Ekran Kartı Temizliği SS'li Anlatım

Yetenek
03-06-2012, 15:15   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
508 mesaj

Evet arkadaşlar boş vaktim oldu bugün ve ne yapsam diye düşünürken eski bilgisayarımı temizlemek geldi aklıma. Sonrada düşündüm neden ben bununla ilgili bir konu açmıyorum diye ve resimler çeke çeke sizlere bilgisayar temizliği hakkında bilgiler sunacağım...

NOT: İşlem sırasında ortalama 8-10 TL'ye satılan bu işler için özelleştirilmiş TERMAL MAACUN kullanacağız. Eğerki elinizde bu malzeme yoksa KESİNLİKLE FANI YERİNDEN SÖKMEYİN. Aksi halde ısı düşüreceğiniz yerde ısıyı yükseltirsiniz...

Öncelikle ekran kartında dikkat edilmesi gereken nokta soğutucunun çıkartılması olayıdır. Ben eski bilgisayarımı temizlediğim için pasif soğutucu var üstünde ve bu soğutucu 2 mandal yardımı ile tutturulmuş. Sizin ekran kartınızda vida da olabilir o nedenle bu adımı atlıyarak direk temizlik kısmına geçiyorum...

Ekran kartımızın soğutucusunu çıkardığımız zaman karşımıza çok ufak boyutlarda ekran kartı işlemcisi (GPU) çıkıyor. Üzerinde eskiden kalma termal maacun ya var ya yok vaziyette. O nedenle öncelikle üzerindeki artıkarı peçete ve ya pamuk yardımıyla siliyoruz. (Peçete tavsiye edilir, pamuk tüyleri maacuna yapışarak hem temizlik yapmanızı zorlaştırır hemde o artıklar sonrasında ısınmaya yol açabilir) Sildikten sonra elinizde aşağıdaki gibi temiz bir GPU olması gerekiyor...

Temizleme işlemi bittikten sonra önceden hazır bulunan termal maacunu GPU üzerine bir kağıt inceliğinde sürüyoruz...

Ardından GPU soğutucusunu yerine takarak işlemi bitiriyoruz...

NOT: Pasif yada Fanlı hangi soğutucuyu kullanırsanız kullanın fanları söktükten sonra sadece bakır kısma kadar sökebildiyseniz bakır kısmı iyicene yıkayarak, ardından kurutarak ve fön makinesi ile kalan su zerreciklerinide buharlaştırarak daha temiz bir bilgisayar elde edebilirsiniz... Eğerki bakır kısma kadar değilde fanı üstünde bulunan bakır kısma kadar söktüyseniz ve daha ileriye gidemiyorsanız peçete ve kulak pamuğu yardımıyla soğutucu arasındaki tozları alınız... Fanlarıda ıslatmadan yada hafif kolanyalı ve ya uçucu başka bir madde ile siliniz ardından maddenin uçması için bir kaç dakika kadar bekleyiniz...

Neler Kazandık?
Temizlik imandan gelir demiş atalarımız... İlk olarak onlara saygımızdan ve temiz bir bilgisayarımız olması için yaptık bunları. Ardından temiz bir bilgisayarın daha iyi hava silkülasyonu yaptığını bildiğimiz için yaptık...

Sonuç:
Görüntü açısında daha temiz bir bilgisayar ve Isı açısından daha serin bir bilgisayarımız oldu...

03.06.2012 bizim zamanımızda bu işler böyleydi. Bundan sonra ne olur bilmem. Başka bir projede görüşmek üzere... Eğerki yazımı okuduysanız ve beğendiyseniz bir yorumu eksik görmeyin...
Saygılarımla Volkan EKMEN - Yetenek

Son Düzenleme: Yetenek ~ 04 Haziran 2012 10:57
Banned
03-06-2012, 15:34   |  #2  
Banlandı
Teşekkür Sayısı: 21
5,777 mesaj

Hadi bende bir ekleme yapayım. Bilgisayar için satılan  1-2 gr lık termal macunlar 8-10 tl. Oysa elektronikcilerden  10 tl ye çok daha kaliteli 50 gr lık  silicon termal macun alabilirsiniz ve yıllarca size yeter.

Yetenek
03-06-2012, 16:18   |  #3  
OP Yıllanmış Üye
508 mesaj

ben bu bilgiyi bilmiyordum. Normal maacunla farklerı nedir? Performans testleri yaptıysanız bizimlede bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim...

Banned
03-06-2012, 16:38   |  #4  
Banlandı
5,777 mesaj
Alıntı: Yetenek  
ben bu bilgiyi bilmiyordum. Normal maacunla farklerı nedir? Performans testleri yaptıysanız bizimlede bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim...
Silikon macunlar satılan o 2 gr lık macunlara göre daha akıcıdır. Silicon bazlı olduğu için diğer macunlar gibi bir süre sonra katılaşma yapmaz. Ayrıca diğer macunlara göre daha iyi temas yüzeyi sağlar. Bilirsiniz o eski büyük  tarnsistöler elaktronik cihazlarda eski tv. teyp rodyo vs. de uzun yıllardır kullanılmakta ve hepsinde bir soğutucu, ısı dağıtıcı panel vardır. Termal macunun tarihide transistörler kadar eskidir. Bilgisayarlar için satılanların bir artı özelliği olmamasına hatta onlar kadar iyi ısı iletimi sağlamamasına ragmen  çok uçuk fiyatlara satılmakta. Kendi bilgisayarımda ve arkadaşlarımın bilgisayarlarında (sanırım 2006 da almıştım) silicon macun kullanıyrum. Misal şu anda 2.8 ghz lik masaüstü işlemcim 3.4 ghz e oc. yapılmış olarak çalışıyor ve ısısı 22 derece. Bu da macunun işini sorunsuz yaptığının bir kanıtı olsa gerek.

Ben pahalı söylemişim 50 gr mı 2.5 tl imiş.

http://www.tezcanelektronik17.com/cesitli.htm
http://www.tezcanelektronik17.com/CESITLI/DSCF9625.JPG
http://urun.gittigidiyor.com/bil ... -teknodepo-47480586

Son Düzenleme: khramn ~ 03 Haziran 2012 17:22
Semih Özyurt
03-06-2012, 16:52   |  #5  
Semih Özyurt avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
2,748 mesaj

kahrmn hoş geldin  foruma uzun zamandır görünmüyordun sanırım konuyu hazırlayan arkadas ellerine saglık anlatım güzel olmuş.

Banned
03-06-2012, 17:20   |  #6  
Banlandı
5,777 mesaj
Alıntı: Semih Özyurt  
kahrmn hoş geldin  foruma uzun zamandır görünmüyordun sanırım konuyu hazırlayan arkadas ellerine saglık anlatım güzel olmuş.
Teşekkürler. Evet bu tür çalışmaların yapılması güzel. Emek vermiş emeğine sağlık. Birçok kişi bu tür konulara yabancı. Keşke birde fanlı kart kullanılarak fan fanında temizli gösterilseymiş daha da güzel olacakmış.

Yetenek
03-06-2012, 20:24   |  #7  
OP Yıllanmış Üye
508 mesaj

Bizde kendi çapımızda yapıyoruz işte birşeyler. Yorumunuz için teşekkürler her ikinizede. FAnlı olarakta gene eski işlemciyi temizlemştim onunda kaydı var ama vakit bualamdım yazmaya. Fotoğraflar falan yüklendi herşey hazır ama dediğim gibi bir ara onlarıda anlatacağım. Fanın çıkarışışı ve bakır kısmın suda yıkanış esşmleri var yeterince aıklayıcı olacaktır bence  o da.