Doğuşundan Bu Gününe (RC) Windows 7 Tarihi..

Turkish Developer
30-04-2009, 05:33   |  #1  
Turkish Developer avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
671 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2009

Merhabalar.

Microsoft - Windowsun Yeni İşletim Sistemi Windows 7 nin İlk Gündeme Geldiği Günlerden İtibaren, Bu Gün (30.04.09) TechNet-MSDN- and Microsoft Partner'lerine, 5 Mayıs Tarihinde de Public Olarak Tüm Kullanıcılara Paylaşılacak Olan Windows 7 RC Sürümüne Kadar, Yol Aldığı Kısmı Gelişmeleri Burada Sizler İçin Sunmaya Çalışacağım.

Microsoft Hepinizin Bildiği Üzere; Windows XP ile Kullanıcısında Yakaladığı Büyük Memnuniyet ve Başarıyı Devam Ettirmek İçin, Vista İşletim Sistemini Getirmeye Karar Verdiğini Hatırlayacaksınız '' Herşey İyi Hoş Güzel '' Gidiyor Derken , Hiçde Ne Beklentilerin Nede Tahminlerin Tutmadığı Bir Durumla, Geri Dönüşü Olmayan Yola Doğru Meyilleşmişti. Büyük Umutlar Besleyen Windows Kullanıcı Sakinleri, Vista'dan Umduklarını Bulamamış,ve Devasa Yazılımcı Firma Microsoft Vistada Beklentileri Tam Anlamıyla Karşılamamanın Hem Sorumluluğunu Hemde Üzüntüsünü Yaşadı.

Bu Konuda Kullanıcısına Olan Büyük Güven ve Değeri Yitirmemek İçin, Vista İşletim Sistemindeki Çaplı Bazı Uygulama ve Sorunların Üzerinde Durarak, Bir Nebze Olsun Gidermeye Çalıştı. Yazılımcı Firma Bununla Yetinmeyerek Yep yeni Bir İşletim Sistemi Meydana Getirmek İçin Toplantılar , Hazırlıklar ve Bir Çok Ön Hazırlıklara Başladı.

İlk Duyumlar ''Paul THUROTT'' dan Duyuldu.
Evet Şimdi Bu Hazırlıklara Hükmeden Yep Yeni İşletim Sistemi Windows 7'ye Değinelim.

Öncelikle; Doğacak İşletim Sistemi Hakkında Çok Büyük İsim Kararsızlığı Yaşandı. ve Bu İsim Konusunda Çok Gidip Gelindi.
Bu Kararsızlıklar PDC (Professional Developers Conference) http://www.microsoftpdc.com/ & Windows Hec Konfreranslarında da Gündeme Gelmesine Neden Oldu :)

ve Bu Kararsızlıkta Çalkalanmayı Noktalayan Microsoft Ürün Yönetim Başkanlarından '' Mike NASH '' Windows 7 Olarak Koydu.

Kısmı Olarak, Dünyanın Çeşitli Ülkelerdeki Windows Kullanıcıları ''Niçin Windows 7 '' Gibi Bir Soruya , Cevap Aradılar. ve Bu Konuda Yine Bunun Açıklamasını '' Bunda Maksat Aranmamasını, ve Windows un Giden Sürümlerinin Gözlemlenmesi Gerektiğinde Bu Daha Net Olarak Anlaşılacağı, Bunun Üzerinde Fazla Durulmaması Gerekiyor '' Gibi İfadeyle Yine NASH Cevaplandırıyordu

Bu Vesileler ile Artık Redmond ve Seattle de Çalışmalar Başlatılıyordu. Özellikle Microsoft Lider ve Başkanlık Yardımcılarından Olan '' Bill VEGHT '' ; Vista Katmanlı Olacağının, Çok Rahatlıkla Geçişlerde Sorun Olmayacağını, Daha Stabil , Akıcı, ve Ekstra Özellik Getirileri Olacağına İlişkin Açıklamasıda Kullanıcı Meraklandırmıştı.

