DirectX11 hakkında...

Bu başlık kilitlidir. Yeni mesajlar gönderilemez veya mevcut mesajlar düzenlenemez.
nonpasaran
20-02-2010, 12:52   |  #1  
nonpasaran avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 7
1,216 mesaj

Bir DirectX 11 furyasıdır gidiyor.Çoğu insan "Notebook alacağım ne alayım?" diye soruyor ve verilen cevabın bir yerlerine mutlaka "DirectX 11'i destekleyen kartları tercih edin.Geleceğe yatırım yapın." cümleleri geçiyor.Bunu yapan kişilerin iyi niyetinden şüphem yok ama bu doğru olmayan bir söylem.Şu anda piyasada bulunan ve DirectX11'i destekleyen kartlar herhangi bir DirectX 11 oyunu akıcı bir şekilde oynatabilme kabilliyetinden çok uzak kartlar.Size şöyle bir örnek vereyim;
2007 yılında oyun makinelerini saymazsak  piyasadaki  en iyi konfigürasyona sahip makinayı almıştım. 1500 & +KDV ödeyerek. Bu makinada T7700 işlemci Nvidia 8600M GT ekran kartı vardı ve ekran kartı DirectX10'u destekliyordu! Sonuçta birgün  Company of Heroes: Opposing Fronts'u directX10 ile oynayayım dedim aldığım Fps tahmin edebileceğiniz gibi 3-5 i geçmedi.Şu anda "Notebook"lar ile beraber gelen DirectX 11 ekran kartlarının da sonunun bu olacağından hiç şüpheniz olmasın.

Uzun lafın kısası Directx10 kaç tane oyun çıktı ki DirectX11 çıksın. Adamlar sadece Pc'de geçerli olacak DirectX için (Ki bu platformda oynanan oyunların ne kadarının korsan kopya olduğunu düşünün) bunca yatırım yapacak bizde oynayacağız. Adamlar için önemli olan oyun motoru. Burada amaç "Notebook" kullanıcıları "Baaak benim ekran kartım DirectX11" deyip sevinsin. Ekran kartı üreticileri de parayı kazansın. "Notebook" lara koy 5470'i, 5650' yi millet DirectX11 oyunları çatır çatır oynasın sonra ATI'de 5870'i Kızılay kanalıyla dağıtır herhalde!

Bunun mantıklı olmadığını anlayabilmek için bir sürü benchmark testlerini incelemeye kartların özelliklerini uzun uzun incelemeye falan da gerek olmadığı gün gibi aşikar.Notebook almayı düşünen arkadaşları doğru bilgilendirme adına yazdığım bu yazının çeşitli pazarlama kanalları ile oluşturulan akıl bulanıklıklarının önüne geçmesini umuyorum.

Selamlar-Nonpasaran

Son Düzenleme: nonpasaran ~ 20 Şubat 2010 12:54
Süleyman.
20-02-2010, 13:07   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
16,587 mesaj

Size katılmıyorum. Aynı fiyata daha güçlüsünü alabiliyorken, "DirectX 11'in faydası olmayacak" düşüncesi neden yeni seri kartları almamak için bir gerekçe olsun? DirectX 11 ile oynayamazsanız, DirectX 10 olarak oynarsınız, aynı kartla hem de. Düşük güç tüketimi ve daha az ısınmayı da hesaba katın, yeni nesil kartların tek getirisi desteklediği DirectX sürümü değil çünkü.

Üstelik diğer tüm özellikleri aynı veya benzer iki adet dizüstü bilgisayarın birinde HD 4650, diğerinde de HD 5650 ekran kartı varsa ve fiyatları da aynı veya yakınsa, neden Hd 5650 ekran kartlı modeli seçmeyesiniz ki, hem de daha güçlü iken? DirectX 11 destekli kaç oyun var zaten, o ekran kartı DirectX 11 oyunlarında çuvallar gerekçesiyle mi?

Son Düzenleme: Süleyman. ~ 20 Şubat 2010 13:08
nonpasaran
20-02-2010, 14:00   |  #3  
nonpasaran avatarı
OP Yıllanmış Üye
1,216 mesaj
Alıntı: Süleyman.  
Size katılmıyorum. Aynı fiyata daha güçlüsünü alabiliyorken, "DirectX 11'in faydası olmayacak" düşüncesi neden yeni seri kartları almamak için bir gerekçe olsun? DirectX 11 ile oynayamazsanız, DirectX 10 olarak oynarsınız, aynı kartla hem de. Düşük güç tüketimi ve daha az ısınmayı da hesaba katın, yeni nesil kartların tek getirisi desteklediği DirectX sürümü değil çünkü.

