İYİ GECELER.NE OLUR BANA YARDIMCI OLUN.ÇOK AYRINTILI SORULAR SORACAĞIM.
1:CPU ÇEKİRDEK FREKANSI
2:GÖLGELENDİRİCİ FREKANSI
3:GÖLGELENDİRİCİ MODELİ
4:MAKSİMUM BELLEK GENİŞİĞİ (GB OLARAK)
5:BELLEK FREKANSI,
6:BELLEK AARABİRİMİ
7:BANT GENİŞİĞİ
8:DONANIMSAL HD HIZLANDIRMA
9:ROPS
10:PARALEL İŞLEMCİ (SHADER)SAYISI
10:BAĞLANTI TÜRÜ
11:DVI ÇÖZÜNÜRLÜĞÜ
12:VGA ÇÖZÜNÜRLÜĞÜ
13:HDR
14:HDMI ÇEKİŞİ
15:BELLEK ARAYÜZÜ
16:BİT DİYE BİR ŞEY VAR EKRAN KARTLARINDA.BU DEMEK?
NOT:5-6 VE 16. SORULAR DA BAHSEDİLEN ŞEYLER FAZLA OLUNCA DAHA MI İYİ OLUYOR?BU NUMARALAR[resim][/resim]LA BELİRTTİĞİM KAVRAMLAR NE DEMEK.SORULAR ÇOK AYRINTILI BİLİYORUM AMACIM PC UZMANI OLMAK.BUNLARI BİLMEK İSTİYORUM.NE OLUR YARDIMCI OLUN
ekran kartı
1. Ekran kartınızın işlemci hızıdır. Grafik performansını etkilesede hız arttıkça performans çok fazla artmaz. Bu daha çok aldığınız ekran kartının işlemci yapısı ile alakalıdır. Bası işlemciler 400 Mhz de 800 Mhz lik işlemcilerden daha iyi performans verirler.
2,3,8,9 Bunlara bakarak ürünü almana gerek yok en önemlilerini biliyorum
Çok üst düzey bir ekran kartı alacaksna remi 512 den aşağısı olmamalı. Hatta CRYSIS oynayacaksan bu çok iyi ekran kartıyla 1GB almalısın. Ama orta halli bir ekran kartı için 256MB yeterlidir. 512 performans artışı sağlamaz.
5- Bellek frekansı çok önemlidir. Ne kadar yüksekse o kadar iyidir. Akıcılık o derece artar.
6- Şu anda hepsinde standart boşuna bakma.
7- Bu kısımda önemli bişey tabi ama çok fazla takılma :)
10- Paralel işlemci sayısı çok önemlidir. Eskiden pixel shader ve vertex shader iş hatları varken artık böyle bişey ortadan kalktı ve iş hatları tek tarzda oldu. Oda paralel iş hattı sayısı veya işlemci sayısı. Belli bir orqandan sonra da bir önemi yok tabi. Örneğin 96 ile 124 arasında bir fark oynamıyor. Hatta ati çok daha yüksek 200 300 küsür paralel iş hattı kullanıyor ancak Nvidia 124 sen yukarı sanırım kullanmıyor veya 132 ama yinede atilerden daha hızlı bir ekran kartı.
11: Bu kısmada takılma.
14. HDMI ÇIKIŞIDIR o çok önemli bir durum deil salında ama ekran görüntüsü üzerinden aynı zamanda ses çıkışınıda sağlayan bir bağlantı tipi. Kullanmayı düşünürsen önemli sayabiirsin.
15. Bellek ara yüzü 128bit - 256bit şeklinde söylenir hatta çok eski kartlarda 64 bitti. Bu önemli bişey. Ekran kartının remini dar boğazdan kurtarıyor. Çok daha hızlı rem iletişimi sağlıyor. Dolayısıyla iletişim yavaşlığından oluşabilecek grafik takılmaları çok daha az seviyeye iniyor. Orta halli ekran kartlarında bu 128 bittir. Üst seviye ekran kartlarında bu 256 Bittir. BAzılarında 320 bit ve 370 küsür vardı galiba gene unuttum ama tamamen sorun yaşandı ve gene 256 bite dönüldü. Yani sen 256 biti görünce diyeceksin ki üst seviye :) Öneölimi evet gayet önemli.
