Arkaşalar Merak Ettiğim Bir Konu var.Ddr3 ve Ddr2 arasında ne gibi farklar war.Çok Büyük performans farkı war mı?Bide anakartında Ddr2 ram olan bi anakart Ddr3 ekran kartı desteklemez mi?
Şimdiden Saolun
Arkaşalar Merak Ettiğim Bir Konu var.Ddr3 ve Ddr2 arasında ne gibi farklar war.Çok Büyük performans farkı war mı?Bide anakartında Ddr2 ram olan bi anakart Ddr3 ekran kartı desteklemez mi?
Şimdiden Saolun
ddr2 400-800 Mbps lik veri taşır ddr3 ise 800-1600 Mbps lik veri taşır
DDR3 ram'ler elbette daha performanslıdır. Ama ram seçiminde bilgisayarınızdaki diğer bileşenler de belirleyicidir. Şu anki uygulamalar itibarıyla ram performansları arasında devasa farklar yok ama bu ileride olmayacağı anlamına da gelmez.
Gecikme süresi meselesi ise farklı frekanstaki ram'ler için biraz daha karmaşık ve duruma göre değişebilecek birşeydir.
peki ddr2 olan bir anakarta ddr3 olan ekran kartı veya ram takılabilirmi ??
DDR3 RAM HAKKINDA GENİŞ BİLGİLENDİRME
DDR3 Spesifikasyonları
Double Date Rate SDRAM, yüksek perfomanslı server’lar , masaüstü bilgisayarlar ve taşınabilir PC’ler için günümüzün standartını belirlemektedir. Samsung bu alanda bir ilktir ve ilk defa 1997’de DDR standartını, 2001’de DDR2 standardını, 2005’te DDR3 standartını piyasaya sürmüştür. JEDEC standartlarına dayanan , yarıiletken üretim teknolojilerinde ve mühendislik dallarında yüksek performans ve hız sunan çözümler üretmiştir.
DDDR3 Hızları, Band Genişlikleri, Kullanım Amaçları
Band Genişliğinin İkiye Katlanması
Samsung tamamıyla endüstri için uygunlaştırılmış hafıza seçenekleri sunmaktadır. Bu standartlar DDR2 standartlarını oluşturmakla birlikte gelecek jenerasyon olan DDR3 hafızalarının da standartlarını oluşturmuştur. DDR3 hafıza modülleri DDR2’ye göre en az iki kat band genişliği sağlamaktadır ve yaklaşık olarak transfer hızları 1.6Gb/s ‘lere kadar çıkabilmektedir. Bu daha hızlarının anlamı iyileştirilmiş 3D grafik uygulamaları ve Windows Vista işletim sisteminin gereksinimlerini karşılamak için mükemmeliyet sunmaktadır .
Teorik olarak, DDR’ de 400Mhz ile 1066 Mhz arasında, DDR’da ise 200-600 Mhz arasında veri hızında iken , DDR3 modüller 800-1600 Mhz arasında efektif sistem saat hızlarına sahip olarak stabil bir şekilde data transferini gerçekleştirmektedirler. Aşağıdaki tabloda ise çiplere ve hafıza modüllerine göre yapılan iki tabloda data transfer miktarları gösterilmiştir.
DDR3 Teknolojisi İle Birlikte Düşük Güç Tüketimi
DDR3 birden çoklu uygulamalarda ki verimi arttırmakla birlikte , günümüzün yeni çoklu çekirdekli sistemlerinin performansını da iyileştirmektedir. DDR3 sadece performansı iyileştirmekle kalmaz, DDR2’nin kullandığı 1.8V besleme gerilimine karşılık 1.5V’luk besleme gerilimi ile çalışmaktadır. Bu sebeple yaklaşık olarak batarya ömrü 20dk civarında uzamaktadır. Isı yönetimini iyileştirmek için giden sinyal uçları boyunca sinyalin korunması hedeflenmiştir.
