Csharp Çok Basit fakat Önemli...

yazılımuzmanı
19-03-2011, 15:56   |  #1  
OP Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
22 mesaj

Merhaba arkadaşlar, benim üç sorum olacak,

Microsoft Visual Studio 2010 Csharp Form Application 'da birkaç sorun yaşadım yardımcı olabilir misiniz üç soru da çok basit;

1.SORU = Console Application 'da "Formatlı Çıkış" işlemini Form Application 'da nasıl yapabilirim?

Örneğin;

Console Application 'da =  Console.Write("Adınız= {0}", değişkenin adı); diye kod yazdığımızda değişkenin adını metnin içinde gösterebiliyorduk fakat bunu Form Applicationda nasıl yapabiliriz?

2.Soru= Form Application 'da Kullanıcıya verdiğimiz mesaj kutusuna, kullanıcının text girmesini nasıl sağlayabilirim?

3.Soru= Kullanıcı eğer programda bir belge hazırlamışsa ve bu belge string türünde ise bunu kaydetmek için gözat butonunu nasıl ekleyebilirim?

Son Düzenleme: yazılımuzmanı ~ 19 Mart 2011 15:58
yazılımuzmanı
20-03-2011, 15:47   |  #2  
OP Yeni Üye
22 mesaj

Arkadaşlar koskoca chip.com.tr 'de C# (Csharp) bilen yok mu ya?
Bilipte yazmayanlara soruyorum, siz ne amaçla bu foruma üye oldunuz?
Birbirimize yardım etmeyeceksek bu forum siteleri neden kuruldu?
Şu basit soruların bile cevabını bilipte, vermeyen kardeşlerim size sesleniyorum!

Kapalı Hesap (153535)
20-03-2011, 18:27   |  #3  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 27
2,297 mesaj

1.Soru:Tam olarak yapmak istediğin nedir?Herhangi bir metin kutusunda değişken adı görüntülemek mi?Örneğin MessageBox.Show komutuyla kullanıcıya istediğin bir mesajı görüntüleyebilirsin.
2.Soru:String bir değişken tanımlayarak bunu kolaylıkla yapabilirsin.
3.Soru:Bu konu hakkında bilgim yok.
Kusura bakma bir iki gün foruma giremedim o yüzden sana yardımcı olamadım.Ayrıca bahsettiğin sorun sadece c#'la ilgili değil bir çok konuya mesaj yazılmadığı oluyor.

Kapalı Hesap (153535)
20-03-2011, 18:31   |  #4  
Kapalı Hesap
2,297 mesaj

using System;
using System.Collections.Generic;
using System.ComponentModel;
using System.Data;
using System.Drawing;
using System.Linq;
using System.Text;
using System.Windows.Forms;
namespace string_basic
{
    public partial class Form1 : Form
    {
        public Form1()
        {
            InitializeComponent();
        }
        private void button1_Click(object sender, EventArgs e)
        {
            String a;
            a = textBox1.Text;
            MessageBox.Show(a.ToString());
        }
    }
}
Örnek olması açısından sorduğun 2. soru için basit bir kod da veriyorum.

Kapalı Hesap (153535)
20-03-2011, 18:44   |  #5  
Kapalı Hesap
2,297 mesaj

1.SORU:Görüntülemek istediğin değişkeni,mesajı vs. label'a atayarak yapabilirsin.

Ozgu-R
20-03-2011, 20:57   |  #6  
Yeni Üye
27 mesaj

3. Soruyada ben cevap vereyim :
Form una bi SaveFileDialog ekleyip Form1_Load olayına şu kodları yaz.
saveFileDialog1.DefaultExt = "txt";

ardından senin gözat butonu olarak seçtigin butonun click olayına şu kodları yaz

if (saveFileDialog1.ShowDialog() == DialogResult.OK)
            {
                StreamWriter yaz = new StreamWriter(saveFileDialog1.FileName);
                yaz.Write(richTextBox1.Text.ToString());
                yaz.Close();
            }

Ben burda richtextbox yaptım. Bi textBoxda belge hazirlamaz kimse değilmi :)

Kolay gele.

Son Düzenleme: Ozgu-R ~ 20 Mart 2011 21:01
Ozgu-R
20-03-2011, 21:04   |  #7  
Yeni Üye
27 mesaj

MessageBox da textbox konulabildigini hiç sanmıyorum. Sen kendi messagebox unu olusturabilirsin. Projene bi form2 ekle messagebox boyutlarına getir. Evet,Hayır,İptal veya istedigin butonları ekle tamamdır.Kendi messagebox unu yaptın :)

Kapalı Hesap (153535)
21-03-2011, 19:20   |  #8  
Kapalı Hesap
2,297 mesaj

http://www.sanalkurs.net/open-file-dialog-uygulamasi-5258.html
Bu sitede de benzer bir örnek var.

