https özel şifreleme protocolüdür.
Secure Hypertext Transfer Protocol ün kısaltılması. normal http nin şifrelenmişi kısaca.
veriler bağlandığın server ile senin aranda şifrelenir.
bağlandığın proxy sunucu yada normal sunucu sana 2 key gönderir anahtar diyelim.
bunun biri açık diğeride özel keydir. özel key sayesinde bağlantı şifrelenip sunucuya bildirilir. sunucu özel keyi okur tekrar yanıtı o özel keyle şifreler sana gönderir açık key ise o sunucunun ne tür bir şifreleme yaptığını belirtir. sha1 gibi güçlü bir şifreleme ile sana şifre gönderir.
128 bit şifreleme şuan için zor kırılan bir şifreleme ama hackerlar kırabiliyor.
256 bit şifreleme var şuan baya bir güvenli ve kırılması zor. bu bit olayı ise keyin türü ve uzunluğuyla alakalıdır. mesela diyelimki 128 bitte 64 karakterlik özel bir key kullanılırken 256 da 128 karakter kullanılır örneğin. şifreleme iyi bişidir. kimse göremez kimse karışamaz.
ama işin kötü tarafı yavaşır çünkü iletişim şifreli kurulduğundan dolayı her alım-verim işleminde çözülüp şifrelenir. bankalarda vb yerlerde şifreli girişler uygulanır. kısaca özetledim. şimdi gelelim TT sizi izlermi.
öyle bir izlerki. siz dns değiştirin varın sadece bağlanmak istediğiniz yerin yolunu gösteriyorsunuz. Kısaca suyun arığını ve kaynağı var kaynak TT olsun arık ta dns olsun. siz arığın yönünü değiştirin farklı yönden ulaştırmayı deneyin ulaşık tarlaya ama kaynak kimde TT te. istese suyun kaynağını keserde durdururda yönlendirirde. Ama TT gidiyor siteyi kapatmıyor zaten kapatamaz sadece TT in dns ine bağlı olan kullanıcıları eer o siteye erişim isterse kendi özel ip sine yönlendirip bu site banlıdır diyor. Ama sen dns girerek onun yönlendirmesinden kurtuluyorsun. Çıkarda o dns i banlarsa ne yapacaksın. Yeni yollar arayacaksın. Bir zamanlar 4.2.2.1 den youtubea girilmiyordu hatırlarsanız şimdi de giriliyor mu bilmiym ama sebebi şuygu. TT Fortiget gibi özel firewall üeten şirketlerden ayvan gibi ağ süzme aygıtları aldılar mesela izmirdekini kendim gördüm ana omurgayı amcamın oğlu çalışıyor. bütün omurga onlar tarafından süzülüyor. şu bloklama işini vb şu bildiğiniz bu site bilmem ne bilmem ne mahkemesi tarafından yasaklanmıştır diyor ya işte onu bu aygıtlat sağlıyor. kendine özel işletim sistemleri yönetimleri var.
TT sadece özel durumlarda belirtilen kişilerin iplerini izler. Oda büyük olasılık mahkeme kararı vb gibi şeylerden geçer. eğer TT izlemeye kalksa günlük tblarca veri o omurgalardan akıyor. depolamaya kalkarsa işin içinden çıkamaz.
umarım faydalı olmuştur.