dünyanın en hızlı ekran kartıGTX 690

Kapalı Hesap (203105)
10-05-2012, 13:08   |  #1  
OP Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 4
4,414 mesaj

Alıntı: glscgn10.05.2012 13:08:10
Nvidia çift grafik işlemcili GeForce GTX 690 modelini 6000 oyunun katılımıyla Şangay'da gerçekleştirdiği Oyun Festivali'nde duyurdu.GeForce GTX 680 modeliyle yeni nesil ekran kartı yarışında dünyanın en hızlı grafik yongasını pazara süren Nvidia, aynı grafik yongasının çiftine yer verdiği GeForce GTX 690 modeliyle geriye düştüğü çift GPU yarışında liderlik koltuğuna oturmayı başardı. Fermi mimarisini temel alan GF110 grafik yongasının yüksek güç tüketim değerleri nedeniyle GeForce GTX 590 modelinde istediğini bulamayan Nvidia, Kepler tabanlı GeForce GTX 690 modeliyle tüm dengeleri değiştirmiş oldu. AMD tarafında Ocak ayından bu yana konuşulan Radeon HD 7990 henüz piyasaya sürülmezken, Nvidia sessiz sedasız bir şekilde GeForce GTX 680 modelinin çıkışından bir ay sonra ürün gamına yeni bir amiral gemisi daha ekleyerek aynı zamanda kendi geleneklerinin de dışına çıkmış oldu.

[/url]

Nvidia ortak kurucusu ve tepe yöneticisi Jen-Hsun Huang tarafından bizzat lanse edilen ekran kartı, teknik olarak GeForce GTX 680'deki GK104 grafik yongasının saat hızları hafifçe kırpılmış versiyonlarını kullanıyor. 3072 paralel işlem birimine, 2x 256-bit bellek veri yolu desteğine ve 4GB GDDR5 bellek kapasitesine sahip olan DirectX 11.1 destekli ekran kartı, standart olarak 915MHz olan GPU hızını Boost teknolojisi ile 1019MHz'e kadar otomatik olarak çıkartabiliyor. Bellek hızı GeForce GTX 680 ile aynı olan yani 6000MHz olarak belirlenen ekran kartının ısı tasarım gücü yani TDP değeri ise 300 Watt. Görüntü aktarımı için üç adet DVI ve bir adet Mini DisplayPort 1.2 konnektörü ile gelen GeForce GTX 690, yüksek mukavemet ve dayanıklılık için üzeri krom kaplı olan Vapor Chamber tabanlı soğutucu ile gelirken, daha yüksek soğutma performansı için hava akımını kolaylaştıracak düşük profilli komponentlere yer verildiği ifade ediliyor. 10 fazlı güç tasarımı ile desteklenen ve bakır yoğunluğu arttırılmış 10 katmanlı baskılı devre kullanan GeForce GTX 690 için Nvidia, GeForce GTX 680'e kıyasla iki kata varan oranda performans artışını GeForce GTX 680'in SLI ile gerçekleştirilecek kurulumuna kıyasla daha yüksek verimlilikte sağladığını belirtiyor.
[url=http://bit.ly/c25MCx]

Nvidia yeni amiral gemisi GeForce GTX 690 için performans değerleri de yayımladı. Şirketin 2560 X 1600 piksel çözünürlüğnde ve en yüksek kalite ayarlarında gerçekleştirdiği testlere göre GeForce GTX 690, tek GPU'lu GeForce GTX 680'e örneğin Starcraft II oyununda iki kat civarında performans farkı atabiliyor. Skyrim için de benzer performans farkına dikkat çeken Nvidia'nın tablosuna göre GeFore GTX 690'nın üzerindeki iki adet GK104 grafik yongası güncel pek çok oyunda iki kata yakın performans artışı vaad ediyor. Tasarım anlamında oldukça kaslı bir görünüme sahip olan çift slot yapılı ekran kartının çifti ile yapılacak Quad SLI kurulumlarında iki kata ulaşabilen ciddi performans farklarına dikkat eken Nvidia, yüksek verimlilikteki Kepler mimarisinin ölçeklenebilir performans yapısına da dikkat çekiyor. 3 Mayıs'ta sınırlı adette GeForce GTX 690 modelini satışa sunacak olan Nvidia, hacimli satışa ise 7 Mayıs'ta başlayacak. SUS, EVGA, Gainward, Galaxy, Gigabyte, Inno3D, MSI, Palit ve Zotac'ın GeForce GTX 690 modelini piyasaya sürmeleri beklenirken, beklenilen son kullanıcı satış fiyatının ise 999$ olduğunu da haberimizin sonuna gelirken not düşmüş olalım.
[/url]

