intel pentium 4 işlemci 3,00 ghz
1.5 gb ram bu sistemden bişey olmuycanın farkındayım
sizlerden agp ekran kartı tavsiyelerinizi bekliyorum
şimdiden teşekkür ederim...
Ekran kartı tavsiyelerinizi bekliyorum :)
- 1
- 2
HD4650 AGP
Ama yukardaki sorularıda yanıtlamayı unutmayın.
arkadaşlar aoc 19'' lcd mönitör
100-150 bütçe var
psuya hiç dikkat etmedim :)
Et o zaman yani açıp bak yoksa 'Eski sistemim yandığı için yeni sistem topluyorum' diye konu açarsın. :)
haklısınız arkadaşlar psuya bi bakıyım sonra size dönüyim..
Markayada bakmayı unutma. Ayrıca V (Volt) değil W (Watt) değerine bak. Genelde hep sorduğumda 220 V cevabını alıyorum.
aynı işlemciyi kullanıyoruz.(eğer işlemciniz p4 3 ghz ht 1mb l2 cachli ise).benim ramım biraz daha fazla.şu ekran kartını alırsanız çift çekirdek istemeyen oyunların çoğunu full ve high seviyede 1024*768 de oynarsınız.artık güncel oyunlar çift çekirdek istemekte.(bazı oyunlar hariç (tom clancy hawx1-2 vb (minimum cpu gereksimi) bu ekran kartını ben kullanıyorum.ve memnunum.tek sorunu eğer kasa soğutmanız iyi değilse yazın 38 derece hava sıcaklığında (ki ev 35 dereceyi buluyor) oyunlarda 85-95 derece furmak testinde 104 dereceye kadar buluyor maksimum (99-101 drecede stabil çünkü ekran kartı fanı hızlanıyor.yani fanı %100 hızlandırınca furmakda 85- 92 aralığına düşmekte.şu an ise masaüstünde 54 drece stabil.oyunlarda 72 yi geçmiyor (%100 gpu kullanan oyunlarda) furmarkta 82-84 arası sıcaklıkta stabil.tabiki ben quake kasa kullanıyorum ve kasamın arkası dolabın içinde kalıyor.iyi bir kasa ve pcnin çevresi açık olursa ekran kartının ısısı en az 20-25 derece düşecektir yazın.ekran kartım bu;
http://www.gold.com.tr/urunozely ... l-DL-Ekran-Kartlari
eksen bilgisayardada var.ben exadan almıştım.bunu alın diyorum çünkü ati 36xx serisine para verilmez.teknolojisi eski.46xx serisinin uvd versiyonu ati 5xxx serisi ile aynı.(2.2 uvd versiyon) bu kartla level 5.1 hd filmleri p4 e yük bindirmeden seyretmeniz mümkün.(full hd). 3xxx serisinde level 5.1 formatı desteklenmiyor ki uvd versiyonu uvd + .ati 6xxx serisi ile uvd 3 gelecek.bu kartla level 5.1 formatındaki filmleri donanımsal hızlandırmayı kullanarak bilgisayarınızda en az 3 kat daha hızlı başka formatlara çevirmeniz mümkün.artı gpuyu kullanarak daha hızlı zip ve rar şifresi kırabilirsiniz.(cpu ya göre en az 100 kat en fazla 130000 kat ve daha hızlısı).bazı kanunsuz şifre kırmada kullanılabiliyor.(ati 4xxx ve 5xxx kartları)(gpu donanımsal hızlandırma kullanılarak)
kartın sorunu olmasada tek sorun atinin çıkarttığı catalyst yüzünden call of duty 1 ve united offensive gibi eski oyunlarda hata vermesi veye düşük fps olayına rastlanabiliyor.ama bu sorun 4xxx ve 5xxx serisinin genel sorunu.çünkü çıkan catalystler eski oyunlarla uyumsuz ve de ben en kısa zamanda bunun düzeltileceğini sanıyorum.(open gl sorunu genellikle) zaten call of duty1 de buffer overrun hatası vermesinin sebebi bu.amdyi mesaj bombardımanına tutmak lazımki eski oyunlardaki problemi düzeltsinler.gerçi adamlar yeni oyunlardada bazı sorunlara yol açan hatalı catalyst çıkartmaya devam ediyor.atinin kartları mükemmel ama sürücülerinde bir iş yok.nvidiada da bazı böyle sürücü problemleri yaşanıyor.nvidianın kartları güzel ama ondaki sürücü problemleri bu kadar yaşanmıyor.
