-Kendinize uygulayabileceğiniz bir ders programı hazırlayınız. Unutmayın ki uygulanamayacak bir programın size bir faydası olmayacaktır. Bu nedenle programınızı önce başkasına hazırlatsanız da en son şeklini kendiniz verin. Ağır bir program hazırlayıp da, artistlik yapmanın anlamı yok.
-Her gün mutlaka az da olsa kitap okumaya çalışın. Okuyacağınız kitaplar, soruları daha hızlı okumanızı, daha iyi anlamanızı sağlayacak, sizi rahatlatacaktır.
-Üniversite öğrencisi aday adayı olduğunu bilin. Bütün enerjinizi sınava hazırlanmaya ve kazanmaya ayırın. Kız/Erkek arkadaşlıkları, gereksiz uğraşlar bu enerjinizi harcatan saçma şeylerdir, bunlardan hiç değilse bu yıl uzak durun.
-Her zaman yanınızda sınavla ilgili bir kaynak olsun. Okulda, dışarıda, evde ne zaman boş zamanınız olursa bunları kullanın. Kaynak olarak en uygunu konu anlatımlı cep kitapçıkları ya da yaprak testleri olacaktır. Dersleriniz boş geçtiğinde lak lak yapmak yerine bunları çıkartıp, çalışın. Unutmayın ki saat artık geriye doğru işliyor ve kaybedecek bir dakikanız bile yok. Önünüzde 9-10 aylık bir süre olacak ama size 9-10 gün gibi gelecek. Demedi demeyin.
-Arkadaşlarınızla birlikte bir çalışma grubu oluşturun. Grubunuz 4-5 kişiyi geçmesin. Bu grupla ders çalışacağınızı unutmayın, niyeti farklı olan varsa hemen gruptan çıkarın. Sizi ders çalışmaya motive edecek arkadaşlar edinin. Bir arkadaşınız, ders çalışmak yerini sizi kafeye davet ediyorsa; o arkadaşınızdan size hayır gelmeyecektir.
-Okulunuzda sınavla ilgili dersleriniz varsa, dersin verimli geçmesi için çabalayın, kaynatmak isteyenlere engel olun. Ders öğretmenini zorlayın, örnekleri bol tutmasını sağlayın, anlamadığınız yerlerde sorular sorun.
-AOBP’nin ağırlığı yeni sistemde azaltılmış olsa da hala çok etkili. AOBP sizin okul birincisine olan yakınlığınızla doğrudan ilişkili. Eğer şimdiye kadar okulu sallamadıysanız, bu yıl, okul derslerinize de özel önem verip, diploma notunuzu artırmaya çalışın. Bunu yapmak için okulda daha aktif olun, öğretmenlerinize yalakalık yapın ve elbette yazılılardan iyi notlar almaya bakın.
-Meslek liselilerin çoğu son sınıfta staja gidiyor. Staj, bazıları için avantaj, bazıları için ise dezavantaj olacaktır. Stajda alacağınız maaş, aylık 200 TL gibi bir para olacak. Eğer staj size sınavda dezavantaj sağlayacaksa ve gitmeme şansınız varsa gitmeyin. Okulunuzda ders olarak bu staj çalışmasını yapın. İllaki yapmanız gerekecekse ve staj yerini siz bulacaksanız, sizi zorlamayacak, yormayacak bir yerde staj yapmaya çalışın. Staja gittiğinizde 8:00 – 17:00 saatleri arasında çalışacaksınız. Ben Anadolu Ticaret Meslek Lisesi’nde görev yapıyorum. Bu tür okullar eğer normal öğretim yapıyorlarsa 14:30 gibi paydos olurlar. Dolayısıyla staja gitmeyen bir öğrenci daha fazla boş vakit bulabilecektir. Üstüne üstlük staj yaparken bedenen yorulacağından, akşam eve gittiğinde de yorulacak ve ders çalışamayacaktır. Benim öğrencilerim çalışmamalarına bunu bahane etmişlerdi. Stajın avantajı ise, okulda staj gördüğünüzde 24 saatlik bir ders göreceksiniz ve bu derse çalışmak, sınavlarından başarılı olmak zorunda kalacaksınız. İşletmede staj yapmanız sizi bütün bu dertlerden kurtaracaktır.
