Konuda uzman arkadaşlardan birisi, rica etesm DMA(Direct Memory Access) olayını ve modlarını (UltraDMA-SingleWordDMA-MultiWordDMA) açıklayabilirmi? Şimdiden teşekkürler...
DMA
forumda ben vermiştim
https://www.chip.com.tr/forum/DMA ... -yapmak_t24887.html
http://www.pcguide.com/ref/hdd/if/ide/modesUDMA-c.html
DMA (Direct Memory Access) is the equivalent of PIO. It reduces the CPU load by using a memory controller to perform data transfers directly from the host adapter to system memory. Historically single-word DMA was by-passed by multi-word DMA which was by-passed by ultra DMA UDMA.
http://www.wtysoft.com/ataref2/ataref.html
DMA, Multi-word
Multi word DMA is the successor of Single word DMA and on its turn it was made obsolete by the introduction of Ultra DMA. Multi-word DMA is however still supported by most hardware, although even the lowest UDMA modes provide a better transfer speed. Its speed is limited to 16MB/s making its use sensible only when the only other option is PIO.
----------
dma modu 133 deki 133 ne anlama geliyor?
Bir seferde, -MHz cinsinden- transfer edilebilecek veri kapasitesi anlamına gelir.
---
Geçen gün bilgisayarımı kurcalarken CD-ROM ve sabit disklerde DMA modunu etkin hale getirdim.Sonra bilgisayarı tekrar başlattım.DMA moduna baktığımda etkin hale gelmediğini gördüm.
hdd kablon eger ultra ata 66/100/133 ise dma modunun sorunsuz calışması lazım ama kablon 33 ise bide cdrom ve hdd aynı kablodan bagladıysan dma büyük bir ihtimal çalışmayacaktır. sana önerim cdrom ve hdd ayrı kanallardan bağlaman,hddni 80 tel ultra ata 66 veya 100 kabloyla bağlaman cdromu ise 40 tel ata 33 kablo ile bağlaman...
-----
Ultra DMA modunu etkinleştirin
https://www.chip.com.tr/konu/Nero ... estirin_4922_2.html
Eğer Ultra DMA modu etkinleştirilmemiş ise sisteminiz çok daha yavaş olan PIO modunu kullanacaktır. Bu mod yeni nesil DVD-yazıcıların hızını destekleyemeyecek kadar yavaştır. Bu da yakma işleminde sıklıkla problemlere, yakma işleminin yarım kalmasına sebep olur.
Aygıt Yöneticisini açın, IDE ATA/ATAPI denetleyiciler sekmesini açın. Birincil IDE Kanalı'na çift tıklayın. Gelişmiş ayarlar bölümüne geçin ve hem Aygıt 0 hemde Aygıt 1 için Geçerli Aktarım Modu'nu DMA Kullanabiliyorsa olarak seçin ve TAMAM tuşuna tıklayın. Aynı işlemi İkincil IDE Kanalı içinde tekrarlayın.
------------
ULTRA DMA
Bilgisayar sistemlerinde bilgi depolama amacıyla kullanılan Harddisk sürücülerin daha hızlı veri transferi yapabilmesini sağlamak için UDMA arabirimi geliştirilmiştir. Ultra ATA veya Fast ATA-2 olarak da bilinen Ultra DMA, 33.3 Mb/s oranında yüksek veri transfer hızı sunmaktadır.
Teknoloji Gelişimi :
Aşağıdaki tablodan da görülebileceği üzere EIDE (Enhanced Ide) bağlantı arabiriminde PIO mod veri transferi geliştirilerek DMA (Direct Memory Access) ve UDMA modlarına ulaşılmıştır.
EIDE ARABİRİMİ
Veri Transfer
Modu PIO Mod 1 PIO Mod 2 PIO Mod 3 DMA Mod 2
(Fast ATA) UDMA Mod 2
(Ultra ATA)
Veri Transfer
Oranı (Max.) 5.2 Mb/s 11.1 Mb/s 16.6 Mb/s 16.6 Mb/s 33.3 Mb/s
Harddisk sürücülerin yoğunluklarının ve dönüş hızlarının artmasıyla daha yüksek dahili veri transfer oranları elde edilmekteydi. Fakat özellikle sıralı veri okumada yoğun işlemlerden dolayı sürücü tampon belleği dolmakta ve yeni bilgilerin aktarımı için bir süreçin geçmesi gerekliydi. Yetersiz kalan veriyolu hızı sebebiyle veri transfer hızı da düşük değerler ile sınırlanmaktaydı. Disk üzerine eklenen daha fazla bellek ise maliyet giderlerini arttırmakta ve kesin bir çözüm sağlamamaktaydı.