Umarım iyi bir ekran kartı alırsın. 350 YTL civarı 8800GT öneririm. Kesinlikle 9600 veya 9800 serisi alma 8800 serilerinden hiç bir farkları yok. Sadece 9600, 8600 e göre daha iyi onunda fiyatı 8800GT ye yakın. 8800GT 9600 ü 2 ye hata 3 e katlayan bir ekran kartıdır.
Az param var diyosan 8600GT uygundur 140 civarı sanırım.
İyigünler...
menow arkadas sorularindan ekran karti seciminde onemli olanlari cevaplamis. hatta usenmemis. onun icin tesekkur etmen gerekir.
ekran karti alirken bakaman gereken kriterler;
teknoloji guncelligi(gpu icin),
ram frekansi ve modeli(ddr2-ddr3),
paralel islemci sayisi,
ve en son sirada ram miktari(bu yuksek cozunurluklerde ise yarar ve ust seviye bir ekran karti degilse cokta sorun olmaz. hatta pazarlama stratejisi geregi 512mb ddr2 bellekli ekran kartlari, 256mb ddr3 belleklilerden daha iyiymis gibi bir goruntu yaratilir.sakin ha bu tuzaga kapilma)
ama menov arkadasin bir konuda yanlisi var. 8800gt ve 9600gt arasinda cok buyuk bir fark yok. yani 8800, 9600 u 2 veya 3 e katlamaz. en fazla %5-10luk fark atar. bu fark kartlarin versiyonlarina gore degisebilir. (marka ve modellere gore yani) . zaten aralarinda 20-30 dolar fak var. iyi sogutuculu bir 9600gt alip biraz bir overclock ile 8800gt yi rahatlikla yakalayabilirsin. kalan 20-30 dolarla da ram alirsin. hem de sistemi gelistirmis olursun.
umarim yararli olur
Yorumunuz için teşekkürler turuncu ama 9600GT'nin 8800GT yi bu sekilde yakalaması imkansızdır. Aralarında %10 luk farkı ancak 3D mark sonuçlarının bazılarında görebilirsiniz.
CRYSIS deki full keskinliği yumuşatma ve doku filitrelemede oynarken aralarındaki açık ara farkı sizde göreceksiniz.
9600GT abilerinden her zaman fiyat avantajıyla ön plana çıkacak ancak 8800GT ve 9800GT gibi abilerine hep yol verecektir.
Zaman içersinde 9600GT nin fiyatının düşüşünü seyrediniz ve 8800GT nin fiyatının yerinde sayışını izleyiniz. 9600GT nin fiyatının şu anda 8800GT ye yakın olmasının tek sebebi yeni seri olmasıdır. Ama şunuda herkes biliyor ki 9800 serisinde 8800 serisine göre değişen nerdeyse hiç bişey yok ve performans artışıda nerdeyse yok değil hiç yok denebilir :).
Dolayısıyla bahsettiğiniz şey şunada örnek oluyor 9600GT nin 9800GT ile nerdeyse kafa kafaya gittiği. Sizde farkına varmışsınızdır ki dediğiniz şey gerçekten ilginç. Ama keşke öyle olsaydı açıkcası :) Zamanındaki Leadtek'in GeForce Fx5900XT gibi olurdu sanırım. 256 bit ara yüzlü ve Fx5900 ün hafif kırpılmış versyonuydu ama fiyatı orta seviye ekran kartlarıyla aynıydı. Piyasada zor buldum zaten bulan kapıyodu.
Evet 8600GT, 9600GT nin yanında dehşet derecede ezilmektedir ancak bu değildir ki 9600GT 8800GT ile kafa kafaya gidebilsin ve aralarında fark olmadığı için 9800GT ile kafa kafaya gidebilsin. Bu mümkün değildir.