-Derslere çalışmaya başlamadan önce 2009 ÖSS’de çıkmış olan soruları bulup, baştan sona, ciddi bir şekilde çözmeye çalışın. Elde edeceğiniz sonuç size, nerede olduğunuzu, sınavda hangi konulardan soru çıktığını, çalışmaya nereden başlamanız gerektiğini gösterecektir. Elde ettiğiniz sonuçları bir yere yazın. Üç’er aylık periyotlarda sınavı yeniden çözün ve ne kadar ilerleme gösterdiğinizi tespit edin. Başarınızda sürekli bir yükseliş, sonlara doğru daha hızlı bir yükseliş göstermeniz gerekiyor. Aksi durum, çalışma yönteminizde bir problem var demek olacaktır.
-2000 ÖSS’den itibaren bütün sınav sorularını elde ediniz ve sınava kadar bunların hepsini belli aralıklarla ciddi bir şekilde çözün.
-Dershaneye gidiyorsanız, dershane denemelerinin hiçbirini kaçırmayın. Her denemeye gerçekten sınava giriyormuş gibi hazırlıklı ve o heyecanla girin. Denemelerde kaçıncı olacağınızın bir önemi yok, bu nedenle başkasından kopya çekmeye çalışmayın. Denemelerde sizi başarısızlığa iten nedenleri tespit ederek, çözüm bulmaya çalışın. Denemelerde az da olsa sürekli bir yükseliş, sizin doğru yolda olduğunuzun göstergesi olacaktır. Dershanede konularda ilerledikçe, denemelerde başarınız artacaktır. Bireysel olarak çalışarak, mümkünse, dershanedeki konuların önüne geçmeye çalışın. Çoğu öğrenci deneme sonuçlarının düşüklüğü karşısında “Sınavda görmediğimiz konulardan çok soru vardı” bahanesinin ardına sığınırlar. İyi de denemede yüksek alanlar uzaydan mı geldiler?
-Dershaneye gitmiyorsanız, bir şekilde sınavla ilgili kaynaklara ulaşın. Dershanelerin büyük bir kısmı, dershane öğrencileri olmasanız da size yardımcı olacaklardır. Dershane’ye giden arkadaşlarınızdan kaynak temini ve çözemediğiniz sorular için yardım alabilirsiniz. Dershaneler yaptıkları denemelerde dışarıdan da öğrenci alıyorlar. Bu nedenle her iki haftada bir, farklı dershanelerin denemelerine girmeye çalışın. Bu size sınav deneyimi kazandıracak, farklı dershanelerin denemelerine katılarak da farklı soru tiplerini öğrenmenizi sağlayacaktır. Özellikle Türkiye geneli yapılan denemelere mutlaka katılın.
-Her gün mümkün olduğunca çok soru çözmeye çalışın. Ne kadar çözdüğünüz önemli değil ama her gün çözmeniz çok önemli. Haftada en az bir deneme çözün. Bunun için hazır kitapçıklar, piyasada bulunmakta. Kaliteli olanlardan, mümkünse fasikül halinde olanlardan edinmeye çalışın.
-Sınıf arkadaşınız sizin rakibiniz değil, bunu unutmayın. Sonuçta o da sizinle aynı dersleri gördü, aynı ortamı paylaştı. Sizden çok daha iyi olmayacaktır. Sizin rakibiniz, diğer okullardakilerdir. Bu nedenle sınıf arkadaşlarınızla yarışmak yerine, birbirinize yardımcı olmaya çalışın, birbirinize moral verin, çalışırsan daha iyi olacaksın diyin.
-Sınav hayatın sonu değil, sadece daha iyi bir yaşam elde etmeniz için bir fırsat olacak. Hayat, size, sınav dışında farklı fırsatlarda verecektir. Bu nedenle sınava olduğundan daha fazla anlam yüklemeyin. Aileniz, siz sınavı kazanmasınız da yanınızda olacaktır. Belki biraz bağırıp, çağıracaklardır ama bir süre sonra her şey unutulacaktır. Dolayısıyla sınavda başarısız olma konusunda kendinizi strese sokmayın.
-Sınav deneyimi olan arkadaşlarınız, öğretmenleriniz varsa, onlardan bu konuda bilgi, öneriler isteyin. Aklınıza sınavla ilgili bir soru takıldıysa, cevap verecek biri mutlaka vardır, onu bulmaya çalışın.
-Bana nasıl çalışmalıyım, siz nasıl kazandınız diye sormayın. Ben yata yata kazandım. Sadece yazdıklarımın bir kısmını uyguladım.
Sınavla ilgili önerileriniz varsa, sorularınız varsa lütfen yorum yazarak bildiriniz. Ama bunun için lütfen yazıyı ve sizden önce yapılmış olan yorumları lütfen dikkatlice okuyun, eğer aradığınız yoksa o zaman sorunuzu sorun.
Ders Çalışmada Küçük Tüyolar
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
10 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2012