Elektrikte mi kalmalı?

Bu başlık kilitlidir. Yeni mesajlar gönderilemez veya mevcut mesajlar düzenlenemez.
Raziel
25-12-2004, 21:59   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
936 mesaj

Benim bir dizüstüm var, bunu sürekli elektrikte mi tutmalıyım yoksa full dolunca elektrikten alıp pil bitene kadar kullanıp tekrar mı elektriğe bağlayayım? Ne dersiniz? Yoksa sürekli elektrikte kalmasında bir sakınca yok mu? Bu bilgiye çok ihtiyacım var, umarım bu konuda gerçek bilgi sahipleri vardır.

safri
26-12-2004, 15:59   |  #2  
Yıllanmış Üye
278 mesaj

Cep telefonlarında kullanılan lion bataryalar kullanılıyor.Ama şunu eklemeliyim bir elektrik müühendisinden dinlediğim kadarıyla piller yada elektronik aygıtlar ne kadar çok gerilime tabi tutulurlarsa o kadar ömüürleri kısa oluyormuş.Örneğin bir monitör ne kadar çok süre açık kalırsa o kadar çok pixel zarar görüyor.Bana söylediği bir şey daha vardı elektronik eşyaları taktığın fişler mümkünse açılıp kapatılan cinsten olsun viko markası iyidir ve işin bittikten sonra hep kapat gerilimde kalmasın demişti,birde kapatma düğmelerinden kapatmayı unutma ışıkları yanık kalmasın diyede eklemişti.Umarın bir açılım olmuştur senin için çüünkü ben bunları uygulayarak çok uzun yıllardır hiçbir elektronik aracımda starter problemleri lamba ampul değişimi gibi problemler yaşamadım.Bana kalırsa sen cihazını asla direk gerilime tabi tutma kolay gelsin..

Recep Baltaş
30-12-2004, 23:00   |  #3  
Recep Baltaş avatarı
CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 8
9,635 mesaj

Çok dogru.hatta çokm 1s1nmadan patlayabilir bile.cep telefonlar1nda bu durum çok oluyor.

theironman
30-12-2004, 23:07   |  #4  
theironman avatarı
Genel Denetmen
Teşekkür Sayısı: 63
8,347 mesaj

yapma ya, tehlikeli bir durum desenize :-O

safri
01-01-2005, 15:49   |  #5  
Yıllanmış Üye
278 mesaj
alıntı:
Gönderen : elvis32

yapma ya, tehlikeli bir durum desenize :-O

evet elvis her zaman karşılaşmazsınız belki ama yüksek bir gerilim düşük bir gerilimin üstüne gelirse ve voltaj regülatörünüz yoksa komple bilgisayarıda evinizide bir anda kaybedebilirsiniz dikkatli olun iyi yıllar...

kane
09-01-2005, 03:55   |  #6  
Üye
92 mesaj

selam
arkadaslar sunuda unutmayin leptoplarin elektirik kablolarinin cogunda bilgisayara giren tarafinda yuvarlak bir kapsul var ve bu kapsul' un icinde sigorta bulunur asiri gerilimde bu sigorta patlar
diz ustu makinalarda  sarj olayi bizim ceptekilerle ayni degil eger batarindeki sarj eksikse onun tamamlar ve ondan sonra bateri ile iliskisi kesilir  ve otamatik olarak elektirikle kullanmaya basalarsin bende compaq var su anda baterisiz  kabloyla kullaniyorum disari cikacagim zaman bateriyi takiyorum bildigim kadariyla bir cok firma diz ustude bu sistemi kullaniyor

erenuz
19-01-2005, 14:08   |  #7  
Taze Üye
3 mesaj

Arkadaşlar bu korkunuz neden kaynaklanıyor anlamadım ama şu pillerin patlama olayına açıklık getirmek istiyorum. Cep telfonu veya laptop gibi aletlerin pil hücrelerindeki gerilim ve akımı ölçen ve kontrol altında tutan elektronik devreler vardır ve bu devreler pil ile bütünleşik yani içindedir. Piller kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine çevirirken termodinamik yasaları gereği ısınabilirler. Isındıkları zaman reaksiyon hızları artar ve daha çok enerji açığa çıkar ve bu böylece artarken pil aşırı ısındığında bir süre sonra reaksiyon hızı o kadar hızlanır ki patlama meydana gelir. (pillerin üzerinde bunun için ateşe atmayın patlar yazar) Adi diye tabir ettiğimiz yan sanayi pillerindeki bu kontrol devreleri çok iyi çalışmayabilir ve bu yüzden üzücü olaylar meydana gelebilir. Ancak kalitesi belli firmaların ürettiği piller patlamaz. Bu sebepten orjinal pil olduğu sürece içiniz rahat olsun.Fişten çekme olayına gelince, laptop'un pili dolduğu zaman akımı kesen devreler vardır. Pil dolunca akımı keser ve şehir şebekesindeki gerilimi kullanır. sen pil dolunca fişten çekersen bilgisayar tekrar güç için pillere yüklenir ve pilin boşalmaya başlar. Unutma ki pil hücrelerinin de belli bir sayıda dolup boşalabilme ömrü vardır. Sürekli fişten çekersen dol-boşal laptop'unun pillerinin ömrünün kısalacağını unutma!

canerkaraman
24-02-2005, 23:00   |  #8  
Yıllanmış Üye
119 mesaj

bana göre elektrikte bırakma batarya sürekli doldur boşalt yapar ve pilin ömrünü azaltır.