Herkes Birden Microsoft CEO su '' Steve BALLMER '' in Bu İşletim Sistemi Hakkındaki Düşünceleri Merak Konusu Olmaya Başlanmıştı.
Dünyanın Başta gelen En Büyük CEO larından Olan BALLMER Her Zamanki Gibi, Soğuk Kanlılığı ve Sınırsız Zeka Kavramını Kullarak, Kısa ve Öz '' En Yakın Zamanda raflarda Görmek İstiyor ve Sabırsızlanıyorum '' Demiş Olması Büyük Hedeflere Yöneleceklerini, ve Kıskanılası Bir Sistem Halini Alacağı Anlamına Getiriyordu.:)

Redmond ve Seattle de Çalışmalar Çoktan Başlamış ve Kararlılıkla Bu İşletim Sistemini Olabildiğince Hızlı ve Hatasız Meydana Getirmek İçin Zaman Sürecine Girilmişti. Şahsen Duyduğum, ve Çalışmalarına Hayranlık Duyulacak Olan Microsoft - Windows Baş Mühendislerinden Olan '' Steven SİNOFSKY '' Ekibine Güvenerek Bu Taşın Altına Elini Soktu ve Tüm Sorumlulukla Liderlerin Bu İsteklerini Karşılayacak İşletim Sistemine Start vermişti.

İlk Dönemlerde; Healt Center - Multitouch - Win Search 4 - UAC - Gibi Özellikler Kısa Zamanda Ele Alındı.
Programcıların Gözlemlemelerine Karşın, Çok İyi Bir İşletim Sistemi Doğacağı Sinyallerini Verdiler. ve Bunu Windows 7 Front Beta Flock Olmasına Rağmen Kendilerince Stabil ve Sorunsuz Hale Hükmedeceğine Değinildi.

Windows 7 de Bir Diğer Büyük özellik '' Touch Me '' :) Evet Steve BALLMER ''Dokunmatık Çoklu Yönetim '' in Aslında Büyük Bir Gelişme Olduğunuda O Dönemlerde Gündeme Getirdi. File Transfer Protokol Uygulamarı - Shot Road Atamaları - New File Planet - Microsoft Office Ribbon - Screen Catch - Windows Script Host, Windows Management Instrumentation , ve Netsh - Command. L. (Komut Satırı) -Power Shell - Virtual Drive-Win.Expl. Seven - Biometric Devices - vs.vs. Daha Bir Çok Uygulama ve Özellikler Hazırlık Sürecinde Mühendisler Tarafından geliştirilip Sisteme Aşılanmaya Başlandı... (Windows 7 nin Tüm Özellikleri ve Gelişmeleri Hakkında Belkide Bir Ansiklopedi Oluşturacak Yazılar Yazdığım İçin, Özelliklerini Burada Yazmak Tekrardan Bir Sıkıcılık Olacak Özelliklerine Kısıtlı Değinmeye Çalışacağım :) )

ve Bu Süreçte Bir Takım Çıkan Haberler, Kullanıcı Kitlesini Yine Bir Vista Bozuk Senkronizasyonu Yaşatabilecek Beklentisine Yöneltti.
Ortada Net Bilgiler de Tam Olarak Yer Almıyordu. Microsoft Patronu Emekli CEO BİLL GATES ve STEVE BALLMER Bu İşletim Sistemini '' Windows un Göz Bebeği '' Olarak Görmeleri Aslında Bir Nebze Dikkatleri Bu İşletim Sistemini Üzerine Çekmişti

O Dönemlerde Şahsen Sadece Redmond da 35.000 Çalışanı Bulunan Yazılımcı Firmanın Bir Takım üst Düzey Program ve Baş Mühendisleriyle Bu İşletim Sisteminin Yol Aldığı Gelişmeleri Merak Edip Sorarak, Cevaplarını Bulmuş Biri Olarak. Bu İşletim Sisteminin Gerçektende İyi yerlere ve Doğru Kararlı Adımlara Doğru Yöneldiğini Anlamış, Anladıklarımı ve Detayları da Aktarmaya Çalışıyordum.

O Dönemlerde de Bir Takım Tester Site ve Bloglar da Kıyaslamalar yapıldı. Özellikle Zdnet te Yapılan Testlerde;

Windows 7 build 6956 32-bit'i / Windows Vista RTM 32-bit, Windows Vista SP1 32-bit ve Son Olarak Windows XP SP3 Paydar Pay Çekişme Olmuş,
[Boot] ta Win.7 İpi Göğüslemiş. 20 Saniyede Hazır Durumda, XP Peşine Gelirken Vistalar 27- ve 31 Saniye Aralıklarda Sonuncu Gelebiliyordu.
Passmark'ta ve PCMark Vantage' deDurum pek Değişik Olduğu Söylenemezdi.Bir Tek, Cinebench ta Sırayı Soydaşı Olan Vistaya Kaptırmıştı.