aslında gideceksen toplayacaksın yazılımcıları herkes farklı ekran kartı sürücüsünü kendi yazsın.herkes freware sürücü yazsın.ama sorun ne atide nede nvidianın gpularında kullanılan donanım yapısını hemen hemen kimse bilmiyor.mutlaka gpuların sırlarını bileceksinki herkes gpuya göre yazılım yazsın.ben atiye 1-2 tane email yolladım ki şu eski oyunlarla ilgili preblemi düzeltsinler.madem 2 firmada (nvidia ve ati) kendi ekran kartı sürücümüzü yazmamıza izin vermiyor.(çünkü donanım mimarisini sır gibi saklıyorki kimse gpunun komut adresini anlamasın diye.çünkü bunları zamanla biz ekliyelim sürücüye diye hatta inanırmısınız ne nvidia ne de ati bazı özellikleri gpuya bilerek eklemeyebilirler.çünkü gpunun işlemci gibi çalışmasını istemeyenler var.gpunun hesap makinesi gibi kullanlabileceğini biliyormusunuz? hemde cpudan çok daha hızlı.gpununda temel yapısında matematiksel (grafiksel işlemleri )yapabilmek için bazı modüller olduğunu herkes biliyor.genellikle biz bu modüllere shader demekteyiz.ayrıca shaderler haricinde bazı gizli birimlerde mevcuttur.(matematiksel işlemler için.)
evet bu kadar bilgiden sonra arkadaşımıza tavsiye olarak benim kullandığım ekran kartı olacaktır.donanımını eski olup olmaması bu kadar önemli değil.belki ilerde oyun oynayamaz duruma gelecektir.(güncel oyunlar bakımından) ama tam bir hd canavarı bir ekran kartına sahip olacaksınız.çünkü güncel bir donanımsal hızlandırma teknolojisine sahip bu kart.(uvd 2.2 5xxx serisi ile aynı).zaten bu kartın kapış kapış gitmesinin sebebi (agp ) olmasına rağmen performansının yeni oyunlarda (2005 den günümüze ) iyi olması (eski oyunlarda uyumsuzluk problemi var atide (max payne 1 de reset sorunu gibi.max payne 2 canavar gibi çalışıyor.ama gpu hiç kasmıyor yahu çünkü eski oyun.eski oyunlarda gpu fazla ısınmaz nedeni ise sürücünün uyumsuz olması ve gpuyu sürücünün randımanlı kullandıramaması eski oyunlarda)
.örnek mi max payne 2yi yükleyin.(ati 4xxx ve 5xxx serisinden olan kartları olanlar.) ve gpu kullanımına bakınız.crysisde %100 olan gpu kullanımını bu oyundaki ile karşılaştırdığınızda şok olacaksınız.sebebine gelince mevcut shaderların %20 si bile kullnılamıyor.(sebep sürücülerin eski oyunlarla uyumsuzluğu)
amd nin Türkiye temsilcisi varsa onunla konuşmak lazım.aynı şey nvidiada varmı şu an bilmiyorum.(gtx 2xx 4xx kartlarda belki eski sürümlerde)
aslında sorunun kaynağı donanım mimarisindede gizli.çünkü ilk zamanlar vertex shader ve pixel shader mimarisi vardı.şimdi ise unified shader (bunların yerine geçen) var.(tabiki bunun içinde geometry shader da bulunmakta) sorun eski oyunların yeni shader tipini kullanılacak şekilde yapılmaması.fakat sorunun çözümüne gelince yeni sürücülerin eski oyunların istediği eski shader birimlerini yeni shader yapısının taklit edebilecek şekilde yazılması.