Tek bir veri sinyalinde bir işlem yapan Fast ATA prokolünde kullanılmayan ikinci sinyal Ultra ATA protokolünde veri iletiminde kullanılarak iki kat veri transfer hızı elde edilmiştir. Daha hızlı veri transferinden doğabilecek kayıpları ve hataları önlemek amacıyla geliştirilmiş CRC (Cyclical Redundancy Check), transfer edilen verinin bütünlüğünü kontrol eden bir hata bulma kodudur. Böylelikle güvenli ve hızlı veri transferi sağlanmıştır.
Ultra ATA protokolü ile verilerin aktarıldığı kanal genişletilerek hız elde edilmiş, tampon bellek daha verimli ve hızlı bir şekilde kullanılmaya başlanmış ve gereksiz yüksek bellek kapasitelerine ihtiyaç kalmamıştır.
Uyumluluk :
Ultra ATA, önceki ATA veri transfer modları ile tam uyumludur. Ide arabirimindeki diğer bütün protokollerde olduğu gibi standart 40-pin bağlantı kablosu kullanılmaktadır. UDMA aygıtların sistemde kullanımı için min. konfigürasyon Intel 430-TX chipset ve Windows 95 OSR 2.0 işletim sistemidir. Bu desteği sunmayan işletim sistemleri için üretici firmaların çıkardıkları güncelleme programları mevcuttur.
Sürücü veri transfer modu sistem üzerinden ayarlanabilen UDMA mod destekli aygıtlar ile diğer modları kullanan aygıtlar, aynı sistem içerisinde kullanılabilirler. Harddisk sürücülerden sonra Cd-Rom sürücülerde de UDMA veri transfer protokolü kullanılmaya başlanmıştır.
Ultra ATA/66
Ultra DMA/66, sabit diskteki verileri sistem belleğine aktarmak için kullanılan en son teknoloji. Önceki teknoloji maksimum transfer hızı 33 MB/s olan Ultra DMA/33tü. Ultra DMA/66 ise bu hızı iki katına çıkarmayı vaat ediyor. Sabit disklerin kapasiteleri gitgide arttığı gibi, disk dönüş hızları da arttı. Performans darboğazı (bottleneck) yaşanmaması için transfer hızınında arttırılması gerekiyordu. Bunun için 1999 yılının ikinci yarısı yaygınlaşması beklenen Ultra DMA/66 teknolojisi ilan edildi.
Ultra DMA/66 tamamen geriye doğru uyumlu bir teknoloji. Yani Ultra DMA/66 bir sabit disk, şimdiki anakartlarımızda sorunsuz çalışabilecek. Tabii ki performansı ancak eski teknoloji Ultra DMA/33 kadar olacak.
CRC (Cyclic Redundancy Check) dediğimiz hata algılama kodu sayesinde 80-conductor kablo ile crosstalk etkisinı azaltmıştır. 40 pin IDE sinyal hatları arasına 40 tane daha toprak hatları ilave edilmek suretiyle sinyal güvenilirliği arttırılmıştır. Konnektör 40 pin uyumlu olarak üretilmiştir.
Ultra DMA/66 teknolojisi aşağıdaki özelliklere ihtiyaç duyuyor:
- Ultra ATA/66 veya bir Ultra DMA PCI adaptör kart anakart üzerinde bulunan diğer komponentlerle uyumlu olması gerekir. (Q2 99 mevcut),
- Yeni IDE kablosu. Şimdiki kullandığınız 40-pinli/40-iletkenli kablodan farklı olarak, 40-pinli/80-iletkenli yeni bir IDE kablosu gerekiyor.
- Ultra DMA/66 destekleyen bir sabit disk.
- Ultra DMA/33ü destekleyen bir işletim sistemi.