Çift Band Genişlikli Geliştirilmiş Sdram Teknolojisinin İlerleyişi
DDR2 ile DDR3’ün Karşılaştırmalı Özellikleri
DDR2 ile DDR3 Arasındaki CAS Gecikme Çevrimleri ve Gecikme Farklılıkları
DDR3 Teknolojisiyle Gelen İyileştirmeler
• Düşük Güç Tüketimiyle birlikte yüksek performans
• Her pin için 1600Mbps hızlarına varan veri hızları
• 1,5V’luk besleme gerilimi ile güç tüketiminin düşmesi
• Daha iyi sinyal kontrolü için DQ koruması
• Isı yönetimini sistem seviyesinde etkinleştirebilmek için DRAM modülünün içine ısı sensörü yerleşimi
• Öntaşıyıcı tamponunun genişliği DDR3’te 8-bit iken , DDR2 ‘de 4 bit ve DDR’da ise 2 bittir.
Olağanüstü Band Genişliği ve Düşük Güç Tüketimi
Geleceğin temel hafıza standardı DDR3, önceden geliştirilmiş olan bilgisayar hafızası modüllerinin mimarisinde ve performansında büyük farklılıklar yaratacaktır. JEDEC spesifikasyonlarına dayanara, DDR3 oldukça yüksek data transfer oranları olan 1,6 Gb/s yükselecek, DDR2’den daha az besleme voltajına sahip olmasına rağmen. Bu çipler aynı zamanda çift kapılı transistor ler sayesinde akım sızıntısını da önleyerek güç tüketimini mükemmel bir şekilde düşürmektedir.
Daha İyi Sinyal Kontrolü
DQ koruma ile DDR2 sinyal kontrol sonuçlarına göre; DDR3 modülleri daha verimli bir sinyal kontrolü sağlamaktadır. DDR3’ün artan performansı ile düşen besleme voltajı isteği günümüz sistemlerine de yansımıştır. Örneğin; yapılan testlerden birinde gösterilen değerlere göre aynı görevleri yerine getiren eski teknoloji modüllere göre 800Mhz’lik DDR3 SODIMM modülü yaklaşık olarak %30 daha az güç harcamaktadır.
Yeni Performans Sistemleri İçin Gelişmiş Hafızalar
Yüksek performans isteyen donanımlar için, düşük güçlerde yüksek band genişlikli DDR3 modüller ideal bir çözüm sunmaktadır. Örneğin bazı grafik kart üreticileri GDDR3/GDDR3 standartlarına grafik kartlarını adapte etmişlerdir, çünkü datanın büyük miktarının transferini desteklemektedir. Sadece 12ns’lik bir gecikmeyle DDR3 ağ aplikasyonlarında başlıca çözüm olmanın temelini oluşturmaktadır.
DDR3 ve DDR2 SODIMM Modüllerinin Yaklaşık Olarak Güç Yaklaşımı
Windows Vista İçin Yüksek Yoğunluklu Hafıza Gereksinimi
Sistemin temel hafızası için, DDR3 teknolojisi artık çift çekirdekli ve çoklu işlemcili sistemler için bir öneri olmaktan çıkıp şart haline gelmiştir. PC endüstirisinde Windows Vista’ya geçişte, eğer grafik ve yüksek performans değerlerine erişim isteniyorsa bu yeni teknolojinin gerekliliğini ortaya koymuştur. DDR3 teknolojisi yeni nesil güçlü donanımlar içindir.
DDR3 Teknolojisiyle İlgili Sıkça Sorulan Sorular
- DDR3 Nedir, Ne Değildir?
DDR3 teknolojisi DDR SDRAM teknolojisinin yeni jenerasyonudur. DDR ve DDR2 teknolojilerine göre yüksek hızlar sağlaması( Kingston Value RAM modellerinde 1066 Mhz , HyperX’lerde ise 1333Mhz’lere kadar çıkmaktadır.), düşük güç tüketimiyle daha az ısı açığa çıkarması nedeniyle bir devrim denebilir.
- DDR3 Hafıza Modülleri Ne Zaman Piyasaya Sürülecek?
Mayıs 2007’de DDR3 hafıza modülleri piyasaya sürülecek. Kingston Value RAM modülleri bu başlangıçta 1066 Mhz olarak piyasaya sürülecek ve sonradan 1333 Mhz hızında hafıza modülleri piyasadaki yerini alacaktır.
- Hangi Platformlar DDR3’leri Destekler?
