arkadaşlar bu disk bölme yani fdisk olayı nasıl oluyor acaba?
disk bölme
Bu başlık kilitlidir. Yeni mesajlar gönderilemez veya mevcut mesajlar düzenlenemez.Format ve Fdisk programları olan bir disket hazırlaman gerekiyor.DOS’a geçip FORMAT a: /u /s /v:sistem yaz.Veya Windows 98 başlangıç disketini kullanacaksın sistemin windows 98 ise...Disket Floppy'e takılıyken bilgisayarını yeniden başlat ve FDİSK yaz.Karşınıza Evet veya Hayır şeklinde bir soru gelecek Fat32 dosya sistemini kullanmak istiyorsan H yani Hayır'a bas...Karşına FDİSK anamenüsü çıkacak 4. tuşa basarak o andaki sabit diskin doluluk oranı hakkında bilgiler ekrana gelir.Bölüm bilgisini gördükten sonra sabit diskinizi ne şekilde bölümliyeceğini hesapla.Mesela 40gb'sa 20gb 20gb gibi...Esc tuşuna basarak anamenüye dönüp 3. tuşa basarak şuaki bölümü sileceksin.Sonra Esc tuşuna basarak gene anamenüye dön.Ana Menü’de 1. tuşa basarak ilk bölümü yaratacağımız ekrana geç.Şu ana kadar hiç bölüm yaratmadığın için ilk olarak 1. seçenek ile DOS bölümü yaratman gerekiyor.1 tuşuna basdtığımızda Fdisk önce kullanabileceğiniz en büyük alanı hesaplıyor. Bir başka deyişle diskin tamamını gösteriyor. Bu durumda ister sabit diskinizin tamamını kullanabilir, isterseniz bölümleyebilirsiniz. Biz daha önce 20gb 20gb die hesaplamıstık sağ köşedeki kutuya 20000 yaz ve entera bas.Esc ile anamenüye dön 1.menüye uzatılmış kısma giriyoruz 2.bölümümüzü olusturmak için.Karşımıza çıkan ekran size kullanılabilir olan disk boyutunu gösteriyor.Burada ister tamamını isterseniz ayırmak istediğiniz bölüm için gerekli disk kapasitesini gir enter tuşuna bas.Karşımına uzatılmış bölüm bilgisini gösteren ekran geliyor ESC tuşuna basarak çık.ESC ile çıktığında karşında bir uyarı mesajı çıkacak. Burada mantıksal sürücü olan D sürücüsü için değer gireceksin.enter tuşuna basarak uzatılmış dos bölümü için ayırdığın tüm alanları onayla.ESC tuşuna bastıktan sonta ana menüye tekrar dön.Aşağıda bir uyarı mesajı şimdi "bir etkin sürücü atamamız için" uyarıyor.Yani "bilgisayar C sürücüsü olarak hangi bölümü tanısın?" sorusunun cevabını ver.Etkin sürücü olarak ilk atadığın bölümü seç. Bunun için 1 seçeneğini gir. Ardından ESC tuşu ile ana menüye tekrar dön.İşlem bitti sayılır ana menüye geri dön Esc tuşuna basarak Fdsik programından çık.Bilgisayarı yeniden başlat ve sistem disketiyle bilgisayarı açıp C: ve D: kısmına dilersen format at.
Baya zor ve yorucu bir iştir ben yazarken bile baya yoruldum.
sistemim xp.xp de farklı bir şekilde mi oluyor yada xp cdsinden falan yapabilirmiyiz.
Windows XP CD'si ile açılış yaptığınızda yeni kurulum secenegindeki adımlardan biri de disk bölümlemesidir. ancak dikkatli ve ozenli hareket etmenizi oneririm zira onceden parcalara ayrılmis bir sabit diski yeniden bicimlendirmek istiyorsanız, silmek istediginiz bolum aslinda silmek istemediginiz bir bolum olabilir. Diyelim ki sabit diskinizde 3 sanal bölüm varolsun.(C, D ve E)
Ve siz C ve D disklerini birlestirmek istiyorunuz...
XP cd'si ile sistemi acip, C ve D bölümlerini sildikten sonra bilgisayarı yeniden XP CD'si ile baslattginizda sistem artık eski E diskinizi, C olarak gösterecektir. yanilgiya düsüşüp, "ben C'yi silmemis miydim?" diyerek C olarak isimlendirilmis diski silmeye kalkarsanız, eski E partisyonunuz da (muhtemelen yedeklerinizi sakladiginiz disk bölümü) silinecektir.
alıntı:
Gönderen : Cem ŞancıWindows XP CD'si ile açılış yaptığınızda yeni kurulum secenegindeki adımlardan biri de disk bölümlemesidir. ancak dikkatli ve ozenli hareket etmenizi oneririm zira onceden parcalara ayrılmis bir sabit diski yeniden bicimlendirmek istiyorsanız, silmek istediginiz bolum aslinda silmek istemediginiz bir bolum olabilir. Diyelim ki sabit diskinizde 3 sanal bölüm varolsun.(C, D ve E)
Ve siz C ve D disklerini birlestirmek istiyorunuz...XP cd'si ile sistemi acip, C ve D bölümlerini sildikten sonra bilgisayarı yeniden XP CD'si ile baslattginizda sistem artık eski E diskinizi, C olarak gösterecektir. yanilgiya düsüşüp, "ben C'yi silmemis miydim?" diyerek C olarak isimlendirilmis diski silmeye kalkarsanız, eski E partisyonunuz da (muhtemelen yedeklerinizi sakladiginiz disk bölümü) silinecektir.
evet çok önemli bir ayrıntı bu; bir kez başıma gelmişti dikkatsizliğimden eskiden.
arkadaşlar fdiskin kullanımı biraz burada bence karmaşık anlatılmış gibi geldi trtnin sitesinde biraz daha açık ve resimlerle anlatılmış birde orayı denemenizi tavsiye ederim (başlangıç seviye kullanıcılar için )