Eksoz Fanın Dayanılmaz Gürültüsü

fbli
09-02-2012, 21:05   |  #1  
fbli avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 4
1,158 mesaj

Herkese merhaba.

Konuyu açmamın sebebi kasamın eksoz fanından gelen dayanılmaz bir gürültü. Sorunumu şöyle anlatayım:
Kasayı ilk aldığımdan bu yana gürültülü çalışıyordu. Ben de çözüm olarak işlmeci fanı veya kasa fanı olarak kullanmak adına bu fandan aldım. Fanla gelen vidalar ne kasaya ne de fana uydu. Kasanın vidaları ise fan uymadı :) Bende bir kaç parça iple yerine sabitledim. Şu an sorunsuz çalışıyor.
Ama gürültü azalması yerine daha da arttı. Bilgisayar çalışır haldeyken fanı yuvasından söktüm. Baktım ki gayet sessiz çalışıyor. Yani kasadan gelen tüm gürültü eksoz fanın yuvasından dolayı.

Denediğim çözüm yöntemleri:
Fanı direkt olarak 5V kanalına bağladım.Fan hala 1100 RPM(normalde 2300 RPM) dönmesine rağmen Batman: AC oynarken az kalsın yanıyordu, kasaya dokunmak mümkün değildi. Fanı düzgün olarak bağlayınca ise PhysX ve tüm detaylar en üst seviyede GPU en fazla 70 C, CPU ise 58 C oluyordu.
Sistem gayet sessiz olmasına rağmen eksoz fan yuvasında ne varsa acayip bir gürültü çıkarıyor.
Fanın gürültüsünü anlayabilmeniz açısından kasanızdan yaklaşık 2,5 M uzaklaşın ve kulaklığı kulağınıza takıp sesi yarıya getirin. Bu durumdayken bile kasanın sesini rahatlıkla seçebiliyorsunuz. Sesten dolayı gelen baş ağrısı ise ayrı bir dert...

Sizlerden isteğim aklınıza gelen çözüm yöntemlerini önermeniz. Yardım edebilecek herkse teşekkürler.

Son Düzenleme: fbli ~ 09 Şubat 2012 21:58
Kapalı Hesap (203105)
09-02-2012, 22:20   |  #2  
Kapalı Hesap
4,414 mesaj

kasanın varsa bir link ini veya detaylı bilgi ve resimler verirssen ve sistemini yazarsan ona göre bişey ler önerebilirim

fbli
10-02-2012, 14:20   |  #3  
fbli avatarı
OP Yıllanmış Üye
1,158 mesaj
Alıntı: glscgn  
kasanın varsa bir link ini veya detaylı bilgi ve resimler verirssen ve sistemini yazarsan ona göre bişey ler ö
Kasamın resimleri:

Gürültünün geldiği kısım ilk resimde olan beyaz eksoz fan. Fanı elimle durdurunca kasadan hiç bir ses gelmiyor. Hızı SpeedFan ile değiştirmeyi denedim fakat işe yaramadı.
Gürültünün kaynağı fan ile yuvası arasındaki uzun mesafe diye tahmin ediyorum. Arada yaklaşık 0.7 cm lik boşluk var.

Kasamdaki parçalar:
Intel Core 2 Quad Q8300 2.5 GHz
Foxconn G31MXP
Sapphire HD 6950 1 GB Çift Fan
High Power 550 Watt 80+ Bronz
WD Caviar Blue 320 GB 7200 rpm 8 MB

Fanların şu anki dönüş hızı:
CPU Fanı: 1956 rpm
Kasa Fanı: 2272 rpm
Kasanın fanı 1700 ile dönse hiç bir sorun olmayacak ama sürekli tam hızda dönüyor.

Son Düzenleme: fbli ~ 10 Şubat 2012 14:31
Erdem_Aydın
10-02-2012, 14:31   |  #4  
Erdem_Aydın avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 18
1,628 mesaj

Resimler açılmıyor...

fbli
10-02-2012, 14:34   |  #5  
fbli avatarı
OP Yıllanmış Üye
1,158 mesaj
Alıntı: erdem552  
Resimler açılmıyor...
HızlıResim den upload ekledim. Resimler şu an gözüküyor.

Banned
10-02-2012, 19:28   |  #6  
Banlandı
Teşekkür Sayısı: 10
2,368 mesaj

ekran kartı çok güzelmiş benim sistem gibi ekran kartı sisteme yakışmamış :D o işlemci ile darboğaz yaşıyor musunuz ? hd 5850 olsaydı yapmazdı ama

Kapalı Hesap (172709)
10-02-2012, 19:41   |  #7  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 48
2,757 mesaj

Bir ara burda yada başka bir foruda fanı ortasında etiketin
altında kapak olması gerketiğini vede burayı dikklatlice açıp buaya bir damladan
fazla olmayacak şekilde makine yağı damlatılması çözüm olarak öneriliyordu
faka dikkatli yapılması öneriliyordu.

