Dizüstü alacağım ama şu kafamki kurtlar !

Slyvantes
23-07-2009, 11:27   |  #1  
OP Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
22 mesaj

Merhaba arkadaşlar.
Bir dizüstü alacam ama çok kararsız kaldım.Alacağım bilgisayarın yüksek performanslı bir oyun makinası olmasınagerek yok. Ama yeni çıkacak olan starcraft 2 ve diablo 3'ü kaldırmasınıve sorunsuz sıkıntısız çalıştırmasını istiyorum. Blizzard'dan okuduğumkadarıyla bu oyunlar için farklı bir grafik motoru kullanılmış veabartı özelliklere gerek kalmadan oynanabiliniyormuş.. GTA yada diğer3D FPS tarzı oyunlar oynamayacağım bu yüzden dediğim gibi ekrankartından ziyade işlemci hızı önemli. Asıl olarak neden kullanacağımıele alırsak makinayı, konu şuki; bir bilgisayar kursuna başlayacağım veprogramlama dilleri üzerine olacak yani yazılım bölümü. Bilinen yazılımdilleri için işlem yaparken bana sorun çıkarmasını istemiyorumbilgisayarımın. Gel gelelim benim aklımdaki bilgisayar özelliklerine;

2.4 ve daha üstü mümkünse daha üstü...
önbellek hızı 6mb
intel bir işlemci core 2 duo özellikle çünkü artık standart haline geldiği için fiyatlarıda makul sanıyorum..
(Aklımdakien önemli sorulardan birini unuttum tekrar okurken aklıma geldi :)Arkadaşlar laptoplarda overclock yapılırmı yapılırsa nasıl performansalınır ? Tabiki sağlam bir soğutucu kullanmayıda düşünüyorum. 2.66 ghzbir işlemci sağlıklı ve üstün derecede bir overclockla kaça çıkabilir ?)
en az 800 mhz'lik 4mb ddr2 ram düşünüyorum ama uygun fiyat içinde olan ddr3 te olur tabiki.
işletim sistemi 64bit olmalı aslında ama bu tercihimi etkilemicek tabiki satın alırken. Bunu sadece gözünüze çarparda bak işlemcisi de 64bit dersiniz diye yazdım.
ekran kartları hakkında çok bilgili sayılmam ama hd4650 gibi bir ekran kartı bu ihtiyaçlarımı karşılar diye düşünüyorumyinede emin olamadım bir türlü..

İşin özeti arkadaşlar az çok kafamda alacağım bilgisayar belli ama ekran kartından çok kaygılıyım...
Yukarıda yazdığım oyunlardan ziyade film izlerkende keyf almamı sağlamasını istiyorum makinanın.
Fiyat limiti olarak 2500 tl düşünüyorum marka olarakta aklımda asus ve hp var. Tabi başka markalarda olabilir. Aldığım bilgisayarın beni 4-5 sene idare etmesini istiyorum bu yüzden özellikle işlemci hızını yüksek tutmak istiyorum.

Şu makinaları düşünüyorum şimdilik;

http://www.vatanbilgisayar.com/productDetails.aspx?I_ID=36528

http://www.vatanbilgisayar.com/productDetails.aspx?I_ID=39192 özellikle buna çok sempati duyuyorum herhalde zaten bunu alacağım ama beni kaygılandıran şu ki ;özelliklerine baktığımda bir tek ramler ddr3 değil ve sanıyorum ekran kartı çok yüksek değil. Bu özellikle sahip bir bilgisayar bana aslında ucuz geldi. Normal mi bu bilgisayara göre bu fiyat ? Merak ettiğim bir konuda şuki intel Centrino 2 işlemciler nasıldır ? Acaba bu bilgisayarda nerelerde kırpmalar yapılmış ? İşlemcisi yüksekse ekran kartı vasattır genelde burdada böyle bir durum sözkonusu mu ? Ve buna alternatif modeller de bekliyorum sizlerden. Çünkü dediğim gibi buna sempati duyuyorum buda beni tek yönlü bi çıkmaza sokuyor :)

Çok uzun oldu biliyorum ama düşüncelerimin ne yönde olduğunu bilmenizi ve bana bu düşüncelerimi baz alarak önerilerde bulunmanızı rica ediyorum. Çok teşekkürler...