Üstelik diğer tüm özellikleri aynı veya benzer iki adet dizüstü bilgisayarın birinde HD 4650, diğerinde de HD 5650 ekran kartı varsa ve fiyatları da aynı veya yakınsa, neden Hd 5650 ekran kartlı modeli seçmeyesiniz ki, hem de daha güçlü iken? DirectX 11 destekli kaç oyun var zaten, o ekran kartı DirectX 11 oyunlarında çuvallar gerekçesiyle mi?
sana katılıyorum 4650 yerine 5650 almak tabii ki daha mantıklı ama directX 11 e sahip diye 4650 ile aynı parayı ödeyip 5470 almak ta kazık yemek(veya directx11 desteği yok diye gt240m yerine 5470 i tercih etmek) bence artı ati nin directx 11 sunduğu için nvidia ya göre tercih edilmesi gerektiği gibi söylemler de sıkça dile getiriliyor
şimdilik notebook larda sadece 1-2 model var ama ileride modeller çeşitlendikçe bu konuda spekülasyonlar artacak ve notebook almaya gidenler satıcılar tarafından  bunda directx11 i destekleyen kart var diyerek zayıf kartlar ile kandırılacak.Bunlar daha önce yaşandı ve yaşanmaya devam da edecek ben buna dikkat çekmek istedim

Son Düzenleme: nonpasaran ~ 20 Şubat 2010 14:02
nonpasaran
20-02-2010, 14:12   |  #4  
nonpasaran avatarı
OP Yıllanmış Üye
1,216 mesaj

Birde ben bunları insanlar billgilensinler diye yazıyorum.Hala Türkiye'nin önde gelen teknoloji marketlerine gittiğinizde size notebook satan insanların aslında size orada bilgi vermek ve  danışmanınız olmaları gerekirken köstek olduğunu görüyoruz.Adamlar zır cahiller.Bazen bir masaüstü pc görüyorum etiketinde ekran kart yazmıyor sırf gıcıklığına soruyorum bunun ekran kartı ne diye? Aldığım cevap hep aynı;
Aaa abi unda 1 gb ekran kartı var!Çok iyi Ağzı kulaklarına varıyorAğzı kulaklarına varıyorAğzı kulaklarına varıyor

İçimden Gb lar kovalasın sizi karanlıkta diye geçirip gülüp gidiyorum.Buradan da teknoloji marketlerde çalışan emekçilerimize ve üç kuruş eğitim masrafına kıyamayıp insanımızı bu cehaletle başbaşa bırakan market patronlarına selamlarımı yolluyorumKahkaha<

Son Düzenleme: nonpasaran ~ 20 Şubat 2010 14:13
Süleyman.
20-02-2010, 14:25   |  #5  
Yıllanmış Üye
16,587 mesaj
Alıntı: nonpasaran  
sana katılıyorum 4650 yerine 5650 almak tabii ki daha mantıklı ama directX 11 e sahip diye 4650 ile aynı parayı ödeyip 5470 almak ta kazık yemek(veya directx11 desteği yok diye gt240m yerine 5470 i tercih etmek) bence artı ati nin directx 11 sunduğu için nvidia ya göre tercih edilmesi gerektiği gibi söylemler de sıkça dile getiriliyor
şimdilik notebook larda sadece 1-2 model var ama ileride modeller çeşitlendikçe bu konuda spekülasyonlar artacak ve notebook almaya gidenler satıcılar tarafından  bunda directx11 i destekleyen kart var diyerek zayıf kartlar ile kandırılacak.Bunlar daha önce yaşandı ve yaşanmaya devam da edecek ben buna dikkat çekmek
Ben de buna katılıyorum. Sonuçta bariz bir şekilde daha zayıf olan bir DirectX 11 ekran kartını tercih etmektense, daha güçlü DirectX 10 kartı tercih etmek çok daha mantıklı. Halen 1 GB-2 GB ekran kartı lafıyla insanları dolandıranlar, alt seviye DirectX 11 kartlarını, sırf DirectX 11 olduğu için güçlü olduğu imajı oluşturarak insanları kandıracaktır.

sombre06
20-02-2010, 19:39   |  #6  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
132 mesaj

Doğrusunuz beyler ben pc ciye sordum masaüstüm için ne önerirsiniz ekran kartı olarak diye direk cevap 1 gb olmalı dedi peki crysis gibi oyunları kaldırırmı dedim 1 gb herşeyi kaldırır önemli olan gb'ı dedi. Ben bit değerleri daha önemli diye biliyordum dedim bana oda önemli 1gb olsun 64 bit lik 1gb lık kartla herşeyi oynarsın dedi. Millet 64 bit kart almayın diyo adam 64 bit kart önerdi bana crysis için sizce ne kadar doğrudur benmi yanılıyorum omu hd5650 ye ne dersiniz deyince yine aynı şey 1gb lık bişey olsun yeter hiç öneri yok ortada.