Kapalı Hesap (153535)
22-03-2011, 03:10   |  #9  
Kapalı Hesap
2,297 mesaj
Alıntı: Ozgu-R  
3. Soruyada ben cevap vereyim :
Form una bi SaveFileDialog ekleyip Form1_Load olayına şu kodları yaz.
saveFileDialog1.DefaultExt = "txt";

ardından senin gözat butonu olarak seçtigin butonun click olayına şu kodları yaz

if (saveFileDialog1.ShowDialog() == DialogResult.OK)
            {
                StreamWriter yaz = new StreamWriter(saveFileDialog1.FileName);
                yaz.Write(richTextBox1.Text.ToString());
                yaz.Close();
            }

Ben burda richtextbox yaptım. Bi textBoxda belge hazirlamaz kimse değilmi :)

Kolay gele.

Arkadaşım sağol ben de öğrenmiş oldum ama merak ettiğim birşey var.saveFileDialog1.DefaultExt = "txt"; Bu kod parçası dosya uzantısını mı belirliyor?

Ozgu-R
22-03-2011, 14:35   |  #10  
Yeni Üye
27 mesaj

Evet o eklenti savefiledialog daki uzantıyı seçmeden direk tamama basıldıgında olusturulacagi uzantiyi belirliyor.

Kapalı Hesap (153535)
24-04-2011, 02:53   |  #11  
Kapalı Hesap
2,297 mesaj

Yazılım uzmanı 1. soru için örnek iki kod veriyorum
1.si:
using System;
using System.Linq;
using System.Text;

namespace trying
{
    class Program
    {
        static void Main(string[] args)
        {
            int a, b;
            int sum;
            Console.WriteLine("Enter two numbers");
            a = Convert.ToInt32(Console.ReadLine());
            b=Convert.ToInt32(Console.ReadLine());
            sum=a+b;
            Console.WriteLine("Sum is {0}",sum);

}
    }
}
2.si:
using System;
using System.ComponentModel;
using System.Data;
using System.Drawing;
using System.Linq;
using System.Text;
using System.Windows.Forms;

namespace dene
{
    public partial class Form1 : Form
    {
        public Form1()
        {
            InitializeComponent();
        }

private void button1_Click(object sender, EventArgs e)
        {
            int a, b;
            int sum;
            a = Convert.ToInt32(textBox1.Text);
            b = Convert.ToInt32(textBox2.Text);
            sum = a + b;
            MessageBox.Show("sum is");
            MessageBox.Show(sum.ToString());

}
    }
}
Form Application'da ilk programın benzerini MessageBox.Show komutuyla ikinci programda gösterdiğim gibi yazabilirsin.Tam olarak bilmiyorum ama ancak bu şekilde oluyor.Çünkü MessageBox.Show komutunun yaptığı şey ekranda bir mesaj görüntülemek.Consoleda yazdığımız biçimi desteklemiyor.

Son Düzenleme: Kapalı Hesap (208794) ~ 24 Nisan 2011 02:54
yazılımuzmanı
25-04-2011, 00:09   |  #12  
OP Yeni Üye
22 mesaj

Hepinize teşekkür ederim sorun çözüldü... :)

okkangal
26-04-2011, 12:57   |  #13  
Taze Üye
4 mesaj
Alıntı: cs87  
Arkadaşım sağol ben de öğrenmiş oldum ama merak ettiğim birşey var.saveFileDialog1.DefaultExt = "txt"; Bu kod parçası dosya uzantısını mı belirliyor?
hayır bu diyalog zaten bir rich box tan sadece txt kayıt için kullanılıyor .... burada yazan kayır ekranı açıldığında dosya ismini yazdığın yerin altındaki txt , tamamı falan gibi ön izlemeli açıklama için ...

herhangi bir textbox yada richbox tki veriyi pdf yada doc ta kaydedebilirsin ama bunun için projene konu ile ilgili bir klası import etmen gerekmekte ... klas demeyelimde bu i için özel  kütüphaneler mevcut ....

