1.kaynak: http://www.pclabs.gen.tr/article.asp?doc=317
2.kaynak :http://www.hardwaremania.com/for ... sa-dvd-r-39273.html
--DVD+ disk üzerindeki hataları belirleme ve aşma yöntemi var.dvd- de bu özellik yok
--DVD+ sürücüler hem CLV(sabit çizgisel hız,hemde CAV(sabit açısal hız) dönüş tekniklerini destekler.Bunlarda özellikle ikincisi PC kullanıcıları için önemli çünkü böylece daha hızlı DVD ve CD-ROM sürücüler üretebiliyorlar
--DVD+ ,diskin 32 KB'lik bloklar halinde değiştirilebilmesine izin veriyor
--DVD+ hareketli görüntüler için değişken veri akışını destekliyebiliyor.Böylece hızlı hareket eden görüntülerde kalite artabiliyor
--DVD- de olduğu gibi,bir video diski hazırlarken,diski sonlandırmanız (finalize)etmeniz gerekmiyor
--Amaç her ne kadar mükemmel uyumluluk olsada,şu ana kadar üretilmiş ev tipi DVD oynatıcıların büyük çoğunluğu DVD- diskleri sorunsuz okuyabiliyor ama DVD+ larda nazlanabilirler
--Çoğu DVD üretim tesisi DVD- medya kullancak şekilde hazırlanmış durumda
--Profesyonel kullanıcılar arasında DVD- formatı iyice yayılmış ve kabul edilmiş,örneğin Macintosh sistemler şu anda DVD- diskleri ek yazılım gerektirmeden okuyup yazabiliyor,DVD+ lar içinse üçüncü parti yazılımlar gerekli.
3.kaynak:http://www.datamedya.com/bilgimerkezi.php?show=1&link=2_2
DVD-R / DVD+R / DVD-RW / DVD+RW / DVD-RAM nedir, farkları nelerdir, nerelerde kullanılır?
DVD oynatıcı ve DVD yazıcı fiyatları düştükçe, piyasada kaydedilebilir boş DVD'ye olan talep hızla artmaktadır. 2002 yılından beri, birçok firma DVD yazıcıları, ardarda yazıcıları piyasaya çıkardıkça, bu ürün için fiyatlar hızla düşmeye başlamış, bu da, DVD yazıcının kullanım yerlerini artırmıştır. Bu artışla beraber, kaydedilebilir boş DVD konusundaki teknik konular konuşulmaya başlanmıştır. Bir mağazaya gidip, boş DVD istediğinizde, "ARTI mı, EKSİ mi?" yada "DVD+R mı, DVD-R mi?" türünde sorularla karşılaşılmaya başlandı.
DVD yeni bir teknolojidir, ve tüm cihazlar aynı teknolojiyi desteklemezler. Hatta, bilgisayarınızda boş DVD'ye yaptığınız kaydı, yan odadaki DVD oynatıcı okumayabilir.Size, bunun neden olduğu, ve olmaması için neler yapılacağı konusunda bilgi vermeye çalışacağız. Bu konuyu üç kategoride ele alacağız: Uygulama şekilleri, Yazılma şekilleri, ve DVD sürücüler.
Uygulama şekilleri ile başlayalım. İşin iyi tarafı, satın aldığınız yada kiraladığınız her DVD filmi, DVD Video denen bir formattır, tüm DVD oynatıcı ve DVD sürücüler tarafından oynatılabilir. Kötü haber de, kendi DVD-Video'nuzu hazırlayabilir, boş DVD'ye kaydedebilirsiniz, ama DVD oynatıcınızda izleyemeyebilirsiniz. Yazılma şekillerine bakacak olursak, DVD'ler şekil olarak CD'ye benzeseler de aynı şey değillerdir. En büyük fark, kapasiteleridir. Çoğu CD'ler 650 yada 700Mb veri, film yada müzik saklayabilirler. Çoğu DVD ise 4.7 Gb kapasitelidir, yani bir CD'nin ortalama 7 katı. Bu ekstra kapasite, birçok filmin tek diske sığmasına olanak verir. Bunun yanında, daha düşük kapasiteli, 8cm çapında DVD-R'lar da piyasaya çıktı. 1.4Gb / 30 dakika kapasiteli bu DVD-R, DMS tarafından ithal edilmiş, ve satışa sunulmuştur. Eğer kendi filminizi yaratmak isterseniz, bu DVD disklerin kaydedilebilir olanlarının birinden edinmeniz gerekir. İşler burada karışmaya başlıyor. Düşünün ki 5 çeşit VHS kaset olsaydı, her biri aynı gibi görünse de, aslında birbirinden farklı olsalardı. Yazılabilir DVD'de toplam 5 format vardır: DVD-R, DVD-RAM, DVD-RW, DVD+RW, ve DVD+R. Bunların arasındaki farklar, verilerin diske yazılıp okunma şekilleriyle ilgilidir, ve tam olarak farkı açıklamak zordur.