-----------------------
INTEGRATED PERIPHERALS
Bu bölümde, ana kartınızın üzerinde bulunan giriş/çıkış portları, IDE portları gibi aygıtların yönetimini yapıyorsunuz.
OnChip IDE Channel 0/1: Birinci/İkinci IDE portunu etkin/iptal edebilirsiniz. [Enabled] şeklinde kalması tavsiye edilir. Bazen BIOS güncellemelerinden sonra, bazı IDE aygıtların çalışmadığında şikayet edilir. Bu bölüme girip IDE Portlarının iptal edilip edilmediğine bakmanız iyi olur.
IDE Prefetch Mode: Bu modu destekleyen IDE aygıtlar ile bu ayar kullanılırsa, aygıtların performansından iyileşme smz konusu olabilir. [Enabled] ayarında olması tavsiye edilir.
Primary/Secondary Master/Slave PIO: Taktığınız aygıtların PIO modlarını bu bölümde belirleyebilirsiniz. [Auto] seçeneğinde bırakırsanız, ilgili IDE aygıtı için uygun olan PIO Modu otomatik olarak seçilecektir.
Primary/Secondary Master/Slave UDMA: Ide aygıtların direkt bellek erişimini kontrol edebileceğiniz ayar. [Auto] sekmesinde kalması, her IDE aygıt için uygun olan modun otomatik seçilmesi bakımından faydalı olacaktır.
PCI SLOT IDE Second Channel: Burada PCI-EIDE kartının ikinci bir kanalın açılması "Enabled" veya kapatılması "Disabled" mümkündür.
IDE PIO/UDMA: "Auto" en yararlı ayardır.Çünkü burda BIOS konfigürasyon sektöründen veya mevcut EIDE cihazının Firmware'ında somut değeri bildirmektedir.Değerlerin manüel olarak ayarlanması, sadece çok uzun bağlantı kabloları veya sistem frekansını değiştiren Tuning önemleri nedeniyle çıkan zorluklarda tavsiye edilir.
Init Display First: Bu ayar ile, sisteme güç verdikten sonra hangi görüntü aygıtının ilk olarak kontrol edileceğini belirtir. AGP ekran kartı kullanıyorsanız [AGP], PCI ekran kartı kullanıyorsanız, [PCI Slot] ayarlarını seçmeniz mantıklı olacaktır.
IDE HDD Block Mode: Eğer IDE aygıtınız bu modu destekliyor ise, IDE aygıtlara erişimi hızlandırabilir.Bu seçenek "Enabled" (ya da "Auto") olarak seçilmişse, BIOS IDE sabit diskinin konfigürasyon sektöründen bir defada kaç sektörün okunabileceğini veya yazılabileceğini bildirir. Block Mode'un (veya Multi Sector Transfers) tavsiye edilen değerlerin kullanımı,her sektör için yazma ve okuma işlemlerini tek tek yerine getirilmesi için gerekli olan yönetim zahmetini azaltmaktadır ve bu da daha sonra hıza etki etmektedir.Gerekli durumlarda bu seçenekten somut sayı değerleri ayarlanabilir.Başka bir yardımcı olmadan kullanıcı somut değeri çok zor bulacaktır.
Onboard PCI SCSI Chip: Bu menu seçeneği mevcutsa, "Enabled" konumunda uygun kaynakları (Interrupt, dma kanal) kullanan bir On-Board SCSI Chip'ini etkinleştirir.
OnBoard PCI Audio/Modem: Eğer ana kartınızın üzerinde entegre edilmiş ses/modem entegresi var ise, bu ayar ile onları etkinleştirebilir / iptal edebilirsiniz.
Onboard FDC Controller: Disket Sürücü kontrolcüsünü iptal/etkin etmek için kullanılan ayardır. [Enabled] konumunda kalmalıdır.Bu menü maddesi neredeyse her zaman aktiftir, çünkü Board kendi Floppy Controller'ını IRQ 6,DMA 2'de aktif hale getirir.On-Board Controller'ın yerine, tamamen uygun bir takma kart kullanılmak istenirse veya tamamen Floppy sürücüden gelmeden "Disabled" ayarıyla kaynak çakışmalarını çözer ve bununla beraber daha başka kaynakların kullanılmasına olanak sağlar.
