Dostlar yardim edin

Bu başlık kilitlidir. Yeni mesajlar gönderilemez veya mevcut mesajlar düzenlenemez.
ercanozler65
18-04-2005, 16:28   |  #1  
OP Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
27 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2005

ya dostlar ben bir konuda bilgilerinizi bizimle paylaşmanızı isteyeceğim baktım diğer sayfalara pek sorunum olan konuyu bulamadım sorun şu ben bilgisayarıma format çekeceğim sırada her seferinde gelen arkadaşlarımdan biri (fat) diğeride (NTFS) kur dediler her ikiside bir yerdenmi duymuş bilemiyorum pek beni tatmin edemedi cevapları cehaletimi hoş görün merakımı giderin bilgilerinizi bekliyorum şimdiden sağolun

Eyüp Korkusuz
18-04-2005, 16:58   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2,077 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2004

NTFS, FAT ve FAT32'den (bundan sonra bu ikiliyi f/32 diye analım) çok daha güçlüdür ve hosting uygulamalarındaki Active Directory ve diğer önemli güvenlik özellikleri için gereklidir. Active Directory ve domain tabanlı güvenliği sadece NTFS'i seçerek uygulayabilirsiniz.


Bölmeleri NTFS'ye çevirmek kolaydır. Kurulum programı eski NTFS'yi, F/32'i kullanmanızla bağımsız olarak bu çevrimi basitleştirir. Bu çeşit çevrim dosyalarınızı korur (formatlama gibi değildir). Dosyaları tutmaya ihtiyacınız yoksa da çevirme yerine formatlama yapmanız önerilir. Formatlama ilgilenilen bölümdeki içeriği siler ve temiz bir sürücüyle başlamanızı sağlar.

Bölüm NTFS'ye formatlanmış da, çevrilmiş de olsa, NTFS dosya sistemi için daha iyi bir seçimdir. Çevrim için kullanacağınız Convert.exe hakkında daha çok bilgi için Başlat, Çalıştıra cmd yazıp ENTERladıktan sonra gelen komut penceresine help convert yazmanız yeterlidir.


Dosyalara erişim üzerinde kontrol sağlayabilmek ve sınırlı kullanıcılar oluşturabilmek için NTFS kullanmanız gerekmektedir. Eğer FAT32 kullanırsanız kullanıcı türlerine (administrator, sınırlı ya da standart) bakmaksızın tüm kullanıcılar, tüm dosyalarınıza erişme hakkına sahip olur.


NTFS büyük disklerle çalışan en iyi dosya sistemidir. (Ondan sonra ise FAT32 en iyi sistemdir büyük disklerle çalışan)

Dosya sistemi olarak F/32 seçmenizi gerektiren bir durum vardır. Eğer bilgisayarda Windows'un eski versiyonlarının yanı sıra Windows XP'yi de kullanıyorsanız, F/32'yi HDD'nizin birincil bölümü olarak kullanmanız gerekmektedir. Eski Windows sürümleri XP ile gelen en yeni NTFS sürümüne erişemezler, iki istisna dışında: Windows 2000 ve Windows NT 4.0 SP4+. WinNT SP4+ en son NTFS sürümündeki bölümlere erişebilir, fakat sınırlamaları vardır: NTFS'de, Windows NT 4.0 çıktığında olmayan özelliklerle kaydedilmiş dosyalara erişim sağlayamaz.

Birden çok işletim sistemiyle yürütülen sistemler dışındaki tüm durumlarda kullanılması tavsiye edilen dosya sistemi NTFS'dir.


Bir sürücüyü yada bölümü NTFS'e çevirdiğinizde, bu işlemi basitçe geri çevirmek mümkün değildir. İlgilenilen sürücüyü ya da bölümü yeniden formatlamanız gerekecektir. Bu da tüm dosyalarınızın silineceğini gösterir.

Aşağıda dosya sistemlerinin uyumlu olduğu işletim sistemlerini göstermektedir:

NTFS

Windows XP yada Windows 2000 ile çalışan sistemler NTFS' deki dosyalara erişebilirler. Windows NT 4.0 ile SP4+ ile çalışan sistemlerse bazı dosyalara erişebilirler. Diğer işletim sistemleri ise erişemezler.

FAT

Erişim MS-DOS aracılığıyla yapılır. Windows'un tüm sürümleri, WinNT, Win2000, WinXP ve OS/2 erişebilir.

FAT32

Erişim sadece Win95 OSR2, Win98, WinME, Win2000 ve WinXP ile sağlanabilir.

Burada da mümkün olan disk ve dosya boyutları karşılaştırılmıştır:

NTFS

Tavsiye edilen minimum bölüm büyüklüğü yaklaşık 10 megabayt'tır.

2 Terabyte'ın üstündeki bölümler desteklenebilir.

Floppy disklerde kullanılamaz.

Dosya boyutu sadece bölüm büyüklüğü ile sınırlandırılmıştır.

FAT

4 GB'a çıkabilir.

Domainler desteklenmez.

En büyük dosya 2GB olabilir.

FAT32

Bölüm boyutu 512 mb ile 2 TB arasında değişebilir.

Windows XP'de, FAT32 bölmesini en fazla 32 gb'ya formatlayabilirsiniz.

Domainler desteklenmez.

En fazla 4 GB'lık dosya bulundurabilir.