peki biliyormuydunuz? hd 4650 bir kartla 1024*768 çözünürlükte crysisde full ayarlarda en az 300 fps alınabieceğini.5970 dede en az 1500 -2000 fps alınabileceğini.normalde overclock yapsanız bile bu değerlerin görülmesi imkansız.nasıl mı sorun yazılımda arkadaşlar.ilk bilgisayar çıktığında yazılım olarak makine dili kullanılmaktaydı.makine dili bilgisayarın temeli olan 1 ve 0 ları kullanılarak yazılırdı.bu dilde işlemci yazılanı derleyiciye gerek olmadan yorumladığından işlemler o zamana göre inanılmaz hızlı oluyordu.sonuçta bu dilde donanım direk adresleniyordu.1 ve 0 larla komut yazmak zor olduğundan aynı dilin onaltılık sayı sistemli versiyonu olan assembler dili icat edildi.(bu dilde komut setleri basic diline benzer şekilde yazılabiliyordu.mesela makina dilinde 10101010101010101010100 taşıma komutuysa assembler karşılığı mesela 1fff1ffff vb (bu rakamları ben attım) yazılımsal karşığı assemblerda move komutudur.zamanla program yazma işini kolaylaştırmakj için derleyicili diller geliştirildi.(c.basic ,ada ,pascal,fortran,cobol,visual basic vb (ada dili askeri amaçlı kullanılan bir dildir.dilin bu adı almasının sebebi acıklı bir hikayeden geçmekte.genellikle bu dil füze yönlendirme gibi işlemlerde kullanılıyor.).fakat bu dillerin bir kusuru vardı.bu dillerde yazılan komutlar önce derleyiciden geçerek makina diline çeviriyordu.buda inanılmaz hız kayıplarına neden oluyordu.makine diline kıyasla en az 10 da bir daha yavaş.yani makina dilinde saniyede en az 100 komut işlenirken derleyici diller yüzünden komut işleme sayısı saniyede 10 komuta düşüyordu.
maalesef ati catalyst ve ekramn kartı sürücüsü derleyici bir dil kullanılşarak yazıldığı için inanılmaz hız kayıpları oluşmakta.eğer makine dili kullanılarak direk gpu adreslenecek şekilde bir sürücü yazılırsa crysisde söylediğim rakamları almanız mümkündür arkadaşlar.bunu yazılımcı arkadaşlarımıza sorarsanız ne demek istediğimi anlayacaktır.
peki neden ekran kartı gpusu üreticisi olan ati ve nvdia sürücüleri salt makina dilinde derleyici kullanılmayacak şekilde yazmıyor biliyormusunuz? ilk geçerli sebep ekran kartlarından insanlar tam hızında yararlanmasın diye yeni gpuları sattırmak için yapılan bir uygulama.çünkü siz oyunlardan yüzleri bulan bir fps alırsanız oyunların istediği minimum gereksinim (direct x shader model versiyonu sizin ekran kartınızı destekjlediği sürece ) bizler ekran kartı değiştirmeyeceğiz.çünkü ekran kartı belkide makina dilindeki sürücüyü kullandığı için hiç kasmayacak.ati ve nvidia nın satışları düşecek.çünkü insanlar minimum gereksinim değişmediği sürece en az 4-5 sene ekran kartı alma gereğini düşünmeyecek.çünkü oyunların hepsi orta seviye bir kartla 1024*768 ve daha üssü çözünürlüklerde full oynanacak.bu da ekran kartı gpusu üreten ati ve nvidianın işine gelmemekte.
bu yüzden sürücüler daha bir çok yazılım derleyicili dillerle yazılmakta.ikinci sebep ise derleyicili dillerle yazılım yazmak makina diline göre daha kolay olmakta.fakat üretici firmalar bunu hep bahane olarak insanlara söylemekteler. ati ve nvidia yöneticilerine sorarsanız bu diller makina diline göre daha kolay olduğu için böyle yazıyoruz bahanesini öne sürecektir.
eğer yazılımcı olsaydım ekran kartım için kendi sürücümü makina dilinde yazar.sizlere bir gösteri yapardım.
ama gpuların direk adresleme komutlarını (gpuların içindeki işlem birimlerinin makina dilindeki adresleri yapabileceği işlemlerin makina dilindeki komutsal yazımları vb) bilmediğimizden ki bunda gpu iç mimarisini çok iyi bilmek gerekiyor( gpunun yapabileceği tüm işlemlerin komutsal yazımlarını (makina dilinde)
şimdi siz arkadaşlara önerim gelin bir ekran kartı sürücü yazma takımı kurmanız.böylelikle ne nvidianın nede atinin sürücülerine ihtiyaç kalmasın.insanlar uzun müddet ekran kartı değiştirmesin.
psu önemli bu ekran kartı için 400 wattlık geçek güç isteyen psu isteniyor.
Hocam n'aptınız kim okuyacak şimdi o kadar yazıyı
yine döktürdük yine kendime hakim olamadım ah ati ah nvidia adam gibi sürücü yazsanız ne olurdu sanki.bu arada arkadaş psu watt değerleri söylesinki herkes fikrini ona göre söylesin.