Size şöyle bir örnek verelim. Farzedelim tüm dünya tüm yazılı dökümanlarda sadece İngilizce kullanmak için anlaştı. Amerika soldan sağa yazmaya devam edeceklerdir. Başka bir ülke, sağdan sola doğru yazmayı tercih edebilir. Bir diğer ülke de, yukarıdan aşağıya doğru yazmayı tercih edebilir. Sonunda olacak olan ise, yazımda aynı dil kullanılsa bile, aynı şey anlatılsa bile, bir ülkedeki insanlar, diğer ülkede yazılan dökümanı okuyamayabileceklerdir. DVD kaydı, bu şekilde bir karışıklığa yol açtı. DVD daha yeni oluşan, gelişen bir teknolojidir, ve bu konuların çözüme ulaşması zaman alacaktır. Tek yapabileceğiniz, hepsini anlamaya çalışmaktır. Kolay bir yol, birbiriyle ilgisi olmayan 5 farklı DVD disk olduğunu düşünmek ve kabul etmektir.
Şimdi formatları tek tek inceleyelim. İlk olarak, DVD-R ve DVD+R diskleri sadece bir defa yazılabilir. DVD filmlerini bunlara, sadece bir defa kaydedebilirsiniz. Bu çimento ile suyu karıştırıp beton yapmaya benzer, serleşip beton olduğu zaman, onu değiştirmek için, kırmanız ve yıkmanız gerekir. Biraz daha detaya inersek, DVD-R diskleri de iki türlüdür, Authoring model, ve genel model. Hem DVD-R ve hem de DVD+R diskleri, DVD oynatıcıların çoğunda oynatılabilir, eskilerinde bile. Dolayısıyla, filminizi böyle bir diske kaydederseniz, büyük olasılıkla DVD oynatınızla çalabilirsiniz. Authoring model DVD-R'a yazan yazıcılar ile genel model DVD-R'a yazan yazıcılar farklıdır. Piyasada olan DVD-R'ların hemen hemen tamamı genel modeldir. Aksini belirtmediğiniz sürece, DMS tarafından size sağlanan tüm DVD-R'lar genel modeldir.
Bir de, bir defadan daha fazla kaydedilebilen DVD formatları vardır. DVD+RW, DVD-RW ve DVD-RAM disklere binlerce kere kayıt yapılabilir. Kaydettiğiniz filmi beğenmediyseniz, aynı diskin üzerine yeni bir film kaydedebilirsiniz.Bu diskler, duvar boyamaya benzer. Duvarın rengini beğenmezseniz, yeni bir boya ile rengini değiştirebilirsiniz.
Tüm bu yeniden yazılabilir formatlar birbirlerinden biraz farklıdır. Örneğin DVD-RAM, bilgisayarınızdaki bilgileri yedeklemek amacıyla yaratılmıştır. Ama, DVD filmleri kaydetmek istiyorsanız, diğer formatların bir tanesi daha uygun olabilir. DVD oynatıcıların çoğu, DVD-RAM disklerini çalamaz.
DVD-RW ve DVD+RW formatlarının her ikisi de DVD film kaydetmek için uygundur, ancak bunların arasında, BETA ve VHS arasındaki fark ve rekabete benzetilebilir . İlerleyen yıllarda, kullanıcılar, hangi formatı kullanacaklarına kendileri karar verecekler, ve sonunda ya bir format kazanacak ve yaygın olarak o kullanılacak, veye her iki format birleştirilip tek bir standart oluşturulacak, fakat şu an için bilinmesi gereken, herhangi biri, henüz evrensel bir standart format değil. Bir başka nokta da, DVD oynatıcıların çoğu, yeniden yazılabilir diskleri oynatamaz. Yeni oynatıcıların çoğu, artık bu tür diskleri oynatabiliyor, ama evde eski bir DVD oynatıcınız var ise, çalamayabilirsiniz. Genel olarak, DVD oynatıcınız ne kadar yeni ise, kaydedilbilir ve yeniden yazılabilir DVD'leri sorunsuz oynatma olasılığı o kadar yüksektir. dvdplusrw.org adresinde, DVD+R ve DVD+RW ile uyumlu olan ve olmayan sürücü listesini bulabilirsiniz. Bunlar sadece referans olarak kullanılabilicek, resmi olmayan bilgilerdir.
DVD sürücüler konsuna gelince, bu sizin bilgisayarınızla ilgili bölümdür. Bu da, aynı DVD-R veya DVD+R ayrımı gibi, sürücü üreticileri tarafındanbaştan belirtilen özellikleridir. Sürücüyü aldığınız zaman, hangi tür medyaya yazabileceği zaten bellidir. Sürücüyü üreten firma, DVD+R/RW sürücü olarak ürünü tanımlıyorsa, hem DVD+R, hem de DVD+RW üzerine kaydedebileceği anlamına gelir. Son aylarda, daha çok firma, birden fazla formatı destekleyen sürücüleri piyasaya çıkarmaktadır.