[url=http://bit.ly/c25MCx]

kaynak : donanım haber

bu video yu da izlemelisiniz

Son Düzenleme: Kapalı Hesap (203105) ~ 10 Mayıs 2012 14:16
Kapalı Hesap (154666)
10-05-2012, 13:09   |  #2  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 16
4,901 mesaj

Saatte kaç km yapabiliyor acaba

Kapalı Hesap (203105)
10-05-2012, 13:13   |  #3  
OP Kapalı Hesap
4,414 mesaj
Alıntı: Mr_YAMYAM  
Saatte kaç km yapabiliyor acaba

valla abi kullanmak gerekli

o değilde bi konu açtık içine ettim adam gibi olmadı konu resimler konu mesajında çıkmadı neyse idare edin artık

heh düzelttim konuyu

Son Düzenleme: Kapalı Hesap (203105) ~ 10 Mayıs 2012 13:19
jxLs
10-05-2012, 13:19   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
101 mesaj

bunu alanın pc kanatlanır ucar :)

Kapalı Hesap (154666)
10-05-2012, 13:21   |  #5  
Kapalı Hesap
4,901 mesaj

Kartın soğutma tasarımı aynı standart mantıkla yapılmış. Ciddi soğutma problemleri ortaya çıkartabilir.
tribün fan kullanıp sıcak havayı dışarı atma yöntemi ne zaman kullanılacak acep.

Kapalı Hesap (203105)
10-05-2012, 13:26   |  #6  
OP Kapalı Hesap
4,414 mesaj
Kartın soğutma tasarımı aynı standart mantıkla yapılmış. Ciddi soğutma problemleri ortaya çıkartabilir.
tribün fan kullanıp sıcak havayı dışarı atma yöntemi ne zaman kullanılacak acep.

sana bir soru soracağım yamyam abi sence ekran kart ı daha uzun ömürlü kullanmak için referans tasarım soğutma mı daha iyi özel soğutmalı çözümler mi  bu soruyu neden sordun dersen referans tasarım soğutmada  bellekleri de soğutan plaka var ama özel soğutmalı kartların bir çoğunda kartın üzerindeki bellek ler üzerinde bir soğutucu plaka bulunmuyor ama referans tasarımlar 10-20 derece daha fazla ısınıyor

Kapalı Hesap (203105)
10-05-2012, 13:34   |  #7  
OP Kapalı Hesap
4,414 mesaj
Alıntı: jxLs  
bunu alanın pc kanatlanır ucar :)
 pentium 4 işlemci ile uçamaz ama  uçması için iyi bir sistem gerekli darboğaz yapmaması için sonuçta 2 adet GTX680 gpu su var