Yavaş Yavaşta Windows 7 New Client System in Build leri Torrentlere Düşmeye Başlamış,Meraklılar Screen Hostlardan Ne Olduğuna Anlamaya Çalışıyorlardı.Bu Windows 7 nın Ne Kadar Hızlı Olduğunu Ortaya Koymaya yetiyordu. Fakat Bu Testleri Olumlu Olmasına Karşın Microsoft Pek Sıcak Bakmıyordu ..

İşletim Sistemi resmi Olarak Duyurulacağı Tarih 8-11 Ocak 2009 CES ( Consumer Electronics Show ) http://www.cesweb.org/ da Duyurulması, Kullanıcıyla Tanıştırılması Bekleniyordu. Her Zaman ve Yine Olduğu Gibi Olduda Oldu Torrentlere Sızan İşletim Sistemi, Devasa Bir Yoğunluk ile Herkes Tarafından İndirilmeye Başlandı. Torrent e Düştüğü İlk Gün ve Esnada 5.500 - ve 11.000 Sistem Kulalnıcıyla - Çoktan Tanışıyordu :)

Yinede Gözler Las Wegas'ta Düzenlenen OLED Television, Wireless High Deft. İntel ve Asus Markaları, Digital Ürünler ile ,Dünyanın En Büyük Teknoloji Fuarı CES ( Consumer Electronics Show ) Bekliyordu. ve Burada Açılış Konuşmasını BİLL GATES in Yapması Bekleniyordu, veya Söz Alması :)
Sabaha Karşın Olmasına Rağmen O Tarihi Benim Gibi Kimileriniz Muhakkak Hatırlıyorsunuzdur. Çok Büyük Keyif ile CES in Açılışını Tüm Dünya Meraklıları Gibi İzlemekle Yetinmiştik.

İzlemek İçin:
100 k : http://wm.istreamplanet.com/customers/ms/100_ms_ces_090107.asx
300 k : http://wm.istreamplanet.com/customers/ms/300_ms_ces_090107.asx
500 k : http://wm.istreamplanet.com/customers/ms/750_ms_ces_090107.asx

Herkes Sabırsızlıkla BİLL GATES i Beklerken, Sahnede (Şahsen Çok Hayranlık Duyduğum) STEVE BALLMER Çıkıyordu. :)
O Güler Yüzü ve Sahne ve Konuşma Hakimiyetini Çok İyi Değerlendiren BALLMER Resmen Windows 7 yi Tanıtıyor, Bu İşletim Sisteminin Gelişmesinde Kullanıcılara da Açılması Planlandığını İfade Ediyordu. http://www.microsoft.com/windows7

Çünkü İşletim Sistemi En Başlarda; Çeyrek Milyar Kullanıcıdan Öneriler Alındı, Dünya Ülkelerinin 200 Tanesinden Talepleri Değerlendirilmiş.10 Milyon Kullanıcıyla Bizzat Temas Kurularak Hamle Gerçekleştirilmişti.

Microsoft Windows Live Hizmetlerinede Yenilikleri ,Hızlı Açıp Kapatma, Az Hata Raporu, Az Sistem Gereksinimi,Çok Rahat İşleyiş, Geliştirilmiş En Üstün Yeni Özellikler.Dokunmatik , Temiz ve Gelişmiş Aero Gibi Bir Çok Üstün Getiri ve Özellikleri Sanallaştırılmış Boyutta Sergilendi. ve Resmen Tanıtıldı.
BALLMER Teknik ve Sorumluluğunun Konuları Üzerine Detaylar Verdikten Sonra , '' Top Sende Charlotte '' Dercesine Windows 7 Göl Atması İçin Pasını Vermişti.
Özellikle; Microsoft Grup Ürün Menejeri Charlotte JONES in Sunumu Bir Başka Keyif Katmıştı :)

Steve BALMMER ve Özellikle Bill GATES in Büyük Merak Duyduğu '' ''Tüm Zamanların En İyi Windowsu'' Dedikleri Windows 7 Beta nın Windows 7 Beta1'in sadece İngilizce(32 ve 64 bit), Almanca(32 ve 64 bit), Japonca(32 ve 64 bit), Arapça(32 ve 64 bit) ve Hintçe(32 bit) Olarak Halka Açılması 9 Ocak ta Gerçekleşmişti.

