Elektriksel sorunum?

coderhasan
04-02-2010, 18:51   |  #1  
coderhasan avatarı
OP Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
34 mesaj

s.a arkadaşlar garip bir donanım sorunum var öncelikle bilgisayarımın özelliklerini veriyim

Anakart Adı           :Asus P5P800  (5 PCI, 1 AGP, 4 DDR DIMM, Audio, Gigabit LAN)
CPU Türü              :Intel Pentium 4 530, 3000 MHz (15 x 200)
İşletim Sistemi       :Microsoft Windows XP Professional Sp3
Sistem Belleği              :1280 MB  (PC3200 DDR SDRAM) ( 2*512+256)
Görüntü Bağdaştırıcısı:        NVIDIA GeForce FX 5200  (128 MB) (Asus V9520-X)
PSU                   : 400 Watt Everest Kasa

Sabit Diskler
1)Seagate Barracuda 7200.7 SATA NCQ 80817 80 GB
2)Western Digital WDC WD3200KS-00PFB0     320 GB

Optik Sürücüler
1) NEC DVD_RW ND-3550A
2) SONY CD-RW  CRX320E

PCI Aygıtlar

1)Rockwell/Conexant SoftK56 Voice/Data/Fax/SpeakerPhone Modem

USb Aygıtlar

1) Microsoft Natural® Ergonomic Keyboard 4000
2) Alcor Multi Card Reader 5 in 1

Fare klasik PS/2

Sorunuma gelince bilgisayarın power tuşuna basınca bios ekranı gelmiyor. Harddisk çalışmaya başlıyor ışığı

yanıyor birkaç saniye sona sönüyor sadece board'ın mavi ışığı yanıyor fanlar çalışıyor. Fakat birkaç kere makina

çalışırken reset tuşuna basınca bios ekranı geliyor. Ya da elektriği komle kapatıp birkaç saniye sonra tekrar

basınca açılıyor.

Benim Denediklerim:

Önce board nanik mi diye RAM leri söktüm. Makineyi açtım bir kısa iki uzun öttü. Sonra ekran kartını çıkardım

tek ram ile makineyi açtım iki kısa öttü. Sanırım board'da bişey yok. Zaten olsa bas çek yapsam bile alet

açılmaz. Dedim 40 $ dolarlık kasa 2 optik sürücü 2 harddisk kaldırmıyomu acaba ? Arkadaşın High Power 400W Psu

söktüm evde taktım alet yine açılmadı ama amele gibi iki üç kere reset tuşuna baınca bios ekranı geliyor sonra

harddisk klasik bir şekilde windowzu açıyor. Sadece işlemci+ram+ekran kartı çalıştırdım yine açılmıyo. Canım

sıkıldı kopmle bir söktüp 2 hafta önce bir temizlemiştim zaten tozlanan yerleri üfledim. tekrar taktım hepsini

yok yine yok çalışmıyo. İlla birkaç kere reset yada power tuşuna basıcan. Böyle bir durumu daha öncede yapıyordu

ama tek tük artık sürekli yapmaya başladı elektriksel bir durum var ama çözemedim :( ... Bir önerisi olan

kardeşim var mı acaba ? Artık bilgisayarı sürekli açık tutuyorum sıkıldım bas-çek olayından :( Herhangi bir

donma yada başka bir sorunum yok tek sorun o bios ekranı açılmıyor siyah zımbırtı. ' dk önce bios update'de

yaptım ama bir işe yaramadı ... İşlemcinin sıcaklığıda 40-50 arası seyrediyor zaten macununuda yeni sürdüm

board'un sıcaklığı 25-30 arası... Okumak için zaman ayırdığınız için teşekkür ederim.

mcafee23 ayrılmıştır
04-02-2010, 18:55   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 7
3,717 mesaj

herşeye bakmışsın ama sanırım psu'dan gelen güç kablolarına bakmamışsın

coderhasan
05-02-2010, 01:14   |  #3  
coderhasan avatarı
OP Yeni Üye
34 mesaj

Öncelikle okumak için zaman ayırdığın için teşekkür ederim. Kendi psu'mu komple söktüm arkadaşın psu'sunu taktım . Kablo kontrol etmekten kastın kabloların yerine oturup oturmaması ise eğer oturmasa zaten kablo çıkıyor oturuncada pense ile bile zor çıkıyor . Bir bakmadığım power tuşunun olduğu push buton ama oda sorunlu olsa alet elektrik alıp fanları çalıştırmaz . Başka bir önerin var mı acaba ?  

mcafee23 ayrılmıştır
05-02-2010, 01:52   |  #4  
Yıllanmış Üye
3,717 mesaj

iki şeyi denemeni tavsiye edebilirim
anakartın üstünde onboard vga varsa onu etkinleştir ekran kartını sök(herşey çalışıyor ekran yoksa)
birde bilgisayarı kapatınca gücü tamamen kesiyormusunuz(anahtarlı bir üçlü priz veya kablo çıkartma yolu ile)

coderhasan
05-02-2010, 17:00   |  #5  
coderhasan avatarı
OP Yeni Üye
34 mesaj

Evet elektriği tamamen kesiyorum. PSU'ya giden kabloyu ve tüm donanımları çıkarıyorum (klavye,mouse vss..) Dediğin gibi birde ekran kartını denicem ama AGP ekran kartı olan bir arkadaş bulamadım benim kartta onboard olarak ethernet ve ses kartı var sadece  herkeste PCI Express var zamanında çok pahalıydı bu meretler o yuzden almak istememiştim Oyunlar ya da Grafik programları ile bir işim yok programlama dilleri ve tasarımı ile ilgileniyorum laptopda paylaşımlı ekran kartı var 5 mb 'a düşürdüm :) biosta güzel bir özellik koymuşlar ekrana görüntü gelse yeter benim için . Akraba akraba dolaşcam artık illa bir kişide vardır inşallah :) bilsem kartta sorun olduğunu alıcam hemen bir PCI  kaldıysa hala :) zaman ayırdığın için tekrar teşkkür ederim ...

mcafee23 ayrılmıştır
05-02-2010, 17:20   |  #6  
Yıllanmış Üye
3,717 mesaj

bilgisayarı kapatıp gideceğiniz zaman elektrik bağlantısını tamamen kesiyorsanız statik elektrik boşalımından şüpheleniyorum.Bilgisayara elektrik gelince kondansatörler tekrar yüklenemiyor.Böyle birşey varsa anakart üzerindeki bazı kondansatörler şişmiş olabilir

coderhasan
05-02-2010, 21:19   |  #7  
coderhasan avatarı
OP Yeni Üye
34 mesaj

Bahtsettiğin konu hakkında bilgim yok.  Donanımsal bilgim sök-parçala-monte et üzerine :) Evet bilgisayarı kapatınca anahtarlı bir üçlü prizden anahtarıda kapatıyorum. Yani bilgisayarı kapattıktan sonra makinaya hiçbbir şekilde elektrik gitmiyor. Bugun aklıma gelen ekran kartım sorunluysa niye birkaç kere reset tuşuna ya da power tuşuna basınca açılıyor ?. Bahsettiğin sorunu nette araştırdım genel kullanıcılarda makinada donmalar gözküyormuş benim öyle donma gibi bir problemim yok . Sanırım bahsettiniz sorunu ev ortamınd test etme imkanımda yok.

Son Düzenleme: coderhasan ~ 05 Şubat 2010 21:48