Merhaba arkadaşlar. Geçen gün kasanın kapağını açtım. Harddiski yuvasından çıkarıyordum. (Neden olduğunu sormayın) fakat elimden kaydı ve düştü. (Düştüğü yükseklik 5-10cm) Ve bu sırada bilgisayar açıktı. Bundan sonra bilgisayar 15 dakikada bir donmaya başladı ve kendine gelmesi 1 dakikayı buluyordu. Bilgisayarı kapadım yarına bakarım diye düşündüm fakat bilgisayarı normal yada güvenli mod nasıl çalıştırırsam çalıştırayım explorer.exe açılmıyordu. Yani bilgisayar kullanımı 0. Görev yöneticisinden açmayıda denedim fakat sonuç yok. Dosyalar gitti diyordum kendi kendime. 1 gün bekledim ve tekrar denedim. Bu sefer explorer.exe çalışıyordu fakat bilgisayar çok yavaşlamıştı. Ve asıl sorun bilgisayarı yeniden başlatmaya yada kapatmaya çalıştığımda mavi ekran hatası almamdı. Yani bu işlemi normal bir şekilde yapmıyordu. Sürekli mavi ekran. Nadiren de bilgisayar açıkken mavi ekran veriyordu. (0x000000F4 (0x00000003, 0x857DCD40, 0x857DCEAC, 0x82A7E170). Hata bilgisi bu. Şu an problemsiz kullanıyorum. Tabi yavaşlama ve mavi ekranı problemden saymazsak. chkdsk filan yaptım. Benim merak ettiğim sorun harddiskin düşüp bozulmasından mı kaynaklı yada sistem dosyalarında bozulmamı var. Yani formatla yada format harici bir çözümle halledilebilecek bir sorun mu yoksa yeni harddiskmi almalıyım. Kusura bakmayın böyle saçma bir problemle rahatsız ediyorum sizleri. Yardım edecek arkadaşlara şimdiden teşekkürler.
devrilen harddisk
Geçmiş olsun. O hatanın yanında "DRIVER NOT LESS OR EQUAL" gibi hatanın kökenine dair bir yazı da vardır. Onu yazabilirmisiniz daha iyi irdeleyelim problemi.Saolun. Technical informationdan sonrası :***STOP: 0x000000F4 (0x00000003, 0x857DCD40, 0x857DCEAC, 0x82A7E170)
Collecting data for crash dump...
Initializing disk for crash dump...
Beginning dump of physical memory.
Dumping physical memory to disc : 100
Physical memory dump complete
Contact your system admin or technical support group for further assistance.
Allah Allah. "KERNEL_DATA_INPAGE_ERROR" ya da yazdığım gibi "IRQ LESS" tarzında en başta büyük harfle sorununun ne olduğunu anlatan kısa bir kelime olması lazımdı. Tekrar bir kontrol edebilirmisiniz stop'tan önce yazıyor mu diye? Zira bu stop kodundan ziyade esas o büyük harfle yazılı yazı ipucu veriyor hata hakkında.
Yine de sadece STOP rakamları varsa uyarıda, kuvvetle muhtemel Windows probleminden kaynaklanıyordur sorun. Geçmiş bitmiş ama yine de uyarayım, ASLA AMA ASLA bilgisayar açıkken kasa içinde birşey yapmaya çalışmayın zaten. Sigortaları, sürücüleri, anakartı, vs.. yakmanız bir yana; öyle bir çapılırsınız ki kömür olursunuz mazallah :) Aman diyorum, tuştan bile değil fişten çıkartıp yapın kasa içi dokunuşlarınızı!!!
Bunun dışında ramler, işlemci fanı, ekran kartı, vb.. donanımlar yerinden çıkmış olabilir kasa içine düşürmüşseniz (Tabi sistem açıkken çıkarttığınız sabit sürücünüz, anakartınızdaki bir devreye zarar vermemişse diye yazıyorum bunları. Vermişse servisten başka yapacak birşey yok). Onları çıkartıp tekrardan güzelce yerlerine oturtun. Ardından yedekleyeceğiniz önemli bilgiler varsa hemen alıp, sürücünüzü bir temiz formatlayıp yeni bir Windows kurulumu yapın. Bakalım hata devam edecek mi.
Aslında kurulumdan önce scandisk, hatta HD Tune tarzı uygulamalarla komple sürücü sektörü taraması (forumda da programın bilgisi ve nasıl yapılacağı yazıyor) yapıp, fiziksel olarak bir problem olmuş mu diye bakmanızda fayda var ama bu işlemler Windows kurulumu kadar uzun zaman alacağından, siz güzel bir format çekip Windows kurarsanız daha pratik olacak. Ondan sonra Windows'un kendi Scandisk aracısı ile tam bir tarama yapar, arıza var mı yok mu diye bakarsınız. Tabi Bad sektor denilen sürücü plakası hasarlarında yapacak tek kesin çözüm, sabit sürücüyü çöpe atıp yenisini almak olacaktır.
Uzun lafın kısası, mavi ekran hataları, bahsettiğim büyük harfli ipucunu gösterdiklerinde bile oldukça fazla şeyden kaynaklı baş belaları oldukları halde, sizin hata bu kodla bile çıkmıyorsa bir milyon şeyden kaynaklanıyor olabilir. Hatta güç kaynağınızdaki bir transistörü bile attırmış ve anakarta yeterli gücü ara ara sağlayamadığından dolayı kilitlenip duruyor bile olabilir malesef. Bahsettiğim veya aklıma gelmeyen diğer arkadaşlarımızın bahsedeceği önerileri tek tek uygulayın. Eminim ki bir yerde sorunun çözümüne ulaşabileceğiz.
Tekrardan geçmiş olsun ve kolay gelsin dileklerimle...