Bir DirectX 11 furyasıdır gidiyor.Çoğu insan "Notebook alacağım ne alayım?" diye soruyor ve verilen cevabın bir yerlerine mutlaka "DirectX 11'i destekleyen kartları tercih edin.Geleceğe yatırım yapın." cümleleri geçiyor.Bunu yapan kişilerin iyi niyetinden şüphem yok ama bu doğru olmayan bir söylem.Şu anda piyasada bulunan ve DirectX11'i destekleyen kartlar herhangi bir DirectX 11 oyunu akıcı bir şekilde oynatabilme kabilliyetinden çok uzak kartlar.Size şöyle bir örnek vereyim;
2007 yılında oyun makinelerini saymazsak piyasadaki en iyi konfigürasyona sahip makinayı almıştım. 1500 & +KDV ödeyerek. Bu makinada T7700 işlemci Nvidia 8600M GT ekran kartı vardı ve ekran kartı DirectX10'u destekliyordu! Sonuçta birgün Company of Heroes: Opposing Fronts'u directX10 ile oynayayım dedim aldığım Fps tahmin edebileceğiniz gibi 3-5 i geçmedi.Şu anda "Notebook"lar ile beraber gelen DirectX 11 ekran kartlarının da sonunun bu olacağından hiç şüpheniz olmasın.
Uzun lafın kısası Directx10 kaç tane oyun çıktı ki DirectX11 çıksın. Adamlar sadece Pc'de geçerli olacak DirectX için (Ki bu platformda oynanan oyunların ne kadarının korsan kopya olduğunu düşünün) bunca yatırım yapacak bizde oynayacağız. Adamlar için önemli olan oyun motoru. Burada amaç "Notebook" kullanıcıları "Baaak benim ekran kartım DirectX11" deyip sevinsin. Ekran kartı üreticileri de parayı kazansın. "Notebook" lara koy 5470'i, 5650' yi millet DirectX11 oyunları çatır çatır oynasın sonra ATI'de 5870'i Kızılay kanalıyla dağıtır herhalde!
Bunun mantıklı olmadığını anlayabilmek için bir sürü benchmark testlerini incelemeye kartların özelliklerini uzun uzun incelemeye falan da gerek olmadığı gün gibi aşikar.Notebook almayı düşünen arkadaşları doğru bilgilendirme adına yazdığım bu yazının çeşitli pazarlama kanalları ile oluşturulan akıl bulanıklıklarının önüne geçmesini umuyorum.
Selamlar-Nonpasaran