fsm1453Arkadaşlar Selçuk İslamoğlu açıklamış ama bende sadece daha kolay anlaşılması için bişey yazmak istedim bu konuda.güzel açıklama olmuş ama proxy serverlar ile ip yasaklama delinmiyor muydu yoksa ben mi yanlış biliyorum...Dns ne işe yarar onu kısaca söylemek istiyorum öncelikle.
Dünyadaki internete bütün bilgisayarlarda IP adresleri bulunur ve bilgisayarlardaki bilgilere, dosyalara veya servislere ulaşmanın tek yolu bu IP adresleridir. Tabi IP adresi ezberlemek yada bilmek çok karmaşık bir iş olduğu için daha sonradan Domain Name Services denilen DNS çıkartılmıştır. DNS sayesinde isteyen kişiler bilgisayarlarına özel isimler atayabilme imkanına kavuşmuşlardır.
sitelerin erişimide bu sistemle gerçekleşir. yani youtube'a erişmek için 208.117.236.70 gibi bir IP adresi yerine Youtube.com adresini bilmek daha kolaydır ama internette böyle bir bilgisayar adresi yoktur. Sadece bazı sunucularda bu adresin karşılığı olan IP adresleri vardır. biz tarayıcımıza youtube.com yazdığımızda bilgisayarımız ADSL modeme youtube.com alan adının karşılığı olan IP adresini sorar. tabi ADSL modemde bu kayıt olmadığı için oda telekoma sorar. eğer telekomun sunucularındaki geçici bellekte bu adres yoksa oda amerikadaki com alan adı uzantılarını yöneten sunucuya sorar. sonunda bir şekilde youtube.com'un karşılığı olan IP adresi 208.117.236.70 şeklinde bize gelir. ve tarayıcımız hemen bu IP adresine bağlanarak sayfayı ister. şimdi burda engelleme işlemi nasıl yapılıyor derseniz. ADSL modemimiz adresi kendinden bi sonraki yönlendirici olan telekomun sunucusuna sorduğunda telekom gerçek IP'yi bize göndermek yerine uyarı sayfasının tutulduğu bilgisayarın IP adresini bize atar. bu yüzden tarayıcımızda bu adrese yani yasak sayfasına istek gönderir ve görüntüler. Bu arada arkadaşlarda belirtmiş bu yasağı telekom koymuyor. Mahkeme koyuyor. Telekomda devletten lisans alırken yaptığı anlaşma uyarınca yasakları uyguluyor. tabi şu anda yasak sadece dns kayıtlarını daha sonra mahkeme ip adreslerinide engelleyeceksin dediğinde ve telekom bu ip adreslerine erişimi engellediğinde proxy sunucularda işe yaramaz dns sunucularıda. çünkü gideceğiniz hedefin adresleri engellidir ve geçiş yoktur.bu arada elimde youtube a rahatca girmeyi sağlayan bir hosts dosyası var burda paylaşımı yasakmı bilmiyorum ama sakıncası yoksa burda dosyayı ve nasıl kullanılacağını yayınlayabilirim.
Son Düzenleme: PIRANHA_ ~ 17 Nisan 2009 04:49
DNS ayarı değiştirmek legal mi?
- 1
- 2
proxy geçittir ya ip delinme diye birşey yok. sağlam bir sunucu yasaklanmamış bansız bir sunucu sana proxy üzerinden geçit sağlar.
ip delinme olmaz.
mesela üniversitelerde böyle birçok proxy var ege üni gibi. bunlar sana proxy verir sen artık o sunucudan bilgi alırsın. işlem yaaprsın. normal dns seni etkilemez.
PcMaKeRproxy geçittir ya ip delinme diye birşey yok. sağlam bir sunucu yasaklanmamış bansız bir sunucu sana proxy üzerinden geçit sağlar.yani sonuçta bi şekilde siteye girmiş oluruz ip yasağında bile çünkü proxy sunucusu istediğimiz siteye bağlanır ve verileri bize şifreli olarak ttnet üzerinden gönderir böylece ttnet bizim nereye girdiğimizi bilemez(en azından özellikle araştırmıyorsa)...ip delinme olmaz.
mesela üniversitelerde böyle birçok proxy var ege üni gibi. bunlar sana proxy verir sen artık o sunucudan bilgi alırsın. işlem yaaprsın. normal dns seni etkilemez.
aynen öyle. özelsin ya gibisinden ;)
ama şöyle birşey var mahkeme kararı yada vb kararlarda artık izlenmeye başlıyorsun. özel firewall senin logunu tutuyor yada application switchler. sonra neler yaptığına bakıyor. nere girersen gir neyle girersen gir
4.4.4.1
4.4.4.2 Dns ile giriyorsum ama 1 ay once oldü. Dns ler de ölür
Sonuç: DNS değiştirmek yasalara aykırı değildir.
- 1
- 2