İlgi ve Yoğunluk O Kadar İleri Gitmiştirki, İnanılmaz ve Beklenemez Yükselişe Dönüştü,ve Kontrol Edilemez Hal Olarak Her Dakika Arttı.
Mirosoft'u Sevindiremekten Öte, Şaşkınlık Uyandırdı.Çünkü Yoğun İndirme Talebinden Dolayı Site ve Sınırsız Sunucular Hizmet Veremez Hal Almış,ve
Microsoft Bu Kadar Yoğun İlgi Beklediği Söyelenemezdi, Paylaşıma Sunulan İşletim Sistemi Kısa Süreliğine Not Geçerek '' Thanks for your interest in the Windows 7 Beta. The volume has been phenomenal—we're in the process of adding more servers to handle the demand. We're sorry for the delay and we'll re-post the Beta as soon as we can ensure a quality download experience '' İndirgeçlerden kaldırılıp, Ek Sunucular Eklenip tekrardan paylaşımına Başlanmıştı.

Bu Yoğunluğa İlk Olarak Oluşturulan 2.5 Milyon Key de Yetersiz Kalmış ve Bir Kaç Gün İçinde Tükenmişti.Bunda da Key Sınırını Kaldırmakta Bulmuştu Çareyi yazılımcı Firma. MS CEO su Steve BALLMER Bu İlgiden Oldukça Memnundu ve Bu memnuniyeti '' Hiç Bir Şekilde Kesintiye Gidilmeden, Full Eko Sistem Yoluna Büyük Adımlar ile Gidiliyor.Çok Zaman Sonra Değil Bir Kaç Sene Sonra Bilgisayar Artık Sizi Duyabilecek ve Görebilecek Sizden Biri Olacak ,Umduklarını Windows 7 de Bulmak ve Beklemek İstiyorlarsa OK ! '' Diye Bu İlgiye Karşılık Verdi :)

Sürümlerde O Dönemlerde Ayıklanmıştı Kısmen, O Sürece İlişkin Bilgilerde Şu şekildeydi;
Windows 7 Starter; En Taban Kısmında Bulunacak Olan Sürüm Olacaktır.
Daha Öncede Kendinden Azda Olsa Bahsedilmişti,
ve Yeni Satışa Sunulacak Lap-Top Ürünleriyle Raflarda Yerini Alacak...

Windows 7 Home Basic: Kapsamlı Büyük Getiri ve Özelliği Olmayacak,
Bir Nevi Kısmı Sistem Kullanım Özelliklerine Sahip Olacak.
Fakat; Aero ve M.Touch Olmayacak Sürüm Olacağı....

Windows 7 Home Premium: Evet geldik Orta Göbeğe; Format Desteği,
Aero Birimleri, Üstteki Olmayan Sürümlerdeki Multi - Touch
Bu Sürümde Temiz Parmaklar ile Tanışacağı...

Windows 7 Professional ; '' Aaa..Professional mi Yine '' Dediğinizi Duyar Gibi Olduk.. :-)
Evet Her Ne Kadar Vistadan Gelişmiş ve Halefisi Olmaya Aday Olsada,
Bir Çoklarının vazgeçmediği ve Benimde Çok değer Kıldığım XP den de Sadakatını Burada Gösteriyor...
Hemen Üstte Olan Premiumun Tüm Özelliklerinin Yanında Bir Takım Diğer İşlevleride Gerçekleştirmek İçin Huzurlarınızda Olması İddaa Edildi...

Windows 7 Ultimate ; Yok... Yok....Desek Yeridir.
Ultimate Üstte Tüm Saydıklarımız Sürümlerin Hepsinin Yanında
Yeni özellikleride Bünyesinde Bulundurması
Hızlı Akıcı Network Artık Mümkün Hakimiyette Olmasına Aday. Yönleri....

Windows 7 Enterprise; ve İşte Uç Noktasının İşletim Sistemi.
Şirketler ,Acc. Lisanslamalar, S. Hizmetleri vs.
Çoğul Uygulamalar ve Dahası Saymakla Bitmeyecek Yeniliklere İmza Atacak...
Büyük Tabanlara Hizmet Sistemi Olmaya Aday....