snakessss
21-02-2010, 12:52   |  #7  
Yeni Üye
46 mesaj

ben exadan sapphire 5670 aldım düşük güç tüketimi var ve çok az ısınıyor

IceManF1
21-02-2010, 13:30   |  #8  
IceManF1 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
3,542 mesaj
Alıntı: sombre06  
Doğrusunuz beyler ben pc ciye sordum masaüstüm için ne önerirsiniz ekran kartı olarak diye direk cevap 1 gb olmalı dedi peki crysis gibi oyunları kaldırırmı dedim 1 gb herşeyi kaldırır önemli olan gb'ı dedi. Ben bit değerleri daha önemli diye biliyordum dedim bana oda önemli 1gb olsun 64 bit lik 1gb lık kartla herşeyi oynarsın dedi. Millet 64 bit kart almayın diyo adam 64 bit kart önerdi bana crysis için sizce ne kadar doğrudur benmi yanılıyorum omu hd5650 ye ne dersiniz deyince yine aynı şey 1gb lık bişey olsun yeter hiç öneri yok ortada.
Bazı bilgisayarcılar ya hiçbir şey bilmiyor.Ya da size elindeki malı kakalamaya çalışıyor.
Onun amacı sizi kazıklamaktan başka bir şey değil.
Recep Abi'nin yazısı ekran kartlarını en iyi şekilde açıklıyor.

sombre06
21-02-2010, 14:50   |  #9  
Yıllanmış Üye
132 mesaj

Doğrusunuz zaten güven vermiyorlar artık hiçbiri benim gözümde kurunun yanında yaşta yandı iyi niyetli olanlara bile girmeye çekiniyorum sokak arası pc cilikte en iyi reklam insan olmalıydı ama hep küçük hesaplar...

Mustafa@PC
21-02-2010, 15:24   |  #10  
Mustafa@PC avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 5
13,125 mesaj

Mantık doğru sırf DX 11 olsun diye gpu olarak düşük performanlı bir kart almak biraz gereksiz ama şöylede bir şey var piyasadaki DX 11 kartların %99'u hiçte düşük performanslı değil, bu DX 11 ilede ilgili ;)

bigboss_42
21-02-2010, 21:13   |  #11  
Üye
99 mesaj

ne alalım şimdi ati mi nvidia mı ben nvidia taraftarıyım.....

nonpasaran
21-02-2010, 21:14   |  #12  
nonpasaran avatarı
OP Yıllanmış Üye
1,216 mesaj
Alıntı: Mustafa@PC  
Mantık doğru sırf DX 11 olsun diye gpu olarak düşük performanlı bir kart almak biraz gereksiz ama şöylede bir şey var piyasadaki DX 11 kartların %99'u hiçte düşük performanslı değil, bu DX 11 ilede ilgili ;)

zaten demek istediğim şu ama tam anlatamadım hata biraz da bende ;

şu anda notebook alan biri için ekran kartının performansı önemliyse ekran kartı seçiminde directx 11 bir etken değildir. Etken ekran kartının gücüdür. 5650 yi seçiyorsan atıyorum 4650 den 4570 den veya 130m den daha güçlü olduğu için seçeceksin directX11 olduğu için değil.
5470 i seçiyorsan 3450 den 9300m den iyi olduğu için seçeceksin directX11 olduğu için değil.

Çünkü şu anda notebooklarda takılı gelen directx11 destekli kartların hiçbiri directx11 bir oyunu oynatamaz.Oynatsada ancak moorhuhn un directx11 i çıkarsa onu oynatır.Ağzı kulaklarına varıyor

o zamanda 5470 veya 5650  için "bu kartlar directx11 i destekliyor bu kartlarla geleceğe yatırım yapmış olursunuz " demek takdir edersiniz ki içi boş bir söylem oluyor.Bu aralar da forumun notebook tavsiye bölümünde herkesin ağzından bu mealde kelamlar çıktığı için bu konuyu açmak ve notebook almayı düşünen arkadaşları nacizane bilgilendirme babında bunları yazmayı uygun buldum
selamlar

Recep Baltaş
22-02-2010, 11:33   |  #13  
Recep Baltaş avatarı
CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 8
9,635 mesaj

Şimdi bu konuda ben de nacizane görüşlerimi belirtmezsem sıçanların kuyruğu kısa kalır değil mi?

Öncelikle iş yerinde HD 5650'ye sahip Core i5 işlemcili bir dizüstü var. Mümkünse bugün, olmadı Perşembe, ona Steam hesabımı aktarıp Dirt 2'yi kuracağım ve performansına bakacağım.

Ondan önce şunu söyleyeyim: HD 4650'ye sahip dizüstü bilgisayarımda Dirt 2'yi 1366 x 768 720p çözünürlükte Full ayarlarla takılmadan oynayabiliyorum.

