Arkadaşlar ekran kartlarındaki x'in manası nedir
Agp 8x denince 8x'den ne anlayacağız örneğin?
Arkadaşlar ekran kartlarındaki x'in manası nedir
Agp 8x denince 8x'den ne anlayacağız örneğin?
Ben bunu ekran kartının bir seferde yaptığı işlem sayısı olarak biliyordum ama emin değildim.
Dediğine göre x kavramı ile ekran kartının eski ya da yeni olmasını mı anlayacağız?
ya kardeşim genelde iyi ekran kartları 16x olur ki bu yüksek bi oran ama 1.5 - 2milyarlık ekran kartlı var onlarda 32x
Neyse arkadaşlar öğrendim ki bu x kavramı,kartta kaç tane veriyolu olduğunu gösteriyormuş.
Ve her bir X 16 mb
Yani
8x=8 tane veriyolu ve 128 MB'lık bir ekran kartı
16x=16 tane veriyolu ve 256 MB'lık ekran kartı
Tabi yanlışsa düzeltin.
Neyse arkadaşlar öğrendim ki bu x kavramı,kartta kaç tane veriyolu olduğunu gösteriyormuş.Tek bir şey öğrenmişsin doğru olarak veri yolu kelimesiVe her bir X 16 mb
Yani
8x=8 tane veriyolu ve 128 MB'lık bir ekran kartı
16x=16 tane veriyolu ve 256 MB'lık ekran kartı
Tabi yanlışsa düzeltin.
AGP 8x ler 2 GB/S veri aktarım hızı sunuyor PCI EXP x16 bunun 2 katı sonra PCI EXP 2.0 felan çıktı bant genişliği sürekli artıyor darboğaz oluşmasın diye
Ekran kartlarındaki bellek miktarının bu veri yolu ile alakası yoktur ve AGP 2002 de öldü
Sağol arkadaşım bu konu hakkında ödev hazırlayacağım.Ödevim bu x'lerin ne manaya geldiği.Kart alacağımdan değil.O yüzden biraz fazla soru soruyorum.
8x =2 GB/S ise 4x=1 GB/S olmalı oranlarsak
Bu değerler AGP'de olsun PCI EXP de olsun eşit midir?
Yani AGP'nin 8x =2 GB/S ,PCI EXP'in 8x'i atıyorum 3 GB/S olabilir mi?
Birde 8x ile 16x arasında veriyolu ve hızı dışında bir fark var mı?Mesela 8x'lik bir kartı 16x'lik bir slota takabilir miyiz?
Öncelikle slot yani diğer bir değişle soket farklı bir şekilde bir birinin alakası yok uyumsuzlar yani bir birlerine karşı
AGP 1x
266 megabit veriyolu hızı sunuyordu yani 266 MB/S
AGP 2x ise 533 MB/S veri yolu hızı sunuyordu
AGP 1x ve 2x AGP 1.0 diye geçiyor
AGP 4x 2.0 AGP 8x ise 3.0 diye geçiyor
AGP 4x de 1066MB/S
AGP 8x de 2133 MB/S
yani hep katlıyarak gidiyor ve AGP hep geriye dönük uyumlu oldu AGP 8x slotu olan anakarta 4x ekran kartı takabiliyordun ama 4x slota 8x olmuyor tabiki
PCI EXP de ise bu hız katlandı aslında şöyle bir tablo var ( http://www.directron.com/expressguide.html )
Arkadaşım çok teşekkür ederim sayende ödev bitti.
Birde eğer biliyorsan PCI-E 'lerin bant genişliğini ve frekansını yazar mısın?
AGP'ler 33 ve 66 MHZ frekanslarında çalışıyor diye hatırlıyorum PCI EXP ise tam bilmiyorum ama BİOS da OC yaparken 100 MHZ diye görmüştüm. PCI EXP 2.0, 3.0 çıktı onları yabancı forumlardan araştırmak gerek
tamam arkadaşım
agp'yi buldum ama PCI-E yi bulamamıştım.
tekrar teşekkür ediyorum