Donanım Bileşenleri Uyumlu Sistem

Kal-El
20-11-2009, 03:00   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
816 mesaj

Arkadaşlar bilen bilir benim sistem çok eskidir. Az uğraşmadık bu forumda sorunlarını çözmek için. :) Şöyle biraz düzlüğe çıkınca kısmetse yenilemek istiyorum. Sizden ricam sıralı, düzenli bir tavsiyede bulunmanız. Çünkü her kafadan ayrı bir ses çıkıyor, sonra şaşırıyor insan. Bu başlığın dönüp dönüp bakılıp tavsiyelerinin her zaman uygulanacağı bir şekilde olacağını ümit ediyorum.

Öncelikle, aşırı derecede oyun oynayan birisi değilim. Yani öyle "Aman Crysis çıkmış, COD yeni seri çıkarmış alayım oynayayım" değilimdir. Ama ilgimi çeken bir oyun olduğunda da alıp sorunsuz çalıştırmak isterim yeni sistemim olunca. Buna göre:

1) Dizüstü bilgisayarlar oyunlar için tavsiye edilmez, kısıtlı kapasiteleri ve yükseltme yapma imkanı olmaması açısından. Ancak "taşınabilirlik" avantajı ve fazla oyunsever olmayan bünyem göz önüne alındığında bir istisna olabilir mi? Olur diyorsanız önerileriniz ne olur?

2) Yok olmaz diyorsanız. Masaüstü bilgisayarlar için:

a) Anakart seçerken nelere dikkat etmeli? Soket tipi, soket sayıları, bellek tipi (DDR2, DDR3?), yonga seti, gelecekte olası parça değişimleri için en uygun olan kriterleri v.s nedir?

b) İşlemci seçerken hangi mimariyi (Dual Core, Core2Duo, QuadCore, i7, i9?) göz önünde bulundurmak gerekir? Anakart ve ekran kartıyla uyumlu olma kriterleri nelerdir? Ghz, önbellek, soket tipi?

c) Ekran kartı paylaşımlı mı olmalıdır paylaşımsız mı? İşlemci ve anakartla uyumlu olması neye bağlıdır? Bant genişliği ile işlemci hızı v.s. arasındaki bağı nasıl kurar, nasıl seçeriz? Bellek tipi (DDR2, DDR3, DDR5) ve bellek miktarı nasıl olmalıdır? Dual çalışan ekran kartlarının farkı nedir, avantajlı mıdır?

d) Bellek (RAM) tipi ve miktarı neye göre seçilmelidir?

e) Sabit disk işlemci ve anakarta nasıl uyumlu olur, hangi özelliklerine bakılır? (Sata v.s., veri aktarım hızı gibi)

f) Ses kartı çok önemli bir bileşen değil benim için fakat, bilgi açısından, seçerken nelere dikkat etmeli, diğer parçalarla uyumunu ne belirler?

g) Güç kaynağı seçerken neye bakarız? Donanım bileşenlerinin harcadığı gücü nerden tespit edip ona göre PSU tipini nasıl belirleriz?

h) Kasa boyut ve tipi önerileriniz nelerdir? Güç kaynağına, anakarta göre seçerken hangi soğutma tipine eğilmek gerekir?

Bu kriterleri söylerken yanlarına birer örnekle açıklama yapılırsa harika bir bilgi bankası olacağını düşünüyorum. Çok şey istiyor gibi görünüyorum ama dönüp dönüp her sistem güncellemede "Şunu mu alayım bunu mu?" demek yerine temel kriterlerin okunacağı bir başlık olsun bence daha iyidir.

Umarım bir baba yiğit çıkar bunları cevaplayacak. :)

Son Düzenleme: Kal-El ~ 20 Kasım 2009 09:46
OSMAN BAĞÇEVAN
20-11-2009, 10:46   |  #2  
Denetmen
Teşekkür Sayısı: 5
6,606 mesaj

1.okuduklarım , gördüklerim, yaşadıklarım bana diyor ki ''
Osmansen laptop hayatında alma, çünkü sen de laptop u kullanacak elyok..Senin gibi birisi laptop falan kullanamaz + laptop da oyun bile oynayamazsın sen..sen bir laptop da oyun oynama ki oyun oynarsan eğer sen o laptop u bozarsın''diyor..
bende birşeyi yapıcağım zaman riskli veyahut kötüşeylerini düşünürüm ve ona göre alırım..o.c u da örnek verebilirim..Oyüzden de riske girmem..
İyi olmasına iyi  ona birşey demiyorum ama işte kötü yanları var..Benim masaüstü bilgisayarımda o kötü yanlar yok..Umarım anladınız...