2007’nin ilk 6 ayında Intel chipset tabanlı masaüstü bilgisayarlar ve sonrasında notebook’lar, sonrasında takip eden 2008, 2009 yıllarında ise sunucu ve serverlarda desteklenecektir.
- DDR3 Hafıza Modülleri DDDR2’lerle Geriye Uyumlu Olacak mıdır?
Hayır. DDR3 hafıza çipleriyle DDR2 hafıza çipleri arasında çok fark vardır. En önemli fark besleme geriliminin DDR2’de 1.8V iken DDR3’te 1.5 V olmasıdır.
- DDR3 DIMM Modülleri DDR2 Soketlerine Takılabilir mi?
Hayır. Hafıza modülleri konektörler üzerinde farklı çentik noktalarına sahiptir. Bu çentikler hafıza ve soket tarafında denk gelmeyeceğinden asla takılamaz.
DDR3 Soketi İle DDR2 Soketi Arasındaki Fark Nasıl Açıklanabilir?
Doğrudan anakarta bakıp anakartın DDR2 veya DDR3 olup olmadığını kestirmek gerçekten çok zordur. Hayır. Hafıza modülleri konektörler üzerinde farklı çentik noktalarına sahiptir. Bu çentikler hafıza ve soket tarafında denk gelmeyeceğinden asla takılamaz. Eğer DDR2 soketli bir anakarta DDR3 hafıza takılmaya kalkılırsa anakartınız veya hafıza modülleriniz zarar görebilir. Bu hasardan korunmanın en iyi yolu takmadan önce hafıza modülü ile soketin çentiklerini hizalamaktır. Bu şekilde hafıza modülünün uygun olup olmadığı kontrol edilebilir.
ALINTIDIR.
Adem ekran kartından bahsediyorum bilmem iyi okudun mu ? :) Belleğin takılamayacağını zaten söyledim...
DDR2 anakarta ddr3 rem takılamaz.ddr2 anakarta ddr2 takılır.
şaşırdın galibaEdit : Tek yazım yanlışı "DDR2 anakarta DDR2 bellek takılmaz" diye olmuş. Doğrusu şöyle olacaktı ;
"DDR2 anakarta DDR3 bellek takılmaz" 3 yerine 2 yazmışım ikinci DDR'da :)
Geri kalanı zaten ekran kartı ile ilgili ;)
Edit 2 : Düzeltildi... (2, 3 yapıldı)
Gerçi Adem anlaman lazımdı geri kalan cümleden ama neyse :)
Son Düzenleme: Mustafa@PC ~ 24 Ocak 2010 17:06
Ben bellekten bahsederken DDR2 anakarta DDR3 bellek takılmaz yazacağıma DDR2 anakarta DDR2 bellek takılmaz dedim. Gerisi benim ve senin söylediğin ekran kartı bellek konusu zaten.
Ama zaten o yazım yanlışından sonra cümle DDR3 ekran kartı takılır yazmışım, anlaman lazım ekran kartından bahsettiğimi ;)
Buarada hayırlı olsun ekran kartın ;)
DDR2 anakarta DDR3 bellek takılmaz ama DDR3 ekran kartı takılır, DDR5'te takılır. DDR10'da olsa takılır.....evet takılamaz derken ram kastetmiştim,grafik kartı konusunu atlamışım.bahsettiğin gibi DDR10 falan çıksada artık taksak ne olur sanki,görürmüyüz bilmem o günleri,DDR100 felan falan..:)Zaten esasında ekran kartı bellekleri GDDR'dır ;)
DDR2 anakarta DDR3 bellek takılmaz ama DDR3 ekran kartı takılır, DDR5'te takılır. DDR10'da olsa takılır...Bu bilgi işime yaradı galiba;Zaten esasında ekran kartı bellekleri GDDR'dır ;)
şöyleki bugün
VOLAR 9600GT(256Bit) 1GB DDR3 VGA/DVI 16X ekran kartı siparişi verdim.bilgisayarımın içindeki eski ekran kartı ise 7300 GT PCI-E 512MB DDR2 TV-OUT DVI imiş ,
yalnış bir siparişmi verdim acaba derken bu başlığı buldum.
Herhalde yanılmıyorumdur.Yeni aldığım ekran kartı eskisinin yerine uygundur.
Ne dersiniz arkadaşlar sorun olmaz değilmi ?