Donanımhaber ya da İnci sözlük de böyle uzun bişey yazsanız cevabı direk :
"Özet geç p.." olurdu
aman yazımı forum yöneticileri görmesin hele recep baltaş abimiz görürse bu arada hala arkadaş kaç watt psu kullandığını vede markasını söylemedi.markada önemli.
başından sonuna kadar okudum arkadaşım birikimlerini bizimle paylaştığın için teşekkürler.
hd 4650 ekran kartını almaya karar verdim diyebilirim.
gpu tabiki cpudan daha hızlı bunu bilmeyenimiz yoktur.ama gpu ya yazılımsal desteğin sunulmaması bü teknolojiyi insanların kullanamaması anlamına geliyor yani yazılımlar cpudan çok gpudan yararlansalar daha hızlı işlerini halledebilirler.önümüzdeki yıllarda gpu teknolojisini yazılım devleri fazlasıyla kullanacaklardır.
özelime attığınız sorunun yanıtı;
bu ekran kartı 3dmark 2006 ile aynı p4 3ghz ht 1 mb cachli işlemciniz varsa bende 2gb ram ile 1280*1024 te 4350 puan skor almakta.fakat şunu söyleyim işlemcilerimiz eski olduğundan dolayı ekran kartı tam performans verememekte.yani eğer intel i7 olsaydı vede bu agp ekran kartını aynı işlemcide kullanabilseydik en az skorumuz 7000 nin üstünde olacaktı.(9000 olabilir 10000 de olabilir) 3dmark 2005 skoru bendeki sistemle 7090 3dmark 2003 skoru 18400 civarları.
ben bu ekran kartıyla call of duty warfare 2 yi full detayda oynatabiliyorum ama anti alisingi kapatarak zaten ben cpuyu 2.4 ghz den 3 ghz p4 e çıkarmıştım ve yeni format atmadım.performansı daha fazla da olabilir kartın.normalde işlemci değişikliğinde format atıp yeni işletim sistemi kurmak en iyisi.eğer sizde win7 vista varsa oyunlar için 1.5 gb yeterli gelmeyebilir.minumum 2 gb ve üstü.ama xp kuruluysa benim gibi aynı işlemciye sahipsek aynı performansı almamız gerekir.sizdeki ram miktarı 1.5 gb bendeki 2 gb ram miktarı performansa etki edebilir.grafik detayları bendekinden daha az açabilirsiniz.crysis gibi bir oyunu ben high seviye açabiliyorum.ama işlemciden dolayı kasma olmakta.(1024*768de)grafik detayını medyuma düşürmek en iyisi.ama işlemcimiz iyi olsaydı daha yüksek çözünürlükte crysisi full grafik detayında oynayabilmek demekti.
yeni çift çekirdek istemeyen oyunlar iyi oynanıyor.mesela tom clancy hawk x.ama gta 4 gibi çift çekirdek isteyen ve cpuya yüklenen oyunu oynayamıyorsunuz.(işlemci yüzünden) ben gta4 de bizim işlemciyle benchmark testi yapmıştım.1024.768 de 10-12 fps civarı aldı.yani işlemcimiz intel i7 olsaydı 1024*768 de canavar gibi oynanırdı bu kartla.bu kart agp 4650 lerin içinde en performanslısı.daha performanslı olan agp his 4670 vardı ama satılmıyor artık vatan computerde.eski 3850 ati agp 256 bit olmasına rağmen his 4650 agp ile arasında performans farkı %10-20 yi geçmiyor. 3850 agp biraz daha performanslı ama teknolojisi eski bu yüzden bunu tavsiye etmem.
sappphire in ati 4650 agpsini sakın alma çünkü çekirdek hızı 600 mhz olmasına rağmen belleği ddr2 800 mhz hisin ise 4650 agp si ise 600 mhz çekirdek hızına karşı 1300 mhz gddr3 hızına sahip.(gpu zde 650 mhz olarak görünür.bellek hızı 2 ye bölünür.çünkü 650*2 olduğu için dual yani.sapphire ise 400mhz görünür.400*2 yani).his 4650 agpsi sapphire e en az %20 performans fark atıyor.bizim işlemcimizde sapphire 3dmark 2006 da 3600 civarı skor almakta.bizimkisi 4350.(1280*1024 default ayarlarda)
çok eski oyunlardan bazılarını sürücüden dolayı oluşan bir hata yüzünden oynayamayabiliyorsunuz.oda ya oyun hata veriyor çalışmıyor yada düşük fps hatası.atinin bir an önce eski oyunlar için güncel bir düzeltme çıkarması lazım.mesela max payne 2 harika çalışıyor (xpde) ama ekran kartını kastırmıyor bile ekran kartının %20 sini bile kullanmıyor bu oyun.zaten ekran kartının 5-6 derecelik ısı artışından durumu anlıyorsunuz.crysis gibi bir oyunda %100 bir gpu kullanımı en az 20 derece bir ısı artışı var.
