Arkadaşlar şimdi bir başka sitede gördüm orda bu konudan mağdur insanlar var Emüleden indirdiği bir müzik parçası(Armin van Buuren'ın "A State Of Trance") yüzünden 380 tl istenmiş.
Arkadaşlar, 3 gün önce Marif Uğurlu Hukuk Bürosu avukatlarından Gözde Bişak'tan bir yazı ulaştı elime. Yazının içeriğinde Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa muhalefet ederek, izinsiz olarak, Armin van Buuren'ın "A State Of Trance" albümünü indirdiğim belirtiliyordu.
Yazı, eğer 380 TL'yi ilgili kişinin hesabına yatırmaz isem hakkımda dava açılacağı ve çok daha ağır müeyyideler ile karşı karşıya kalacağım tehditi ile son buluyordu.
Bu olayı araştırdığımda Avrupa ve Amerika'da 'Digiprotect' adlı şirket tarafından insanlardan para koparmak için yapılan bir tezgah olduğuna dair izler buldum.
Sistem şöyle işliyor:
-Öncelikle firma gidip birkaç oyunun, filmin, müziğin haklarını satın alıyor,
-Sonra bunları Emule, Torrent gibi bir ağdan elemanları vasıtasıyla yayıyor,
-Dosyayı kendilerinden çekenleri IP'lerini tespit ediyorlar,
-Bu IP bilgilerinden bir şekilde(ISP'den isteyerek, Mahkeme vasıtasıyla) kullanıcıyı tespit ediyorlar,
-Bu şekilde para isteyen tehditkar mektuplar yolluyorlar.
avukatlar adamların haklı olduğunu söylüyor para ödemnmez ise sizi mahkemeye verirlermi orası şans işi yüzlerce binlerce kişiye böyle ihtar geliyor hepsini mahkemeye verirlerse astarı yüzünden palıya gelir o yüzden bir kaç kişiyi seçip ibret olsun diye mahkemeye vereiyorlarmış.
neyse ben uyarım dedim iyi geceler
2010-
2011- ceza yiyen varmış
Söyleyeyim.Uyarı için o mektubu gönderiyorlar.
Aslına bakarsanız teorik olarak arkadaş yasa dışı indirme işlemini yaptığı için cezayı yemiş olması gerekiyordu.Fakat MÜ-YAP bir uyarı mektubu gönderip,doğabilecek cezaları belirtmiş.
Yoksa adam polis eşliğinde evinize gelip bilgisayarınıza el koysa,ardından da yasa dışı mp3 var deyip cezayı yazsa kimse bir şey yapamaz.
Dediğim gibi bu bir uyarı.