Olarak Gösterildi İlk Olarak...:)
Bir Müddet Analizlere Göre; 10 Milyon Sistemde Kurulan , 500.000 Bin Rapor Elde Edilen, Bunların Üzerinde 2000 Gerçek Hata Raporu Ayıklanan , Kullanıcısını Gerek Düşük Donanım Özelliklerine Rağmen Hızlı Bir İşleyişle Tanışmasına, Bir Takım yeniliklerin Gelmesine, Oldukça Sorunsuz Stabil - Kullanıcının %-75 Oranlarını memnun Eden ve %-85 lerde Beklentilerin Üzerinde Beğeniyle Karşılaşılan Sistem Bununla Sınırlı kalmayarak; Properties / Start Menu / Customize Command -
Videos , User Account Control ,Tools / Folder Options / View Command - Hide Empty Drives in The Computer Folders ve Daha Bir Çok Saymakla Bitmeyecek Çalışmaların İçerdiğini Görmek Başarıyı ve Beklentileri Doğruluyordu Artık. Windows Product Management. Microsoft Corp. Mike YBARRA nın İşletim Sistemi hakkındaki Değerlendirmeleri ve Özellikle Değerli Yöneticilerden Sıklıkla Görüştüğüm Microsoft Windows Team Grup Lideri ve Microsoft Duyurularnı gerçekleştiren Brandon LeBLANCE nin Bir Çok Anonslarıda Bu Yolculuktaki An be An Gelişmlerini Ortaya Koymuştur.

ve O Süreçten Sonra Bir Çok, Derlemler, Yeni Sürümler, Uygulama ve Eklemeler-İhraçlar ve Daha Bir Çok İşleyiş Bu Sistemle Sürecini Geçirip, Adını Arama Motorlarında Rekorlar Seviyesine Getiren İşletim Sistemi Halini Aldı.

Bir Çok Özellikleri, Bazı gelişmeler ve Detayları Zaten Biliyorsunuzdur, Bu Konuda Uzayan Konuyu Yeterinden Fazla Uzatmaya Gayret Göstermeden Burada Bu şekilde Noktalamayı Uygun Gördük Diyelim :)

Bir Çok Kullanıcının Sabırsızlıkla beklediği İşletim Sistemi Windows 7 Hakkında BETA Sürecinden Çıkıp RC Sürümüne Geldik ve 30 Nisan 2009 Microsoft Partnerleri, 5 Mayıs Public Olarak Tüm Kullanıcılara Resmi Siteden İndirme Hizmetine Geçilecek Bundan Sonra, RC 2 Olup Olmayacağı, veya RTM ye Geçileceği Finaline Ne zamana Kadar Yol Alacağı ve Ani Değişiklikler ve Önemli Gelişmelere Cereyan Eden Windows 7 - nin ve Windows Cephesinin Detaylarını Bundan Sonraki Yolunuda Hep Birlikte İzliyor Olacağızdır Kuşkusuz.

Bir Windows 7 Sürecini Burada Noktalıyorum Umarım Azda Olsa Bu İşletim Sisteminin Doğuşuna Bu denli Bilgilerw Tanıklık Edeceksiniz.

Microsoft - Windowsun Yeni Gözbebeği İşletim Sistemi Windows 7 nin , İlk Günlerinden Bu Gün RC si Yayımlanmaya Başlanacak Olan Süreç Zarfına Kadarki Önemli Detaylarını Burada Yer vermeye Çalıştım. Umarım Beğeni ile Okumuşsunzudur :)


Chip Online Kaynağı ve Alıntısı Göstermeden Kopyalamayınız...!

TURKİSH DEVELOPER

xmenevren
30-04-2009, 18:48   |  #2  
xmenevren avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
916 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

gayet temiz açıklayıcı  bir çalışma tebrikler

Turkish Developer
30-04-2009, 20:48   |  #3  
Turkish Developer avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
671 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2009
xmenevren
gayet temiz açıklayıcı  bir çalışma

Teşekkür Ederim. 160 a Yakın Okunmada, Tek Teşekkür Eden Siz Çıkmış Olduğunuz İçin, Bende Sizi Tebrik Ediyorum :)


Biz Türkler İnternet Hizmetlerini Kullanımda, Uzun Konuları Okumama veya Okumaya Üşenme, Emeğe Saygınlık Babında Diğer Ülkelere Karşın Notumuzun Kötü Olduğuda Gerçek Gibi Geek

Sevgiler...

xmenevren
30-04-2009, 21:31   |  #4  
xmenevren avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
916 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

rica ederim böyle verimli çalışanların bi teşekkürü eksik etmemek lazım

mk1
01-05-2009, 01:48   |  #5  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
481 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2009

benden sana kocaman bi alkışAlkışAlkışAlkış

Mustafa@PC
01-05-2009, 10:08   |  #6  
Mustafa@PC avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 5
13,125 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2008

Elinize sağlık gerçekten sıkılmadan okudum