Dokunmatik ekranda devrim!

CHIP Online
12-07-2012, 21:00   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Bilim adamlarının keşfettiği bu yöntem sayesinde, artık güçlü bataryalara ihtiyacımız kalmayacak...

Okumak için: https://www.chip.com.tr/haber/dokunmatik-ekranda-devrim_34736.html

Resimlerle: En iyi XXL dokunmatik ekranlı telefonlar!

Amerikalı bilim adamları, iki farklı plastik maddesinin birbirine sürtünmesi sonucu elektrik yükü elde edilmesinin mümkün olduğunu keşfetti. Yeni keşfedilen bu enerji depolama yöntemi sayesinde, dokunmatik ekranlar kendi enerjilerini üretebilir.


Sürtünme ile oluşan bu elektriklenme üreteci aynı zamanda yürüme gibi eylemlere bağlı olarak kendi elektrik akımını da sağlayabilir. Ayrıca neredeyse saydam üretilebildikleri için, dokunmaya duyarlı cihazlarda kullanmak üzere aktif sensör üretimine dair yeni bir yöntem sunabilirler.


Konuyla ilgili açıklama yapan Georgia Üniversitesi'nden Zhong Lin Wang, aslında bu yöntemle elektrik akımı üretme biçiminin bilinen bir şey olduğunu söyledi. "Bizim sunduğumuz bu teknik voltajın düşmesine, bu da açığa çıkan yükü kullanmak üzere bir elektrik akımı oluşturuyor. Bu üreteç, aynı zamanda mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çevirebiliyor."


Bu sürtünme üreteci, polyester parçasıyla polidimetilsiloksan (PDMS) parçasının birbirine sürtünmesi üzerine kurulu. Polyesterin oluşturduğu elektronları PDMS kabul ediyor. Polimer yüzeyler de birbirine sürtünür sürtünmez ayrılıp hava boşluğu yaratıyor. Bu da PDMS üzerindeki yükü izole ederek dipol momenti oluşturuyor.


Eğer elektrik yükü iki yüzey arasındaysa, ufak bir akım olası yükü dengeliyor. İki yüzeyi durmadan birbirine sürtüp hemen ayırdığınız vakit, üreteç ufak bir alternatif akım sağlıyor.


<span style="text-decoration: underline;">Peki bu yöntem nerelerde, nasıl kullanılabilir? Haberimizin ikinci sayfasında...</span>


Tüm Konu: Dokunmatik ekranda devrim!

Resimlerle: En iyi XXL dokunmatik ekranlı telefonlar!

Kaynak: www.chip.com.tr