SERKAN ARMAN
Yıldız Teknik Üniversitesi Kimya - Metalurji Fakültesi'nde Mehmet Pişkin adlı öğrencinin hazırladığı doktora tezi olarak hazırladığı proje, devleri peşine düşürdü. 5 santimetre yarıçapında yarı iletken bir levhayı çok az elektrik vererek -20 ile 200 derece arasında istenilen sıcaklığa getirmeyi başaran Dr. Pişkin'in icadı, buzdolabı ve klima sektörünü heyecanlandırdı.
Başta Arçelik olmak üzere dev firmaların yanı sıra Hava Harp Okulu da projeyle çok yakından ilgilenmeye başladı. Tasarruflu elektrik kullanmasının yanı sıra çevreci olması da icada olan ilgiyi artırdı. İcat, soğutma için freon dahil hiçbir gaza ihtiyaç duymuyor.
Hem buzhane hem hamam...
Projenin 4 yılını aldığını belirten Pişkin, "Yarı iletken levhada, gizli oranlarda metaller ve bor kullanıldı. Yarı iletkenlerin soğutucu özelliği bilinir ama bu şekliyle dünyada yapılmadı. Bugüne kadar -20 derece de ulaşılmış bir rakam değil. Bu levhalarla herhangi bir yeri buzhaneye ya da hamama çevirebiliriz" dedi. En az elektrikle en çok ısıtma veya soğutma elde etmenin 'termo elektriksel verim' olarak adlandırıldığını belirten Pişkin, "Teoride elde edebileceğiniz maksimum termo elektriksel verim 4'tür. Normal buzdolaplarında bu rakam maksimum 2.5 olur. Biz ise 3.6'ya kadar ulaştık" diye konuştu.
Tanesi 5 dolar
Uzay roketlerinde bile kullanım alanı bulabileceği belirtilen icat, şu anda soğutma yapmak için normal buzdolapları kadar elektrik harcıyor. Bu maliyeti daha da aşağı çekmek için çalıştığını belirten Pişkin, şunları söyledi:
"Bu icatla buzdolabının teli ortadan kalkacak, içinde gaz dolaşmayacak. Araba klimalarında motora ek güç binmeyecek ve gaz masrafı olmayacak. Gaz kullanmadığı için çevre zarar görmeyecek. Az elektrik harcanacak. Bu levhaların bozulma sorunu yok. Metaller sürtünmediği için ömürleri yüzlerce yıl. Yurtdışında, örneğin NASA'da yarı iletken projelerine milyar dolarlar harcanır. Biz bu icadı milyon TL'li bütçelerle yaptık. Bir batarya yaklaşık 5 dolara mal oluyor. Bir buzdolabında bunlardan en fazla 20 tane kullanılacak."
Dr. Pişkin, icada konu olan tezinin danışmanlığını Yrd. Doç. Dr. Emek Derun'un yaptığını söyledi.
Milliyet