Linki şimdi buldum kolay gelsin
http://www.pclabs.com.tr/2008/01/24/fanlarin-fiziksel-yapisi/

Son Düzenleme: Kapalı Hesap (193792) ~ 10 Şubat 2012 19:52
fbli
10-02-2012, 20:26   |  #8  
fbli avatarı
OP Yıllanmış Üye
1,158 mesaj
Alıntı: Artisit Genç  
ekran kartı çok güzelmiş benim sistem gibi ekran kartı sisteme yakışmamış :D o işlemci ile darboğaz yaşıyor musunuz ? hd 5850 olsaydı yapmazdı
Biraz darboğaz yapıyor gibi. HD 6950 ye her oyunu 1920*1080 de Full detayda oynatır diyorlar ama 1440*900 de Full detayda BF 3 ve Batman: AC de kasmalar yaptı. Sürekli değil ama -sanırım HDD den dolayı- iki saniye donup tekrar 40 FPS de oynatıyor.

fbli
10-02-2012, 20:33   |  #9  
fbli avatarı
OP Yıllanmış Üye
1,158 mesaj
Alıntı: Sene1903  
Bir ara burda yada başka bir foruda fanı ortasında etiketin
altında kapak olması gerketiğini vede burayı dikklatlice açıp buaya bir damladan
fazla olmayacak şekilde makine yağı damlatılması çözüm olarak öneriliyordu
faka dikkatli yapılması öneriliyordu.

Linki şimdi buldum kolay gelsin
http://www.pclabs.com.tr/2008/01/24/fanlarin-fiziksel-yapisi/

Fanı alalı 2 hafta olmadı. Anladığım kadarıyla gelen sesin kaynağı fan ile yuvası arasındaki uzun mesafe. Fan yuvasında olmadığı zaman sesini duymak mümkün değil. Fan sürekli tam hızda dönünce hava hızlıca dışarı çıkmak yerine kasaya temas edip öyle dışarı çıkıyor. Yağlama yöntemini deneyeceğim ama hava yine temas yapıp ses çıkaracak diye tahmin ediyorum.

Jubei76
10-02-2012, 21:02   |  #10  
Jubei76 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 6
3,579 mesaj

Lütfen senden ricam o kabloları düzenle,çok kötü görünüyor :(

Banned
10-02-2012, 21:19   |  #11  
Banlandı
2,368 mesaj

bendede oyunlarda donuyor sonra eski haline dönüyor bende bu sorunun cevabını araştırıyorum sanırım ram dan.
bende yeni monitör gelince 1920x1080 de test edecem.o çözünürlük zaten karta yüklenir güzel kart ama :D

fbli
10-02-2012, 21:38   |  #12  
fbli avatarı
OP Yıllanmış Üye
1,158 mesaj
Alıntı: Jubei76  
Lütfen senden ricam o kabloları düzenle,çok kötü görünüyor :(
Kabloları düzenlemeyi ben de istiyorum ama kasa çok küçük. Olabildiğince düzenlemeye çalışacağım. Kablolar sıcaklık konusunda sorun çıkarmıyor. Moduler kablolu PSU alsam daha iyi olurdu ama PSU hiç sorun çıkarmadığı için memnunum.

fbli
10-02-2012, 21:43   |  #13  
fbli avatarı
OP Yıllanmış Üye
1,158 mesaj
Alıntı: Artisit Genç  
bendede oyunlarda donuyor sonra eski haline dönüyor bende bu sorunun cevabını araştırıyorum sanırım ram dan.
bende yeni monitör gelince 1920x1080 de test edecem.o çözünürlük zaten karta yüklenir güzel kart ama :
Oyunu kaydederken de FPS düşüyor ama asıl şüphelendiğim Çipset-RAM-İşlemci arasında uyumsuzluk. MemTest ile test etmeyi düşünüyorum.

Kapalı Hesap (172709)
10-02-2012, 22:11   |  #14  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 48
2,757 mesaj

fanl yuva arasın yastık göreve yapacak küçük halka şeklinde
musluk contası gibi birşeyler deneyin

fbli
10-02-2012, 22:39   |  #15  
fbli avatarı
OP Yıllanmış Üye
1,158 mesaj
Alıntı: Sene1903  
fanl yuva arasın yastık göreve yapacak küçük halka şeklinde
musluk contası gibi birşeyler
Öyle yaparsam mesafe daha da artacak ve gürültü de artacak. Araya bir şey doldurup veya fanın hızını ayarlayabilirsem sorun çözülecek ama olmuyor.

fbli
12-02-2012, 10:26   |  #16  
fbli avatarı
OP Yıllanmış Üye
1,158 mesaj

Arkadaşlar konu güncel. Yardım ve önerilerinizi bekliyorum.

