Performans kaybı yaşamamak için sabit disklerimizi birleştirmemiz gerektiğini zaman zaman duyuyoruz. Peki yıllar öncesine dayanan bu işlevin, tam olarak ne işe yaradığını biliyor musunuz? Onu gerçekten hâlâ kullanmanız gerekiyor mu? Gerekiyorsa, ne sıklıkta kullanmalısınız?
Bugün kullanılan sabit disklerin çoğu, dönen bir disk, okuma/yazma kafası gibi hareket eden parçalara sahipler. Bilgisayarınız, diskinize herhangi bir veriyi yazarken, bu veri diskinize sıralı, birbirini takip edecek şekilde yazılır. Dosya yazılırken başka bir dosya bloğuna rastlanması halinde, bir sonraki boş bloğa geçilir. Bu ise diskin parçalanması anlamına gelir; bir dosyanın içeriği, diskin farklı bölgelerine dağılmıştır. Parçalanmış dosyaların okunması, okuma kafasının farklı konumlara atlaması anlamına geldiğinden diğer dosyaların okunmasına göre daha uzun sürer. Çok sayıda parçalanmış dosya aynı anda okunmaya çalışıldığında, performans önemli ölçüde düşebilir.
Birleştirme işlemi, temel olarak parçaları diskin yüzeyine dağılan dosyaları tekrar bir araya getirir. Birleştirme işlemi, diskin parçalanma durumuna göre birkaç saat bile alabilir. Birleştirme sırasında PC'nizi kullanmaya devam etmeniz mümkündür, ayrıca birleştirmeyi iptal etmeniz dosyalarınıza zarar vermez.
Parçalanmış disk, PC'nizi çok mu yavaşlatır?
Eskisi kadar olmasa da, diskinizde aşırı derecede bir parçalanma olmadıkça farkı çok hissetmeyebilirsiniz. Dolayısıyla diskinizi hala birleştirmenize gerek var