Dünyanın ölümsüz tek canlısı

CHIP Online
18-05-2010, 21:00   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj

Turritopsis Nutricula: Dünyanın tek ölümsüz canlısı ile tanışmaya hazırlanın...

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/duny ... -canlisi_20125.html

Resimlerle: İnternetin en şirin, en komik hayvan fotoğrafları

Onun adı Latincede "Turritopsis Nutricula" olarak geçiyor. Sadece 5 milimetre çapında ufacık bir denizanası o... Ama Turritopsis Nutricula'yı diğer canlılardan çok önemli bir farkı var: Sonsuza kadar yaşayabilmesi.

Turritopsis Nutricula'nın ölümsüz olduğu, aslında ABD'de yapılan basit bir deney sırasında ortaya çıkmış. Su dolu bir akvaryuma koyulan ilginç denizanası, bir süre orada unutulmuş. Bu süre içerisinde su kurumuş ve denizanası hareketsiz olarak kalmış. Bilim adamları öldü sanılan Turritopsis Nutricula'yı bir kez daha incelediklerinde, aslında ölmediğini, sadece yumurta haline dönüşerek kendini korumaya aldığını fark etmişler. Yani ilginç canlı, bir tehlike anında genlerinde değişiklik yaparak çocukluk evresine dönüş yapabiliyor ve bu sayede kendini tehlikelerden koruyor. Üstelik bu döngü sınırsız kez tekrarlanabiliyor; bu da Turritopsis Nutricula'ya ölümsüzlük kapısını açmış oluyor.

Turritopsis Nutricula, eğer kendisini dışarıdan gelecek fiziksel tehlikelere karşı koruyamazsa, işte o zaman ölüyor...

Tüm konu: Dünyanın ölümsüz tek canlısı

Resimlerle: İnternetin en şirin, en komik hayvan fotoğrafları

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Böyle bir canlı olabileceğine ihtimal verir miydiniz?

Nicoll
18-05-2010, 22:07   |  #2  
Nicoll avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
1,352 mesaj

Bütün hücrelerini yenileyebiliyor, değiştirebiliyor ve kendisini baştan yaratıyor! Kıskandım valla.

ZiraiEleman
18-05-2010, 22:48   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
108 mesaj

Virüsler ve bazı endospor oluşturan bakteriler de aynı kategoride sayılmaz mı? Tek farkı çocuklukluklarına dönememeleri.. :)

murtimuz
18-05-2010, 23:40   |  #4  
Taze Üye
4 mesaj
Alıntı: Nicoll  
Bütün hücrelerini yenileyebiliyor, değiştirebiliyor ve kendisini baştan yaratıyor! Kıskandım valla.
Bende,o DNA'yı nasıl değişiyor, allah yaratmış...Oha!

Karub
19-05-2010, 08:18   |  #5  
Karub avatarı
Yıllanmış Üye
2,652 mesaj
Alıntı: CHIP Online  
Turritopsis Nutricula, eğer kendisini dışarıdan gelecek fiziksel tehlikelere karşı koruyamazsa, işte o zaman ölüyor...

O zaman ölümlü değil !.. Hiç bir canlı sonsuza kadar yaşayacağını sanmıyorum. Bakın, yumurta içine kendini alarak korumuş diyorsunuzda... Acaba yumurta içinde ne kadar süere havasız, susuz, aç olarak dayanabilecek ?.. Üzerenide basılsa öldü gitti. Buradan çıkan sonuç: Bu canlı ölümsüz değil, sadece kendini korumasını biliyor :) ( Bana göre )

Kapalı Hesap (101323)
19-05-2010, 11:22   |  #6  
Kapalı Hesap
3,337 mesaj
Alıntı: Karub  

O zaman ölümlü değil !.. Hiç bir canlı sonsuza kadar yaşayacağını sanmıyorum. Bakın, yumurta içine kendini alarak korumuş diyorsunuzda... Acaba yumurta içinde ne kadar süere havasız, susuz, aç olarak dayanabilecek ?.. Üzerenide basılsa öldü gitti. Buradan çıkan sonuç: Bu canlı ölümsüz değil, sadece kendini korumasını biliyor :) ( Bana göre )
sana katılıyorum sadece  kendisini  korumasını  biliyor  ölümsüz olması mümkün değil    bir ayet var hatta "her canlı  ölümü  tadacaktır . "

karacalı
19-05-2010, 14:59   |  #7  
Yıllanmış Üye
228 mesaj

ne alakası var oyle bı olumsuzlukten bahsedılmıyo zaten bı daha oku

Me Not Working Hard
19-05-2010, 18:25   |  #8  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
749 mesaj

Yani Kısaca Bi İnsan Düşünün Hep Gençleşiyor Böylece Yaşlanmayla Bereber Gelen Hastalıklardan Kurtulma İhtimalı Yükseliyor Ve Bi Yerde Ölümsüz Oluyor  Ama Araba Çarparsa Sarmayı Yiyor:)</

Son Düzenleme: Me Not Working Hard ~ 19 Mayıs 2010 18:26
ECHELON_
19-05-2010, 18:36   |  #9  
Yıllanmış Üye
1,644 mesaj

bu sanırım deniz babası

Mert_06
19-05-2010, 19:38   |  #10  
Mert_06 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
1,082 mesaj

sana katılıyorum sadece  kendisini  korumasını  biliyor  ölümsüz olması mümkün değil    bir ayet var hatta "her canlı  ölümü  tadacaktır . "(liberty city)

Tabiiki her canlı bir gün ölümü tadacak. Ayrıca kıyamet günü tüm canlılar ölecek. Yani bu canlı o güne kadar yaşasa bile ölümü tatmış olacak :D

Son Düzenleme: Mert_06 ~ 19 Mayıs 2010 19:39
Karub
19-05-2010, 21:00   |  #11  
Karub avatarı
Yıllanmış Üye
2,652 mesaj
Alıntı: karacalı  
ne alakası var oyle bı olumsuzlukten bahsedılmıyo zaten bı daha

Bence siz bir daha okuyun Kahkaha

karacalı
19-05-2010, 23:07   |  #12  
Yıllanmış Üye
228 mesaj

Bence siz bir daha okuyun Kahkaha
ben okudum arkadas yanlıs yere baglamıssın sen zaten adamlar kafasını ezın bakın yasıcak bu yaratık demıyo dımı ?

Son Düzenleme: karacalı ~ 19 Mayıs 2010 23:08
Fattur
24-05-2010, 22:44   |  #13  
Yıllanmış Üye
5,768 mesaj
Alıntı: karacalı  
ben okudum arkadas yanlıs yere baglamıssın sen zaten adamlar kafasını ezın bakın yasıcak bu yaratık demıyo dımı ?
E iyide yaşamıyorsa ölümsüzmüdür? Kahkaha

Bu canlının kendini yenileyebilme yeteneği çok gelişmiş sadece o kadar....