Son Düzenleme: fbli ~ 12 Şubat 2012 11:57
mancınık
12-02-2012, 13:15   |  #17  
mancınık avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
726 mesaj

karde aynı fandan bendede var  gayet sessiz çalışıyor akasa inci max1300 rpm sendekinin neden o kadar sesli anlayamadım ses eğer yük altına girince yükseliyorsa egzoz fandan değildir psu nun fanından geliyor olabilir

fbli
12-02-2012, 16:57   |  #18  
fbli avatarı
OP Yıllanmış Üye
1,158 mesaj
Alıntı: mancınık  
karde aynı fandan bendede var  gayet sessiz çalışıyor akasa inci max1300 rpm sendekinin neden o kadar sesli anlayamadım ses eğer yük altına girince yükseliyorsa egzoz fandan değildir psu nun fanından geliyor
Benim fan sürekli olarak 2300 rpm de dönüyor. PWM den anakarta bağladım ancak sürekli tam hızda dönüyor. Kasanın tüm parçaları sessiz çalışıyor. Fan sürekli tam hızda döndüğünden ve fan yuvası ilginç tasarlandığından çok gürültü yapıyor.
Fan hızını nasıl ayarlayacağımı hala çözemedim. Bilgisi olan varsa lütfen paylaşsın.

Banned
13-02-2012, 13:47   |  #19  
Banlandı
2,368 mesaj

Speed fan ı dene istersen bi kaç fan var kasada

mancınık
13-02-2012, 20:38   |  #20  
mancınık avatarı
Yıllanmış Üye
726 mesaj

bios ta hardvare monitör sekmesinde fan ayarlarının olması lazım bulabilirsen ordan kısabilirsin

DoNtSpEaK
17-02-2012, 20:38   |  #21  
DoNtSpEaK avatarı
Yeni Üye
35 mesaj

arkadaş işlemci fanından ise sorun 190 tl civarı
psu dan sa ona rahat bi 300 tl para bayılman lazım malesef bunun çözümü budur bence he bide daha hesaplıları vardır tabi  araştırman lazım ama bu kadar paraya kıymam lazım sıfır ses gibi bişey istiyosan.
 askerden önce benim pc de çok ses yapıyodu 50 tl lik fan değiştiriyodum her ay benim pc masaüstü olduğu için kasayı masanın içine gömüp heryerini yastıkla sıkıştırıyodum ses çıkmıyodu ozaman yan kapaklar boşta kalıyodu  yani benim masa yastıkla sıkıştırmaya uygun bi masaydı psu yeri açıktı ses te yapmıyodu bu yöntemle az bişey ısınırdı ama sorun çıkarmadı saolsun.D bendeki psu yla beaber   işlemci fanını toplasan 70 i geçmez fiyatı ama yöntemler iyidir kafayı çalıştırmak lazım.)yani askere gidince pcyide sattım manayla. yeni bir pc toplıyorum şimdi.)

Son Düzenleme: DoNtSpEaK ~ 17 Şubat 2012 20:42
fbli
17-02-2012, 20:54   |  #22  
fbli avatarı
OP Yıllanmış Üye
1,158 mesaj
Alıntı: DoNtSpEaK  
arkadaş işlemci fanından ise sorun 190 tl civarı
psu dan sa ona rahat bi 300 tl para bayılman lazım malesef bunun çözümü budur bence he bide daha hesaplıları vardır tabi  araştırman lazım ama bu kadar paraya kıymam lazım sıfır ses gibi bişey istiyosan.
 askerden önce benim pc de çok ses yapıyodu 50 tl lik fan değiştiriyodum her ay benim pc masaüstü olduğu için kasayı masanın içine gömüp heryerini yastıkla sıkıştırıyodum ses çıkmıyodu ozaman yan kapaklar boşta kalıyodu  yani benim masa yastıkla sıkıştırmaya uygun bi masaydı psu yeri açıktı ses te yapmıyodu bu yöntemle az bişey ısınırdı ama sorun çıkarmadı saolsun.D bendeki psu yla beaber   işlemci fanını toplasan 70 i geçmez fiyatı ama yöntemler iyidir kafayı çalıştırmak lazım.)yani askere gidince pcyide sattım manayla. yeni bir pc toplıyorum şimdi.)
Aslında bilgisayardaki hiç bir fan gürültülü değil. Aksine hepsi oldukça sessiz. Tek gürültü eksoz fandan geliyor ve o da en sessiz fanlardan sayılır. Ama fan yuvası yüzünden atılacak olan hava demirlere sürekli çarpıyor ve gürültü yapıyor. Ayrıca sürekli tam hızda dönünce müthiş bir gürültü oluşuyor. Arkadaşlardan bu konuda öneri istedim ancak pek yardım gelmedi.