Not: Bazı eski programlar NTFS'de çalışamazlar. Bu nedenle, çevrim yapmadan önce programlarınızın ihtiyaçlarını gözden geçirmelisiniz.

mfatiherkan
18-04-2005, 16:59   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
231 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2005

FAT Diskler NTFS’e Nasıl Dönüştürülmeli
Bu makalede, FAT disklerinin NTFS’e nasıl dönüştürüleceği anlatılmaktadır. FAT, FAT32 ve NTFS tanımları için, Terimler (Terms) başlıklı kenar bilgisine bakın. Hangi dosya sistemini kullanacağınıza karar vermeden önce, her birinin yararlarını ve kısıtlamalarını anlamalısınız.

Bir birimin var olan dosya sistemini değiştirmek zaman alıcı olabilir, bu nedenle gereksinimlerinize uzun vadede en çok uyan dosya sistemini seçin. Farklı bir dosya sistemi kullanmaya karar verirseniz, verilerinizi yedeklemeli ve sonra da birimi yeni dosya sistemini kullanarak yeniden biçimlendirmelisiniz. Ancak, bir FAT ya da FAT32 birimini biçimlendirmeye gerek kalmadan NTFS birimine dönüştürebilirsiniz, yine de dönüştürme işleminden önce verilerinizi yedeklemek iyi bir fikirdir.

Not: Bazı eski programlar NTFS biriminde çalışmayabilir, bu nedenle dönüştürmeden önce yazılımınızın geçerli gereksinimlerini araştırmalısınız.

NTFS, FAT ve FAT32 Arasında Seçim Yapmak
Windows XP çalıştırılan bir bilgisayarda disk bölümleri için üç dosya sisteminden birini seçebilirsiniz: NTFS, FAT ve FAT32. Önerilen dosya sistemi NTFS’dir, çünkü FAT ya da FAT32’den daha güçlüdür ve Active Directory ile diğer önemli güvenlik özelliklerine ev sahipliği yapmak için gereken özellikleri içerir. Active Directory ve etki alanı tabanlı güvenlik gibi özellikleri yalnızca dosya sistemi olarak NTFS seçtiğinizde kullanabilirsiniz.

Kur Programını Kullanarak NTFS’e Dönüştürmek
Kur (Setup) programı, disk bölümünüz önceden FAT ya da FAT32 kullansa da, NTFS’in yeni sürümüne dönüştürmenizi kolaylaştırır. Bu tür dönüştürme, bir bölümü biçimlendirmeden farklı olarak, dosyalarınızın korunmasını sağlar.

Kur, var olan dosya sistemi denetlenerek başlar. Dosya sistemi NTFS ise, dönüştürme gerekmez. FAT ya da FAT32 ise, Kur size NTFS’e dönüştürme seçeneği sunar. Dosyalarınızı saklamanıza gerek yoksa ve bir FAT ya da FAT32 bölümü kullanıyorsanız, bölümü FAT ya da FAT32’den dönüştürmek yerine NTFS ile biçimlendirmeniz önerilir. (Bir bölümü biçimlendirmek, bölümdeki tüm verileri siler ve temiz bir sürücüyle başlamanıza izin verir.) Ancak, bölüm ister NTFS ile biçimlendirilmiş ister NTFS’e dönüştürülmüş olsun, yine de NTFS kullanmak yararlıdır.

rededit
18-04-2005, 19:13   |  #4  
Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
29 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2005

Hojam arkadaş işin bilimselliğine girmiş xp ve 2000 en iyi ntfs üzerinde performans gösterir harici işletim sistemlerinde zaten ntfs yoktu. Bunun için en iyi örnek yeni çıkan longhorn işletim sistemi ile birlikte yeni bir dosya sistemi çıkarılacaktı ama yetiştirme problemi çıktı. Sence yeni dosya sistemleri öylesine mi çıkıyor. Mantık herşeyin cevabı...

PaladinX
22-04-2005, 02:34   |  #5  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
225 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2005

FAT16 veya FAT32'den NTFS'ye dönüşüm için;
convert drive_name /fs:ntfs
Örnek: convert c: /fs:ntfs

NTFS'den FAT32'ye dönüşüm;
Partition Quest gibi programların başlangıç disketlerini kullanın.

Bu arada NTFS'nin versiyonları vardır. Her işletim sistemi ile değişikler yapıldı.

ercanozler65
23-04-2005, 01:28   |  #6  
OP Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
27 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2005

dostlar çok saolun benim disimdakilerede güzel cevap oldu yazdiklariniz sadece ben bir konuda anlamadim söyle sorayim siz hangisini kullaniyorsunuz neden? amaca yönelikmi olur tercihen yoksa düz mantikla gidersem ntfs sonradan çiktigi için iyimi demek gerekir bunuda açarsaniz sevinirim

PaladinX
23-04-2005, 02:01   |  #7  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
225 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2005

Eğer büyük boyutta bir diskin varsa NTFS kullanmalısın. Bilgisayarı birden fazla kullanıcı kullanıyorsa NTFS kullanmalısın. Gelişmiş dosya özelliklerine ihtiyacın varsa NTFS kullanmalısın. Çok büyük dosyalar saklayacaksan NTFS kullanmalısın.

Eğer çok zayıf bir bilgisayarın varsa tercihin FAT32 olabilir. Eğer DOS üzerinden sorunsuz yazmaya ihtiyacın olursa tercihin gene FAT32 olmalı. Bilgisayarda Win98 gibi eski işletim sistemleri de yüklüyse tercihin FAT32 olmallı. Bunun dışında FAT32'nin bir avantajı yok.