call of duty 5 dünya savaşı oyununda aynı işlemciyle 1024*768 de antialising açılmadan ayarların çoğunu full yaparak oynayabiliyorsunuz.fakat bu oyun gpudan çok cpuya yükleniyor.bu yüzden değerleri fazla açamıyoruz.sorun ekran kartından çok cpumuzda.bazı oyunlar güçlü bir cpu ister .güçlü bir cpumuz olmasın 5970 gibi bir ekran kartımız olsun yine işlemcimizden dolayı kasma sorunu oluşabilir.ama sadece bazı oyunlar ise cpunun yardımına gpunun yetişmesini sağlayacak şekilde yapılmış ve buda oyunun bizim işlemcimizde full grafik seviyesinde açılmasını sağlıyor.hangi oyun mu mesela pcde 2009 da çıkan street figther 4 oyunu böyle bir oyun. ben benchmarkda 1024*768 de b notunu almıştım bizim işlemcimizde.ama eğer ileri dönük yatırım yapacağım diyorsanız ve de paranız varsa (sadece oyun içinse) iyi bir pc toplamak gerek.çünkü oyun bazında bizim işlemcilerin vadesi doldu ve de dolayısıyla sistemi baştan upgrade etmek gerekecek.ama oyun için değilse merak etmeyin his 4650 ekran kartıyla sisteminiz çoşacaktır.(özellikle donanımsal hd hızlandırmada).yanlız bu ekran kartı 1 gb vido belleğe sahip.256 mbta sistemdan alabiliyor toplam 1.2 gb video belleğe sahip oluyorsunuz ama gpuz gibi programlar video kartının üstündeki hafızayı okur.1gb ise 1gb görürsünüz.bazı programlarda bu hafızaya paylaşılan hafızayı (sistemden alınan hafızayı ) dahil eder.agp aperture size terimini çoğu insan bilmekte.
birde vtx firmasının 4650 agpsi var.bu markadan kesinlikle uzak durunuz. hisin ekran kartını alırsanız cdsindeki sürücüyü kurmayın.atinin en son catalyst agp sürümünü kurunuz.
sistem ramınızın 1gb olması gerekir bu ekran kartı için.ve de minimum gerçek 400 watt güç kaynağı.ben gerçi belli süre dandik codegen 400 watt psu ile sorunsuz kullanmıştım ama cpuyuda değiştirdikten sonra bir sorun olmaması için ilerde 500 watt rs500 pcap extereme plus coolermaster psu takviyesi yaptım.iyikide yapmışım.
tekrar edeyim vtx markasını pek tavsiye etmem.
Turbo sana karakter sınırı getirilmesini talep edicem yetkililerden
Hepsini okumadım en sondaki bölüm dikkatimi çekti VTX3D önermemenin sebebi ne ? Powercolor ile aynı firma oluşturuyor. Yani Tul firması.
HD4830 512Mb ikinci el alınız bu sisteme para harcamayın..
haklısınız arkadaşım bu sisteme para harcanmaz farkındayım ama alıcaksam bu sisteme uygun bi ekran kartı alıcam.
Araştıracak kart yok. HD4650.
vtx marka 4650 agpyi tavsiye etmeyişimin sebebi bu kartla ilgili bazı sorunları internette okumuştum sanırım.artı his ve sapphire gibi fazla tanınan bir marka değil bizim ülkede. alabileceği en iyi ekran kartı agp de şuan bu;
http://www.hisdigital.com/tr/product2-480.shtml
vatan computer de yine his 4670 agpsi vardı. fakat artık satılmıyor sanırım.
ama psu nuzun markası ve kaç watlık olduğunu söylerseniz iyi olur.çünkü hisin 4650 agpsi 400 watt gerçek güç kaynağı istiyor.ben belli bir süre codegen 400 wattla çalıştırmıştım.bir sorun olmamıştı.
3850 agpyi hiç tavsiye etmiyorum.çünkü teknolojisi eski ati 3xxx agp serisinden uzak durunuz.(uvd versiyonu eski, level 5.1 hd videolarda donanımsal hızlandırma çalışmamakta çünkü desteklemiyor.)
AGP olarak kastettin yani ben genel aldın sandım.
O kadar vasat bi marka değil dediğim gibi PowerColor ile aynı firma. Hepsinin başında eski 'Tul' var.
- 1
- 2