2.a )
anakartalırken ilk başta şu ddr2 ve ddr3 veyahut ddr 4 , ddr5 e dikkatedicen..Her zaman en son çıkan iyidir..fiyatında da kendini belliediyor zaten...O ddr mevzusuna dikkat ediceksin ki diğer parçalarıtakamama yada performans düşüklüğü gibi bir sorun olmasın..Mesela ddr 3ram slotları bulunan bir anakarta , sen git ddr bir ram al..Oldu mu ?
olmadı tabiki..
bunundışında hepsiburada.com yada vatanbilgisayar gibi sitelerden yadaanakartın üreticilerinin sitelerinden anakartın özelliklerinebakabilirsiniz..Şimdi burada ben hepsini tek tek söleyemem..Sizbakıcaksınız ve yorumunuzu yapacaksınız..Mesela
Bu anakart 70 lira , 2 ram yuvası var , onboard ne ekran kartı var  ne ses kartı , 1 tane ekran kartı takılabiliyor  vs v.s
ee şimdi ben düşünüyorum ki bu anakart kötü..Diğer pahalı bir anakarta tıklıyorum ve bakıyorum..
Bu pahalı anakartta , 4 yada 8 ram yuvası , hd 4000 yada daha fazlası onboard ekran kartı , ses kartı onboard v.s v.s
ee fiyatında pahalı ama hakediyor demi..
Özelliklerinde hangi işlemciye , hangi ram e , hangi ekran kartıözelliklerine uyumlu olduklarıda yazıyor zaten , onlara göre debileşenlerini tek tek toplayacaksın...
2.B )
İşemcileri alırkende aynı şekildeanakarta baktığımız gibi bakıcaksın tabiki ama bakarak vakit kaybetmenitavsiye etmem..Kolay yolu var çünkü..
Yazıyorsun www.google.com ,giriyorsun ve anakartının üretici sitesinden hangi işlemcileridesteklediğine bakıyorsun..Sonrada tabi önemli olan iyisinialmak..Kötüsünü alırsan , iki seneye kalmaz eskiyecek bilgisayar vebelkim yeniden işlemci almana karar vereceksin..Zırt pırt işlemcimideğiştircen yani değil mi ?
Anakartın desteklediği işlemcileretek tek bakıyorsun(o kadar da tek tek bakıp , abartma..gözden geçiryeter)sonra da uygun ve iyi olanı alıyorsun bu kadar..
2.C )
ekrankartı tabiki paylaşımsız olmalı ama buna dikkat etmene gerekyok..Paylaşım mezsunu unut ve ekran kartlarını incele..son çıkanlarıfalan bi gözden geçir..İlk önce ekran kartları 1gb , 2gb diye alınmazonu bi bileceksin..Sen gidip bilgisayarcıya dersen 1 gb ekran kartı ,eline verir senin kötü bir kart , yollar..
Ben olsam bende aynı şeyi yaparım aynı şekilde..
Bakıcanen son çıkan kartlara , kendi kartına falan sonrada alacağın ekrankartını belirlicen..En son ise özellikler , yuvalar v.s onlara bakıptakıcan..Bu da kolay gördüğün gibi
2. D )
Rami alırken bakarsın özelliklerine ve anakartın özelliklerine, onlarınbirbiriyle uyuşması gerekiyor elbet yoksa olmaz..Ben mesela bakıyorumşimdi bi ram e  direk ddr ve mhz si karşıma çıkıyor..Bunları da işteanakartın özelliklerine göre alıp, takıcaksın..O kadar ayrıntıyagirmeye gerek yok aslında örnek verecek olursam da cl meselesi..Cl 5,cl 6 , cl 7 vardır..Bunların arasında bir bit yeniği kadar fark varama işte millet cl 7 , en son diye onu tavsiye ediyor..Tabi para varsasizde de cl 7 alın ne diyim..
2. E )
harddisk de de ayrıntıya bakmamak lazım..Yaw 8 mb cache bellek var , diğeriyi bir disktte 32mb..Bunun arasında dağlar kadar fark yok ki..Başkabir özelliğide dönüş hızı..Hızı iyi olmasını istiyorsan tabi ,bunuyüksek tutmak lazım ama ben yine dağlar kadar fark olmadığınıdüşnüyorum..Sata , İde girişlerinin anakartında olup olmadıklarınabakıcaksın ve alıcaksın..
2. F )
büyükbir ihtimal anakartında gelecektir ses kartın..o yüzden almanızıönermem ama derseniz benim süper ses sistemim var şöle böle  o zaman :
ses kalitesi falan fişman demicem..Çünkü bence ses sistemi kötüyse zaten iyi ses vermez v.s
yani ses kartı değilde , ses sistemi diyorum..
2. G )
psu yu alırken , google den iki araştırma yaparsın bileşenlerinin ne kadar güç harcadığı konusunda..sonrada alırsın psu nu..
2.H )
pahalı kasalar , büyüktür..
ucuzkasalar, küçüktür..bunda önericek birşey bulamıyorum..Zaten belli ederkendini..ben sana burada şunu söle yaparsan süper , bunu böle yaparsankötü diyemem..Bu program kurmaya benzemez..