Kapalı Hesap (221311)
19-02-2012, 12:42   |  #23  
Kapalı Hesap
729 mesaj
Alıntı: fbli  
Herkese merhaba.

Konuyu açmamın sebebi kasamın eksoz fanından gelen dayanılmaz bir gürültü. Sorunumu şöyle anlatayım:
Kasayı ilk aldığımdan bu yana gürültülü çalışıyordu. Ben de çözüm olarak işlmeci fanı veya kasa fanı olarak kullanmak adına bu fandan aldım. Fanla gelen vidalar ne kasaya ne de fana uydu. Kasanın vidaları ise fan uymadı :) Bende bir kaç parça iple yerine sabitledim. Şu an sorunsuz çalışıyor.
Ama gürültü azalması yerine daha da arttı. Bilgisayar çalışır haldeyken fanı yuvasından söktüm. Baktım ki gayet sessiz çalışıyor. Yani kasadan gelen tüm gürültü eksoz fanın yuvasından dolayı.

Denediğim çözüm yöntemleri:
Fanı direkt olarak 5V kanalına bağladım.Fan hala 1100 RPM(normalde 2300 RPM) dönmesine rağmen Batman: AC oynarken az kalsın yanıyordu, kasaya dokunmak mümkün değildi. Fanı düzgün olarak bağlayınca ise PhysX ve tüm detaylar en üst seviyede GPU en fazla 70 C, CPU ise 58 C oluyordu.
Sistem gayet sessiz olmasına rağmen eksoz fan yuvasında ne varsa acayip bir gürültü çıkarıyor.
Fanın gürültüsünü anlayabilmeniz açısından kasanızdan yaklaşık 2,5 M uzaklaşın ve kulaklığı kulağınıza takıp sesi yarıya getirin. Bu durumdayken bile kasanın sesini rahatlıkla seçebiliyorsunuz. Sesten dolayı gelen baş ağrısı ise ayrı bir dert...

Sizlerden isteğim aklınıza gelen çözüm yöntemlerini önermeniz. Yardım edebilecek herkse teşekkürler.

Bilgisayarının kasasına desibeli (gürültü seviyesi) daha düşük bi fan alırsan sorun kalmaz. Artic cooler in fanları gayet güzel sessiz ve performanslı.

ARTIC Cooler kasa fanları:

Eksoz fanı alacaksan şunlardan birini almalısın:
ARCTIC F
ARCTIC F TC
ARCTIC F PWM

Son Düzenleme: Kapalı Hesap (193792) ~ 19 Şubat 2012 12:49
fbli
19-02-2012, 20:39   |  #24  
fbli avatarı
OP Yıllanmış Üye
1,158 mesaj
Alıntı: blgsyropat  
Bilgisayarının kasasına desibeli (gürültü seviyesi) daha düşük bi fan alırsan sorun kalmaz. Artic cooler in fanları gayet güzel sessiz ve performanslı.

ARTIC Cooler kasa fanları:
http://www.arctic.ac/en/p/cooling/case-fans.html

Eksoz fanı alacaksan şunlardan birini almalısın:
ARCTIC F
ARCTIC F TC
ARCTIC F

Yeni aldığım fan da en az bunlar kadar sessiz ama nedense sürekli tam devirde dönüyor. Tam devirde tüm fanlar gürültülü çalışır. Hızı bir türlü ayarlayamadım. Denemediğim yöntem kalmadı ancak hızı bir türlü düşüremiyorum. Artık devre yapmayı düşünüyorum. Herkesden fikir bekliyorum.

Kapalı Hesap (221311)
19-02-2012, 22:36   |  #25  
Kapalı Hesap
729 mesaj
Alıntı: fbli  
Yeni aldığım fan da en az bunlar kadar sessiz ama nedense sürekli tam devirde dönüyor. Tam devirde tüm fanlar gürültülü çalışır. Hızı bir türlü ayarlayamadım. Denemediğim yöntem kalmadı ancak hızı bir türlü düşüremiyorum. Artık devre yapmayı düşünüyorum. Herkesden fikir bekliyorum.
o zaman bilgisayarında su soğutma sistemi kullan en iyi çözüm bu.