ya arkdaşlar bnm ekran karında veya basşka bişeyde sorun var mesela oyuna giriyorum yarım saat fln oynuyorum ekran bu hale geliyor sonra pc restart atıyor bu neden kaynaklanabilir ? arkadaşlar bide bu sorun bnde oncedende vardı bu sorun yüzünden ekratını deıstırdım ama sorun aynı [/URL][/resim=sag]
ekran kartı sorunu
- 1
- 2
Büyük ihtimalle ısınma sorununuz var. Tam olarak sisteminizi yazabilir misiniz? Anakart, işlemci, rem, ekran kartı modelleri, güç ünitenizin markası ve modeli... O görüntü oluştuğunda sistem sıcaklıklarınızı kontrol edin. Ayrıca konuyu inceleyin:
https://www.chip.com.tr/forum/Mavi-Ekran-Reset-Donma_t103367.html
Konuyu inceleyip konuda bahsi geçtği şekilde ısılarınızı kontrol ettiniz mi?
Ne çıktı ısınma sonuçları? İşlemci ve ekran kartı yük altında kaç dereceye çıkıyor?
Linkler kırıksa acaba bahsedilen programları internette arayarak bulup indirmek mümkün değil mi? Sanki sadece o linkten ulaşılabiliyor o yazılımlara... Öncelikle ısılara bakmanız lazım.
Yetersiz Güç Kaynağı:
Güç kaynağı adından daanlaşılacağı üzere sistemin ihtiyaç duyduğu gücü sağlayan donanımdır.Kasada elektirik kablosunun takıldığı donanım kaba tabir ile. PC'ninsahip olduğu donanımlar bu güç kaynağının watt değerini belirler. Budonanımlar arasında en çok etkileyen ise ekran kartıdır.Yapıları(Kendilerine ait işlemci, bellek, veriyolları vardır ayrı birsistem gibi) itibari ile fazla güç tüketirler. Eğer sistem için yeterlimiktarda PSU yoksa sistem özellikle reset ve ekran kartınada bağlıolarak mavi ekran verebilir.
bu sorunu nasıl düzelticem peki ?
"Everest" yazılımını yükleyip ısılarınızı ölçün öncelikle.
Bir de GPU-Z yazılımını yükleyin. Onun "Sensors" sekmesinde ekran kartı ısınızı görebilirsiniz. Mesela bir süre oyun oynadıktan sonra, oyunu simge durumuna küçültüp ekran kartı ısınıza bakın. "Everest"te de Bilgisayar > Algılayıcı altında bileşenlerin ısılarını görebilirsiniz.
Yahu ben anladım o kısmı. Sizin büyük ihtimalle ekran kartınız, bir ihtimal işlemciniz fazla ısınıyor ve sonrasında da böyle arıza veriyor. Ama anlamadığım şey, siz neden ısıları objektif bir ölçü olan bahsettiğim yazılımlarla ölçüp gerçekten sorunun kaynağının ısınma olup olmadığını tespit etmiyorsunuz? Kasanızın içini temizleyin, tozlarını üfleyen bir cihazla dağıtın, bilgisayrcılarda vardır. Sorununuz büyük ihtimalle çözülecektir.
Isılarda bir sorun gözükmüyor. Sürücüleriniz güncel mi? Değilse, ekran kartı sürücüsünden başlamak üzere güncelleyin. Yine de kasanızın içini temizleseniz iyi olur.
Elektrik süpürgesi riskli olabilir.
- 1
- 2