Kapalı Hesap (154666)
10-05-2012, 13:47   |  #8  
Kapalı Hesap
4,901 mesaj
Alıntı: glscgn  
sana bir soru soracağım yamyam abi sence ekran kart ı daha uzun ömürlü kullanmak için referans tasarım soğutma mı daha iyi özel soğutmalı çözümler mi  bu soruyu neden sordun dersen referans tasarım soğutmada  bellekleri de soğutan plaka var ama özel soğutmalı kartların bir çoğunda kartın üzerindeki bellek ler üzerinde bir soğutucu plaka bulunmuyor ama referans tasarımlar 10-20 derece daha fazla ısını
[/URL]
Şekilde görüldüğü gibi yeşil çizgilerle gösterilen kısımlardan serin hava girer ve fan sayesinde soğutucu yüzeye üflenir. Bu yüzeyde ısınan hava (kırmızı oklar) muhtelif yerlere dağılır. Bu dağılmanın en önemli yeri kasanın ön tarafına doğru olan bölgedir. Çünki o bölgeden mantıken serin hava girecektir. Dolayısı ile kasa önünden giren serin havayı az da olsa durdurarak ölü bölge oluşturmaktadır.
İkinci bir unsur ise fanın üflediği tüm tozlar soğutucu kanatları arasından karta kadar ulaşıp karta yapışacaktır. Bu da kartta bulunan bazı donanımların üzerini kaplayarak daha ısınmasına sebebiyet verecektir.
[URL=http://img855.imageshack.us/i/ekrankartihishd57701090.jpg/]

Bu şekilde kullanılan tribün fanlar ise en performanslı soğutmayı sağlamaktadırlar. Kasa önünden giren temiz ve soğuk hava tribün fan ile emilerek soğutma sağlandıktan sonra direk kasanın dışına atılmaktadır. Böylece hava sirkülasyonunda herhangi bir ölü bölge oluşmamaktadır.

Kapalı Hesap (203105)
10-05-2012, 13:55   |  #9  
OP Kapalı Hesap
4,414 mesaj
tamam abi uğraşmışsın eline sağlık ama bunları zaten biliyorum ben sorumun cevabını arıyorum referans tasarım derken şu HD5770 in soğutmasından bahsettim ve özel soğutma derken de atıyorum asus direx cu ıı nin soğutmasını düşünürsek  benim sorum cevabı hangisi acep

Erdem_Aydın
10-05-2012, 14:07   |  #10  
Erdem_Aydın avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 18
1,628 mesaj
tamam abi uğraşmışsın eline sağlık ama bunları zaten biliyorum ben sorumun cevabını arıyorum referans tasarım derken şu HD5770 in soğutmasından bahsettim ve özel soğutma derken de atıyorum asus direx cu ıı nin soğutmasını düşünürsek  benim sorum cevabı hangisi
Sorunun cevabı :))

Son Düzenleme: Erdem_Aydın ~ 10 Mayıs 2012 14:14
Kapalı Hesap (154666)
10-05-2012, 14:07   |  #11  
Kapalı Hesap
4,901 mesaj
tamam abi uğraşmışsın eline sağlık ama bunları zaten biliyorum ben sorumun cevabını arıyorum referans tasarım derken şu HD5770 in soğutmasından bahsettim ve özel soğutma derken de atıyorum asus direx cu ıı nin soğutmasını düşünürsek  benim sorum cevabı hangisi
Direk cu nun bir esprisi yok ki. CU kelimesi burada cupper yani bakır bileşenlerinin olduğunu ifade eder. Bakır kullanılması daha fazla ısı iletkenliği anlamına gelir ama uygun hava akışı sağlanmazsa bakır olmasının da bir özelliği kalmayacaktır çünki ısınan hava bir şekilde dışarı atılmalıdır.
Senin burada bahsettiğin referans tasarım olan tribünlü fanları demek istiyorsan, Eğer tribünlü sistemlerde içeri soğuk hava girişi sağlıklı olmazsa sistem ısısı yükselecektir. Çünki dikkatle bakarsan dışarı atılan havanın egzozu oldukça dar yapılmaktadır. Bu yetersizlik sadece ekran kartı standartlarından kaynaklanmaktadır.
Ama aşağıdaki resme bakarsan oldukça iyi bir soğutma sağlanan eski bir kartı göreceksin.
[URL=http://img98.imageshack.us/i/atidx11.jpg/][/URL]
Teknik olarak çok iyi bir hava akışı sağlanmış olan bu karta bittim doğrusu.