İyigünler, saygılar.
canim menowum ben sana bu kartlar aynidir demedim. evet 9600gt 8800gt ile es degil ama senin dedigin gibi de 2-3 kat fark yemez.
zaten bildigime gore nvidia nin eski serinin ust kartlari yeni serinin alt kartlarindan daha iyi sonuc veriyor. nvidia 9600serisinde yeni bir grafik islemci kullanmadi. var olani susleyip adini degistirdi. 8800 ile 9600 arasindaki genel fark gpu farki( g92-g94 ), buna bagli transistor sayisi farki ( %30 gibi bir fark), is hatti sayisi ve hizlari(112-64). gordugun gibi 9600gt 8800gt den daha iyi bir ekran karti degil. hatta bazi ozellikleri yari seviyesinde. fakat bu eksilerine ragmen 8800gt den toplamda %10-15 fark yiyor. anlayacagin nvidia bu kartta kimyayi guzel tutturmus. yani daha iyi bir fiy/perf. urunu. bu kucuk farkta oc.la belli bir oranda kapatilir. ki bu onerim bu isten hic anlamayan bir arkadasaydi. zaten iki kart arasinda cok buyuk bir fark olsa bile tam olarak anlayamayacaktir.
herneyse konuyu daha fazla dagitmayalim, sidik yarisina cevirmeyelim. ayrica bu yazdiklarimi da toms hardware den okumustum. istersen inceleyebilirsin. ayrica saat sabahin 5 olmus birbirimize laf yetistiriyoz. ikimizde pek akilli adamlar degiliz anlasilan.. :-) hadi sana iyi geceler
Yok abi ben idda ediyorum :) CRYSIS oyununda veya Campany Of Heroes oyununda en azından 1208x1024 çözünürlükte, keskinliği yumuşatmayı ve doku netleştirmeyi full aç ve oyun DX10 olsun 9600GT nin 8800GT ile arasında %10 - 15 arası bir fark olacağını sanmıyorum. 9600GT CRYSIS de veya Campany Of Heroes de bu şekilde 10fps alıyorsa 8800GT en azından 18 - 20fps alacaktır. Buda %80-100 gibi bir fark yapar ki buda ikiye katlamaktır.
Canım arkadaşım benim demişsin ki 9600 zaten 8800 den kötü bir kart. E kötü olacak tabi Biri 8 serisinin en üst kartlarından biri diğeri 9 serisinin orta sınıfı :) Hiç bir zaman en yeni çıkmış orta sınıf ekran kartı 1 nesil önceki üst düzey ekran kartını geçemez ki bahsettiğim diğer olayda şu can yoldaşım benim :)
8800 serisi ile 9800 serisi(dikkatini çekerim 9600 demiyorum) aralarında nerdeyse hiç bir fark yok. Test sonuçlarında, ellerinde 8800GT si olan kişilere boşuna 9800 e geçiş yapmayın diye millet söylenip duruldu. Yani 8800 ile 9800(dikkatini çekerim gene 9600 yazmıyorum) aynı performansı veren ve neredeyse herşeyi tamamen aynı ekran kartları.
Şimdi bende diyorum ki eğer 8800 ile 9800 aynı performansı veriyor ise ki öyle o zaman nasıl olurda 9600, 9800 e %10-15 lik bir farka sahip olacak ve overclokla ABisi olan 9800 e yetişecek :) Yani bu mümkün değil. Çünkü birisi 9600 birisi 9800 aralarında en az 2 kat fark olmalı. Sakın bana ben 8800 ile kıyas yaptım deme biliyorum 8800 ile kıyasladığını ama 8800 ile 9800 arasında bir fark yok. Yukarıda bahsettiğim gibi.