Onboard Serial Port 1/2: Seri Portlarınız için IRQ değerini ve bellek adresini atamanız için bu ayar konmuştur. 1. seri portu için varsayılan ayar 3F8/IRQ4'dür. 2. seri portu için ise, 2F8/IRQ3'dür.
POWER ON Function: Bilgisayarınızı nasıl açacağınızı belirlemek için bu menü kullanılabilir. Örneğin klavye ile bilgisayarınızı açmak istediğinizde, klavyenin hangi tuşları ile bilgisayarınızı açmak istediğinizi buradan tanımlıyorsunuz. Mouse'dan ve klavyeden açma özellikleri USB Klavye ve Mouse ile işlemiyor. Bunun için PS/2 Mouse ve Klavye kullanmak gerekiyor. Ayrıca Klavyeden ve Mouse'dan bilgisayarınızı açabilmek için, bazı ana kartlarda jumper oynaması yapmanız gerekebiliyor.
UART Mode Select: Infrared portu destekleyen ana kartlarda bulunan bir özellik. Kızılötesi aygıtların gerektirdiği özelliklere göre, bu ayar [IrDA] veya [ASKIR] moduna getirilebilir. Infrared aygıt kullanılmayacak ise [Normal] moda getirilmesi tavsiye edilir.
UART2 Duplex Mode: Bu seçenek "Full" olarak ayarlandığında mevcut bir Infrared-Transceiver aynı anda hem gönderebilir hem de alabilir duruma gelmektedir. "Half" ile sadece değişmeli olarak devreye giren gönderme ve alma işletmelerine olanak tanınır.
IR Transmittion delay: IR durumu olan Rx'den Tx moduna veya Tx'den Rx moduna geçiş için gecikmeyi açar/kapatır.
Onboard Parallel Port: Paralel portun çalışma adresini belirlemek için bu bölüm kullanılır. Varsayılan ayarı 378H/IRQ7'dir.
USB Controller: "Enabled" konumunda Chipset'teki entegre edilmiş Controller'ı Universal Serial Bus
için aktif hale getirir.Gerekli kaynaklar, USB cihazı gerekmediği sürece saklanabilir.
Parallel Port Mode: Yazıcınızı ve tarayıcınızı bağladığınız paralel port (LPT diye geçer) için bu ayar yine her BIOS'da bulunur. Standart, ECP ve EPP seçeneklerini görebilirsiniz. Standart, en eski haliyle, tek yönlü paralel bağlantıdır, sadece PC yazıcıya veri gönderebilir, yazıcı PC'ye veri yollayamaz. Günümüz yazıcılarından çoğu bu ayar ile çalışmaz "Bidirectional Connection Required" uyarısı ile iki yönlü iletişim yapabilecek bir paralel porta ihtiyaç duyduklarını belirtirler. Bu gerekliliği, ayarı ECP yada EPP seçeneklerinden birisine getirerek karşılayabilirsiniz, ECP'ye getirmeniz önerilir. EPP, Enhanced Paralel Port demektir ve Intel, Xircom, Zenith gibi firmalar tarafından oluşturulmuş bir standarttır."EPP" maksimum hızda çift yönlü çalışma hızıdır. ECP, Extended Capabilities Port demektir, Microsoft ve HP tarafından yaratılmıştır."ECP", paralel portun iki yönde maksimum transfer hızından da hızlı çalışmasına izin verir. Her iki sistem de paralel port bağlantısını hızlandırmayı hedefler. ECP portu yazıcı ve tarayıcılar için, EPP ise paralel portu kullanan yazıcı dışındaki araçlar için uygundur. ECP modu, DMA ve tampon bellek gibi avantajlara sahiptir. "ECP+EPP", normal hızda iki yönlü çalışmaya izin verir. SPP ise Standart Paralel Port anlamına geliyor. Eğer bağladığınız paralel aygıt, yüksek performans istiyor ise, aygıtın türüne göre, EPP veya ECP seçilmelidir. ECP Modu direkt bellek erişimine ihtiyaç duyduğundan, EPP modu seçildiğinde, sizden bir DMA adresi atanması istenecektir. BIOS'un önerdiği ayarda kalmasında bir sakınca yok. EPP modunu seçerseniz, EPP modu seçmeniz gerekecek. Eğer kullandığınız paralel aygıt, EPP modunu istiyor ise, hangi EPP modunda çalışacağını kullanım kılavuzunda belirtmiştir.
