10 ay önce aldığım bilgisayarımla yaşadığım sorunu anlatmadan önce özelliklerini yazayım.
P4 3.00GHz (Prescott-2M),
Gigabyte GA-8S648FX-775 (SiS 648FX)
Leadtek WinFast A340
512 ddram
Bilgisayarımda yoğunluklu olarak içinde ortalama 400-500 adet fotoğraf ve 1-10 MB boyutlarında video görüntülerin bulunduğu klasörler
var.. Bu klasörleri açtığımda, bu fotoğraf ve videolara baktığımda, ya da başka bir klasöre kopyalama gibi düzenleme işlemleri yapmaya
başladıktan bir süre sonra (en geç 5-10 dakika içinde) bilgisayar sapıtıyor, ekran birbirine giriyor. Bir süre sonra hiç çalışamaz
hale geliyorum ve restart etmek zorunda kalıyorum.
Öncelikle Ram den şüphelenerek başka bir 512 ram taktım, sorun tekrarladı. Ram in yetersizliğinidüşünerek her iki 512 yi birlikte
takarak 1024 yaptım, sorun yine aynen yerinde duruyordu.
Ekran kartından şüphelenerek GeForce 256 MB ekran kartıyla denedim, soruna yine çözüm olmadı, tekrarladı.
Son olarak işlemcide yoğunlaşarak işlemci sıcaklığını ölçmek istedim. Easy Tune programı ile anakartımın sıcaklığını ölçtüğümde ilk
açılışta 2000 rpm 50 C dereceyle başlıyor, web gezinti sırasında 3000 rpm 54-60 C derecelerde dolaşırken, Call Of Duty gibi yoğunluklu
bir oyunda 3750 rpm 80 C derece oluyor.
Öncelikle bu dereceleri yüksek buldum, ancak kasamda işlemci fanından başka ekstra bir fan olmadığını, ve internette p4 3.0 işlemci
kullanan diğer kullanıcıların da 50-60 C derecelerden bahsettiklerini düşününce normal geldi.
Ayrıca ekranın karma karışık olma durumu, Call of Duty 2 gibi bir oyunu oynarken ortaya çıkmıyor. Yalnızca içinde yüzlerce adet
fotoğraf ya da video bulunan klasörleri açtığımda ortaya çıkıyor.
İşlemci fanının sıcaklığını ölçmek isterken Easy Tune programında PWR ve SYSTEM fanlarının olmadığını ya da (0 değerde)
çalışmadıklarını, ve her ikisinin de önünde ünlem işaretinin yanıp sönerek alarm verdiklerini (warning) gördüm, bu normal midir?
Ayrıca benim asıl sorunum meydana geldiğinde (yani ekran karıştığında, beni çalışamaz hale getirdiğinde) Easy Tune programının
TEMPERATURE kısmında CPU 2 nin de aynı ünlem işaretiyle alarm verdiğini farkettim. Yani Bu sorun meydana geldiğinde işlemcim alarm
veriyor. Bu durumda fotoğraf ve video görüntülerle dolu bu klasörlerde yapılan işlemler için yetersiz olduğunu mu düşünmeliyim, Yoksa
işlemcimin arızalı olduğunu mu ?
Yardımcı olursanız sevinirim...
Aşağıya, sorunum meydana geldiğinde aldığım 2-3 ekran görüntümü koyuyorum. Özellikle Easy Tune programında Temperature kısmında CPU 2
nin önündeki alarm işareti için yorumlarınızı bekliyorum. Öyle umuyorum ki benim sorunumun asıl kaynağı bu ünlem işaretinde.
Yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
EKRAN BU HALE GELİYOR