Dell Studio Isınma Sorunu (Galiba!)

kallavun
09-12-2014, 17:29   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
3 mesaj

Merhaba arkadaşlar,

bildiğiniz gibi dell studio serisi fan temizleme ve macun değiştirme olayı fazlasıyla zordur.

Daha önce defalarca temizledim ve toplamıştım. Ama bu sefer bilgisayarı açtıktan belli bir süre sonra (10-20 sn) otomatikman kapanmaktadır.

Windows giriş ekranı, bios menüsü veya summary(işlemci ram vb. bilgilerin yazdığı ekran) fark etmiyor.

Bios ayarlarını sıfırladım ve format dvdsi ile açmayı denedim yine aynı.

Bu yüzden ısınma sorunu olduğunu düşünüyorum.

2 numarada el değmeyecek kadar ısınma olmaktadır.

Termal macunu ince bir tabaka halinde sürdüm.(Sürdüğüm zemin gözükmeyecek şekilde)

3 ve 5'te termal bant vardı çıkardım.

Daha önce 1 ve 2 ye macunu sürüp kapatıyordum.

Biraz uzun oldu kusura bakmayın.Sorularım:

1-Macunu nerelere sürmem gerekiyor?

2-Kapanmasının başka bir sebebi olabilir mi?

3-(1)Chipset (2)İşlemci (5)Ekran Kartı doğru mudur?(Öğrenmek için)

Cevap veren arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

Sistem Bilgilerim
mehmet_93
09-12-2014, 20:22   |  #2  
mehmet_93 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 97
593 mesaj

1 işlemci. 2 ekran kartı. 3 ve 4 ü çözemedim niye soğutma gereği duydukklarını :) o ikiside  ekran kartına ait bi kısım olabilir. 5 chipset..... ısınma sorunu ise işlemci yani 1 kaynaklıdır. Ona dikkat et onu soğutmaya plakanın tam temas etmesine dikkat et. Ekran kartı öyle 10-15 saniyede ısıtıp kendini kapatmaz genelde. İşlemciye plaka tam temas etmiyordur veya termal macun yetersiz de geliyor oalbilir. 1 ile 6 nın birbirine tam oturmasını sağla.Yinede ekran kartında anormal bi ısınma varsa onuda tam oturt. Vardır gözden kaçan basit bişi. Rerimler güzel olmuş böyle güzel soru soran az bulunuyor :)

Son Düzenleme: mehmet_93 ~ 09 Aralık 2014 20:24
kallavun
09-12-2014, 23:00   |  #3  
OP Taze Üye
3 mesaj

Yorumun için teşekkürler. Termal macunu ince bir tabaka halinde sürdüm. Demir çubuğu bir kaç sefer söküp taktım. 2 numarada el değmeyecek kadar sıcaklık oluşmakta.

mehmet_93
09-12-2014, 23:50   |  #4  
mehmet_93 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 97
593 mesaj

Malum elimin altında olmadığından durumu sizin anlattıgınız kısmıyla cevaplandırıyorum. Eğer plakalar tam olarak oturuyor fan çalışıyor ama ekran kartının plakası yani 7 yine bile çok sıcak oluyorsa ve bakır boruların bir kısmı sıcak bir kısmı soğuksa bakır borular işlevini kaybetmiş olabilr.Aynı durum 6 içinde geçerli. Siz sıcaklığa plakaları çıkarıp bakmıyorsunuzdur umarım o durumda sıcak olması gayet doğal. Sizin kontrol etmeniz gereken plakalar takılı iken plakalara ısı iletiliyormu yani plaka nerden ısınmaya başlıyor veya plaka kendini soğutabiliyormu. Plakalar çıkıkken deneme yapmayın. Bu arada eğer fanınız işlemciye bağlı çalışıyordu ise yanı işlemci ısınınca dönmeye başlıyor ve hızıda işlemciye göre artıyorduysa fanın dönüş hızı çok yüksek ise işlemci sıcaktır veya fan yavaş dönüyorsa ekran kartında bir sıcaklık problemi olaiblir diye düşünüleiblir. Son olark termal bant olayında belki plakaya elektirik verilmesini engelleyen bir sistem vardır ve sizde o korumayı sökmüş olaibirsiniz. Deneye deneye bulmakdan başka çareniz yok ne yazıkki

mehmet_93 bu faydalı yanıtı için aşağıdaki 1 kişiden teşekkür aldı... [ Göster ]
mhmt06
10-12-2014, 15:30   |  #5  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 134
1,187 mesaj

6 numara en önemlisi.  soğutucuyu takmadan  elindeyken  6 numarayı çakmakla ısıt ve   fan olan büyük parçanında çakmağın ısısından hızlı bir şekilde etkilendiğinden ve 6 numaralı blokla  beraber ısınıp soğuduğundan emin ol.  yani 6 numara elini yakarken  büyük parça yakmıyorsa aradaki bakırda yada birleşme yerlerinde sorun var demektir.  bu durumda işlemciyi soğutan parça fandan yararlanamıyor demektir.
7 numara zaten gövdeye bağlı plduğu için denemene gerek yok.   macunu düzgün sür yeter. eğer fan olan büyük  blokla 6 numaralı bloğun  ısı geçişlerinde sorun olmadığını tespit ettiysen;
3 ve 4 ede termal bant koy. 5 numaranın soğutucu bloğunda 6 ve 7 deki gibi  bakır varsa macun sür,  8 ve 9 daki gibiyse termal bant koy.bloğu tam oturtabilmek için, vidaları beraber sık.  yani birini sıkıp diğerine geçme.  önce hepsini gevşek bir şekilde sık  ve sonra karşılıklı ve sırayla,  azar azar üç beş seferde sıkarak işlemi bitir.

soğutucuyu tak.  yine ısınır kapanırsa, soğutucu bloğa dokun. elini yakmıyorsa macun sürümünde yada bloğu oturtmanda hata var demektir.  
ama soğutucu blok elini yakıyorsa  fan sorunlu demektir. fanın pinini çıkararak bir fön makinasıyla soğuk hava  tutup açık kalma süresini gözleyebilirsin.

kallavun
10-12-2014, 15:31   |  #6  
OP Taze Üye
3 mesaj

Cevabınız ve ilginiz için teşekkür ederim. Tamirciye verdim bilgisayarı.İçinden çıkabileceğim gibi değil.

mhmt06
10-12-2014, 15:55   |  #7  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 134
1,187 mesaj

tavsiyem fan yada soğutucu  hariç  şu parça bozuk derse inanmayın ve alırken  işlemci ve ekran kartına yüklenip  test etmeden paranızı göstermeyin.