Parallel Port Epp Mode: Bu seçenek mevcut ise, "EPP1.7" ve yeni "EPP1.9" arasında seçim yapılabilir. Böylelikle, eğer paralel port cihazlarında bir problem olursa deneme imkanı mevcuttur.
ECP Mode Use DMA: Burada ECP modu için bir DMA kanalı tahsis edilebilir.Kanal "1" ve kanal "3" tercih edilmelidir.Sound Blaster uyumlu ses kartları için standart olan bunlardır.
PWRON After PWR Fail: Bazı kullanıcılarımız "sabah kalktım ki sistem kendi kendine açılmış, nasıl olur" diye sorularlar. Bu işin sırrı işte bu seçenekte gizli. İsminin "PWR On After PWR Loss" gibi çeşitli varyasyonları olabilen bu seçenek, sistemin bağlı olduğu şehir elektriği kesilir, sonra yine gelirse sistemin kendi kendine çalışmaya başlayıp başlamamasını ayarlar. Eğer bu seçeneği "On" yada "Enabled" yaparsanız, elektrik kesilip tekrar geldiğinde sistem kendi kendine açılır, siz de sistemi çalışır durumda bulursunuz. Yeni ana kartlarda bu madde için bir de "Previous State" seçeneği var. Bunu seçerseniz, elektrik kesildiğinde sistem çalışıyorsa, elektrik geldiğinde yeniden çalışmaya başlar, kesinti olduğunda sistem kapalıysa, elektrik geldiğinde de kapalı kalır. [Disabled] konumunda kalmasını tavsiye ediyoruz.
http://www.yeminlisozluk.com/index.php?kelime=DMA
Bilgiler için teşekkürler. Tam da aradığım dökümandı. Ancak birşey soracağım: Benim hdd'ım sata.Bu sürücüde nasıl açıp kapatabilirim DMA'yı? vE DMA modunun sürekli değişmesi normal midir? Çünkü benmim hdd boştayken MWDMA, kullanımda iken UDMA 3 falan oluyor...
işte kopyala yapıştırın sonu budur :)) kardeş ben cevap vereyim sana şimdi eğer diskin ikide birde dma değişiyorsa ilk önce sata kablonu değiş, sonrada kabloyu anakart üzerinde başka bir sata girişine tak. eğer yine sorun olursa bu sefer disk bozuktur veya anakartın disk denetleyicisinde problem vardır. ama hangisi arızalı buna karar vermeden önce bios ayarlarını kontrol et ve anakartın chipset driverları yüklü değilse mutlaka yükle sorun çözülür.. çözülmezse disk veya anakart bozuk.. eğer gerekiyorsa bios update yap düzelebilir.. ayrıca psunun dandik olması da dma da probleme sebep olur.. ayrıca bazen optik okuyucuları çizik cdleri okumaya çok fazla zorlarsanız kendisinin ve hddnin veri aktarım hızını düşürür
Razorbackişte kopyala yapıştırın sonu budur :))çok haklısınız harbiden de yukardaki yazıyı googleda inceleyince inanılmaz bir şekilde yazıyı ordan burdan çaldığı, bölük pörçük yapıştırmış olduğu meydana çıkıyor işte ispatı herkes görsün istiyorum çünkü viking20 isimli bu arkadaşımız, durmadan başka sitelerden alıntılar yapıyor ama hiçbir paylaşımının altına nerden alıntı yaptığını yazmıyor. bu da chip forumu chip online üyesi olmayan başkalarının gözünde irite ediyor. (mesela doctus forumu viking20 nin yüzünden chip online ı uzun zamandır kötü reklamını yapıyor ki koskoca doctus forumunun onca üyesi hiçde azımsanacak bir sayıda değil...)şimdi bu aşağıda verdiğim linki tıklayın google kutucuğunda aradığım kelimeleri yukardaki yazıda arayın
bu yazıyı okuyunca birden aklıma Kaspersky kampanya olayı geldi adamlar amma kızmıştı gene bu alıntının kaynağını vermeme olayı yüzünden chıpe karşı garezleri belki birazda ondandır,eski günler.