Şimdi gelelim fiyat konusuna. 250 YTL ye 9600GT alıyorsun. 300 YTL yede 8800GT alıyorsun. E abi manyakmısın 9600 al diyosun. 50 YTL fark ile dağlar kadar farkı olan 8800GT dururken 9600GT alınır mı??? Tabikide 8800GT alınmalı :)
Allah aşkına canım arkadaşım yanlışmı söylüyorum şimdi? :) Allah aşkına yanlış konuşuyorsam söyle. 1-2 test sonucu bahsettiğin gibi çıkmış olabilir ancak bu kartların aralarındaki fark yüksek çözünürlüklerde ve keskinliği yumuşatma, doku netleştirmeler açık olunca ortaya çıkacaktır. Özellikle DX10 oyunlarda. Ve 9600 ile 8800(veya 9800) arasında 2-3 kat fark oluşacaktır.
Umarım demek istediğimi anlatabilmişimdir kardeşim.
Bu arada ne sidik yarıştırması hiç problem değil ben hatalı olayım hiç olmazsa birşey daha öğrenmiş olurum :)
valla9800-8800 karşılaştırması hiç yapmadım. onun için birşey diyemeyecem. çünkü benim bütçeme uygun kartlar değil. zaten bazen ordan 50ytl burdan 50ytl derken fiyat alıyo başını gidiyor. ilk aldığım bilgisayrımda öyle olmuştu. onun için bir yerde durmak gerekir. tabii ki kişinin bütçesine göre değişir. ama yinede %80 fark olacağına emin değilim. çünkü incelediğim hiçbir karşılaştırmada öyle bir fark görmedim.
ki hala ob nvidia 6150 ekran kartı kullanıyorum. mesela benim hedef 1ay içerisinde 3650 falan almak. çünkü daha üst seviye bir ekran kartı almaya kalktığımda psu, işlemci ve ramim yetmeyecek. ekran kartını alınca 17inch monitörü de değişmek lazım ki farkı görelim. ee almışken daha sonrada kullanayım derken psu yu en az 600w almam lazım ve işlemciyide amd phonem almam lazım. ee oldumu 600-700 milyon. işte dediğim olay bu. aradaki farkı anlayacak adama göre öneride bulunmak lazım. evet aradaki fark büyük olabilir ama yetinmeyi de bilmek lazım. örneğin ben; askerden yeni geldim. önce işe başlamam lazım ve evi tuttuktan( ki ist.da tek başıma ev tutacağım) sonra ve bazı temel şeyleri aldıktan sonra ekran kartı alıcam ki haliyle fazla bir bütçe ayıramayacağim.
bu arada çok bildiğimi iddaa etmiyorum, ki eminim benim daha öğrenecek çok daha fazla şeyim vardır.
sevgiler, saygılar
ANladım senin dediğini kardeşim ama burada tartıştığımız bütçesi düşük bir durum değil 9600GT 250 YTL :) 8800GT de 300 o zaman bu arkadaşa önerimiz direk 8500GT falan alması. Vey aen fazla 8600GT.
Konuya senin dediğin gibi bakarsak elbette bu herşey çok gereksiz olacak. NE egrek var 700-800 harcamaya. Benim şu andaki sistem hesabını yapsam hadi gel yapalım.
550watt thermaltake 180YTL(1 sene evvel)
3 GB OCZ Ram(210 YTL falandır)
ASUS P5B Anakart(120 YTL diyelim)
8800GT(300 YTL ye halledersin)
E8200 işlemci(250 YTL desen en kötüsü)
E bunların hepsi bi yerdeyken overclok yapıyorsun doğal olarak işlemciyi 2.66 dan 3.8 e çıkartıyosun ekran kartındada ufak ufak shader hızını 1850 falan yapıyosun. Tabi ortalık cayır cayır yanıyor. İyi bir kasa almalısın, havalandırma sistemini rahatça kuracağın havadar bir kasa.
A+Dacapo full alumünyum server kasa (250 YTL
Sadece bunlar en ucuzu 1310 YTL tutuyor.
