videosu
en çok hangi ülkede ölümlere sebeb olmuştur ?
Dünyayı Korkutan Salgın Ebola virüsü Dünyayı nasıl etkileyecek? Ebola virüsü sandığımız kadar tehlikeli mi? Yeni domuz gribi Ebola
virüsü mü? Ebola Virüsü Nedir? Nasıl Bulaşır? Tedavisi Var mı? Ebola Virüsü Hastalığı ne gibi sorunlar yaratacak? Ebola virüsü salgını karşısında ne gibi önlemler almalıyız? Yoksa tüm bunlar halkın gereksiz yere paronayasından ibaret mi?
EBOLA SALGINI HAKKINDA BİLİNMEYENLER VE NASIL KORUNMALI?
Ebola Virüsü Hastalığı (EVH) tüm dünyayı tehdit ediyor. Biz bu hastalığı, ülkemizde görülen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’nin bazı özelliklerine benzemesi nedeniyle tanımaktayız.
EVH ani gelişen, öldürücü bir hastalıktır. Daha önce Ebola Kanamalı Ateşi olarak adlandırılırken artık, EVH olarak adlandırılmaktadır. İlk kez 1976 yılında Sudan ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde görülmüştür. İsmini, görüldüğü köyden geçen Ebola nehrinden almaktadır. Son 40 yıldır görülen bu kanamalı hastalığın, en büyük
salgınını yaşamaktayız. Bugün itibariyle 9.000 hasta ve 4.500 ölüm bildirilmiştir.
Hastalık en çok Orta Afrika’nın batısında görülmektedir. En çok etkilenen ülkeler, Gine, Sierra Leone, Liberya, Nijerya ve Senegal’dir. Dünya Sağlık Örgütü, 8 Ağustos 2014’te bu salgını, halk sağlığı için uluslararası acil durum ilan etmiştir.
Hastalığın kuluçka süresi 2-21 gün arasında, ortalama olarak 8-10 gündür. Hastalık, kuluçka süresinden sonra yüksek ateş, kas ağrıları, bulantı, kusma, ishal, karın ağrısıyla başlar ve sonrasında bazı kişilerde beklenmedik kanamalarla seyreder.
Hastalık ancak hasta olan kişilerden bulaşır. Ebola virüsü bulaşan bir kişi, belirtileri görülünceye kadar geçen kuluçka süresinde hastalığı yayamaz.
Ebola virüsü, Afrika’da şempanze, goril, maymun, yarasa gibi hayvanların kan ve diğer vücut sıvılarıyla temas sonucu insanlara geçmiştir. Daha sonra da insandan insana bulaşma gelişmiştir. EVH; kan, idrar, dışkı, tükürük, kusmuk, ter, semen gibi vücut sıvılarıyla doğrudan temas sonucunda bulaşır. İnfeksiyon gelişimi için
bütünlüğü bozulmuş deri, göz, burun ve ağızla doğrudan temas gereklidir. Hasta olan kişiler iyileştikten sonra 7 haftaya kadar infeksiyonu bulaştırabilirler.
Sağlık çalışanları açısından ciddi bir mesleksel risk oluşturmaktadır. Hastaların kanıyla infekte iğne batması veya infekte damlacıkların sıçraması sağlık çalışanları açısından önemli bir mesleksel infeksiyon yoludur. Ebola virüsünün hava yoluyla geçiş riski çok düşüktür. Ebola virüsü, influenza ve tüberküloz gibi hava yoluyla bulaşmaz. Su ve
yiyeceklerle geçmez. Afrika’da cenaze hazırlığı sırasında başka kişilere bulaştığı dikkat çekmiştir. Son salgında virüsün mutasyon geçirerek daha hızlı yayılmaya başladığına dair görüşler ileri sürülmüş olsa da, henüz böyle bir bilimsel veri yoktur.
Kimler risk altındadır?
Ebola hastası olan kişiler ve bu kişilerin kan ve vücut sıvılarıyla teması olankişiler İnfekte olan maymun yarasa gibi hayvanlar ve bu hayvanların çiğ etleriyle teması olanlar Ebola hastalarının tedavi edildiği hastanelerde bulunanlarEVH nedeniyle ölmüş kişilere dokunanlar.
Halen 4 adet ilaç ve 2 adet aşı çalışması devam etmektedir. Şimdilik kesinlik kazanmış, etkin bir ilaç veya aşı bulunmamaktadır. Bu nedenle korunmak önem kazanmaktadır.
Korunmak için,
Her fırsatta su veya antiseptiklerle ellerin yıkanması gerekir.
Hasta olan kişilerin kan ve vücut sıvılarıyla temastan kaçınılması gerekir.
Hasta kişiler ve bu kişilere ait olabilecek eşyalarla temas edilmemesi gerekir.
Virüsün yayılmasının önlenmesi için uluslararası işbirliği şarttır. EVH olduğudüşünülen kişilerin uluslararası seyahatlerinin engellenmesi gerekmektedir. Ebola hastası ile teması olduğu düşünülen kişilerin taranması önerilmektedir. Bunun dışında seyahat yasağı gibi bilgiler için Dünya Sağlık Örgütü’nün duyurularıizlenmelidir. Henüz Afrika’daki bu ülkelere mutlak bir seyahat yasağı yoktur.
Halkımızı sağlık otoritelerinin açıklamalarını sakin bir şekilde ve dikkatlice izlemeye davet ediyoruz. Korku ve kaygılar hastalığın ve geçiş yollarının bilinmemesinden kaynaklanmaktadır. Bir kez daha bilim, ölüm oranı yüksek bu hastalıkla mücadelede doğru yolu gösterecektir. Bilimsel gelişmeleri yakından izlemek, ülkemizin ve
dünyanın bilim otoritelerinin açıklamalarını gözetmek gerekmektedir.
ebola virüsü
ebola hastalığı
ebola virüsü filmi
ebola virüsü nasıl bulaşır
ebola virüsü hakkında bilgi
ebola virüsü nedir
ebola virus nedir
ebola virus uganda