Sevgili nonparsan, insanlar ekran kartını alırken biraz dikkat etsinler de HD 5470 almasınlar. Bilgi edinemden kart alan ve ekran kartlarını GB'larına göre değerlendiren insanlar biz ne dersek diyelim kazıklanmaya mahkumdurlar.

Bu konuda biz görevimizi yaparız, üst konuda bir sayfa boyunca anlattığım gibi, gerisi onların okuyup uygulamasına kalır...

AYnı zamanda LEVEL donanım editörüyüm ve oyuncuların donanım sorularını cevaplıyorum....durum içler acısı...1000 TL'lik pc ye 10 TL'lik güç kaynağı takandan tutun da pasif soğutmalı ekran kartıyla oyun oynayanlar var....

Test yapmadım ama şu an piyasada satılan HD 5650 DirectX 11 destekşi younları rahatlıkla oynatır. Senni burada gözünden kaçan bir nokta var ki bu en önemlisi:

Notebooklarda çözünürlük düşüktür. Bu yüzden kartlar düşük de olsa masaüstüne göre daha iyi çalışırlar. ;)

Bu muhabbetler insanoğlu varolduğu sürece olacaktır. 10 yıldır insanlara ekran kartında GB önemlidir diyorum ama devamlı yeni insalar dünyaya geliyor....

Siz gerekeni yapın...kazıklanacak olan  kazıklansın, daha iyi öğrenir gerçeği....malum ülkemizde bir arkadaşın da deidği gibi işler "musbietle" işliyor. Başına musibet gelmeyen doğrusunun anlamıyor....

hani derler ya...just my 2 cents....

nonpasaran
22-02-2010, 11:52   |  #14  
nonpasaran avatarı
OP Yıllanmış Üye
1,216 mesaj

Vallahi bende merakla bekliyorum.Çünkü benim elimin altında sizinki gibi test edebileceğim bol miktarda makina yok.Ve bu konuda at izi it izine karışmış durumda.

Ama tecrübelerimin bana söylediği gelecekte çıkacak örneğin crysis in directx11 ini bu kart 3-4 fps ile anca oynatır.

Bu arada dirt2 nin tam anlamıyla directx11 olmdığını da pek çok yerde okudum.Oyunun yapılmaya başlandıktan çok sonra Ati nin oyuna sponsor olduğu ve bunun üzerine bir kaç direcx11 eklemesi yapıldığı yazıldı çizildi.Ama çok ta bildiğim bir konu değil yanlışsam affola
selamlar

Bu arada sunucularınızda bir problem mi var?
Bu aralar sürekli sayfa yüklenmesiile ilgili problem yaşıyorum
şu anda da bu mesajı resimdeki gibi yazıyorum dedim ama üstteki araçlar açılmadığı için de resim ekleyemiyorum bari linkini koyayım

not:yaklaşık 10 dk sonra yüklendi üstteki yazım araçları ve bende resmi eleyebildim

Süleyman.
22-02-2010, 12:56   |  #15  
Yıllanmış Üye
16,587 mesaj

Notebookcheck'de HD 5650'nin Dirt2'deki durumu:
http://www.notebookcheck.net/ATI ... Review.24035.0.html

Yani AA kapalıyken 1280x1024 çözünürlükte çok rahat çalıştıracak gibi gözüküyor.

Son Düzenleme: Süleyman. ~ 22 Şubat 2010 12:58
Recep Baltaş
22-02-2010, 13:40   |  #16  
Recep Baltaş avatarı
CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 8
9,635 mesaj

Öncelikle doğmamış çocuğa isim koymayalım. Crysis 2'nin çok sistem kaynak tüketeceğini kim diyor? System gereksinimleri bile açıklanmamış oyun için herkes bir şey diyor... Daha Crysis 1'in bir programlama hatası olduğunu bilmeyenler var....

Neyse, yazıyı bir daha okuyun, orada çözünürlükten bahsettim. Crysis 2 HD 5650 ekran kartında çözünürlük 1366 768 veya altı ise çok rahat bir biçimde çalışacaktır.

Mustafa@PC
22-02-2010, 19:23   |  #17  
Mustafa@PC avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 5
13,125 mesaj

Bende şöyle söyleyeyim DX 11 kartlardan düşük diyebileceğimiz HD 5470 bile emin olun piyasadaki çoğu oyunu rahat oynatabilir. Kaldı ki DX 11'in getireleri sadece oyun bazında değil, işlemci yükünü sırtlayan teknolojilerde de yatıyor ;)

Bu arada evet Crysis optimizasyon yönünden pek iyi değil ve eminim Crysis 2 hemen hemen aynı sistem ihtiyaçları ile oynanabilir yada biraz daha yükseği ile.

Denemek için yükledim Geforce GT 240M ile yüksek detay kasmadan oynadım Crysis'i muhtemelen Crysis 2 de zorlanmadan çalışacaktır...