmakta... Ayrıca hasar tespiti sayesinde gelen kurşunların yönünü ve kaynagınıda gostererek düsmanların tam yerini saptamayıda kolaylastırmakta.
bu arada Bimeks'teki test sisteminden bazı izlenimlerim var, oyunu o kadar Türkçe yapmıslarki bazı düşman askerlerinin aksanı doğulu, "heyeyet aaaoö.." gibi bagırmalar falan, ayrıca alıstıgımız ve sevmedigimiz(ki ben nefret ederim) yabancı küfürlerin dilimize "lanet olsun, kahretsin" gibi dublajlanmsı yok, herturlu kufur on numara cevrilmis("...ktir, ... cocugu vs.", kufurleri kısaltıp yazdım eger bizim foruma uymas diosanıs kaldırabilirim sadece bilgi amaclı yazıldılar.). Ancak bazı kendini bilmezler(bikac sitede okudum) bu kufurleri begenmemis agır kacıo demis. onlarada aynen sole diorum; kardesim oyun 16+ etiketiyle satılıo, ayrıca Crysis gibi bi oyun küfür etmicekte ne dicek? "canımlı cicimli"mi konuşsunlar?