dvd rw pc donuyor (bunu kimse çözemedi)

HPQ-User
08-07-2009, 23:08   |  #1  
OP CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 29
30,996 mesaj

hüseyin sormuş:
1.  2 adet dvd rw var sisteme ide ile bağlı biri master diğeri slave sistemde var biosta var bilgisayarımda var yani her şey normal fakaaaat anarmal olan pc açık iken bunlardan herhangi birine dvd koyduğum zaman ya daha ilk başta okurken veye  dvd açmak için üzerine tıkladığım zaman pc hemen donuyor yani sistem tamamen kilitleniyor restart atmak zorunda kalıyorum.2. sorum. aynı sistem pc açık deyil fakat dvd rw içinde dvd var pc yi açıyorum o okunamayan dvd ler bülbül gibi şakıyor.not. pc yeni ne yaptımsa çözemedim.ide kablosu değişti olmadı master slave yer değiştirdim olmadı neticede çözemedim.yardımlarınız için şimdiden teşekkürler

Soru Türü: Donanım
İşletim Sistemi: Windows XP
Sistem Özellikleri:
intel pentium dual cpu e 2160 @ 1.80 ghz 1.81 ghz 2.00 gb ram 1 gb ekran kartı

İnternet Tarayıcı: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1)

Mustafa@PC
08-07-2009, 23:54   |  #2  
Mustafa@PC avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 5
13,125 mesaj

Firmware güncelleştirmesi denediniz mi ?

Banned
09-07-2009, 00:07   |  #3  
Banlandı
Teşekkür Sayısı: 21
5,777 mesaj

DVD yi taktığınzıda sistem onu açıp içeriğini almaya çalışır. Eğer dvd raiderin okuması yavaş ise, lensleri kirlenmiş ise, dvd ler kirli ise, dvd ler çizilmiş ise vs. vs. bu işlem uzar ve oldukça fazla güç ve işlemci kullanımına sebeb olur. Bu arada bir işlem yapmaya, pencere açmaya, pencere kapatmaya vs. çalıştığınızda direk exploerer.exe yanıt vermiyor hatası alırsınız. Siz sistemi yeniden başlatıyormuşsunuz oysa dvd yi çıkartığınız anda herşey normale döner. Bunu basit bir deneme ile ispatlayabilirim. Hemen hiç çizik olmayan orjinal (yazılı halde aldığınız film oyun vs., sistem sürücü cd/dvd olabilir )bir dvd veya cd yi dvd okuyucunuza takın, sorunsuz açtığınız görürsünüz. Oysa piyada alıp yazdığınız yada sonradan yazılmış dvdlerde sistem kasılır durur.  Çözüm kaliteli medya kullanın ve dvd/cd taktığınızda içerik alınana dek siteme müdahele yapmayın.

Bir diğer olasılık anakart sürücüleriniz eksiktir veya hatalıdır. Eğer sıfırdan windows kurup hiçbir sürücü kurmadan denediğinizde böyle bir sorun yaşamıyorsanız, hata anakart sürücülerinizdendir.

Bir diğer olasılık veriyolu IRQ çakışması olabilir. Örneğin ekran kartınız ile dvd yazıcınız aynı veriyolunu kullanıyorsa dvd/cd taktığınzıda sistem hemen kafayı yer. Bunuda ayğıt yöneticisinden kontrol edebilirsiniz.

Mustafa Deniz
09-07-2009, 10:07   |  #4  
Mustafa Deniz avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
752 mesaj

Sistemin Autorun(otomatik çalıştır) özelliğini kapatıp deneyiniz.