Banned
08-07-2011, 13:50   |  #14  
Banlandı
688 mesaj

sadece form application aç ve evenderin içine bunları yaz

string ad;
textbox1.Text=ad.ToString();

veya 

messagebox.show(ad);

PcMaKeR
17-07-2011, 13:01   |  #15  
PcMaKeR avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 6
8,935 mesaj

Yazmamayacağım dedim ama yazdım.
2. mesaja canım sıkıldı. Bir gün arayla yazılmış. O bir gün arada google da istediğin işlemleri tek tek aratsan 2 saate çözerdin.

Ayıp ya. Bu tür mesajlar yüzünden programcılıktan tiksinir hale geldim be. 2004 ten beri c# ile kodlama yapıyorum bir kere bile tutup ta böyle bir istekte bulunmadım.

http://www.serdargokcen.com/programci-olmak.aspx

Konuyu açan arkadaş şurayı okusun.
Nickinin bari hakkını ver!

Banned
18-07-2011, 19:56   |  #16  
Banlandı
688 mesaj

Programcilik olunmaz dogulur :) neden mi eger bilgisayar muhedisliginden mezunsan ben  suna inanirim ki sen yine bir bok bilmyrsndur  onu birak programciyim diye millete artistlik yapiliyorsa gel bakalim 40 yasindaki adamlarinasil  dize getiryrm javascript c# sql server php aspx html css div ne varsa anasini aglatiyorum c# ta ayrica  sadece class yazarim  tum management.system regedit isleleri tum fonksiyornlar sqlde ki tum sorgular access oldb odbc sql ne varsa kHEPSINI BILIYORUM YANI KIMSE KIMSEYE ARTISLK TASLAMASIN ...bilyrm diye gecnmcksin ben    1 yillik kurstan birinci ciktim uygulamada 7 tane soruyu 2 dakika icinde yaptim ve muhendislere ders verdim yani yok o bolye yok o soyle milleti sklemeyin kendinize bakin eger oyle olmasaydim MCPD EGE UNIVERSITESI VE MEB SERTIFKALARI ELIMDE OLMAZDI ....  YASIM DAHA 19 SUNU SOYLM KIMSEYE INANAMAYIN KENDINIZ YAPIN  VE SUNUDA UNUTMAYIN ZOR YOKTUR ETTEN KEMIKTEN INSANLAR YAPIYOR ONU ROBOTLAR DEGIL ... CALISIN YAPARSINIZ BU YAZDIKLARIM SIZLERE ORNEK VE AZIM GETIRSIN DIYE YAZDIM ALTINDA MANA ARAMAYIN

Son Düzenleme: stalker35ugh ~ 18 Temmuz 2011 19:58
Kapalı Hesap (153535)
22-07-2011, 15:40   |  #17  
Kapalı Hesap
2,297 mesaj
Alıntı: stalker35ugh  
Programcilik olunmaz dogulur :) neden mi eger bilgisayar muhedisliginden mezunsan ben  suna inanirim ki sen yine bir bok bilmyrsndur  onu birak programciyim diye millete artistlik yapiliyorsa gel bakalim 40 yasindaki adamlarinasil  dize getiryrm javascript c# sql server php aspx html css div ne varsa anasini aglatiyorum c# ta ayrica  sadece class yazarim  tum management.system regedit isleleri tum fonksiyornlar sqlde ki tum sorgular access oldb odbc sql ne varsa kHEPSINI BILIYORUM YANI KIMSE KIMSEYE ARTISLK TASLAMASIN ...bilyrm diye gecnmcksin ben    1 yillik kurstan birinci ciktim uygulamada 7 tane soruyu 2 dakika icinde yaptim ve muhendislere ders verdim yani yok o bolye yok o soyle milleti sklemeyin kendinize bakin eger oyle olmasaydim MCPD EGE UNIVERSITESI VE MEB SERTIFKALARI ELIMDE OLMAZDI ....  YASIM DAHA 19 SUNU SOYLM KIMSEYE INANAMAYIN KENDINIZ YAPIN  VE SUNUDA UNUTMAYIN ZOR YOKTUR ETTEN KEMIKTEN INSANLAR YAPIYOR ONU ROBOTLAR DEGIL ... CALISIN YAPARSINIZ BU YAZDIKLARIM SIZLERE ORNEK VE AZIM GETIRSIN DIYE YAZDIM ALTINDA MANA
stalker35ugh laflarına biraz dikkat etmeni öneririm.Herkes senin gibi programcı doğmamış olabilir sonuç olarak arkadaşımız merak ettiği birşeyi sordu ve yanıtını da aldı hala uzatıp neden böyle bir mesaj yazdın anlamadım.Çok şey biliyor olabilirsin ama bu sana başkaları hakkında böyle konuşma hakkı vermez.