Elbette bunlara ne gerek var canım kardeşim bende aynısını düşünüyorum kaç dk bu bilgisayarın hakkını vererek kullanabiliyorum. Günde 2 saat oyun oynayabilsem hakkını vereceğimde o kadar inan vaktim yok.
Ama yukarıda tartıştığımız konu para değildi, performansdı ve aralarındaki kıyaslamaydı. 9600GT ile 8800GT arasında 50 YTL lik bir farkın olmasıda tabiki kıyaslamada etkili. 50 YTL, 250 YTL ekran kartına para veren birisi için para değildir. Yani 250 YTL ye 9600 alan 300 YTL ye 8800 de alabilir :)
Tam olarak 15 yıldır bilgisayarların içinde yüzüyorum. Yaklaşık 7 yıldır hep ekran kartlarım üst düzeydi ve 5 adet üst düzey ekran kartı değiştirdim.
İlki WinFast Nvidia 5900XT 128MB(buradaki XT kırpılmış versyon anlamına geliyor. Fiyatı uygundu ama ona rağmen 256 bitlik veri yolu vardı. Zaten o sıra kapış kapıştı zor bulmuştum)
ikinci Power Color X850XT 256MB 256 Bit
üçüncüsü Power Xolor X1800XT 256MB 256bit(x1900 ler çok aşırı pahalıydı bende kıyaslama yaptım performansları çok yakındı X1800 aldım)
Dördüncüsü MSI Nvidia 8800 GTS 320MB 320 Bit
Beşincisi MSI Nvidia 8800GT 512MB 256 Bit
Bu arada 8800 ile 9800 test sonuçlarına bakmana gerek yok donanimhaber in sitesinde açıklamalar bir çok kere yapıldı. Aralarında performans olarak %1 bile fark olmadığı. Bütün yapı komple aynı kullanılmış sadece bazı ufak tefek eklemeler yapılmış. DX10.1 falan gibi
Bahsettiğim şartlarda CRYSIS v.b. oyunlarda(DX10 olacak ve oyunda detay çok fazla olacak) 8800GT nin 9600GT ye %80 lik bir fark atması eli mahkum gerekmekte zaten hocam. Eğer bu farkı atmaz ise 8800 serisini alan insanlar Nvididanın suratına tükürürler.
Bak düşük çözünürlükte ve keskinliği yumuşatmaların olmadığı doku netleştirmelerin olmadığı grafiklerde aralarında bazen fark bile görmeyebilirsin. Her zaman orta sınıf ile üst sınıf ekran kartları bu koşullarda birbirine pek fark atmazlar. Zaten üst düzey ekran kartlarının kendini gösterdiği yer çok yüksek çözünürlükler, yüksek detaylar, keskinliği yumuşatma ve doku netleştirmeleri üst seviyeye bile alsan akıcılığın bozulmaması. ÜSt düzey ekran kartının başka bir şekilde orta sınıfla kıyaslayamazsın.
Çünkü 1024x768 çözünürlükte carbon oyna 8500 - 8600 - 9600 - 8800 - 9800 kartlarla, hatta keskinliği yumuşatmayı 4x yap ve doku netleştirmeyide 4 x yap. Aralarında çok az bir fark göreceksindir. Ama Campany Of Heroes i aç çözünürlüğü 1280x1024 yap en azından. Keskinliği yumuşatmayı 16x yap doku netleştirmeyi 16x yap bak gör aralarındaki farklar nasıl uçuk oluyor. Ben sana kaba taslak puan vereyim 10 üzerinden hepsine.
8500(1 puan) - 8600(2 Puan) - 9600(5 Puan) - 8800(8,5 puan) - 9800(9 puan)
Farkındaysan 8600 ile 9600 arasında uçuk bir fark var. 9600 ün fiyatı aşağıya bi düşsün ki düşecek kesinlikle o zaman kapış kapış olması gereken en iyi kart olacaktır. Ne yazıkki 8800 ün fiyatları düşmez. 9800 ün fiyatları düşer ama genede alınabilir seviyede gelmez.