Son Düzenleme: Slyvantes ~ 23 Temmuz 2009 13:05
Slyvantes
23-07-2009, 11:43   |  #2  
OP Yeni Üye
22 mesaj

Ayrıca sonradan aklıma gelenler şunlar;
HP pavilion serisinin ısınma sorunu var diye okudum chip forumlarından mesela bu sorun acaba şu bilgisayar için geçerli midir ? HP Pavilion dv6-1146et yada daha üst modelleri...
Merak ettiğim teknik özellikler arasında birde "paylaşımlı yada paylaşımsız bellek" deniyor. Bunun ne anlama geldiğini ve ne işe yaradığını biri bana tam olarak açıklayabilirmi ?
Ve laptop bilgisayar için kullanabileceğim bir sigorta sistemi varmı ? Bir sitede görmüştüm şu tar bir yazı ".... kargo ücreti %abidik indirimli ve gubidik sigortayla 2 yıl garantili" o siteye tekrar rastlayamadım ne yazıkki bulmuş olsam araştırırdım fakat ne yazık ki..
Sorularımın ardı arkası kesilmeden devam ediyorum :) ekran kartlarında GDDR3 ve GDDR5 arasındaki fark nedir hangisinin performansı yüksektir? Birde başındaki "g" grafiksel bir anlamamı  geliyor.

Son Düzenleme: Slyvantes ~ 23 Temmuz 2009 12:14
Süleyman.
23-07-2009, 13:33   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
16,587 mesaj

1. İki bilgisayar da sizin beklentilerinizi karşılıyor ve uygun. HP'nin ekran kartı biraz daha iyi.
2. Dizüstü bilgisayarlara hız aşırtma tavsiye etmem, çoğunda yapamazsınız zaten, BIOS'ta seçenekler yoktur.
3. Ram'lerin DDR3 veya herhangi frekansta olmasının o sistemlerde çok önemi yok. 667 MHz olsa bile olur.
4. GDDR3, GDDR5 ekran kartlarının bellek hızlarıyla ilgili bir sınıflandırma. Çok da önemli değil, esas olan bir bütün olarak kartın gücü.
5. Mobil Core2Duo işlemciler dizüstü bilgisayarlar için şu an son derece uygun.
6. Bilgisayarınızı aldıktan sonra bence en güzeli her türlü riske karşı sigorta şirketlerine sigortalatmaktır. Üretici firma garantisi daha kısıtlıdır çünkü.
7. HP'lere has bir ısınma sorunu olduğunu sanmıyorum. Mobil Core2Duo işlemcinin kritik sıcaklığı 100 derece. İşlemcinin stabil çalıştığı sıcaklık 70-80 dereceye kadar yolu var. Bu sıcaklıklar masaüstü sistemlerle karşılaştırıldığında çok yüksek tabi ama dizüstü bilgisayarlar için normal. Birileri birşeyleri karıştırıyor olabilir.
8. Baktığınız iki model düşünüldüğünde şahsen benim eğilimim HP'den yana olurdu.
9. Atladığım birşey var mı? :)

Slyvantes
23-07-2009, 15:24   |  #4  
OP Yeni Üye
22 mesaj

Pesss ! Hocam helal olsun ben her bir soruma tek tek kafasına göre cevap veren insanlar bekliyordum ki buda normal hazırlamıştım kendimi hatta :) Çok teşekkürler önerilerin için. Peki bunlara alternatif gösterebileceğin laptoplar varmı yoksa hiç kasma HP'nin bu model iyi senin ihtiyaçlarına göre bunu alabilirsin mi diyorsun ?

Süleyman.
23-07-2009, 15:33   |  #5  
Yıllanmış Üye
16,587 mesaj
Alıntı: Slyvantes  
Pesss ! Hocam helal olsun ben her bir soruma tek tek kafasına göre cevap veren insanlar bekliyordum ki buda normal hazırlamıştım kendimi hatta :) Çok teşekkürler önerilerin için. Peki bunlara alternatif gösterebileceğin laptoplar varmı yoksa hiç kasma HP'nin bu model iyi senin ihtiyaçlarına göre bunu alabilirsin mi diyorsun ?
Sadece fiyat/performans bakımından değil, hem fiyat hem de performans olarak HP'nin o modelinden daha optimal dizüstü bilgisayar şu sıralar yok piyasada. Bence ideal seçim. Zaten bütçesi uygun olanlara bu aleti öneriyorum forumda.

Slyvantes
24-07-2009, 11:13   |  #6  
OP Yeni Üye
22 mesaj

Önerileriniz için çok teşekkürler.

Süleyman.
24-07-2009, 11:29   |  #7  
Yıllanmış Üye
16,587 mesaj
Alıntı: Slyvantes