Kapalı Hesap (153535)
22-07-2011, 15:44   |  #18  
Kapalı Hesap
2,297 mesaj
Alıntı: PcMaKeR  
Yazmamayacağım dedim ama yazdım.
2. mesaja canım sıkıldı. Bir gün arayla yazılmış. O bir gün arada google da istediğin işlemleri tek tek aratsan 2 saate çözerdin.

Ayıp ya. Bu tür mesajlar yüzünden programcılıktan tiksinir hale geldim be. 2004 ten beri c# ile kodlama yapıyorum bir kere bile tutup ta böyle bir istekte bulunmadım.

http://www.serdargokcen.com/programci-olmak.aspx

Konuyu açan arkadaş şurayı okusun.
Nickinin bari hakkını ver!

Nickine bakmayın o arkadaşımız henüz başlangış seviyesinde.Ayrıca konuyu açmasında da hiç bir sakınca yok.Asıl bu şekilde küçümseyerek sizin yaptığınız şey ayıp bence.

PcMaKeR
27-07-2011, 01:23   |  #19  
PcMaKeR avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 6
8,935 mesaj
Alıntı: stalker35ugh  
Programcilik olunmaz dogulur :) neden mi eger bilgisayar muhedisliginden mezunsan ben  suna inanirim ki sen yine bir bok bilmyrsndur  onu birak programciyim diye millete artistlik yapiliyorsa gel bakalim 40 yasindaki adamlarinasil  dize getiryrm javascript c# sql server php aspx html css div ne varsa anasini aglatiyorum c# ta ayrica  sadece class yazarim  tum management.system regedit isleleri tum fonksiyornlar sqlde ki tum sorgular access oldb odbc sql ne varsa kHEPSINI BILIYORUM YANI KIMSE KIMSEYE ARTISLK TASLAMASIN ...bilyrm diye gecnmcksin ben    1 yillik kurstan birinci ciktim uygulamada 7 tane soruyu 2 dakika icinde yaptim ve muhendislere ders verdim yani yok o bolye yok o soyle milleti sklemeyin kendinize bakin eger oyle olmasaydim MCPD EGE UNIVERSITESI VE MEB SERTIFKALARI ELIMDE OLMAZDI ....  YASIM DAHA 19 SUNU SOYLM KIMSEYE INANAMAYIN KENDINIZ YAPIN  VE SUNUDA UNUTMAYIN ZOR YOKTUR ETTEN KEMIKTEN INSANLAR YAPIYOR ONU ROBOTLAR DEGIL ... CALISIN YAPARSINIZ BU YAZDIKLARIM SIZLERE ORNEK VE AZIM GETIRSIN DIYE YAZDIM ALTINDA MANA
he dna kodlanırken 23 çift kromozomda 2 kromozom programcı olacağını belirliyor dimi.
c# ta herşeyi class ile yazıyorsan sen o dili verimli olarak kullanmıyorsun yada bilmiyorsun demektir. class ile struct arasındaki farkı da bilmiyorsundur.

Onu geçtim .net framework kullanan programlama dillerinde bütün veri tipleri struct tan oluşurken string ile object neden class dan oluşmuş bunu biliyor musun bakalım? int,bool,long vs vs struct iken string neden class?

Aldığın sertifikaları her bir sınava 80 dolar ödeyip 60 dk da alan ve hiçbir programlama deneyimi olmayan insan çok bu memlekette.

Hepsini iyi bilmiyorsun ve hepsini kendin iyi bildiğini sanıyorsun. Boşuna burda kimseyi kandırma. Senin geçtiğin yollardan bizde geçtik.

Bir üst mesaj daki arkadaşa gelirsek: Dediğimin sonuna kadar arkasındayım. Google da arama yapamayacak kadar zayıf yada yeni olamaz kimse. Programcı arama yapmayı bilmiyor ve hazırcılığa gidiyorsa programcı olmasın bence. Yoksa alıntı yaptığım zeki gibi programcı doğulur felsefesini üretir kendince. Bunlara kalsa windows u da biz yazdık microsoft elimizden aldı derler.

M€TiN
21-02-2012, 19:50   |  #20  
Taze Üye
2 mesaj

Arkadaşlar bencheckbox1'deki yazıyı listBox'a geçiren kodlar lazım acaba yardım edebilirmisiniz?