Kapalı Hesap (203105)
10-05-2012, 14:14   |  #12  
OP Kapalı Hesap
4,414 mesaj
Direk cu nun bir esprisi yok ki. CU kelimesi burada cupper yani bakır bileşenlerinin olduğunu ifade eder. Bakır kullanılması daha fazla ısı iletkenliği anlamına gelir ama uygun hava akışı sağlanmazsa bakır olmasının da bir özelliği kalmayacaktır çünki ısınan hava bir şekilde dışarı atılmalıdır.
Senin burada bahsettiğin referans tasarım olan tribünlü fanları demek istiyorsan, Eğer tribünlü sistemlerde içeri soğuk hava girişi sağlıklı olmazsa sistem ısısı yükselecektir. Çünki dikkatle bakarsan dışarı atılan havanın egzozu oldukça dar yapılmaktadır. Bu yetersizlik sadece ekran kartı standartlarından kaynaklanmaktadır.
Ama aşağıdaki resme bakarsan oldukça iyi bir soğutma sağlanan eski bir kartı göreceksin.
[url=http://img98.imageshack.us/i/atidx11.jpg/][/url]
Teknik olarak çok iyi bir hava akışı sağlanmış olan bu karta bittim doğrusu.

abi ben anlatamadım yani şöyle asus direx cu ıı de fanlar ısınan havayı karta üflüyor belleklere üflüyor ama referans tasarımda bellekler ve gpu büyük bir soğutucu plaka ile kapatılıyor hangisi daha uzun ömürlü ben bunu sordum

Banned
10-05-2012, 14:14   |  #13  
Banlandı
Teşekkür Sayısı: 10
2,368 mesaj

De gidim de :D 
Bir milaslı da olsa bu kart,keşke :(

Erdem_Aydın
10-05-2012, 14:16   |  #14  
Erdem_Aydın avatarı
Yıllanmış Üye
1,628 mesaj
Alıntı: erdem552  
Sorunun cevabı :))

Resim cıkmıyor yav...

Kapalı Hesap (203105)
10-05-2012, 14:20   |  #15  
OP Kapalı Hesap
4,414 mesaj
Resim cıkmıyor yav...
sende resmi buraya yükle ve link at bakalım

Kapalı Hesap (154666)
10-05-2012, 14:27   |  #16  
Kapalı Hesap
4,901 mesaj
abi ben anlatamadım yani şöyle asus direx cu ıı de fanlar ısınan havayı karta üflüyor belleklere üflüyor ama referans tasarımda bellekler ve gpu büyük bir soğutucu plaka ile kapatılıyor hangisi daha uzun ömürlü ben bunu
Yanlış anlaşılmaları düzeltelim.
Referans tasarım. (Standart tasarım)
Karta doğru bir ya da iki adet fan ile üflenen sistemler. Fanın üflediği bölgede soğutma kanatları bulunur.
Bu kanatlar aliminyum ya da bakır olabilir. Ya da aliminyum bakır bileşenli veya gazlı iletim sistemli.
Soğutma için fanın üfleme istikameti direk karta doğrudur ve zamanla kart üzerinde tozlar birikmektedir.
Tribünlü tasarım.
Fanın yerine bir tribün ile hava içeri çekilir ve soğutucu yüzey arasından geçirilerek sıcak hava dışarı atılır.
Bu sistemde tüm bileşenler (ram GPU) soğutucu yüzey ile temas sağlanmış olduğundan daha uzun ömürlü ve sağlıklı çalışırlar.

jxLs
10-05-2012, 14:29   |  #17  
Yıllanmış Üye
101 mesaj
 pentium 4 işlemci ile uçamaz ama  uçması için iyi bir sistem gerekli darboğaz yapmaması için sonuçta 2 adet GTX680 gpu su
bu kartı alıcak kişininde gidip pentium 4 işlemcisi olmaz heralde 999$ :D kart

Banned
10-05-2012, 14:32   |  #18  
Banlandı
Teşekkür Sayısı: 10
2,368 mesaj

Bende Buna yetecek biraz para olsa Alırım E7500 lü 4GB ram lı Sisteme takarım. :)

