Arkadaşlar bilen bilir benim sistem çok eskidir. Az uğraşmadık bu forumda sorunlarını çözmek için. :) Şöyle biraz düzlüğe çıkınca kısmetse yenilemek istiyorum. Sizden ricam sıralı, düzenli bir tavsiyede bulunmanız. Çünkü her kafadan ayrı bir ses çıkıyor, sonra şaşırıyor insan. Bu başlığın dönüp dönüp bakılıp tavsiyelerinin her zaman uygulanacağı bir şekilde olacağını ümit ediyorum.
Öncelikle, aşırı derecede oyun oynayan birisi değilim. Yani öyle "Aman Crysis çıkmış, COD yeni seri çıkarmış alayım oynayayım" değilimdir. Ama ilgimi çeken bir oyun olduğunda da alıp sorunsuz çalıştırmak isterim yeni sistemim olunca. Buna göre:
1) Dizüstü bilgisayarlar oyunlar için tavsiye edilmez, kısıtlı kapasiteleri ve yükseltme yapma imkanı olmaması açısından. Ancak "taşınabilirlik" avantajı ve fazla oyunsever olmayan bünyem göz önüne alındığında bir istisna olabilir mi? Olur diyorsanız önerileriniz ne olur?
2) Yok olmaz diyorsanız. Masaüstü bilgisayarlar için:
a) Anakart seçerken nelere dikkat etmeli? Soket tipi, soket sayıları, bellek tipi (DDR2, DDR3?), yonga seti, gelecekte olası parça değişimleri için en uygun olan kriterleri v.s nedir?
b) İşlemci seçerken hangi mimariyi (Dual Core, Core2Duo, QuadCore, i7, i9?) göz önünde bulundurmak gerekir? Anakart ve ekran kartıyla uyumlu olma kriterleri nelerdir? Ghz, önbellek, soket tipi?
c) Ekran kartı paylaşımlı mı olmalıdır paylaşımsız mı? İşlemci ve anakartla uyumlu olması neye bağlıdır? Bant genişliği ile işlemci hızı v.s. arasındaki bağı nasıl kurar, nasıl seçeriz? Bellek tipi (DDR2, DDR3, DDR5) ve bellek miktarı nasıl olmalıdır? Dual çalışan ekran kartlarının farkı nedir, avantajlı mıdır?
d) Bellek (RAM) tipi ve miktarı neye göre seçilmelidir?
e) Sabit disk işlemci ve anakarta nasıl uyumlu olur, hangi özelliklerine bakılır? (Sata v.s., veri aktarım hızı gibi)
f) Ses kartı çok önemli bir bileşen değil benim için fakat, bilgi açısından, seçerken nelere dikkat etmeli, diğer parçalarla uyumunu ne belirler?
g) Güç kaynağı seçerken neye bakarız? Donanım bileşenlerinin harcadığı gücü nerden tespit edip ona göre PSU tipini nasıl belirleriz?
h) Kasa boyut ve tipi önerileriniz nelerdir? Güç kaynağına, anakarta göre seçerken hangi soğutma tipine eğilmek gerekir?
Bu kriterleri söylerken yanlarına birer örnekle açıklama yapılırsa harika bir bilgi bankası olacağını düşünüyorum. Çok şey istiyor gibi görünüyorum ama dönüp dönüp her sistem güncellemede "Şunu mu alayım bunu mu?" demek yerine temel kriterlerin okunacağı bir başlık olsun bence daha iyidir.
Umarım bir baba yiğit çıkar bunları cevaplayacak. :)