Eğer amacın oyunlardaki perfonmansının artmasıysa ekran kartını o.c et derim.Neden diye sorarsan zaten işlemcin ekran kartının tam potansiyelini sunuyodur.Yani örnekle açıklamak gerekirse diyelim ekran kartından 100 puanlık bir güc geliyor.Senin işlemcindede 150 puanlık bir potansiyel var.İşlemci gelen 100 ü aynı şekilde iletir.Sen diyelim işlemciyi overclock ettin işlemci oldu 170.Ama ekran kartı 100 kaldıkça perfonmans artışı sağlayamazsın.İşlemcidede 70 puan fazladan kalır.Yani bir kazancın olmaz.Ama ekran kartını overclock yaparsan ekran kartının puanı olur 125 işlemcidede 150 puan vardı zaten böylece işlemcideki potansiyelden yararlanırsın oyunlarda perfonmans kazanırsın.Puanları örnek olarak verdim.Normalde puan diye birşey yok.Sadece daha anlaşılır olsun diye.Umarım anlatabilmişimdir.
Bende bir HD4770 kullanıcısıyım.Kart oldukça az ısınan ve kolay overclock edilebilen bir kart.Voltaj değerleriyle oynamadan çok rahat bir şekilde 842MHZ gpu 1050MHZ ram hızına ulaşabilirsin.Bu haliyle %20 civarında ek bir perfonmans artışı oluyor.İşi ciddiye bindirirsen Asus top edition bıosuyla beraber GPU hızını 1GHZ'ye taşıyabilirsin.Hemde ekran kartları için oldukça düşük bir ısı olan 72 dereceyle beraber.Kartın tüketimide araştırmalarıma göre 3W artıyor overclockingle beraber.Ve sonuçta %25 gibi bir perfonmans artışı sağlanıyor.Rivatunerle dediğim değerlere oldukça kolay ulaşılabiliyor.
Ama eğer illada ben CPU mu overclocking edicem,render yapıyorum,video çeviriyorum dersen onun içinde birkaç sözüm var.İşlemcinin overclocktan sonra ısısının artması aşikar.Bunu yükselen güç tüketimindende az çok anlıyoruz.Yapman gereken şey önce CPU ısı değerlerine bakman.Yükte 60 dereceyi geçmiyorsa overclock yapabilirsin.Aslında çoğu işlemci 82 dereceye kadar çalışır ancak 70 dereceden sonraki sürekli kullanımlarda işlemcinin ömründen tüketirsiniz.Yani yaptığınız overclock'un bir anlamı kalmaz.Dediğim gibi işlemciniz 65-68 dereceye gelene kadar overclock yapabilirsiniz.Bir sakıncası yok.PSU'nuzda sağlam olduğundan bir sıkıntı çıkacağını düşünmüyorum.Ama anakartınız Foxconn.Foxconn anakartların kalitesi iç açıcı değildir.İlla donanımınız zarar görücek diye birşey yok.Anakartınız Asusta olsa Gigabyte de olsa hep bir tehlike vardır.Sadece Asus ve Gigabyte gibi anakartlarda bu oran düşer.Foxconnda bu oran biraz daha yüksek.Dediğim gibi bu risk size kalmış.
Son olarak eğer işlemciniz şuanda zaten oldukça ısınıyorsa yani 65 derece ve üzerinde sıcaklıklar görüyorsa Sunbeam Cpu soğutucularını tercih edebilirsiniz.Bende Sunbeam Tuniq Tower 120 LFB var.Kalitesinden memnunum.Çoğu ürünündede fan ayarıyla beraber geliyor.Kasanın arkasındaki soketlerden birisine sabitleyip istediğiniz zaman cpu fan hızını ayarlayabiliyorsunuz.
Umarım yardımcı olabilmişimdir. (çok konuştum kimse okumayacak XD)