Chip Online nin donanım incelemeleri  var, onlara bakmanı tavsiye ederim..Bu konuda çok ayrıntılı sölememi(zi) beklemişsin de ben o kadar ayrıntıya girmeyi doğru bulmuyorum..O ayrıntılı siz bilecek , siz ona göre bir bilgisayar toplayacak veya alıcaksınız..

Son olarak da , kelimelere dikkat etmeyip , aklıma ne geliyorsa onları yazdım(zaten farkediyorsunuz belki habire düzeltiyorum yanıtımı :))..Böle bir konuda da mazur görün artık..okuduğunuz için teşekkürler :)

Son Düzenleme: OSMAN BAĞÇEVAN ~ 20 Kasım 2009 10:57
Kal-El
20-11-2009, 11:29   |  #3  
OP Yıllanmış Üye
816 mesaj

Tam beklediğim gibi ilk mesaj sizden geldi. :) Teşekkürler zahmet ve ilginiz için.

Benim beklediğim daha ziyade işte "478 pin işlemci-anakartın 462 pinlere göre farkı şudur", "Belleklerde Cas Latency(CL) farkı şuna yol açar" gibi teknik bilgiler. CHIP donanım bölümündeki makaleler genellikle kıyaslama şeklinde. Genel için teknik bir bilgi göremedim ben o yüzden...

OSMAN BAĞÇEVAN
21-11-2009, 08:11   |  #4  
Denetmen
Teşekkür Sayısı: 5
6,606 mesaj

rica ederim...
ben sizin bu sorularınızı , bir arkadaşımda görmüştüm..bilgisayar toplamaya çok meraklı bir arkadaşıma , bilgisayar toplamak nasıl olur hakkında bir kaç  birşey sölemiştim..O da bana süper bir bilgisayar falan yapıcağını sölemişti..İçimden o kadar hevesli olduğuna güldüm ve ona yapamazsın dedim..Güzel bir bilgisayar topladı ama bu Cl değerlerine falan sadece uyumlu olup , olmadıklarına baktı..Yani anlatmak istediğim şu , siz bu değerleri bilmesenizde bilgisayar toplayabilirsiniz..

478 pine sahip bir işlemciyi Socket 775 bir anakarta takamazsınız.Aynızamanda 775 pine sahip bir işlemciyi de Socket 478 bir anakartatakamazsınız.pin sayıları şu anda amd de 940, intel de 775..tabi fazlası da var ama bu normali yani..bu pinlerin farklı görevleri vardır, kimi elektrik verir , kim alır..yada güç alır veya verir..

ram konusunda da yine ayrıntılara girmiş ve sormuşsunuz.Bunlara gerek yok ama yine cevaplayım..
Bu Cl var ya cl 2,3,4,5,6,7  bunların hepsinde gözle görünür bir fark yoktur..Ben gözümle göremedim bu zamana kadar , siz gördüyseniz yada görürseniz şiddetle bana haber vermenizi öneririm..Ya sen bu Cl gibi değerlere bakıp ram alırsan yandın yani :)
üsteki yorumuma ek olarak : ram alırken
markalı ramlere yönelmelisin...piyasadaki kaliteli ramlerden almalısın...mesela
-ocz
-kingston
-twinmoss
-corsair gibi....

Kal-El
21-11-2009, 11:29   |  #5  
OP Yıllanmış Üye
816 mesaj

Tabii ki bu kadar teknik bilgiye bakmadan sistem toplanır. Ama ne kadar verimli kullanabilirsiniz o sistem ne kadar uyumlu olur o tartışılır. :) Benim amacım bileşenleri optimum uyum ve performansta kullanabilmek adına her şeyi uygun halletmek. :) RAM bir örnekti. Tabii ki CL değerleri çalışırken bize bir fark hissettirmez. :) Zaten Kingston'dan şaşmadım şu ana kadar, bundan sonra da şaşmam gibime geliyor.