Kapalı Hesap (154666)
10-05-2012, 15:01   |  #19  
Kapalı Hesap
4,901 mesaj

Çoğu arkadaş ekran kartları ile ilgili teknik detayları bilmiyor olabilir.
Örnek bir resimle bazı şeyleri anlatmaya çalışayım.
[URL=http://img210.imageshack.us/i/ekr.png/][/URL]
Resimde ekran kartları ile ilgili 3 önemli unsuru işaretledim.
1 Bandwidth. Band genişliği demektir. Bir ekran kartının girişinden (girişten ölçümlenir) çıkışına kadar olan tüm veri akışlarını temsil eder. Band genişliği faktörü işlemci (CPU) ile uyumlu olmalıdır. Eğer bir işlemcinin band genişliği ekran kartının band genişliğinden daha dar ise sistemde cpu darboaz olacak ve işlemci aşırı ısınacaktır. İşlemci aynı zamanda başka işlemler de yaptığı için band genişliğinin daha fazla olması tercih edilmelidir.
2 Texturefillrate. Tekst doldurma oranı. Ekrana ne oranda tekst vb gibi grafiksel görüntülerin doldurma oranını belirtir. Oyunlardaki genel manzara, yazı vb gibi karakterlerin ne kadar hızlı doldurulduğunu hesap etmemiz için verilmiş değerdir.
3 Pixselfillrate. Bir ekrana ne kadar oranda piksel doldurma işleminin yapılabildiğini anlatır. Profesyonel ekran kartları ile oyun amaçlı ekran kartlarının esas mantığı pixel filrate oranından geçer. Profesyonel ekran kartlarında bu değer oldukça yüksektir. 3D modelleme, rendering vb gibi uygulamalarda bu oran oldukça önem taşımaktadır.
Tüm bu değerlere direk ya da dolaylı olarak etken eden faktörler GPU hızı, Ram miktarı, Veriyolu band genişliği gibi unsurlar önem taşısa bile sonuçta yapısal bütünlük çok önem taşımaktadır.

Erdem_Aydın
10-05-2012, 15:07   |  #20  
Erdem_Aydın avatarı
Yıllanmış Üye
1,628 mesaj

İşte sorunuzun cevabı. Farklı bi bakış açısı yada...

Isı derdı son bulacakmıs gıgabyte firmasına göre... Hangisi daha iyi soğuturun cevabı :))

Kapalı Hesap (203105)
10-05-2012, 15:08   |  #21  
OP Kapalı Hesap
4,414 mesaj
Alıntı: jxLs  
bu kartı alıcak kişininde gidip pentium 4 işlemcisi olmaz heralde 999$ :D kart

tamam da ben lafın gelişine vole vurdum yani :D  ama bu kartı alıpda  orta düzey bir işlemciyle kullanılmaması gerek demek istedim

Kapalı Hesap (203105)
10-05-2012, 15:17   |  #22  
OP Kapalı Hesap
4,414 mesaj
Çoğu arkadaş ekran kartları ile ilgili teknik detayları bilmiyor olabilir.
Örnek bir resimle bazı şeyleri anlatmaya çalışayım.
[url=http://img210.imageshack.us/i/ekr.png/][/url]
Resimde ekran kartları ile ilgili 3 önemli unsuru işaretledim.
1 Bandwidth. Band genişliği demektir. Bir ekran kartının girişinden (girişten ölçümlenir) çıkışına kadar olan tüm veri akışlarını temsil eder. Band genişliği faktörü işlemci (CPU) ile uyumlu olmalıdır. Eğer bir işlemcinin band genişliği ekran kartının band genişliğinden daha dar ise sistemde cpu darboaz olacak ve işlemci aşırı ısınacaktır. İşlemci aynı zamanda başka işlemler de yaptığı için band genişliğinin daha fazla olması tercih edilmelidir.
2 Texturefillrate. Tekst doldurma oranı. Ekrana ne oranda tekst vb gibi grafiksel görüntülerin doldurma oranını belirtir. Oyunlardaki genel manzara, yazı vb gibi karakterlerin ne kadar hızlı doldurulduğunu hesap etmemiz için verilmiş değerdir.
3 Pixselfillrate. Bir ekrana ne kadar oranda piksel doldurma işleminin yapılabildiğini anlatır. Profesyonel ekran kartları ile oyun amaçlı ekran kartlarının esas mantığı pixel filrate oranından geçer. Profesyonel ekran kartlarında bu değer oldukça yüksektir. 3D modelleme, rendering vb gibi uygulamalarda bu oran oldukça önem taşımaktadır.
Tüm bu değerlere direk ya da dolaylı olarak etken eden faktörler GPU hızı, Ram miktarı, Veriyolu band genişliği gibi unsurlar önem taşısa bile sonuçta yapısal bütünlük çok önem taşımaktadır.
evet çok güzel bir noktaya bahsetmişsin ekrna kartı sadece 1 gb ddr3 gibi teknik özelliklere değil seninde bahsettiğin teknik özelliklere sahip bir bileşendir bilgilenrici yorumun için teşekkür ederim
İşte sorunuzun cevabı. Farklı bi bakış açısı yada...

Isı derdı son bulacakmıs gıgabyte firmasına göre... Hangisi daha iyi soğuturun cevabı :))

haha dostum açıkcası ben bu kart ı hayatta almam 3 lot yer kaplıyor ve 5 adet 4 cm lik faanlar var kim bilir ne kadar gürültülüdür

Erdem_Aydın
10-05-2012, 15:30   |  #23  
Erdem_Aydın avatarı
Yıllanmış Üye
1,628 mesaj

Bencede öyle. Ama farklı bir bakış açısı fikir hoşuma gitti... Aslında ekran kartı fanları kadar bence kasa içi sirkülasyonda önemli. Çünkü sadece ekran kartı değil işlemcilerinde fanları var. Aslında hava her yere dagılmasındansa iyi bi soğutucu sistem kurup ısınan havanın kasadan direk dışarı atılması çok daha iyi olacaktır.

Aslında en güzeli bu ya...  Hiç uğraşmamak lazım :))

Tek slot ve ısı, ses derdi yok..

hayatın_içinden
10-05-2012, 15:31   |  #24  
Yıllanmış Üye
372 mesaj
Yanlış anlaşılmaları düzeltelim.
Referans tasarım. (Standart tasarım)
Karta doğru bir ya da iki adet fan ile üflenen sistemler. Fanın üflediği bölgede soğutma kanatları bulunur.
Bu kanatlar aliminyum ya da bakır olabilir. Ya da aliminyum bakır bileşenli veya gazlı iletim sistemli.
Soğutma için fanın üfleme istikameti direk karta doğrudur ve zamanla kart üzerinde tozlar birikmektedir.
Tribünlü tasarım.
Fanın yerine bir tribün ile hava içeri çekilir ve soğutucu yüzey arasından geçirilerek sıcak hava dışarı atılır.
Bu sistemde tüm bileşenler (ram GPU) soğutucu yüzey ile temas sağlanmış olduğundan daha uzun ömürlü ve sağlıklı çalışırlar.
İntel'in patentini aldığı yakında sanırım cıkartacak soğutuculara bir örnek masa üstülerin tozlardan vazlasıyla muzdarip oldugunu görerek böyle bir buluş ortaya koymuşlar gercekten son derece verimli olur...

http://www.youtube.com/watch?v=r ... e=player_embedded#!

Kapalı Hesap (203105)
10-05-2012, 15:49   |  #25  
OP Kapalı Hesap
4,414 mesaj
Alıntı: hayatın_içinden  
İntel'in patentini aldığı yakında sanırım cıkartacak soğutuculara bir örnek masa üstülerin tozlardan vazlasıyla muzdarip oldugunu görerek böyle bir buluş ortaya koymuşlar gercekten son derece verimli olur...

http://www.youtube.com/watch?v=r ... e=player_embedded#!

benim anlamadığım o fanların rengi nasıl değişiyor bunu bilen varsa anlatsın merak ettim